Методичні рекомендації щодо використання програмного засобу Daminion Standalone3.4 для електронної систематизації та каталогізації комплексно-методичного забезпечення предметів

Про матеріал
Методичні рекомендації складаються з опису програмного засобу, алгоритмів його встановлення та створення електронних каталогів, а також опису ключових властивосте програми-каталогізатора та шляхів пошуку необхідних фалів, які знаходяться у каталозі. Ці рекомендації стануть у нагоді викладачам-предметникам та майстрам виробничого навчання, які прагнуть систематизувати комплексно-методичне забезпечення свого предмету або професії, а також всім, хто володіє великим обсягом інформації в електронному вигляді у різних форматах та цінує свій час. Ключові слова: програмний засіб, комплексно-методичне забезпечення предметів та професій, електронний каталог, можливості програмного засобу.
Перегляд файлу

image


Методичні рекомендації складаються з опису програмного засобу, алгоритмів його встановлення та створення електронних каталогів, а також опису ключових властивосте програми-каталогізатора та шляхів пошуку необхідних фалів, які знаходяться у каталозі.

Ці рекомендації стануть у нагоді викладачам-предметникам та майстрам виробничого навчання, які прагнуть систематизувати комплексно-методичне забезпечення свого предмету або професії, а також всім, хто володіє великим обсягом інформації в електронному вигляді у різних форматах та цінує свій час.

Ключові слова: програмний засіб, комплексно-методичне забезпечення предметів та професій, електронний каталог, можливості програмного засобу.

 

Зміст

Вступ………………... ………………………………………………………....4

1.   Опис програмного засобу ………………………………………………......6

2.   Алгоритм встановлення програми-каталогізатора ……………………....11

3.   Алгоритм створення каталогу ………………………………………….....13

4.   Можливості пошуку необхідних файлів у каталозі ……………………..16

5.   Ключові можливості програми …………………………………………....22

Висновки………………………………………………………………………..24

Література………………………………………………………………………26

Вступ

В умовах інформаційного прогресу суспільства, трансформації та перебудови різних сфер життя, тенденції глобалізації світового простору та стрімкого розвитку комп’ютерних технологій усе більш актуальною  задачею є розробка і використання в навчальному процесі електронних програмнопедагогічних ресурсів, що розробляються із застосуванням гіпертекстових та мультимедійних технологій. Такі ресурси називаються інтерактивними навчальними Web- матеріалами та можуть використовуватися не тільки для денної форми навчання, але й знайдуть широке застосування в дистанційній формі навчання. Саме ці ресурси можуть допомогти викладачеві зробити урок цікавим, а кожного учня сприймати як особистість, здійснюючи цим самим диференційований підхід до учнів під час викладання предмета. Вони дозволяють викладачеві не боятися експериментувати з учнями, шукати нові форми і методи проведення уроків, пов’язуючи вивчений матеріал із життям, та навчити учнів практично застосовувати набуті знання у повсякденному житті.

Національною доктриною розвитку освіти в Україні у ХХІ столітті визначено, що одним із пріоритетних напрямків її розвитку є впровадження в усі ланки освітньої галузі сучасних інформаційно-комунікативних технологій, що забезпечить подальше вдосконалення навчально-виховного процесу, підвищення якості, доступності і ефективності освіти, вироблення у підростаючого покоління вмінь та навичок, необхідних для практичного використання у сучасному інформаційному середовищі.

Забезпечення навчально-виховного процесу та самоосвіти шляхом формування училищного інформаційного банку на різних видах носіїв інформації, його максимального використання, інформаційного та бібліотечного обслуговування учнів і педагогів – основна задача медіатеки навчального закладу. Завдання, що стоять перед професійно-технічними навчальними закладами сьогодні, зумовлюють трансформацію бібліотек навчальних закладів, сприяють їхньому реформуванню в бібліотечно-інформаційні центри, що не тільки збирають, зберігають і розповсюджують інформацію для удосконалення знань учнів, але й сприяють підвищенню професійної майстерності педагогів. Усе це потребує змін у формуванні інформаційних ресурсів бібліотек, технічному оснащенні, професійній компетентності бібліотечних працівників як учасників навчально-виховного процесу.

Якісні зміни у підготовці кваліфікованих робітників зумовлюють необхідність інноваційного розвитку освітнього процесу у ПТНЗ, а також створення єдиних медіатек, де були б розміщенні необхідні електронні ресурси для підготовки висококваліфікованих працівників. Адже, під час підготовки до лекцій, семінарських занять, практичних чи лабораторних робіт викладачі та учні повинні опрацювати велику кількість інформації, яка часто знаходиться в різних джерелах. Тому систематизація та каталогізація комплексно-методичного забезпечення навчального закладу дозволяє як педагогічному колективу, так і учням швидко, зручно та якісно готуватися до різних форм навчально-виховного процесу, оперативно отримуючи необхідну інформацію.

Методичні рекомендації щодо  використання програмного засобу Daminion Standalone 3.4 для систематизації комплексно-методичного забезпечення навчального закладу розроблені на виконання вимог Закону України «Про Національну програму інформатизації» та в рамках реалізації державної програми «Інформаційні та комунікаційні технології в освіті та науці», що стосуються вирішення проблеми забезпечення інформаційних потреб, зокрема у сфері діяльності навчального закладу. 

Ці методичні рекомендації стануть у нагоді викладачам та майстрам виробничого навчання під час вирішення проблем організації та систематизації навчально-методичної бази ПТНЗ та комплексно-методичного забезпечення предметів та професій. Вони визначають загальні вимоги до використання програми-каталогізатора для систематизації КМЗ навчального закладу.

 

 

 

 

1. Опис програмного засобу

Програма-каталогізатор Daminion Standalone 3.4 являє собою зручний програмний засіб для систематизації та каталогізації електронних освітніх ресурсів. Для її встановлення необхідні мінімальні системні вимоги, а завдяки зручному та доступному інтерфейсу, вона є незамінним помічником для створення медіатеки навчального закладу.  

Ця програма складається з двох компонентів:

1.                  Програма Dаminion Client – дозволяє створювати електронний каталог медіатеки на робочому місці (комп’ютері) викладача.

2.                  Програма Dаminion Server – дозволяє створювати централізовану бібліотеку мультимедійних файлів, яка буде доступна з усіх комп’ютерів локальної мережі.

Програма Daminion Server призначена для упорядкування медіа-архівів. За

допомогою цієї програми можна створити централізовану бібліотеку мультимедійних файлів, яка буде доступна з усіх комп’ютерів у локальній мережі. Пошук даних виконується дуже швидко, оскільки Daminion Server працює з метаданими XMP/IPTC/MWG. На основі цих метаданих створюються теги, за якими пізніше легко знайти будь-яки файл.

Програма Portable Daminion Standalone 3.4.0.1113 – це безкоштовний каталогізатор, який допоможе упорядкувати мультимедійні файли та документи. Вона представляє собою простий у використанні додаток для роботи з медіафайлами, розрахований на багато користувачів.

Системні вимоги:

Програма Dаminion Client

      Операційна система: Windows: 2000, XP, Vista, 7, 8, 2003, 2003 R2, 2008, 2008 R2,  2012, 2012 R2

      Mac OS: via Parallels Desktop or VMWare Fusion

      Процесор: Pentium III – з мінімальною частотою 700 МГц; 1.0 МГц рекомендується

      Оперативна пам'ять: 256MБ; 512 MБ рекомендується

      Вільна пам'ять: 100 MБ (додаткова пам'ять необхідна для медіа файлів)

      4-x швидкістний CD-ROM необхідний для встановлення CD

      Розширення екрану:  1024 x 768 або вище 

      Драйвер: NET Framework Version 2.0 SP2. Якщо у вас немає цього драйвера, програма  установлення Daminion запропонує вам встановити його автоматично. 

Програма Dаminion Server

      Операційна система: Windows: 2000, XP, Vista, 7,8, 2003,2003 R2, 2008,

2008 R2, 2012, 2012 R2 o Mac OS: via Parallels Desktop or VM Ware Fusion

      Процесор: Pentium III – з мінімальною частотою 1 ГГц; Pentium IV – 1.5 ГГц рекомендується

      Оперативна пам'ять : 1 ГБ; 2ГБ рекомендується

      Вільна пам'ять: 100 MБ (додаткова пам'ять необхідна для медіа файлів)

      4x швидкістний CD-ROM необхідний для встановлення CD

      Драйвер: NET Framework Version 3.5. Якщо у вас немає цього драйвера, програма  установлення Daminion запропонує вам встановити його автоматично. 

Dominion Server може працювати на звичайній платформі Windows такій, як Windows XP Standard або Windows 7 Business. Немає необхідності купувати дорогу Windows Server.

Формати, які підтримує програма-каталогізатор

Dominion підтримує більше 200 форматів, включаючи: растрові (JPEG, PSD, PNG...), векторні, зображення камери, відео, аудіо, InDesign, PDF, документи Microsoft Office. Окрім медіа форматів, Dаminion також може читати, писати теги з/у XMP, IPTC, EXIF метадані в широкому різноманітті медіа форматів включаючи відео та камера RAW форматі.

 

 

 

Підтримує формати зображень 

Формат

Тип

зображенняEXIFIPTC XMP

JPEG

.jpe, .jpg, .jpeg

r

rw

rw

rw

TIFF

.tif, .tiff

r

rw

rw

rw

PSD

.psd

r

-

-

rw

PSB

.psb

r

-

-

rw

GIF

.gif

r

-

-

r

PNG

.png

r

-

-

rw

PCX

.pcx

r

-

-

-

JPEG 2000

.jp2, .j2k, .jpc

r

r

-

rw

MPO

.mpo

r

r

-

-

BMP

.bmp

r

-

-

-

ICO

.ico

r

-

-

-

TGA

.tga, .targa, .vda, .icb, .vst,

.pix

r

-

-

-

PXM - Portable Pixmap

.ppm, .pgm, .pbm

r

-

-

-

HD Photo

.hdp, .wdp, .wmp

-

-

-

-

DCX

.dcx

-

-

-

-

 

Camera RAW формати

 

 

 

 

DNG - Adobe Digital Negative

.dng

r

rw

rw

rw

CR2 - Canon RAW

.cr2

r

rw

rw

rw

NEF - Nikon RAW

.nef

r

rw

rw

rw

NRW - Nikon RAW

.nrw

r

rw

rw

rw

MRW - Konica-Minolta

RAW

.mrw

r

rw

rw

rw

ORF - Olympus RAW

.orf

r

rw

rw

rw

 

PEF - Pentax RAW

.pef

r

rw

rw

rw

CS1 - Sinar RAW

.cs1

r

rw

rw

rw

IIQ - Phase One RAW

.iiq

r

rw

rw

rw

ARW - Sony Alpha RAW

.arw

r

rw

rw

rw

RAW - Panasonic RAW

.raw

r

rw

rw

rw

RAF - FujiFilm RAW

.raf

r

rw

rw

rw

MOS - Creo Leaf Mosaic

.mos

r

rw

rw

rw

MEF - Mamiya RAW

.mef

r

rw

rw

rw

3FR - Hasselblad RAW

.3fr

r

rw

rw

rw

FFF - Hasselblad RAW

.fff

r

rw

rw

rw

CRW - Canon RAW

.crw

r

r

r

r

DCR - Kodak RAW

.dcr

r

r

r

r

SRF - Sony RAW

.srf

r

r

r

r

X3F - Sigma RAW

.x3f

r

r

r

r

KDC - Kodak RAW

.kdc

r

r

r

r

K25 - Kodak RAW

.k25

r

r

r

r

SR2 - Sony RAW

.sr2

r

r

r

r

RW2 - Panasonic RAW

.rw2

r

r

r

r

BAY - Casio RAW

.bay

-

-

-

-

BMQ - Nucore

.bmq

-

-

-

-

CAM - Casio RAW

.cam

-

-

-

-

DC2 - Kodak RAW

.dc2

-

-

-

-

WMF

.wmf

r

-

-

-

EMF

.emf

r

-

-

-

CUR - Cursor

.cur

-

-

-

-

ANI - Animated Cursor

.ani

-

-

-

-

 

Підтримує аудіо формати 

 

Формат

Тип

Аудіо метадані

MP3

.mp3

rw

OGG

.ogg, .oga, .ogv

rw

WAV

.wav

rw

APE - Monkey"s Audio

.ape

rw

Windows Media Audio

.wma

rw

ADTS AAC

.aac

rw

AMR

.amr

rw

AIFF

.aif

rw

Flac

.flac

rw

MusePack

.mpc, .mp+, .mpp

rw

WavPack

                       .wv                                                   rw

 

Підтримує Office 2007 формати 

Формат

                                                         Тип           Office 2007 Metadata

MPEG Audio                                 .m2a, .mp2, .mp1                              rw                 

DOCX - Microsoft Word 2007                            .docx                        rw                      

XLSX - Microsoft Excel 2007                            .xlsx

rw

PPTX - Microsoft PowerPoint 2007                    .pptx

rw

Підтримує Office Processor формати 

 

Формат                                                               Тип

Office Metadata

DOC - Microsoft Word                                         .doc

rw

XLS - Microsoft Excel                                         .xls

rw

PPT - Microsoft PowerPoint                                 .ppt

rw

Підтримує PDF формати 

 

Формат                                                                        Тип

PDF         XMP

PDF - Portable Document                                             .pdf

r               r

Підтримує формати векторного зображення

Формат

Тип          XMP

INDD - InDesign Document

.indd         rw

AI - Adobe Illustrator

.ai             rw

EPS - Encapsulated PostScript

.eps

rw

Підтримує CAD формати 

 

 

Формат

 

Тип

PS - PostScript                                                                          .ps            rw               

DXF

 

.dxf

 

Підтримує відео формати

 

Формат

Тип

Відео метадані XMP 

DWG - AutoCAD Drawing                                                                     .dwg              

MOV - QuickTime Movie .mov, .moov, .movie, .qt                              r               rw  

CineForm Codec                 .avi, .mov                                                  r               rw  

Windows Media

.wmv, .asf

r

rw 

AVI, DivX

.avi, .divx

r

rw 

3GP

.3gp, .3g2

r

-      

FLV - Flash Video               .flv                                                            r               rw  

MPEG 1-2

.mpg, .mpeg, .mpe, .mpv2, .m2v

r

rw 

MPEG 4

.m4a, .m4b, .m4v, .m4p, .mp4

r

rw 

MKV - Matroska

.mkv

r

rw 

BDAV

.mts, .m2ts, .m2t

r

-      

DVR-MS

.dvr-ms

r

-      

WTV                                  .wtv                                                          r                -      

2.Алгоритм встановлення програми-каталогізатора:

Програму-каталогізатор можна безкоштовно завантажити на сайті: http://daminion.net:

image 

Після завантаження програми на робочому столі з’явиться файл для встановлення, який запускає програму:

image

Підчас встановлення программа запропонує обрати мову інтерфейсу програмного засобу

image 

та запустить “Мастер установки Daminion”:

image

 

 

 

 

 

 

3.Алгоритм створення необхідного каталогу.

Після встановлення програми відбувається завантаження каталогу:

image

Для створення каталогу необхідно обрати вкладку «Файл» у рядку меню та натиснути на «Створити каталог».

image

Далі для додавання файлів до каталогу на панелі інструментів потрібно обрати вкладку «Додати файл».

image

Програма запропонує завантажити файли з жорсткого диску або з флешнакопичувача. Обравши потрібні файли слід натиснути клавішу «Додати». 

image

Після попереднього завантаження файлів слід натиснути кнопки «Обрати все» та «Імпорт». Програма підтримує імпорт медійної колекції з інших

image

Через декілька хвилин програма завантажить файли до каталогу.

image 

 

 

4. Пошук необхідних файлів у програмі-каталогізаторі  

imageimageDaminion — професійний додаток для каталогізації мультимедійних файлів, створений як для креативних професіоналів, так і для маленьких команд. Доступний, як самостійна версія, і як серверна розрахована на багато користувачів. Пошук використовує різні комбінації тегів з близько 50 стандартних, включаючи: ключові слова, описи, дата/ час, рейтинг, камера, об'єктив, та інші, а також використовує ваші власні, тобто визначені користувачем теги.

image 

image

       Вона допомагає швидко знайти потрібні фотознімки і документи серед тисяч тек на різних комп'ютерах у локальній мережі.  

image

Завдяки простій у використанні, але в той же час дуже потужній системі пошуку, яка включає швидкий пошук, фільтрацію за тегами із застосуванням операторів і/або, розширений і збережений пошук, програма дозволяє швидко відшукати контент, що цікавить вас. 

image

 Пошук файлу за рейтингом.

 Daminion підтримує переважну більшість мультимедійних форматів, включаючи формати растрової і векторної графіки, RAW фотографії, відео, аудіо, Indesign, PDF, Microsoft Office документи. 

image 

Програма заточена лише під завдання каталогізації: всі файли описуються тегами, можна декількома кліками знайти будь-який файл. Підтримуються величезні колекції — до 500 тис. файлів. Інша цікава особливість програми: автоматична синхронізація тегів у метадані файлів (Xmp/mwg) — тобто описи зображень зберігається в разі проблем з файлом каталогу (Sqlite).  

image 

Ці теги можуть мати ієрархічну структуру з необмеженими вбудованими рівнями і відображуватися у вигляді метаданих (EXIF, IPTC, XMP, MWG) для форматів зображень JPEG, TIFF, PDF, PNG і навіть зображень у форматі Camera RAW. Ліцензія Daminion Basic дозволить вам імпортувати до 25 тис. файлів в один локальний каталог.

image 

На відміну від тек, теги не займають додаткового місця на диску, і одну файл можна описати декількома тегами. Теги можуть автоматично синхронізуватися з метаданими файлів (EXIF, IPTC, XMP, MWG), причому теги можуть (опціонально) зберігатися безпосередньо в зображення формату Camera RAW.

image 

У Daminion немає редактора — це "чистий" каталогізатор документів (з фокусом на фотографії). Зате є зручний "міст" із зовнішніми редакторами, наприклад Photoshop або Illustrator. Посилання на файли — відносні, це означає, що теку з каталогом і файлами можна легко перенести на нове місце.

image 

Щоб знайти потрібний знімок або групу знімків досить виділити декілька тегів утримуючи клавішу Ctrl. Можна вибрати операції і між значеннями одного тега, наприклад знайти файли з ключовими словами "адміністратор" І "професія" І "обов’язки", створеними в 2012 АБО 2014 роках з рейтингом вище 3

image 

5. Ключові можливості програми-каталогізатора: 

ü    Пошук файлів, розкиданих на ПК. 

ü    Можливість зібрати і систематизувати всі файли в одному місці. 

ü    Підтримка фотографій в Raw¬ форматі (формат зображення з цифрових дзеркальних камер). 

ü    Розпізнавання на фотографіях осіб близьких людей. 

ü    Пошук і видалення дублікатів фотографій (фотографій, що містять ідентичне зображення, але розміщені в різних теках на комп'ютері). 

ü    Можливість вибрати кращий знімок в серії схожих фотографій. 

ü    Можливість приховувати від сторонніх особисті файли. 

ü    Можливість додати теги для швидкого і зручного пошуку файлів.

ü    Зовнішнє, резервне зберігання важливих файлів (синхронізація з хмарними сервісами). 

ü    Безкоштовність 

ü    Обмежити доступ до цифрових документів на функціональному і файловому рівні 

ü    Імпортувати знімки і відео з мобільних пристроїв і фотокамер 

ü    З'явилася історія запитів 

ü    Покращилась підтримка метаданих в зображеннях і відео-файлах 

ü    Більше 50 інших поліпшень 

ü    Додана можливість пошуку і видалення дублікатів документів 

ü    Класифікація тегів тепер може бути заблокована від змін 

ü    Синоніми і угрупування тегів дозволяють зменшити кількість тегів, що відображуються, покращуючи результати пошуку і полегшуючи роботу з великими списками тегів 

ü    Швидкість візуалізації великих зображень (особливо величезних файлів TIFF), а також швидкість імпорту у великі каталоги збільшилася до 5 разів. 

ü    Мініатюри документів в серверних каталогах відображуються значно швидше, ніж раніше 

ü    Зображення для презентацій і публікацій тепер можна сортувати вручну 

ü    Зображення з минулим терміном ліцензій тепер автоматично виключаються зі всіх експортних операцій, захищаючи від можливих судових розглядів в майбутньому 

ü    З'явилася функція пошуку публікації фотографії або схожих

зображень в Інтернеті 

ü    Значно покращена функція вибору кращої версії зображення при порівнянні файлів

 

 

 

Висновки

Важливим завданням електронної систематизації та каталогізації КМЗ з предетів та професій в сучасному професійному навчальному закладі залишається не тільки створення і забезпечення можливостей доступу читачів до інформаційних ресурсів за допомогою сучасних технологій, але й виховання відповідної інформаційної культури. Сьогодні інформаційна культура та медіаосвіта розглядається як спосіб життєдіяльності особистості в інформаційному суспільстві і як складова процесу формування загальної культури людини. 

Медіаосвіта має бути спрямована на допомогу учасникам навальновиховного процесу в активному використанні можливостей телебачення, радіо, відео, кінематографу, Інтернету і кращому розумінні мови медіакультури. Цей програмний засіб буде важливим помічником педагогам, які на його базі зможуть і самі готуватися до уроків, лекцій, розробляти ігрові навчальні програми, у своїх “папках” збирати методичні рекомендації, повнотекстові, ілюстративні БД, а також проводити заняття із застосовуванням технічних засобів, організовуючи самостійну діяльність учнів за конкретною темою з використанням книг і мультимедійних ресурсів.

Створення електронного каталогу наявних у педагогів навчального закладу методичних, дидактичних, навчальних, контрольно-оцінювальних та розвивальних матеріалів  як сучасного центра інформаційної служби – справа тривала і потребує матеріальних витрат та творчості всього колективу навчального закладу. Головним принципом його роботи повинно стати сприяння пошуку гармонії між новими формами доступу до інформації, знань, з одного боку, і гуманістичними основами бібліотечної справи і спрямованістю бібліотеки на формування моральних якостей через популяризацію друкованого слова, читання кращих творів вітчизняної та світової літератури – з іншого. 

 Створення єдиного каталогу електронних освітніх ресурсів відповідає вимогам сучасного суспільства та потребам професійно-технічного навчального закладу, а його впровадження може сприяти забезпеченню вільного доступу до інформаційного середовища, підвищенню фахової компетентності та удосконаленню форм і якості педагогічного впливу, а також підвищенню рівня педагогічної майстерності викладачів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

1. Баркова О.В. Досвід створення наукової електронної бібліотеки в Національній бібліотеці України імені В.І. Вернадського // Реєстрація, зберігання і оброб. даних. — 2001. — Т. 3, № 4 — С. 51–62.

2.Бут-Гусаїм Н.В. Шкільна медіатека – ресурсний центр забезпечення якості освітнього процесу // sch131.at.ua/bibl./ забезпечення електронної бібліотеки // Реєстрація, зберігання і оброб. даних.— 2003. — Т. 5, № 3 — С. 81–90.

3.                  Кустова Н., Корзина А. Создаем медиатеку //Б-ка.– 2006.- № 3.- С. 33-35. 

4.                  Наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України № 1060 від

01.10.2012 Про затвердження Положення про електронні освітні ресурси.

5.                  Меррей Р. Компоненты цифровой библиотеки и их взаимодействие // Науч. и техн. б-ки. — 2000. — № 6. — С. 56–57.

6.                  Плахина Г. От фонотеки к медиатеке: история прогресса // Новая б-ка.–

2004.– № 9.– С. 32-34 

7.                  Пранулис Ю. Графотека, медиатека и другие чудеса Штутгардта // Бка.– 1997.– № 1.– С. 86-87. 

8.                  Проект створення єдиної електронної бібліотеки ВНЗ МВС України (Харківський Національний Університет Внутрішніх справ) // Univd.edu.ua.

9.Ястребцева Е.Н. Школьный библиотечный медиацентр – от идеи до воплощения //http://edc.samara.ru/~mediateka/kniga/book_00.htm.

 

 

 

 

 

 

 

pdf
Додав(-ла)
Осіпенко Олена
Додано
23 березня 2021
Переглядів
390
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку