Методичні рекомендації: «Організація та проведення спортивно-масових заходів у закладах позашкільної освіти»

Про матеріал
Спортивно-масові заходи - змагання, фестивалі і традиційні спортивні свята, що проводяться, - один з найбільш ефективних шляхів залучення дітей до регулярних занять фізичною культурою і спортом. Такі заходи сприяють вихованню колективізму, причетності, почуття гордості за свій гурток, заклад. Вихованці вчаться дотримуватися традиції закладу, долучаються до його історії. Спортивне змагання - це змагання (суперництво) людей в ігровій формі з метою з'ясування переваги в ступені фізичної підготовленості, у розвитку деяких сторін свідомості. Спортивні змагання - яскраве, емоційне видовище. Задоволення від спортивних видовищ виникає внаслідок співучасті в них глядача, вони сприяють сміливим і рішучим діям учасників, їх високих досягнень. Змагання дозволяють вирішувати педагогічні, спортивно-методичні та суспільні завдання.
Перегляд файлу

1

 

Комунальний позашкільний навальний заклад

«Центр спорту для дітей, юнацтва та молоді «Олімп»

Криворізької міської ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методичні рекомендації:

«Організація та проведення спортивно-масових заходів у закладах позашкільної освіти»

 

 

 

 

 

виконала Яблонська І. В.

завідувач відділу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Кривий Ріг


 

Спортивно-масові заходи - змагання, фестивалі і традиційні спортивні свята, що проводяться, - один з найбільш ефективних шляхів залучення дітей до регулярних занять фізичною культурою і спортом. Такі заходи сприяють вихованню колективізму, причетності, почуття гордості за свій гурток, заклад. Вихованці вчаться дотримуватися традиції закладу, долучаються до його історії.

Спортивне змагання - це змагання (суперництво) людей в ігровій формі з метою з'ясування переваги в ступені фізичної підготовленості, у розвитку деяких сторін свідомості. Спортивні змагання - яскраве, емоційне видовище. Задоволення від спортивних видовищ виникає внаслідок співучасті в них глядача, вони сприяють сміливим і рішучим діям учасників, їх високих досягнень. Змагання дозволяють вирішувати педагогічні, спортивно-методичні та суспільні завдання. Під час спортивних змагань вирішуються ті ж педагогічні завдання, що і на заняттях фізичною культурою і спортом в цілому, тобто вдосконалення фізичної, технічної, тактичної, психічної та теоретичної підготовленості. Змагання - одна з дієвих заходів підвищення тренованості спортсмена. Особливо велике значення спортивних змагань для формування вольових рис характеру. Вони також сприяють розвитку фізкультури і спорту в цілому і дозволяють педагогічно впливати на глядачів. Спортивні змагання використовуються для:

- підготовки до наступних, більш відповідальним, змагань;

- відбору, виявлення спортивних даних і спортивної підготовленості;

- перевірки якості навчально-тренувальної та виховної роботи;

-пропаганди здорового способу життя та даного виду спорту або напряму.

До заходів організаційно-методичного характеру, пов'язаних з проведенням спортивних змагань, перш за все відноситься складання календарного плану спортивно-масових заходів на навчальний рік. У ньому вказується назва змагань, терміни і місце їх проведення та відповідальні за їх організацію особи. Важливою умовою при складанні календарного плану є традиційність намічених заходів із термінів, програмам, які беруть участь особам.

Це підвищує інтерес до них дітей, полегшує організацію освітнього процесу, робить змагання більш популярним у глядачів. Спортивні змагання є стимулом для систематичних тренувань і сприяють зростанню спортивних результатів, якщо вони проводяться регулярно. Доцільність участі в певній кількості змагань залежить від спортивної підготовки спортсменів. Тобто календар спортивних змагань треба складати так, щоб намічені змагання були різноманітними за масштабом, складом учасників і умов проведення, традиційними за термінами, складу, місця проведення. Для проведення змагань необхідно подбати про приведення місць, устаткування та інвентарю в повну відповідність до встановлених правил, їх високій якості і необхідній кількості.

Якщо в програму включено кілька різновидів одного виду спорту, необхідно заздалегідь скласти графік змагань, тобто визначити послідовність і час проведення кожного з них. Знаючи середню тривалість виконання вправи, кількість спроб і кількість учасників, можна визначити загальну тривалість змагань і на основі цього скласти графік проведення.

Найважливішим документом, що регулює проведення змагань і впливає на їх результати, є правила змагань з цього виду спорту. У них регламентуються дії суддів і учасників, передбачаються умови виявлення переможців і, крім того, визначаються норми поведінки спортсмена, міститься перелік заборонених дій, що тягнуть за собою покарання, що ущемляє інтереси команди. Таким чином, на спортсмена, який порушив правила, діє не тільки рішення судді по відношенню до нього особисто, а й свідомість, що команда відчуває шкоди через його неправильних вчинків.

Головним організатором і керівником спортивних змагань, відповідальним за їх проведення і, певною мірою, за досягнуті результати, є спортивний суддя. Суддя відповідальний і за здоров'я учасників змагань. У всіх випадках коли може бути завдано шкоди здоров'ю учасників (поганий стан місць занять, несправність обладнання, невідповідність одягу і взуття і т.п.), він зобов'язаний усунути недоліки, а при неможливості зробити це - скасувати змагання чи перенести його на інший термін або в інше місце.

Спортивний суддя повинен бути перш за все бездоганним знавцем правил змагань з цього виду спорту, чесним, об'єктивним, неупередженим, рішучим, чемним, спокійним людиною, який і поза змаганнями користується авторитетом і повагою.

Організація і проведення змагань передбачає ретельну підготовку до них, проведення змагань, підведення їх підсумків.

Підготовка до проведення змагань

Змагання плануються з урахуванням:

  • наявності спортивної і матеріально-технічної бази;
  • наявності професійно підготовлених фахівців;
  • різниці вікових категорій;
  • наявності екіпіровки в учасників змагань;
  • термінів і характеру змагань

З метою забезпечення успішної підготовки заходу слід:

  • скласти Положення про проведення змагання, затвердити та погодити, своєчасно розіслати його;
  • скласти кошторис витрат на проведення змагань; (грамоти, медалі, кубки, солодкі призи, оформлення місце проведення – аеродизайн, тощо);
  • видати наказ про організацію проведення змагань (за 4 тижні до початку проведення.)
  • визначити наказом відповідальних осіб за підготовку місць змагань, суддівство, вирішення організаційних питань і т.д .;
  • скласти сценарій відкриття і закриття змагань (хто буде приймати парад, вітати учасників, піднімати прапор і т.д.);
  • підготувати запрошення, буклети, афіші для розміщення на офіційному сайті закладу та ін .;
  • визначити місце проведення
  • забезпечити висвітлення підсумків змагань у ЗМІ, Фейсбуці, сайтах та ін.;
  • забезпечити медичне обслуговування учасників змагань;
  • підготувати необхідну документацію (протоколи, таблиці), вимірювальні прилади (ваги, секундоміри, годинник, рулетки, нагрудні номери, гонг і ін.)

Перед початком змагань необхідно перевірити підготовку місць змагань.

При проведенні змагань слід:

вносити результати ігор (естафет) в таблицю ходу змагань;

коментувати хід змагань.

У період змагань головний суддя може призначити нараду представників команд, якщо це необхідно.

В останній день змагань визначаються місця, готуються грамоти, дипломи, пам'ятні вимпели, кубки, призи та ін. Потім проводиться закриття змагань та нагородження переможців.

Основним документом, який регламентує проведення змагань, є Положення про проведення даного змагання. Положення про змагання розробляється і затверджується наказом не пізніше 14 днів до початку змагань. Будь-які відступи від затвердженого положення неприпустимі.

У Положенні про змагання має бути чітко сформульовано наступне:

1. Цілі і завдання. Що планується досягти при проведенні даних змагань.

2. Mісце і терміни проведення. Вказується база, де проводиться змагання, і визначаються дні проведення.

3. Учасники змагань. Вказується кількість команд, що допускаються до змагань; максимальну кількість учасників, що вносяться до заявки; визначаються вік учасників і їх кваліфікація; вказуються порядок і строки подання заявок.

4. Програма змагань. Вказуються номінації, вагові та вікові категорії (в залежності від виду змагань), система заліку та оцінка результатів, порядок визначення переможців.

5. Керівництво змаганнями. Вказується, хто організовує змагання і керує ними, і склад суддівської колегії або журі.

6. Медичне обслуговування змагань.

7. Нагородження команд та учасників. Вказується, як і чим нагороджуються переможці та призери.

8. Фінансування змагань. Вказуються фінансує організація, дата приїзду та від'їзду, умови розміщення та харчування.

До Положення про змагання при необхідності можна додати і інші пункти в залежності від масштабу, характеру змагань, наявності спонсорів і т.д. Організатори фізкультурних або спортивних заходів визначають умови їх проведення, несуть відповідальність за їх організацію та проведення, мають право припиняти такі заходи, змінювати час їх проведення, припиняти такі заходи і затверджувати їх підсумки. Організація і проведення фізкультурного заходу або спортивного змагання здійснюються відповідно до положення (регламенту) про такий фізкультурному заході або такому спортивному змаганні, яке затверджується його організаторами.

Нижче наведена типова форма описового звіту про проведення спортивно-масових заходів.

Форма описового звіту про проведення спортивно-масових заходів

______________________________________ інформує,

(Найменування провідної організації)

що відповідно до наказу (розпорядження) від «__» ___ 20__р.

№ ___ «____» ______________________________ 20_г.

             (Терміни проведеного заходу)

проведено  _______________________

                          (місце проведення)

___________________________________________________

                          (найменування заходу)

Безпосередніми організаторами заходу були ________

Головний суддя (організатор) -______________________,

Захід був проведений з ____ до ____ (включно) ч.

Чисельність учасників склала ____ чол., В тому числі ____ чол.

у віці до 18 років._______дівчат___________хлопців.

Склад учасників (команд) заходи ___________________

Коротка інформація про безпосередньому проведенні заходу: ______

Коротка інформація про проведення церемоній відкриття і закриття заходу і нагородження: ______________________________________

Додаткова інформація (за необхідності)____________________

Медичне забезпечення____________________________________

Оцінка роботи суддівської колегії (для заходів, що проводяться у формі змагань)

Зауваження по проведенню заходу ____________________

Головний суддя ____________

Керівник повноважного організатора _________ / ________ /

Дата __________

 

м.п.


        Додатки

 

 

Затверджую:       Затверджую:

Голова комітету з фізичної     Директор КПНЗ

культури та спорту виконкому     ЦСДЮМ «Олімп» КМР

Криворізької міської ради       Селюта Н. В.

  Ступак О.М      

«___»_________2019 р.      «___»_________2019 р.

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про проведення ХІІ Відкритого фестивалю

«Гармонія грації та краси» присвяченого Дню матері

 

1.Мета та завдання

 Змагання проводяться з метою пропаганди та подальшої популяризації фітнесу та здорового способу життя серед дітей, юнацтва та молоді.

2.Термін та місце проведення

 Змагання відбудуться 11 травня 2019 року о 12.00 у ПК «Мистецький», вул..Бикова,2, актова зала.

3. Керівництво з підготовки і проведення змагань

 Керівництво проведення змагань здійснюється комітетом з фізичної культури та спорту виконкому Криворізької міської ради.

 Відповідальність за підготовку та організацію змагань, суддівство покладається на організаційний комітет ЦСДЮМ «Олімп». Головний суддя змагань завідувач відділу ЦСДЮМ «Олімп» Яблонська І. В.

4.Програма змагань

До програми включені:

  • Виступи з різних напрямків танцювальної аеробіки

(спортивна, танцювальна аеробіка та інші)

І категорія    8-11 років   

ІІ категорія   12-15 років   

ІІІ категорія   16 років та старше  

 

  • Виступи з хореографії

(сучасна хореографія, естрадний танок, хіп-хоп)

 

І категорія    6-7 років   

ІІ категорія    8-10 років   

ІІІ категорія   11-14 років   

ІУ категорія   15 років та старше  

  • Виступи з хореографії

 

  • Виступи з різних напрямків гімнастики

(естетична гімнастика)

 

І категорія    5-7 років    

ІІ категрія   8-10 років   

ІІІ категорія   11-13 років   

5. Учасники змагань

 До участі в змаганнях допускаються команди загальноосвітніх шкіл, закладів позашкільної освіти, ВУЗів та спортивних клубів, які мають дозвіл лікаря на участь у змаганнях. Склад команди: 8 і більше осіб. Учасники команд повинні мати форму одного типу.

6. Нагородження

 Команда переможець визначається за найбільшою сумою балів в кожній віковій категорії. Команди що зайняли призові місця, нагороджуються кубками та грамотами відповідних ступенів.

7. Фінансові витрати

 Фінансові витрати здійснюються за рахунок організаторів, спонсорів і учасників змагань.

8. Заявки на участь

 Попередні заявки на участь у фестивалі подаються до оргкомітету не пізніше ніж 20.04 2019р.

9.Медичне забезпечення змагань:

Медичне забезпечення змагань здійснює лікар за згодою. (Міська лікарня№4)

10. Порядок підготовки спортивних споруд та дотримання правил безпеки учасниками та глядачами під час провведення змагань

 Керівники команд-учасників несуть відповідальність за збереження життя вихованців та дотримання правил безпеки під час проведення змагань.

 

За довідкамим звертатися:

м. Кривий Ріг, вул. Павла Глазового, 24

Тел: (0564) 64-34-72       Е-mail: Olimp_24@mail.ru

096-558-11-51- завідувач відділом ЗФП Яблонська І.В.

 Організаційний комітет залишає за собою право вносити зміни і доповнення до даного положення без офіційного попередження учасників змагань

 

Дане положення є офіційним викликом на фестиваль

 


План заходів до підготовки та проведення

ХІІ Фестивалю м.Кривого Рогу «Гармонія грації та краси»

Місце проведення: ПК «Мистецький», вул..Бикова,2  актова зала

Дата та час проведення: 11.05.2019р., 12.00.

Мета заходу: організація змістовного дозвілля та зайнятості дітей, юнацтва та молоді, пропаганда та подальша популяризація фітнесу та здорового способу життя.

 

з/п

Заплановані

заходи

Строки

виконання

Відповідальні

 

1

Проведення засідання оргкомітету

 

 

2

Розробка та затвердження положення Фестивалю «Гармонія грації та краси»

 

 

3

Розробка сценарію щодо проведення Фестивалю «Гармонія грації та краси»

 

 

4.

Видати наказ про проведення Фестивалю «Гармонія грації та краси»

 

 

5

Обрання та затвердження суддівської колегії

 

 

6

Забезпечення змагань музичним супроводом, протоколами

 

 

7

Скласти кошторис (оренда, медалі, грамоти, кубки, солодкі призи, аеродизайн зали, банер та ін..)

 

 

8

Залучити комітет з фізичної культури і спорту виконкому Криворізької міської ради та виконкому Саксаганської районної у місті ради

 

 

9

Запросити гостей (почесних, вихованців закладів міста, району та батьків вихованців)

 

 

10

Медичне забезпечення

 

 

11

Підведення підсумків, нагородження

 

 

 

Розробила        зав.відділу Яблонська І.В.


План організаційних заходів

 щодо проведення ХІІ Відкритого фестивалю

«Століття грації та краси»

м. Кривого Рогу  11.05.2019

 

Назва заходу

 

ПІБ  відповідального

1

Розробка положення (категорії, к-сть учасників,)

 

Яблонська І.В., кер.гуртків

2

Розробка сценарію до фестивалю

Жарова Т.І.

Яблонська І.В.

3

Музичне супроводження

(зібрати музику на ел.носіях)

 

Кришталович А.А.

 

4

Організація суддівства

Кришталович А.А.

Яблонська І.В., Блістун І.В.,

Манойло І.В.

5

Реєстрація учасників (Списки)

Оставненко І.А

6

Придбання грамот, кубків , призів

Яблонська І.В., кер.гуртків

 

7

Майстер клас , Флеш-Моб

Блістун І.В.

Кришталович А.А.

 

8

Протоколи за номінаціями

Яблонська І.В.

 

9

Прикрашення залу

 

Кришталович А.А., Оставненко І.А, Манойло І.В., Петраченко О.В.

10

Парад (побудова і вихід параду)

Зубенко О.В., Блістун І.В.

 

11

Нагородження

(розкласти грамоти, кубки, призи)

Яблонська І.В., Манойло І.В.

 Блістун І.В.

12

Хлопавки

 

Панчуков О.Г., Семеряга О.М.

13

Музичний супровід

Трофіменко С.Ф.

 

14

Аеродизайн, фото, відео зйомка

Яблонська І.В.

Жарова Т.І.

 

 

docx
Додано
25 квітня 2020
Переглядів
2329
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку