Методичні рекомендації. Поверхні і тіла

Про матеріал
Нарисна геометрія - наука про побудову зображень просторових фігур на площині. Нарисна геометрія застосовується не лише в техніці, а й у живописі, кристалографії, фотографії та інших галузях знань. Формоутворюючі елементи простору точка, пряма, площина визначають прості тримірні фігури, які разом можуть утворювати складніші. Тому в основі вивчення нарисної геометрії повинні лежати властивості проекцій точок, прямих та площин, як найпростіших геометричних фігур, які назвемо геометричними елементами.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

       

 

 

    МЕТОДИЧНІ  РЕКОМЕНДАЦІЇ

 

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ТЕХНІЧНИХ ВУЗІВ

з «Нарисної геометрії»
Тема: Поверхні і тіла.

 

 

 

 

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анотація: в даних методичних рекомендаціях подано теоретичний та практичний матеріал з нарисної геометрії.

Мета роботи –  допомога студентам у вивченні теоретичного матеріалу та виконанню практичних робіт з нарисної геометрії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Нарисна геометрія - наука про побудову зображень просторових фігур на площині.

Зображення , виконані за правилами , що вивчаються в нарисній геометрії, дають змогу уявити форму предметів, їх взаємне розміщення в просторі, дослідити геометричні властивості зображуваних предметів, визначити їх розміри тощо. Такі зображення називаються кресленнями або рисунками. За допомогою останніх можна викласти свої ідеї, задуми, як про існуючі просторові форми, так і про нові, що проектуються, речі, предмети, деталі, машини, споруди тощо. Отже, нарисна геометрія є основою технічної документації. Нарисна геометрія розвиває просторову уяву, що є передумовою будь-якого творчого процесу.

Нарисна геометрія застосовується не лише в техніці, а й у живописі, кристалографії, фотографії та інших галузях знань.

Формоутворюючі елементи простору точка, пряма, площина визначають прості тримірні фігури, які разом можуть утворювати складніші. Тому в основі вивчення нарисної геометрії повинні лежати властивості проекцій точок, прямих   та   площин,   як   найпростіших    геометричних    фігур,    які   назвемо геометричними елементами.

Основний зображувальний засіб для них - лінія, що є не тільки проекцією лінії, а й проекцією точки, зображувальної як перетин ліній, і проекцією площини, зображувальної лініями і точками.

Способи, які розглядаються в курсі нарисної геометрії, служать не тільки цілям зображення предметів; вони дозволяють вирішувати різні задачі на підприємствах - такі , як визначення площі плоских фігур і кривих поверхонь, побудова розгорток виробів із листового матеріалу, визначення маси виробів по їх зображеннях, конструювання різних поверхонь та багато іншого.

Предмет, мета та завдання нарисної геометрії визначають її місце серед інших графічних дисциплін.

Важливе прикладне значення нарисної геометрії полягає в тому, що вона є базовою дисципліною для вивчення курсу креслення.


 


 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

 

  1. А.М.Хаскин, Черчение, Киев, Высшая школа, 1985
  2. Основы методики обучения черчению. Под ред. А.Д. Ботвинникова, М.,Просвещение, 1966
  3. Н.С. Бриллинг, Ю.П. Евсеев, Задания по черчению, М., Просвещение, 1989

1

 

doc
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
87
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку