Методичні рекомендації«Механізм формування патріотичної свідомості учнівської молоді як обов’язковий компонент духовного і соціального зростання особистості в закладах позашкільн

Про матеріал
З метою покращення роботи з патріотично направлення в закладах позашкільної освіти, та враховання методичних рекомендацій на основі урізноманітнення, удосконалення креативних форм та методів виховної роботи.
Перегляд файлу

«Механізм формування патріотичної свідомості учнівської молоді  як обов’язковий  компонент духовного і соціального зростання особистості в закладах позашкільної  освіти»

 

 

 

Патріотичне виховання – це сфера духовного життя,

яка проникає в усе, що пізнає, робить, до чого прагне,

 що любить і ненавидить людина, яка формується.

                                                       В. О. Сухомлинський.

 

                 

               Позашкільний навчальний заклад — складова  системи позашкільної освіти, вона надає знання, формуючи вміння знання та  за інтересами, забезпечує потреби кожної особистості у творчій самореалізації, розвиток інтелектуальний, духовний і фізичний, підготовку до активної професійної та громадської діяльності, створює умови для соціального захисту та організації змістовного дозвілля відповідно до здібностей, обдарувань та стану здоров'я вихованців, учнів і слухачів.

               Один з найголовніших напрямів гурткової роботи - національно-патріотичне виховання. Справа, що за своїм значенням є стратегічним завданням.  Повсякденне виховання поваги до Конституції держави, законодавства, державних символів менш важливим : - виховання в учнівської молоді національну самосвідомість, н на осмислення моральних та культурних цінностей, історії, систему вчинків, які мотивуються любов'ю, вірою, волею, усвідомленням відповідальності; - здійснювати виховання у гуртківців громадянської позиції; вивчення та популяризацію історії українського козацтва, збереження і пропаганду історико-культурної спадщини українського народу. Мовне середовище впливатиме на формування вихованця - громадянина, патріота України; - формувати моральні якості особистості, культуру поведінки, бережливе ставлення до природи, розвивати мотивацію до праці.

 Виховання патріотизму сьогодні, як ніколи, актуально.  Саме зараз ми повертаємося до спокон вічних цінностей: утвердження первинності любові до Батьківщини і людей, духовності, моральності, бережного ставлення до природних скарбів і національних надбань нашого народу.    

    

 Ми вважаємо, що саме виховна робота сприяє поглибленню знань учнів з історії та культури народу, його традицій, формуванню патріотичних поглядів, переконань та почуттів, відповідної поведінки.   Отже, необхідною умовою підвищення ефективності патріотичного виховання дітей, на наш погляд, є зв`язок теорії  із практикою, використання діяльністного підходу у виховній роботі позашкільного  закладу. Події останніх років орієнтує педагогічних працівників про  необхідність на внесення  змін, до проведення виховної роботи. Такі форми роботи як бесіди та лекції потрібно замінювати на більш «живі, ефективні».

        Творчий пошук ефективних формоосвітньо – виховної роботи в, щодо відродження національних традицій, української культури, звичаїв народу, формування в дітей та молоді патріотизму і національної гідності, саме в позашкільних навчальних закладах передбачено проведення циклу різномо -нітних за формою і змістом заходів.

            Ми вирішили упорядкувати наші знання щодо традиційних та інноваційних форм виховної   роботи щодо формування дітей  патріотизму на особистісному рівню в закладах позашкільної освіти.

Отже, які форми роботи використовуються в багатопрофільних центрах дитячої та юнацької  творчості з метою патріотичного виховання учнів:

 

Декоративно прикладний напрям: конкурси  (виставки) малюнків, творів, плакатів, стіннівок, фотокола жів, участь у виїздних майстер-класах з виго -товлення  традиційних українських  сувенирів

 

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\ВОЛОНТЕР\Фото\Твоє велике серце 41.jpgF:\Від серця до серця\21\Благодійний ярмарок Серце до серця\SAM_5768.JPG

Художньо – естетичний напрям . В цей час дуже важливо виховувати у підростаючого покоління відповідального ставлення, свою причетність до минулого, теперішнього і майбутнього України.                                                               

      Адже не тільки дорослі а й діти та підлітки, переживають душевні стра -ждання від втрат Героїв Небесної сотні, загиблих військових в зоні АТО.  Влаштовуючи вшанування пам`ятних дат української історії ,  зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни і учасниками бойових дій, із бійцями з зони АТО, зустрічі з членами громадських організацій, святкування держав -них та національних свят, створюючи у позашкільних закладах  безпечне та позитивне середовище через креативну, учнівську молодь .                                                                           (лідерів учнівського самоврядування, учнів - волонтерів ).

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\Від серця до серця\Від серця до серця КГ №91 частина 1\Від серця до серця КГ №91 частина 1\фото з благодійного концерту КГ №91...JPG

 

 

 

Спортивно – фізкультурний  напрям роботи:                                                       

      Участь у молодіжних козацьких змаганнях, іграх,  туристичні походи, військово-спортивних конкурсах «Нащадки козацького роду», «Ми патріоти – України».

 

Соціально-проектна та дослідницька діяльність  

Соціально-проектна та дослідницька діяльність спрямований на активізацію особистісного потенціалу педагогів, створення умов для інноваційної діяльності педагогічного колективу та з залученням вихованців гуртків, насамперед середнього та старшого віку. На цьому етапі слід здійснити аналіз сучасних освітньо - виховних технологій, спрямованих на навчанні та написані проектів, та спланувати роботу з усіма учасниками соціально-педагогічного проекту, дослідницької діяльності патріотичного напряму в умовах позашкільного навчального закладу

         (педагогічні колективи учнівська молодь,керівники, вихованці гуртків );

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\44118536_315375135956510_5670763209171140608_n.jpg

Соціально – реабілітаційний напрям :                                                         

       Актуальність волонтерського руху в зумовлені зростанням кількості підлітків, щодо підвищення теоретичної та практичної  підготовки, навчання вихованців в дусі патріотичного напряму, шляхом організації  різноманітних масових заходів для дітей та учнівської молоді.                                                 

      Волонтерська діяльність  дає змогу кожному вихованцю бути активним учасником  районних, міських, Всеукраїнських акціях, проектах,  флеш – мобах,  благодійних акціях , благодійних проектах.                                                                                                                                                                                                                         

 

     

 

 

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\МАТЕРІАЛИ\Ти_супер_герой_Шичкіна_Марія_8а.jpg

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\DSCN1778.JPG

 

Очікувані результати .

  • залучення великої кількості дітей та підлітків позашкільного заклад до активного громадського життя;
  • збільшення кількості публікацій і виступів щодо підтримки учнівського волонтерського руху  ;
  • зацікавленість громадськості проблемами моральності, духовності взаємодопомоги;

 

 

 

  • потяг дітей ідеями добра і краси, духовного і фізичного та патріотичного  вдосконалення.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\МАТЕРІАЛИ\Ти_супер_герой_Шичкіна_Марія_8а.jpgСоціально – реабілітаційний напрям : волонтерська діяльність,   семінари, «круглі столи»,конференції ,  благодійні акції,  аукціони, ярмарки ,  флеш – моби.


 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\ВОЛОНТЕР\Фото\сонях.jpgD:\соціально реабілітаційний напрям\СЦЕНАРИИ\ПАТРіОТ\DSCN1778.JPG

      

 

 

  • Соціально-проектна та дослідницька діяльність (педагогічні колективи, керівники, вихованці,  );

 

  • Результат пошуку зображень за запитом "скачать картинку со скорботой про воинов ато"

 


 

 Отже, у процесі виховної роботи з патріотичного виховання учні глибше усвідомлюють, що є дуже важливим чинником та дозволяє утверд -жувати у них почуття відповідальності за майбутнє своєї держави, за власну долю.

      

 

 

 

 

 

       

           

 

docx
Додано
12 грудня 2019
Переглядів
439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку