Методичні рекомендації "Оригамі. Пароплав"

Про матеріал
Гурток "Початково-технічне моделювання" дає можливість зробити кілька видів плавзасобів (яхта, човен, лайнер, пароплав)
Перегляд файлу

 

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЗАПОРІЗЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ «ГРАНІ»

ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

 

Z:\!!!ПЕРСОНАЛЬНЫЕ ПАПКИ СОТРУДНИКОВ\Комиса І.В\Визитка2.jpg

 

«Оригамі. Пароплав»

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПРОВЕДЕННЯ

навчального заняття

 

Підготували:

Керівники гуртка                                                                           Павлік О.О.

«Початково-технічне моделювання»                                           Павлік О.П.

 

 

м.Запоріжжя, 2021 рік


Тема: Оригамі. Пароплав

Мета:

навчити

-підкреслювати образну характеристику предмета співвідношенням кольорів, допоміжними деталями;

- аналізувати створені ними іграшки (визначати в них загальне — спосіб конструювання і різне — додаткові деталі).

ознайомити дітей із властивостями паперу;

допомогти засвоїти елементарні операції: складання, згинання та  основні способи конструювання з паперу;

формувати вміння добирати розмір і колір паперу відповідно до призначення виробу; вміння планувати діяльність з урахуванням спільної для всіх мети;

розвивати спостережливість, образне сприйняття, інтерес до створення різноманітних образів, інтерес до конструювання;

оволодівати уміннями передавати характерні особливості форми, розміру, пропорцій, співвідношення їхніх частин, добирати декор відповідно до задуму та призначення виробу;

прикрашати вироби аплікацією, підсилюючи образну та емоційну виразність;

виховувати вміння виконувати роботу в певній послідовності;

Обладнання (набори за кількістю осіб в групі):

  • ножиці прості;
  • клей;
  • фарби, олівці, фломастери (потрібні для завершення задуму);
  • пензлики;
  • технокарта;
  • Паперові матеріали для конструювання (на полиці стелажа в підписаних папках або коробках, щоб дитина легко змогла знайти під час роботи аркуш паперу, не відволікаючи питаннями одногрупників): набір писального паперу, сторінки з журналів.

Матеріали для заняття:
ілюстрації плаваючих засобів, фото кораблів;
технологічні карти;
фонова музика.

Методичні прийоми: Сюрпризний момент, розгляд ілюстрацій, бесіда, питання до дітей, слухання фонової музики, показ і пояснення техніки оригамі, аналіз і підведення підсумків.

План заняття

  1. Організаційний момент (1-2 хвилини).
  2. Мотивуюче початок заняття (5-6 хвилин).
  3. Позначення мети і завдань заняття, усний інструктаж вихованців: дотримання схем, обговорення послідовності дій з конструювання предмету (5-6 хвилин).
  4. Самостійна робота вихованців ( 8-12 хвилин).
  5. Демонстрація робіт, обговорення складнощів під час процесу конструювання (якщо виникали) (3-4 хвилини).
  6. Підведення підсумків заняття (1-2 хвилини).

 

Хід заняття:

Керівник: Мої вітання! Сьогодні, я вас хочу запросити в цікаву подорож ріками та струмочками.
Скажіть, а який зараз місяць?
Що змінилося в природі восени? (Сонце світить менше, листя падає, птахи збираються до теплих країн)
Організаційно-пошуковий

Як ви думаєте, які прикмети осені ми вже бачимо на вулиці?

(Іде дощ, сонця стало менше, птахи улітають в теплі краї, падають листя, біжать струмки).

Напевно вам вже підкорилися калюжі.

СЮРПРИЗНИЙ момент. Вбігає пірат (переодягнений старшокласник)

  • Палундра! Тисяча чортів! Де я? Я був на кораблі. А мене попереджали, що Бермудський трикутник робить дива. І ось я тут. Допоможіть мені зробіть плавзасоби, щоб у мене знову з’явилася можливість уплисти.

Керівник. Спробуємо допомогти?!

Розглянемо ілюстрації: які існують плавзасоби.

Складемо кілька видів: двотрубний пароплав, "Tricky boat", яхти (стандартну і з парусом), лайнер, двопалубний корабель

Робимо двотрубний орігамі пароплав з паперуПочнемо з пароплаву. Візьмемо квадратний листок з полиці. Складаємо за схемою.

Підготуйте квадрат з паперу для початку. 

  • Робимо двотрубний орігамі пароплав з паперуСкладіть заготовлений квадрат по діагоналях всередину, щоб розмітити лист вигинами хрест-навхрест. Потім загніть всередину кожен кут листа, формуючи зменшений квадрат геометрично правильної форми (див. Рис.);
  • Переверніть заготовку лицем донизу і повторіть складання кутів до себе, знову зменшуючи розміри квадратної заготовки. Двотрубний пароплав вийде ідеальним, якщо вигини робити акуратно, рівно зводячи стики за схемою;
  • Робимо двотрубний орігамі пароплав з паперуЗнову переверніть заготовку вниз обличчям і знову зменшить розміри квадрата аналогічними діями - відгином кутів до себе (орієнтуючись на центр квадрата). Ви вже майже все склали, залишилося тільки правильно розгорнути виріб;
  • Робимо двотрубний орігамі пароплав з паперуСкладіть згорток навпіл, згідно з інструкцією на фото, і розправте (розкрийте зсередини) дві труби (одну навпроти іншої). Пароплав з двома трубами готовий. Тепер потрібно розправити його ніс і корму. Зробіть це, подібно до розкриття Робимо двотрубний орігамі пароплав з паперутруб, але не розкриваючи ділянки зсередини;
  • Сформуйте округлу форму труб і розправте іграшку, надаючи їй стійкість. Можна прикрасити іграшку як захочеться, але про це ми поговоримо трохи пізніше.
  • Ну хіба що ще пара-трійка строкатих наклейок на борт або набір фарб (олівців, фломастерів), щоб пароплав став абсолютно унікальним у вашій ексклюзивною розпису.

Робимо двотрубний орігамі пароплав з паперуЯкщо, наприклад, ви хочете зробити з паперу пароплав величезних розмірів, можете взяти навіть великий ватман. Але в ігровому застосуванні важливий не тільки розмір, але і те, як зробити пароплав справжнім. І тут все залежить виключно від вашої фантазії:

  • Можна зробити з паперових обрізків хвилі, склеюючи їх кільцем і розміщуючи іграшку в серці імпровізованого океану. Так піроскаф буде куди цікавіше виглядати на полиці;
  • Можна зробити з паперу пароплав «на ходу», вклавши в труби іграшки шматочки розпатланої вати або уривки синтепону, наче ви «заводите» пароплав.
  • Можна розмалювати борти якорями і зірками або дати судну гучне ім'я, прикрасити іграшку наклейками або аплікаціями.

Фізкульхвилинка
Вихідна позиція.
Обидві долоні з’єднані “ківшиком”, усі пальці, крім великих спрямовані у бік “від себе”, а великі пальці підняті уверх та з’єднані – це “труба”.
Пароплав пливе по річці,
Дим з труби, немов із пічки.

Керівник. Ми сьогодні складаємо з паперу. А як цей прийом називається?

Правильно - «орігамі».

Орігамі - це мистецтво створення моделей різних предметів, тварин, птахів, квітів шляхом згинання листи паперу. З давніх часів оригамі виконувало різну роль життя японців. Паперові фігурки супроводжували ритуальні ходи, витончені метелики прикрашали весільний стіл. Уміння скласти з квадратного аркуша постать вважалося ознакою доброї освіти, вишуканих манер і витонченого смаку.

У VI-VII столітті н.е. у Китаї мали ходіння паперові гроші Фей-Тянь ("літаючі монети"). Через деякий час японці вже виробляють свій власний папір, що за якістю перевершує китайську. Стародавня технологія виробництва паперу зберігається у Японії до сьогодні.

Першим японським виданням з орігамі вважається книга "Сембадзуру ориката" ("як скласти тисячу журавлів"), що вийшла у світ у 1797 р.

У 1845 р. у Японії видається книга "Кан-но-мадо" ("вікно середини зими"). У 1885 р Окамото Консеки видав книжку для дітей з оригамі "Ориката", яка згодом було переведено англійською

Човен без вітрилаКерівник гуртка: Приступаємо до виготовлення яхти . (Звучить спокійна музика). Демонстрація зразка орігамі керівником.

Робота в парах. Діти розглядають і аналізують модель, схему за якою виготовляють яхту

Човен без вітрилаПам'ятайте, що необхідно пригладжувати пальцем кожну лінію заготовки, щоб все вироби вийшли охайними.

  • . Човен без вітрила
  • Човен без вітрилаНадання індивідуальної допомоги. Проводиться керівником гуртка в тих випадках, якщо дитина соромиться попросити допомоги у одногрупників.
  • Зробимо ще модель - човен без вітрила

Покрокова схема:

Кораблик з вітрилом

Робота в групі. Один керує голосом. Всі дивляться на схему та роблять почергово наступний етап за схемою.

Учень говорить. Беремо квадратний паперовий листочок: кольоровий або білий. Куточки згинаємо один до одного, а потім розправляємо, щоб виділилися області згинів. Далі листочок згинають ще 2 рази — по вертикалі і горизонталі, щоб створити ще 2 лінії, а після цього, для тих же цілей, перегини необхідно зробити по всіх куточках (тобто всі кути скласти до центральної частини листочка, щоб вийшов квадрат, а потім все розправити).

Увага! Ми переходимо до головної частини роботи. Спочатку права, а далі і ліва половина листочка вертикально складається в центральну частину. Потім точно так же загинається і нижня частина з верхньої половинки.

Все — макет вашої човни можна перевернути догори. Створену модель повільно перегинають по діагоналі. Кут знизу необхідно підняти і зміцнити. Корабель зроблений. Можна прикрасити корпус в одній колірній гамі, парус — в інший, і починати грати.

Робота командна. Виготовляємо яхту стандартну

паперовий пароплав

Спочатку береться папір, це повинен бути квадратик з рівними сторонами. Далі згинається навпіл, щоб вийшов трикутник. Цей самий трикутник потім перегинається навпіл знову, так щоб при розгинаючи лист був схожий на чотири схематичні, але рівномірні геометричні фігури.

Одну з частин перегинаємо і загинаємо один з кутів в серединку. Потім потрібно зробити кут до серединки, але щоб він не зайняв весь обсяг. Загин виконується від відкритої сторони до центру.

Відгинається назад, і створюється шапка. Стандартна яхта з паперу створена. Але ця саморобка не може витримати сильний вплив води. Його не можна навіть запустити за течією струмка – це стане прикрасою.

Керівник. Готуємо реванш. Команди приготуйтеся. Наступні моделі плавають не дуже, але виглядає красиво

. https://www.zahidknyga.com.ua/images/12/kak-sdelat-lodku-01A42.png

Схема цього кораблика називається "Tricky boat", звучить трохи схоже на слово "трюк". Перекласти назву і правда можна як "хитра, підступна, заплутана".

https://www.zahidknyga.com.ua/images/12/kak-sdelat-lodku-D385D.png

Перші півтори хвилини папірець просто мнуть і розгладжують за всіма напрямами (це необхідна умова для виконання хитромудрого фокуса), зате потім починається справжнє чудо!

Океанський лайнер

https://www.zahidknyga.com.ua/images/12/kak-sdelat-lodku-FB8017.jpg

Керівник гуртка: А тепер - нескінченну радість. Будемо спускати на воду нашу флотилію. Капітани Ви готові? Наскільки все насправді просто. 

Ось і попливуть наші кораблики
Діти, вам сподобалося займатися? А що сподобалося?

Відповіді дітей.
Керівник: Що нового ви сьогодні дізналися?
Ви раді, що допомогли метелику?
Аналіз робіт дітей.
Насправді зробити пароплав досить легко, але потрібно слідувати інструкції.

Молодці!

docx
Додано
27 жовтня 2021
Переглядів
469
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку