Методичний посібник Формування творчої компетентності особистості засобами мистецтва в контексті Нової української школи."

Про матеріал
Методичний посібник "Формування творчої компетентності особистості засобами мистецтва в контексті Нової української школи."
Перегляд файлу

Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти

 

 

 

 

Григорович Вікторія Вікторівна

 

 

Формування творчої компетентності особистості засобами мистецтва в контексті Нової української школи.

 

Методичний посібник

 

 

2019 рік


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\User\Desktop\image.png 

 

 

 

 

 

 

 

Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти

 

 

 

 

Григорович Вікторія Вікторівна

Формування творчої компетентності особистості засобами мистецтва в контексті Нової української школи.

 

Методичний посібник

 

 

 

2019


 

Григорович В.В.

Формування творчої компетентності особистості засобами мистецтва в контексті Нової української школи. Методичний  посібник для вчителів музичного мистецтва та мистецтва загальноосвітніх закладів  – Виноградів - 2019 р.

 

У посібнику подано  матеріали щодо формування творчої компетентності особистості засобами мистецтва в загальноосвітньому навчальному закладі. Запропоновано різні форми роботи, які сприяють формуванню творчої компетентності учнів. Посібник рекомендовано для використання вчителям музичного мистецтва та мистецтва  загальноосвітніх шкіл.

 

 

Рецензенти:

Гайдамака О.В. – старший науковий співробітник Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», кандидат педагогічних наук.

Жабляк М.Д. – методист кабінету координаційно-методичної діяльності ЗІППО, відмінник освіти України

 

 

 

Методичний посібник затверджений  науково-методичною радою
Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти.
Протокол № 1від 4 березня 2019 року.

 

Зміст

1.Вступ………………………………………………………………………….6

2. Теоретико-методична частина

    2.1 Розвиток творчих здібностей  як шлях до формування творчої

           компетенції ……………………………………………………………..8

    2.2.Творчі завдання…………………………………………………………10

    2.3.Ігри……………………………………………………………………….14

    2.4 Інтерактивні технології…………………………………………………16

    2.5 Нестандартні уроки……………………………………………………...21

    2.6 Інформаційно-комунікаційні технології……………………………….25

3.Висновки…………………………………………………………………….. 27

4. Список використаної літератури……………………………………………30

5.Додатки

5.1. Розробки уроків ……………………………………………………………32

5.2. Музично-дидактичні ігри …………………………………………………69

5.3.Творчі завдання……………………………………………………..............75

5.4. Виховні заходи……………………………………………………………..80

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    Кожен, хто в будь-якому з мистецтв зумів              

                                                би створити крихту свого, буде відчувати, любити                

                                                 та  розуміти це мистецтво глибше  й  природніше,

                                                 як співучасник будівництва.                                                                                                                                          

                                                                                                                    Б. Астаф'єв                                                                                                                                            

            Сьогодні у нашому суспільстві виникла нагальна потреба в творчих, діяльних і обдарованих, інтелектуально й духовно розвинених громадян.  ХХІ століття – час визначення нових освітніх орієнтирів, народження нової якості життя. Сучасний світ пред’являє високі вимоги до діяльності людини, конкурентноспроможною може бути лише по-справжньому компетентна особистість. 

За останні роки інтерес до проблеми творчості значно зріс, а в умовах закладів нового типу він є особливо актуальним, адже завдання Нової української школи  - це формування компетентної, творчої, креативно мислячої  особистості, яка зуміє правильно обрати свій шлях у житті, зважаючи на власні можливості; буде ставити перед собою завдання самовдосконалення й саморозвитку, що стане запорукою успіху в різних сферах діяльності. Тому навчання у сучасній школі має забезпечувати оптимальні передумови для самореалізації особистості школяра, розкриття усіх закладених у ній природних задатків, її здатності до свободи, відповідальності й творчості. Творча  компетентність є тим засобом, що допомагає дитині відтворювати свої почуття, думки, фантазії у самостійній творчій діяльності, що приводить до вищого прояву творчої самореалізації дитини — креативу.          

Акцентування освіти на реалізацію компетентнісного підходу зумовило рельєфне визначення компетентностей, які формуються  засобами певного навчального предмета, зокрема мистецтва. Окреслено сутність предметних мистецьких (музична, образотворча, хореографічна, театральна, екранна) та міжпредметних естетичних компетентностей, які щонайперше формуються під час опанування учнями різних видів мистецтва. Визначено компоненти компетеностей – знаннєвий, діяльнісний, ціннісний – відповідно до яких згруповано розділ програми «Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності учнів». Розкрито можливості мистецтва щодо формування ключових компетентностей, які подано як система умінь (здатності людини реалізувати на практиці набуті знання і навички) і ставлень (якостей, що виявляються у поведінці особистості в певній ситуації чи її вчинках на засадах ціннісних переконань, поглядів, інтересів тощо): компетентності спілкування рідною державною, іноземною мовами; математична компетентність; основні компетентності у природничих науках і технологіях; інформаційно-цифрова компетентність; компетентність уміння вчитися впродовж життя; компетентності ініціативності і  підприємливості; соціальна та громадянська  компетентності; компетентність обізнаності та самовираження у сфері культури; компетентність екологічної грамотності і здорового життя.   По своїй дивній здатності викликати в людині творчу активність мистецтво займає, безумовно, перше місце серед всіх багатообразних елементів, що становлять складну систему виховання людини: розвиток уяви, асоціативного мислення, фантазії, пізнавального інтересу, мовної діяльності, пам'яті.

У наш час люди все більше усвідомлюють, що саме творчість є найважливішою складовою творчого успіху. І здатність творити можна розвинути. Однією з найголовніших ознак творчої людини дослідники вважають наявність здібностей, які розглядаються як індивідуально-психологічні надбання людини, що відповідають вимогам творчої діяльності і є умовою її успішного виконання; це − синтез властивостей людини, її рис характеру, які характеризують ступінь їх відповідності вимогам певного виду діяльності та обумовлюють рівень результативності цієї діяльності. Творчий підхід до життя закладається в дитинстві та успішно розвивається впродовж життя в художній діяльності.

 

 

 

 

2.1 Розвиток творчих здібностей  як шлях до формування творчої

      компетенції

Уроки мистецтва, музичного мистецтва мають необмежені можливості для розвитку творчих компетентностей учнів, адже музика та будь-який вид мистецтва спонукає до творчої діяльності, що потребує у свою чергу засвоєння певної сукупності спеціальних знань, умінь, компетентностей. Творча компетентність є тим засобом, що допомагає дитині відтворювати свої почуття, думки, фантазії у самостійній творчій діяльності, що приводить до вищого прояву творчої самореалізації дитини – креативу. Розвиток творчих здібностей має бути невід’ємною умовою змісту усіх навчальних предметів школи, органічно доповнювати навчальний процес, щоб забезпечити  формування в учнів загальних естетичних понять, набуття ними певної системи знань, умінь і навичок у сфері мистецтва з орієнтацією на добро, красу й істину, що мають скеровувати особистість на самопізнання й саморозвиток, виховувати естетичне ставлення до дійсності, високі духовні ідеали та художній смак.

           Головна мета діяльності вчителя – створення ситуацій для розвитку особистості дитини, для формування її творчих компетенцій, дати можливість кожному учню відчути радість досягнення успіху, усвідомлення своїх здібностей, віри у власні сили, пробудити, допомогти учневі знайти себе в житті,  за  словами  Ф.М.Достоєвського, «відкрити в собі людину». 

Сьогодення спонукає педагога до внесення змін у систему виховання, одухотворення дитячих душ, формування й розвитку особистості новими формами та методами, бо лише творчий вчитель може розвинути творчі здібності учнів. Урок музичного мистецтва  повинен викликати колективне художнє переживання і обмін естетичними емоціями, дати імпульс внутрішній роботі думки учнів, підготувати до діалогу з мистецтвом . Як досягнути цього?

    Компетентність – це загальна здатність, що базується на знаннях, досвіді, цінностях, здібностях, набутих завдяки навчанню. Основою успішного набуття творчих, музичних компетенцій  є діяльність: навчити і виховати можна лише в дії. Адже жодна людина не діятиме, якщо вона особисто не зацікавлена в цьому. Природа компетентності така, що вона може виявлятися лише в органічній єдності з цінностями людини, тобто в умовах глибокої  особистісної зацікавленості в даному виді діяльності. Отже, цінності є основою будь-яких компетенцій. Як же можна цього досягти? Формування творчої компетентності особистості засобами  мистецтва  насамперед передбачає:

  • створення умов для розвитку та самореалізації учнів;
  •  задоволення запитів та потреб школярів;
  • засвоєння продуктивних знань, умінь;
  • розвиток потреби поповнювати знання;
  • виховання в цивілізованому суспільстві;
  • систематичне розв'язання на уроці та в позаурочний час різноманітних творчих завдань;
  • урахування вікових особливостей учнів;
  • залучення до роботи на уроці всіх учнів;
  • відштовхування в постановці творчих проблем від змісту музичних творів;
  • використання різних засобів, підходів до учня;
  • проблемний підхід до вивчення мистецьких  творів.

Мета цих завдань: звернути увагу дітей на зв’язок музичної виразності, художнього рішення з характером музичного образу; сприяти якісному засвоєнню навчального матеріалу й розвитку особистих творчих компетентностей учнів.

Уроки  мистецтва, музичного мистецтва  - це співтворчість вчителя й учня, діяльність яких ґрунтується на взаємодії й діалозі, що забезпечує найбільшу сприйнятливість і відкритість до впливу один на одного. Кожна дитина від народження наділена певними здібностями до того чи іншого виду діяльності. Найяскравіше вона може виявити ці здібності під час виконання творчого завдання. Для кожної дитини знайдеться саме те заняття, в якому вона розкриється. 

  

 2.2.Творчі завдання

Найперший імпульс до творчості – зацікавити дітей винаходом власної інтерпретації музичного твору, підголосків і варіантів наспіву, варіанту інсценізації пісні, власного елементарного супроводу, вправи для розспівування,  віршований і прозаїчний текст, його зміст, звукові фарби й інтонації (шлях від мовного ритмоінтонування до ритмоінтонування музичного); оточуючий дитину світ звуків - цокіт копит, щебетання птахів, стукіт падаючих крапель, вигуки голосів, дзенькіт дзвонів тощо; програмно-ілюстративні завдання; ритми рухів, у тому числі танцювальних, образних.  Творчі завдання є дуже важливими на уроках мистецтва та музичного мистецтва. Різні ігри, імпровізації прищеплюють інтерес учням до мистецтва. При цьому спрямувати учнівську творчість можна за різними напрямами: літературними, образотворчими, театрально - драматичним і, що особливо важливо, - музичними.

Наприклад, можна використовувати такі літературні  творчі завдання:

  • дібрати вірші про природу;
  • скласти вірш у формі синквейну;
  • написати оповідання про любов українського народу до пісні;
  • скласти легенду, казку, де головними героями є музичні інструменти, музиканти, власне, сама музика.
  • створити сценарій до кінофільму;

Усвідомити зміст мистецьких творів допомагають творчі завдання з образотворчого мистецтва, наприклад:

  • намалювати сюжети музичних творів;
  • виліпити з  пластиліну персонажів музичних казок, п'єс, пісень;
  • створити фрагменти декорацій та ескізи костюмів для дійових осіб опер, балетів, мюзиклів;
  • оформити програму та афішу концертів, музичних спектаклів;
  • намалювати свої враження від стилю, мистецтва тої чи іншої країни.

Художня діяльність передусім спрямована на розвиток асоціативного мислення дитини. Даючи завдання намалювати картину на тему програмного музичного твору, обов'язково слід звертати  увагу учнів  на зображення характерних персонажів, пошук виразності колориту, ліній і штрихів малюнка, композиції. У старших можна проводити  гру в асоціації, коли діти намагаються, використовуючи музичну пам'ять (що вже розвинута певною мірою) та образне мислення, установити асоціативні зв'язки між музичним твором та його автором, між музикою та засобами виразності, між музикою та літературними творами. Під час ознайомлення з музичними творами, пов'язаними з картинами природи («Дощик» В.Косенка, «Ранок» Е.Гріга, «Зимовий ранок» і «Пісня жайворонка» з «Дитячого альбому» П.Чайковського та ін.) можна запропонувати учням дібрати кольори, фон, які допомогли б розкрити стан природи й душі людини; намалювати пейзаж, що відповідає музичному образу. 

Учням  початкових класів можна запропонувати розмальовки із завданнями, наприклад:              

                                                                         Уважно розглянь малюнок і розкажи,    

                                                           хто зі  звірів на якому інструменті грає.

                                                              А  на  якому інструменті  ти хотів  би

                                                             навчитись грати. Розфарбуй картинку.

 

 

 

 

 

Ти знаєш що це? 

Уяви, що ти виступаєш

на концерті.                                                

Домалюй картинку                                      Ти знаєш як  називається цей музичний                                                                                                                   

                                                                       інструмент? Розфарбуй картинку.

Музичні творчі завдання систематизуються по-різному, наприклад:

  • для розвитку ритмічного відчуття;
  • для розвитку ладового, звуковисотного й інтонаційного слуху;
  • для розвитку художньо-образних уявлень і виконавських здібностей у процесі гри на дитячих музичних інструментах.

Розвиток відчуття ритму допомагає в подальшій роботі, під час розучування пісень зі складними ритмічним рисунком. Слід починати з ритмізації слів, словосполучень, віршиків, загадок, лічилок, приказок та ін., наприклад

«Ритмічні загадки» - упізнати пісню, знайти пропущений такт у ритмічному рисунку; створення ритмічного супроводу до вивчених пісень;

«Ритмічний канон» дуже подобається дітям тому, що це пов'язано з командним змаганням.

-           гра "Відгадай пісню за ритмом"

-           імпровізація ритмічного акомпанементу( долонями, гра на стаканчиках, паличках)

-           передати на ударних інструментах ритмічний малюнок загадки і створити до неї відповідь.

-           читання вірша з паузами, під час яких необхідно простукати або проплескати придуманий ритм.

-           записати ритмічний малюнок до заданого вірша.

Творчі завдання для розвитку ладового, звуковисотного й інтонаційного слуху:

-          створити мелодію імені (кожен учень до свого імені добирає мелодію).

-          гра „Музична казка" (придумати інтонації, звуки, які можна почути в лісі, а також героїв казок, з якими можна було зустрітися в музичному мандруванні).

-          імпровізація (у діалогах, у створенні музичних фраз).

-                   передати в інтонації різні почуття: радість, сум, упевненість, спокій і ін.

 

 

   Для розвитку художньо-образних уявлень і виконавських здібностей у процесі гри на дитячих музичних інструментах:

-                   проілюструвати вірш, оповідання або маленьку історію музично- шумовим     супроводом.

-                   створити музичні ілюстрації до казки, запропонованої вчителем.

-                   в ситуації „Якби я був композитором"  визначити засоби виразності для передбачуваного твору.

У початковій школі  створюють свій шумовий оркестр. В якості домашнього завдання учням  пропонується виготовити який-небудь музичний інструмент. Фантазії і вигадкам дітей варто тільки позаздрити. Це і кіндер-сюрпризи, наповнені різною крупою, монетками (від цього і різний тембр звучання їх інструменту), і коробочки, наповнені бісером, металеві кришки, з'єднані скотчем і наповнені горохом. Дуже тішить, що у виготовленні інструментів допомагають батьки (а це вже творчість батьків і дітей) - тріскачки, виготовлені татом і розписані сином (а скільки на обличчі хлопчика було радості, коли він грав на них). Звичайно, оркестром керує диригент. І ось змах диригентської палички - і "Гопак" у виконанні щойно створеного оркестру звучить радісно і завзято.

 

Пов’язане зображення 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3 Ігри

Виховання почуття успіху неможливе без використання гри, бо саме гра – це іскра, яка запалює вогник кмітливості. Гра, у якій бере участь дитина, – це творчість маленької особистості. Кожна дитина здатна до творчості, має певні задатки, що за сприятливих умов перетворюється на здібності. Від них залежить успішне виконання обраного виду діяльності. Саме використання методу образно-ігрового входження, що містить образно-ігрові ситуації, які потребують перевтілень, посилення фантазії, уяви, є ефективною формою і водночас інтерактивним методом для кращого засвоєння учнями змісту навчальної діяльності. Тут доречними є інсценування ігри-драматизації, імпровізації та інше, інакше кажучи – учимося «зіграти пісню», «уявити звук», «намалювати музику». Прикладом цього являються ігри: «Слухаємо тишу!», «Співоча ниточка», «Спів в уяві», «Гра на уявних музичних інструментах» та інші.

Принцип образно-ігрового входження в музику можна використовувати в музично-рольових іграх та імпровізаціях. У сюжетно-рольових іграх діти водночас є драматургами, режисерами, декораторами й акторами. Молодших школярів відрізняє висока чутливість нервової системи, усіх органів чуття, що дозволяє досить інтенсивно збагачувати зорові, слухові, особливо мовленнєво – слухові уявлення. Це – основа образної пам'яті, образного мислення й асоціації. Яскравим прикладом театрально-драматичних завдань є інсценізація пісень, яку особливо люблять діти початкових класів,( Л.Кіппер «Чому ведмідь взимку спить»; А.Філіпенко «Веселий музикант», М.Лисенко «Я-Лисичка», у. н. п. «Два півники», «Ходить гарбуз по городу»), адже під час театралізованих перевтілень з масками, елементами костюмів дитина стає учасником її величності гри. Виконуючи яку-небудь роль у грі, дитина стає активною, зацікавленою, і, перевтілюючись у героїв музичного твору, робить це яскраво, безпосередньо, оригінально. Учні, занурюючись у внутрішній стан персонажа, у пластиці рухів, у зміні тембру голосу, відповідному емоційному наповненні тексту відтворюють художні образи різних героїв. Вони грають для себе, для однокласників і відображають свої мрії, почуття, думки. Використання саме таких ігрових моментів веде до підвищення творчого потенціалу учнів, до більш глибокого, осмисленого та швидкого засвоєння інформації.

 Спів - найдоступніший вид діяльності на уроці, що викликає у дітей жвавий інтерес і приносить їм естетичну насолоду. З метою спрямування уваги школярів на вираження у співі розповідних інтонацій при розучуванні українських народних пісень можна використовувати ігрову ситуацію, пов’язану зі змістом цього твору. Після виконання залучати дітей до аналізу якості співу героїв, його виразності, відповідності змісту кожного куплета. Діти виконують на уроці наступні пісні з елементами театралізації: українські народні «Ой, єсть в лісі калина», «Ой на полі жито», «Морозець» Б. Фільц, «Ой, заграйте, дударики» А. Філіпенка.

Перехідною ланкою до розучування пісні можуть бути вокальні імпровізації, коли учні придумують мелодію на заданий текст, наприклад:

-         «Озвучування імен» – творче завдання, що пропонується на початку

знайомства з учнями класу;

-         «Запитання – відповідь» – музичний діалог між учителем та учнями, між парами учнів, між солістом та класом.

      Ще одним показником у музичній творчості є тембровий слух. Для його розвитку можна використовувати ігри: «Здогадайся, хто прийшов»  та «Знайди свій  музичний інструмент». У першій грі учень, заплющивши очі, грає господаря, а інший – «гість» - відтворює голосом коротеньку фразу вивченої на уроці пісні. Господар має впізнати, хто до нього прийшов і почастувати гостя.

Використовуючи гру «Знайди свій музичний інструмент», кожному учню надається роль певного музичного інструмента (флейти, барабана, скрипки, балалайки і т. д.). Пропонується прослухати музичні твори. Впізнавши звучання свого інструмента, діти умовно зображують гру на ньому.

Під час гри діти не тільки опановують спеціальні музичні знання , у них формуються необхідні риси особистості, передусім відповідальність. Граючи в «концерт», дитина-артист стає зібранішою, серйозною, уважною до свого «номеру» й своєї ролі. Щодо організації роботи в старших класах, то ігрові технології можна замінити діяльністю музично - дослідницьких груп, уроками - конференціями, семінарами, програмами, дискусіями чи диспутами з розв'язанням проблемних задач. Учні опиняються у певній ситуації, на основі якої вони отримують ігрове завдання. Для його виконання учні об'єднуються у групи й обирають відповідні ролі залежно від конкретної педагогічної мети уроку, його змісту, індивідуальних психологічних особливостей дітей та рівня їх розвитку. Також можна на уроці назвати  тему дискусії і запросити учнів взяти участь в її обговоренні шляхом “штурму”.  Намагаюся уникати “закритих” питань, на які можна однозначно відповісти “так” чи “ні”, ставити запитання закриті, які починаються з “як”, “чому”, заохочувати учнів висловлювати свої ідеї, почуття.

          2.4 Інтерактивні технології

Інтерактивне навчання – форма пізнавальної діяльності, конкретна мета якої – створити комфортні умови навчання, де кожен учень відчуває свій успіх, має можливість виявити здібності. При такому підході компоненти педагогічного процесу постають у світлі їх людинотворчої функції, що означає повагу школи й педагогів до особистості дитини, довіру до неї, прийняття її особистих запитів та інтересів, створення максимально сприятливих умов для розкриття й розвитку її здібностей і обдарувань. Інтерактивне навчання комплексно розвиває цілу низку індивідуальних творчих здібностей та формує творчу компетентність учнів. Це здібності мотиваційні (прагнення творчих досягнень, емоційність, радість відкриття), інтелектуально-логічні (аналіз, порівняння), інтелектуально-евристичні (фантазія, генерування ідей та гіпотез, асоціативне мислення, критичне мислення), комунікативні (використання творчого досвіду інших, відстоювання власних ідей, співробітництво, уміння уникати конфліктів та самоорганізаційні (раціональне планування своєї діяльності, самоконтроль, старанність). Інтерактивні технології ситуативного моделювання можна проводити  з одним учнем, групами або всім класом.

 

Наприклад:

«Відгадай і заспівай» - учні об'єднуються у дві, три, чотири групи. Необхідно відгадати мелодію, що прозвучить у запису, і потім її виконати під фонограму.

«Що визнаєте про...» - гру доречно використовувати для перевірки знання учнями музичних термінів, стилів, виконавців тощо. Грають дві команди за принципом «Що? Де? Коли?».

«Кореспонденти» - учні самостійно готують репортажі з «місця події» (наприклад:  концерт відомого рок-гурту) або «беруть інтерв'ю» в самих зірок та ін..

 «Музичне лото», «На мою думку...»

          Для закріплення вивчених теоретичних знань можна використовувати

технології колективно-групового навчання, такі як «Мозковий штурм», «Незакінчене речення», «Мікрофон», «Мистецька експертиза», «Журі», «Акваріум», «Ланцюжок», «Коло», «Аукціон», «Чистий аркуш», «Дерево знань», «Асоціативний кущ», «Гронування», «Навчаючи – вчуся», колективні ситуативні вправи та  ігри: «Відгадай мелодію», «Поле чудес», «Що? Де? Коли?» «Золотий ключик», «Найрозумніший». Такі ігрові форми проведення підсумкового оцінювання включають  перевірку не лише спеціальних вузько предметних, а й загально-художніх компетентностей для з’ясування рівнів художнього мислення учнів.

Метод проектів - один з проблемно-пошукових методів, який доцільно застосувати в 5-11 кл. Завдяки цьому методу учень активно включається в спільну діяльність, відчуваючи себе рівноправним учасником діалогу, а вчитель допомагає і пояснює, оцінює. Наприклад:

«Я - режисер»

Інструкція. Ви знімаєте фільм за мотивами  музичного твору. Вам, як режисеру, треба підібрати акторів для фільму. Напишіть, з якими зовнішніми даними (зріст, статура, обличчя) ви б узяли акторів на ці ролі. Під час проб які б костюми запропонували».

 

Додатково:

1) Якщо ви швидко впорались із завданням, опишіть місцевість, яку б ви обрали для зйомок фільму.

2). Можливо, ви зможете ввести у твір нових героїв?

«Я - поет»

Інструкція. Напишіть віршований (2-4 рядки) відгук на музичний твір. Використайте опорні слова . Якщо у вас виникли труднощі, не зневіряйтесь, напишіть у прозовій формі, хто з героїв уособлює певні образи . Чому?

«Я - художник»

Інструкція. Намалюйте ілюстрації до будь-яких цитат з твору. (Учні не просто малюють ілюстрації до твору, а створюють діафільм, озвучуючи його).

Технологія проведення КСВ (колективних ситуаційних вправ)

 1. Об'єднати присутніх у групи по 5-6 учнів (бажано так, як вони сидять).

 2. Ознайомити їх із планом проведення КСВ:

 запропонувати ситуацію для обговорення;

«обрати форму висловлювання ("спікер", "сніжинка", 'снігова куля", "альтернатива"):

 спікер - форма спілкування, коли після обговорення у групі всіх присутніх ознайомлює один із учасників групи;

 сніжинка - форма спілкування, коли серед учнів визначають головного (ведучого), який по черзі звертається до всіх учасників групи із запитаннями або тезами, що заохочують висловлюватися;

 снігова куля - форма спілкування, коли кожен з учасників вислювлює власну думку, продовжуючи і пов'язуючи її з думкою попереднього співрозмовника;

 альтернатива - за такої форми спілкування учасники групи висловлюють протилежні точки зору, при цьому одному з них доручають зробити остаточний висновок;

  визначити термін обговорення ситуації для групи (5-10хв).

3. Презентація ситуацій з обговоренням.

4. Зробити аналіз (самоаналіз) обговорення. (Запропонувати зробити аналіз групам).

  5.   Оголосити отримані результати за критеріями оцінювання. Новітній спосіб організації , творчої діяльності учнів на уроках є створення  лепбука.

 Lapbook (з анг. lap – коліно, book – книга) – це саморобна інтерактивна папка чи зошит, в які збираються і яскраво оформлюються різноманітні пізнавальні матеріали з певної теми вивчення. Лепбук обов'язково має різні за розміром кишеньки, вставки, рухливі деталі, віконця, міні-книжечки тощо з цікавою інформацію щодо предмету вивчення.

Використання лепбуків у навчальному процесі особливо актуальне в умовах впровадження Нової української школи. Такий метод дозволяє здійснювати навчання у ігровій формі і має наступні переваги:

1.Учень має можливість по своєму бажанню організувати інформацію з теми, що вивчається і краще зрозуміти і запам'ятати матеріал. Це особливо допомагає у навчанні дітям-візуалам.

2.При необхідності можна повторити вивчене у будь-який зручний час. Просто відкрити лепбук і переглянути зроблену своїми ж руками книжку.

3.Такий спосіб навчання дозволяє напрацьовувати навичку самостійного збору, відокремлення та систематизації інформації. Таке вміння особливо важливе для людей сучасного інформаційного суспільства.

4.Якщо лепбук виконується сумісно у групі, такий метод навчання сприяє розвитку комунікаційних навичок, командної взаємодії тощо.

Лепбуки можуть створюватись сумісно з педагогом, індивідуально чи групою учнів. В останньому випадку вчитель має чітко розподілити завдання між школярами.

Головна перевага лепбука в тому, що він створюється власноруч і оформлюється за власним смаком. Це дозволяє структурувати інформацію, активно долучатися до навчального процесу і проявляти творчі здібності школярів. Завдяки цьому процес пізнання стає дійсно захопливим!

Як зробити Lapbook власноруч

Для цього знадобляться такі матеріали:

         аркуші картону (для заготовки основи);

         папір (білий, кольоровий, для квілінгу, розмальовки тощо);

         олівці, кольорові ручки, маркери для підписів та розфарбовування;

         ножиці (звичайні та фігурні);

         клей ПВА, скотч, степлер;

         декоративні елементи (наліпки, світлини, малюнки, пувиці тощо).

Етапи створення саморобки:

  1.   Вибір теми. Тематика лепбуку може бути як загальною, так і вузькою: присвячена стилям, мистецьким творам, творчості композитора, скульптора, архітектора, темі уроку тощо. На уроках музичного мистецтва можна виготовити лепбук на тему: «Музичні інструменти»,  «Джаз», «Музичні жанри»,  на уроках мистецтва «Стиль бароко», «Стародавній Єгипет», «У світі кінематографу», «Мистецтво Античності»  тощо.
  2.   Складання плану. Перед тим, як переходити до створення проекту, треба попередньо спланувати, що саме має бути у лепбуці. Адже це не просто книжка з малюнками. Її зміст повинен творчо розкривати тему.
  3.   Створення макету. Аби зміст майбутнього лепбуку був чітко розкладений по полицях, в якому порядку і де саме будуть розміщені складові проекту.
  4.   Підготовка складових. Чим більше складових саморобки, тим вона цікавіша. Так, для матеріалів можна заготовити спеціальні фігурні  конвертики, 3D-листівки,  пазли, кишеньки-книжечки чи гармошки, висувні чи обертаючі деталі, дверцята чи віконечка, блокнотики з чистими аркушами для приміток тощо.
  5.   Поєднання основи та складових. Створити ідею – половина діла, адже кінцевий результат залежить не тільки від якості підібраного матеріалу, а й від охайності оформлення. Тому при створенні лепбуку треба докласти зусиль, щоб намалювати та приклеїти всі складові акуратно.

Як показує практика зарубіжних шкіл, лепбукінг – ефективний освітній метод, який дозволяє розвивати різносторонню творчу особистість. Адже не дарма його широко використовують в навчальних закладах Італії, Франції, США, Великої Британії тощо.

Кожен може внести щось своє, оригінальне, у проведення уроку мистецтва.

2.5 Нестандартні уроки

Нетрадиційні (нестандартні) уроки  це імпровізоване, але добре проду­мане заняття, яке має своєрідну структуру. Вони цінні своєю оригінальністю і розвиваючим та виховним ефектами.

Урок, проведений нестандартно, стимулює творчість учителя і його вихо­ванців, створює сприятливі умови для співробітництва учнів один з одним і з учителем. До таких уроків слід готуватись особливо ретельно, а тому нетра­диційні уроки проводяться не так вже й часто.

У педагогічній літературі вирізняють різні типи нетрадиційних уроків. Найбільшого поширення  на уроках мистецтва набули нетрадиційні уроки за такими формами:

  • урок-вікторина;
  • урок-оркестр;
  • урок-конкурс;
  • урок-подорож;
  • урок – «круглий стіл»;
  • урок самопізнання;
  • урок – картинна галерея;
  • урок-конференція;
  •  урок-вистава;
  • урок- дослідження;
  •  урок-конференція;
  •  урок-рольова гра ;
  • Урок – взаємонавчання учнів;
  •  урок-казка;
  •  урок-гра, що є імпровізацією популярних телепередач (КВК, «Поле чудес», «Що? Де? Коли?»).

Ефективність нестандартних уроків забезпечується за умови володіння вчителем методикою їх проведення та умілого використання таких уроків у певній системі в поєднанні з традиційними формами роботи. 

Назви уроків дають деяке уявлення про цілі, завдання, методику проведення таких занять, наприклад:

Урок — КВК. Проводиться для повторення тем і розділів і складається з п'яти етапів-конкурсів. 1-й етап — розминка. Ставиться завдання: скласти розповідь з вивченої теми. Один учень починає розповідь, другий продовжує і т. д. 2-й етап — конкурс «Перевірка домашнього завдання». Потрібно розіграти сценку, у якій відобразити все головне з теми; 3-й етап — розв'язування задач з вибором відповіді; 4-й етап — конкурс «Відгадай»; 5-й етап — конкурс «артистів» і «художників» (їх відправляють за двері, демонструється експеримент, потім запрошуються «артист» і «художник», їм пантомімою зображується експеримент, а вони повинні відгадати його і зобразити). Потім підбиваються підсумки.

Урок — взаємонавчання учнів — це групова робота над новим матеріалом, засвоєння його на уроці (без домашнього завдання), взаємодопомога і взаємовідповідальність учнів. Структура уроку: а) формується екіпаж з 4-х чоловік: командир (сильний учень), штурман, 2 пілоти; б) ставиться мета — засвоїти матеріал; в) учитель детально з демонстраціями пояснює матеріал, потім другий раз пояснює за допомогою опорних таблиць і конспектів, третій раз пояснює швидко: г) екіпажі починають працювати: спочатку командир повторює матеріал своїм підлеглим, потім приймає залік у штурмана, командир і штурман опитують пілотів, ставлять їм залік і оцінки. Екіпаж готовий до захисту знань; ґ) командир витягує жетон: якщо жетон «Вибір» — учитель визначає, хто буде відповідати; жетон «Делегат» — екіпаж вибирає, хто буде відповідати; жетон «Усі» — відповідає кожен член екіпажу; жетон «Довіра» — опитування не проводиться; оцінка в журнал виставляється кожному та, яка була визначена в групі; жетон «Екзаменатори» означає, що екіпаж командирується для приймання заліку в другого екіпажу.

Урок - творчий звіт. Тема і дата уроку оголошується за 2 місяці. До цього заняття потрібно виконати творчу роботу за темою: розробити проект, провести етнографічне дослідження,  написати реферат, взяти інтерв'ю та інші. Кожен учень вибирає собі роботу до душі. Працювати можна індивідуально або в групі, самостійно або користуватися консультаціями вчителів, звіт про діяльність повинен містити обґрунтування (чому саме обрана ця тема і ця форма роботи), виклад суті, пояснення отриманих результатів, показ практичного їх застосування. Урок будується так: вступне слово педагога, виступи учнів зі звітами, їхні відповіді на питання однокласників і членів «приймальної комісії», підбиття підсумків.

    Урок-диспут - у таких уроках пізнання істини беруть участь усі учні. Початок розмови повинен бути обов'язково емоційним, налаштовувати на небайдуже обговорення питань, запалювати вогник до полеміки. З метою досягнення атмосфери співробітництва, відкритості, взаємоповаги, кожен учень має право висловити власну думку, навіть якщо вона не збігається з думками інших.   Як засвідчує  практика, ефективність диспуту визначається такими умовами:

-         тема повинна бути цікавою для учнів;

-         у класі треба створити атмосферу відкритого, сповненого довіри діалогу, без нав'язування власних думок, інакше учні орієнтуватимуться не на власні міркування, а на повторення учительських «правильних тверджень».

За таких умов диспут

-         активізує мислення учнів;

-         сприяє розвитку їх усного мовлення;

-         формує навички культури спілкування;

-         учить творити;

-         допомагає глибше осмислити художньо-естетичний зміст твору;

-         викликає інтерес до музичних (мистецьких) творів.

Пам'ятка учасника диспуту.

1. Виступай тоді, коли маєш, що сказати.

2. Говори, що думаєш, думай, що говориш.

3. Чітко й лаконічно висловлюй власну думку.

4. Поважай опонента, не перекручуй його думок і слів.

5. Май мужність визнати свою поразку у словесному двобої, якщо доведена хибність твого твердження.

6. Аргументуй свою думку точними фактами й цитатами з твору.

7. Пам'ятай, що наш диспут - мистецький, намагайся осягнути позицію автора.

Урок — прес-конференція. Учитель повідомляє учням, що за однією з тем програми відбудеться конференція з гостем. Роль гостя дістається найпідготовленішому учневі, усі інші — журналісти. Кожен готує запитання. На уроці зсовуються столи, за ними журналісти із записними книжками, фотоапаратами. Перед кожним — табличка з назвою газети або журналу Гість ледве встигає відповідати на запитання: кожен хоче запитати якнайбільше, щоб потім розповісти своїм читачам.

Інтегровані або бінарні уроки  мають ту особливість, що на них максимальною мірою можна реалізувати міжпредметні зв'язки. Найбільша складність у їх проведенні — це компонування змісту, розробка структури уроку, визначення важливості того чи іншого аспекту у змісті уроку. У проведенні такого уроку беруть участь спеціалісти (учителі) різного фаху, які в той чи інший момент включаються в роботу з класом. Урок може бути проведений у формі конференції, семінару, «симпозіуму», лекції, бесіди чи звичайного комбінованого уроку. Завдання інтегрування – створити повне уявлення про об'єкт вивчення, сформувати систему знань в учнів. Проводяться такі уроки 2-3 рази на півріччя, їх проведенню передує серйозна підготовка.

Отже, нестандартні уроки більше подобаються учням, ніж буденні навчальні заняття. У них незвичайні задум, організація, методика проведення. Тому багато педагогів бачать у них прогрес педагогічної думки, правильний крок у напрямку демократизації школи. Але перетворювати нестандартні уроки в головну форму роботи недоцільно через відсутність серйозної пізнавальної праці, невисокої результативності, великої втрати часу. Нестандартні форми навчання  якоюсь мірою стимулюють творчість вчителя, заохочують до подальших пошуків, роздумів, сприяють рівнятися на методичні орієнтири більш високої проби. Сьогодні нетрадиційні уроки проводяться не лише на фестивалях і конкурсах, а й у кожній школі, часто — це відкриті уроки. У методичній роботі дуже важливим є відхід від шаблону, підтримка ініціативи педагога, створення умов для невимушеного обміну ідеями, досвідом, думками.

Кожен урок музики має свою специфіку. При цьому головна мета одних – допомогти оволодіти певними засобами діяльності, інших – розвинути творчу уяву та здібності учнів. Деякі з уроків підводять до глибоких роздумів про мистецтво, а інші просто настроюють на веселий лад, тому  завжди треба намагатися  усвідомлювати головне завдання уроку: чи то повторення музичного матеріалу, його закріплення, чи то набуття умінь і навичок, засвоєння нових понять, закономірностей або ж прагнення до реалізації декількох дидактичних завдань, що має місце в комбінованому уроці.

2.6 Інформаційно-комунікаційні технології

Сучасний урок  неможливо уявити собі без використання інформаційних технологій, які  сприяють всебічному й гармонійному розвитку особистості дитини, насамперед розвитку її творчих здібностей. На уроках музичного мистецтва та мистецтва  поєднуються знання комп'ютерної грамоти з музикою, образотворчим мистецтвом, літературою, і, як результат цього поєднання, створюються унікальні творчі направлення (комп'ютерний малюнок, живопис, графіка, декоративний дизайн тощо).

Використання комп'ютера на уроці створює можливості для розвитку зорової пам'яті, фантазії, формування у дітей естетично-гармонійного світосприйняття. Адже сучасні діти - це діти інформаційно-екранного віку. А предмети  художньо-естетичного циклу найкраще сприймаються через інформаційно-комунікаційні технології. «Краще один раз побачити, аніж сто разів послухати» - це прислів’я є актуальним при викладанні уроків музичного мистецтва та мистецтва. Сучасні комп’ютерні технології в мистецькій освіті учнів базуються на ідеї їхньої інтеграції із традиційними навчальними методиками та сприяють засвоєнню знань на основі моделі навчальної комунікації «учитель – комп'ютер – учень», що є ще одним дидактичним засобом організації навчального процесу.

Комп’ютер може використовуватися на всіх етапах: як при підготовці уроку, так і в процесі навчання: при поясненні нового матеріалу, закріплені, повторенні, контролі. При цьому комп’ютер виконує такі функції:

1) функції вчителя:

-         джерело навчальної інформації;

-         наочний посібник;

-         тренажер;

-         засіб діагностики і контролю.

2)    функції робочого інструменту:

-         засіб підготовки текстів, їх зберігання;

-         графічний редактор;

-         засіб підготовки виступів.

Під час підготовки до уроків мережа Інтернет дає можливість вчителю та учням швидко знаходити додаткову інформацію. Завдання для пошуку є такими: прочитання статей, текстів, художніх творів, прослуховування музичних фрагментів. Використання комп'ютерних технологій допомагають збагатити навчальний кабінет  змістовними матеріалами на електронних носіях, систематизувати методичний та дидактичний фонд кабінету.

Проведення уроків з використанням ІКТ дає можливість вирішити проблему дефіциту наочного приладдя, якісного відтворення звуку, дозволяє проводити віртуальні екскурсії по музеях світу, подорожувати по країнах та епохах, знайомлячись із кращими зразками музичного мистецтва, виконавцями, з різноманітними стилями і напрямками; використовувати ППЗ (Педагогічний програмний засіб «Музичне мистецтво»), презентації Microsoft Power Point; презентації «скрайбінг»,  використовувати ПК як засіб для демонстрації наочності  (твори живопису, портрети композиторів, тощо), прослуховувати музичні твори різних форматів, виконання пісень караоке, демонстрація фрагментів відеофільмів, проводити групове та індивідуальне опитування учнів (тестування, кросворди, тощо).

Завдяки  використанню комп`ютерних технологій,  учні вирізняються високою активністю на уроках,  вчаться висловлювати  свою думку,  міркувати, самостійно здобувати знання.

  Демонстраційний  зоровий ряд виконує функцію емоційно-естетичного фону сприйняття музики. Основою розвитку музичного мислення дітей стає неоднозначність їхнього  сприйняття, множинність індивідуальних трактувань, розмаїтість варіантів «відчуття» («бачення») конкретних музичних творів, що дозволяє учням установлювати різноманітні інтонаційно-образні зв’язки музики з історією, літературою, різними видами образотворчого мистецтва, архітектурою, скульптурою, художньою  фотографією тощо.

Використання інформаційних технологій дозволяє залучити учнів до такої діяльності:

  • створення творчих робіт;
  • пошукової роботи під час вивчення народної творчості української музичної культури, творчості композиторів світу тощо;
  • оформлення результатів своїх досліджень у вигляді методу проектів за певними темами.

Формування творчої компетентності особистості можливе у тісному взаємозв’язку навчальної та позакласної діяльності. Урок музичного мистецтва буває раз на тиждень. Але щоб знання і враження, отримані дітьми на уроці, дали паростки, вчитель   організовує  позакласну роботу. Результатом творчої роботи вчителя і учнів є  участь в концертах, фестивалях не лише шкільних, а й міських, районних та обласних. Кожен виступ ретельно готується. Концерт - це не лише радість і свято, але  і важка, напружена робота, результатом якої є зайняті призові місця і творчий ріст дітей.

Висновки

Результат роботи з формування компетентної  особистості засобами мистецтва  полягає в організації життя дитини, де однією з важливих функцій є стимулювання позитивної мотивації кожного учня в процесі організації різних видів діяльності:

 створення сприятливої атмосфери спілкування (безоцінкові судження);

 збагачення педагогічного середовища новими враженнями та судженнями;

 забезпечення привабливого творчого характеру діяльності;

 чітке визначення мети і кінцевих результатів роботи, способів її оцінювання;

 спонукання до генерування оригінальних ідей;

 залучення учнів у процес планування мети і поточних завдань творчого об'єднання;

 повага, довіра, визнання й подяка за досягнуті результати;

 надання права самостійно приймати рішення;

 практична спрямованість навчання;

 моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, спільне розв'язання проблем тощо.

     Виходячи з цього твердження, моделлю такої роботи має стати: «Творчість. Лідерство. Компетентність. Успіх».

У педагогічній праці вчитель музичного мистецтва повинен бути наставником у духовному й творчому спілкуванні дітей з музикою, пам’ятати, що основними показниками розвитку творчих компетентностей є збагачення уяви, фантазії, оригінальність, уміння бачити проблему та бажання нестандартно розв’язувати її, новизна реагування на певну ситуацію, де творчість характеризується через її кінцевий результат. Сучасний учень  школи – розвинена, нестандартна особистість, вимоглива до свого наставника. Саме він спонукає вчителя до творчої педагогічної діяльності тому, що виховати творчого учня може лише творчий вчитель, який сам є особистістю.  Гармонійне поєднання комп’ютерної грамоти з музичним мистецтвом, образотворчим мистецтвом, літературою (іншими предметами) і  стане результатом створення нового якісного сучасного  уроку в Новій українській школі, в якій учитель – творець, що гармонійно поєднує ремесло і творчість: нестандартність роботи, артистизм, поетичність мови, креативне мислення, талант у спілкуванні з дітьми. Тільки даруючи часточку себе, коли слова линуть із глибини душі, можна знайти відгук у душі кожної дитини й залишити в ній яскраві, незабутні враження. Лише за цих умов учитель здатен повною мірою виконувати свою важливу роль у формуванні творчої компетентної особистості.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури:

1.Гумінська О. О. Уроки музики в загальноосвітній школі: Методичний посібник./ О. Гумінська. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2007.с.102

2. Масол Л.М. Методика навчання мистецтва у початковій школі (посібник для вчителів) / Л.М.Масол, О.В.Гайдамака, Е.В.Бєлкіна та ін.-Х.:Веста; Ранок -2006 с.256

3.Овчарук О. В. Розвиток компетентнісного підходу: стратегічні орієнтири міжнародної спільноти / О. В. Овчарук // Компетентнісний підхід у сучасній освіті. — К., 2004. — 111 с.

4.Пометун О.І. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання. Науково-методичний  посібник / О. І. Пометун, Л. В. Пироженко. За ред. О. І. Пометун. — К.: Видавництво А. С. К. , 2004. — 192 с.

5.Сисоєва С. О. Підготовка вчителя до формування творчої особистості учня / С. О. Сисоєва. — К. : Поліграфкнига, 1996. — 406 с.3.

6.Качур М.М. Методика музичного виховання.

7.Урок музичного мистецтва в сучасній українській школі:

методичні рекомендації до змісту, організації та проведення уроків музичного мистецтва в ЗОШ Мукачево -2017

8.Педагогічний пошук №2(94) 2017 11.Мистецтво в школі листопад 2010 С.6-10

9.Мистецтво в школі січень 2012 С. 13-16

10.Мистецтво в школі лютий 2012 С.16-1, 16-8

 11.Мистецтво в школі  вересень 2018 С.34-35

 12.Мистецтво в школі   грудень 2010 с. 28,29

 13.Електронні ресурси: Режими доступу:  

//https://naurok.com.ua/post/metod-lapbook-yaskravo-tvorcho-piznavalno

 http://journal.osnova.com.ua/article/50705 

 

 

 

 

 

 

Додаток №1.  Розробки уроків.

Урок № 47  СВЯТО ВЕСНИ. Мистецтво (музичне мистецтво) 1 клас

Мета:

Навчальна: формувати уявлення про веснянки як вид обрядових пісень, відчувати музично-емоційний зміст твору.

 Розвиваюча: розвивати навички сприймання музики, увагу, виконавські навички;

Виховна: виховувати інтерес до народної та класичної музики, за допомогою засобів мистецтва виховувати любов до природи, рідного краю.

Обладнання: малюнки весни, сонечка, репродукції картин: С.Васильківський «Весна на Україні», Ю.Пацан «Рання весна», С.Жуковський «Весна», презентація

Музичний матеріал: українська народна пісня «Вийди, вийди сонечко», українська народна пісня «Ой, минула вже зима», Е.Гріг «Навесні»

ТЗН: музичний центр, проектор, ноутбук

Тип уроку: урок-подорож

                                                          Хід уроку

I. Організаційний момент. Музичне вітання.

Добрий день, весняний день.

Знов чекаємо пісень.

Діти, посміхніться мені. Посміхніться одне одному. Нехай цей гарний настрій залишиться з нами до кінця уроку.

II. Актуалізація опорних знань.

Сьогодні до нас у гості завітала незвичайна красуня. Хто це?

Тане сніжок, квітне лужок, день прибуває. Коли це буває? (Навесні)

Запрошую вас в цікаву весняну подорож.

Розспівування

Фонопедична вправа «Весняні голоси» (Учні наслідують різні звуки природи, що можна почути навесні.Учитель зачитує текст. А учні озвучують його)

Давайте заплющимо очі і відправимося до весняного лісу….

 

Пригріло весняне сонечко (плавне дихання із змахами руками)

З пагорбів побіг веселий струмочок (буль-буль-буль, низхідний хід)

До країв наповнив величезну калюжу (ляп-ляп-ляп, висхідний хід)

Перелився через край (хвиля ш-ш-ш, з підсиленням амплітуди видиху повітря)

І побіг далі (жур-жур-жур, низхідний рух)

Вибралися з-під кори жучки (ж-ж-ж, низький регістр)

І комашки (з-з-з, високий регістр).

Розправили крильця (крш, змахують руками)

І полетіли хто куди (тр-тр-тр, високий регістр).

Раптом під купою хмизу щось зашаруділо.

Це виліз їжачок. (Пих-пих-пих)

Ожив під теплим весняним сонечком мурашник (шу-шу-шу)

Ліс наповнився пташиними голосами (цвірінь, цвірінь)

От і прийшла весна

Я всіх вітаю вас в цей час,
Весна знов завіта до нас
І пташки, й квіти, й горобці
Уже чекають на митців.
А митцями, будемо ми з вами

  • Який настрій у вас викликає весна? (Веселий, бадьорий, радісний)
  • Що ви уявляєте, коли ми говоримо про весну?

Асоціативний кущ «Весна».

 

                                                            Сонечко 

                               

           Квіти                                                                                             Пташки                                                                                        

                                                                                                                                                                                                                     

 

   

                    Тепло                             Усмішки                              Дощик                                                                            

III. Основна частина уроку. Бесіда.

 Чарівна весна крокує по землі, усе прокидається від зимового сну. Сьогодні, весна мандруватиме з нами.

Наша перша зупинка  «Народна»

Ми з вами багато вивчаємо і співаємо народних пісень.

  • Які пісні називаються народними?

З давніх-давен люди зустрічали весну піснями, які поєднували з іграми і танцями. Розташуйте букви в порядку зростання цифр і складіть з них слово.

 

 

 

 

 То як називалися пісні, пов’язані з настанням весни? (Веснянки.) Слово «веснянка» українського походження. Найдавніші веснянки — гаївки, назва їх походить від слова «гай». Як тільки починали танути сніги, дівчатка і хлопчики вибігали у гайок, співали пісні, прохаючи весну швидше повернутися.

Отже, веснянка – це народна пісня, пов’язана з приходом весни.

Вокально-хорова робота

У дівчини-весни є найкращий помічник — сонечко. Сонечко дарує радість і життя всьому на Землі. Тому люди з давнини ставляться до сонця з шаною і вдячністю. А дітвора залюбки співає йому пісні.

Давайте ми його покличемо і виконаємо українську веснянку «Вийди, вийди, сонечко».

Результат пошуку зображень за запитом "сонечко"Результат пошуку зображень за запитом "сонечко"Результат пошуку зображень за запитом "сонечко"Результат пошуку зображень за запитом "сонечко"Результат пошуку зображень за запитом "сонечко"Результат пошуку зображень за запитом "сонечко"Результат пошуку зображень за запитом "сонечко"П П І П  :

Виконання  української веснянки «Вийди, вийди, сонечко» з ритмічним супроводом.

 

 

Гра «Я — композитор».

 Уявіть, що ви композитори — автори веснянки.

 Який би був настрій, характер веснянки? Створіть свою веснянку.

У давні часи люди вірили: якщо дружно покликати весну, радіти її наближенню, то вона настане швидше. Давайте виконаємо українську народну пісню «Ой минула вже зима», яку ми розучили на минулому уроці.

Ну от, виглянуло сонечко, стало тепло, радісно, тепер можна і затанцювати. Наша наступна зупинка «Танцювальна»              Придумайте  і виконайте танок під пісню «Ой минула вже зима»

Слухання музики (Е.Гріг «Навесні»).

Ми продовжуємо нашу подорож по весняному лісу.

Зупинка «Слухацька» Чуєте лунає музика …

  • Послухайте музику. Опишіть її характер.
  • Як би ви назвали цей твір?

В усі часи найкращими співцями весняного пробудження були поети, художники і композитори. Чудова весняна природа надихнула і норвезького композитора Едварда Гріга на створення музичного твору під назвою «Навесні»

Продовжуємо весняну подорож дивіться на горбочку музичні інструменти. А давайте створимо весняний оркестр. Відеоролик «Весняний оркестр»

Гра на шумових музичних інструментах.

 Наша остання  зупинка «Живописна»

Споглядання репродукцій картин С.Васильківський «Весна на Україні», Ю.Пацан «Рання весна», С.Жуковський «Весна»

 

 

 

 

 

 

 

  • Які ознаки весни ви знаєте?
  • Яку пору року зображено на картинах?Чому ви так вважаєте?
  • Якими кольорами можна намалювати весну?

Підсумок уроку.

У  кожної групи  на парті є сонечко з промінчиками, але ви бачите, що промінчики сонечка не зафарбовані. Розфарбуйте промінчики весняними кольорами. Повторне слухання музики (Е.Гріг «Навесні»).

Піднімаємо свої розфарбовані сонечка догори.

Завершується подорож весняними стежинками
І сонечко нам посміхається яскравими картинками,
Який же вам відкрило настрій
Яскраве сонечко прекрасне?

З якими народними піснями ви ознайомились? Що слухали?

Бажаю вам бути спостережливими, милуватись весняною красою.

Результат пошуку зображень за запитом "музична творчість"Урок закінчено, бувайте і про весну не забувайте.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пов’язане зображення 

 

 

 

 

Музичне мистецтво. 4 клас.

Урок 13 Тема уроку:  За наказом  чарівної  палички.

Мета уроку:

навчальна: поглибити знання  про  жанр «симфонії»,  «симфонічний  оркестр» та розташування  інструментів  у  симфонічному  оркестрі;

розвиваюча:   розвивати  музичний  слух, емоційні  почуття; збагачувати  розмовну  мову  учнів  новими  термінами ,  висловлюваннями;

виховна: виховувати  естетичний  смак,  культуру  слухання,  виконання  та  відтворення  музики,  розвивати  ціннісне  ставлення  до  культури  і  мистецтва,  зокрема  до  мистецтва  оркестрової  музики.

Обладнання: презентація, схема розташування музичних інструментів симфонічного оркестру, портрет Й.Гайдна, смайлики –«настрій»;

Музичний матеріал: Й. Гайдн. Фрагменти симфоній «Сюрприз», «Годинник»; 

                                    Є. Карпенко «Їжачки зелені».

ТНЗ: музичний інструмент, комп’ютер, проектор.

Тип уроку: урок заглиблення  в  тему.

Хід  уроку

 Вхід під музику Й. Гайдна  Симфонія №101.

І. Організаційний  момент

Наш урок цікавим буде, люблять музику всі люди,

І дорослі, і малі, люблять й наші школярі!

Будемо ми працювати, руку вправно піднімати,
Кличе музика нас всіх, починаємо мерщій!

   Музичне  вітання 

              Урок музики у нас

Запросив усіх у клас

Привітаймось дружно всі,

До, ре, мі, фа, соль, ля, сі!

Плесніть діти кілька раз,

До роботи все гаразд!

ІІ. Актуалізація знань.

-         З яким  жанром  інструментальної  музики ми  познайомились на  минулому  уроці?

-         Що  таке  сюїта?

(Сюїта (з фр. - послідовність) – твір з кількох  самостійних  частин, поєднаних  художнім  задумом)

-         Сюїти  яких  композиторів  ми  слухали? Назвіть  їх.

-         Що  таке  квінтет?

ІІІ.  Мотивація навчальної діяльності.

Смайлики – настрій

De Pictogrammen van het Niveau van de tevredenheid Stock Fotografie

 

 

 

 

 

-У  вас  на  партах  є  три  види  смайликів,  вкажіть, який  настрій  у  вас  на  дану  хвилину,  і  в  кінці  уроку  ми  поглянемо  чи  змінився  він  у  вас.

- Сьогодні, я познайомлю вас із найбагатшим за звучанням  музичним колективом. А також ми будемо говорити про один  із  головних  жанрів  музики! Цікаво? Тоді, про усе по порядку.

-   Послухайте  вірш. Поміркуйте,  про  який  виконавський  колектив   ідеться.

Дзвоник  пролунав м’яко, крадькома

У  концертний  зал  входить  напівтьма.

Тиша  огорта  ложі і партер

І  на  сцену  всі  дивляться  тепер.

Недарма  затих  зал в один  момент:

Захопив  усіх «диво - інструмент»

Паличка  злетить, тишу  віджене,

Музикою  вмить  простір   розітне.

В  ній – журчання  арф,  флейт  політ  легкий,

Грім  лунких  литавр, скрипок  спів  м’який…

…Звуків  течія  не спиняє  плин.

Вміє  так  співать   тільки  він  один.

-         Який  вид  оркестру  описано  у  вірші: духовий, струнний, симфонічний, народних  інструментів?

-         Чому  його  називають  диво інструментом?

ІV. Повідомлення  теми  уроку

Отож,  сьогодні  на  уроці  ми поглибимо  знання  про  жанр «симфонії»,    познайомимось  із                 симфонічним  оркестром  та  розташуванням   у  ньому  музичних  інструментів,  та  дізнаємось,  яку  роль  відіграє  диригент.  Тема  нашого  уроку  «За  наказом  чарівної  палички»

V. Основна  частина. Вивчення  нового  матеріалу

 Відомості  про    симфонічний  оркестр.

-         Подумайте  від  якого  слова походить  назва  симфонічного  оркестру

 

 

 

 

 

 

http://intoclassics.net/_nw/242/51442234.jpg                                              Відомості  про  Й. Гайдна

Засновником  жанру  симфонії  є  австрійський  композитор  Йозеф  Гайдн(1732 - 1809). Він  народився  в  селі  Рорау, недалеко  від  кордону  з  Угорщиною. Батьки  Йозефа  захоплювались співом  і  грою  на  музичних  інструментах, тож   помітили  у   хлопчика  музичні  здібності  й  у  5  років      почали    навчати                  його  музиці.

 

Протягом  багатьох  років  Йозеф  співав  у  хорі (тривалий  час, разом  зі  своїми  братами). Потім, попри  важке  життя  і  тяжку  працю, брав  уроки  композиції, вивчав  твори  видатних  композиторів.

 У 27  років Й. Гайдна  призначили  керівником  невеликого  оркестру, для  якого композитор  склав  свої  перші  симфонії. Загалом,  він  написав  104  симфонії. Багато з них мають  програмні  назви та  відповідний  зміст. Так, у  симфонії  «Годинник» передано  чітке  й  ритмічне  цокання  годинникового  механізму .

 Іноді  на  слухачів  симфоній  Й.Гайдна  чекали  кумедні  несподіванки. Наприклад, один  із  своїх  творів  композитор  написав  спеціально  для  «шанувальників» музики, які  приходили  на  концерт… просто  поспати. Тільки – но  поважні  пани  починали  дрімати  під  лагідний  плин  мелодії – роздавався  лункий  удар литавр . І так – кілька  разів. Цей  твір  Й.Гайдна  так  і  назвали: «Симфонія  з  ударом  литавр»  або «Сюрприз»

 Слухання  та  аналіз  музичного твору 

- Й.Гайдн. Симфонія №101 «Годинник», симфонія №94«Сюрприз» (фрагменти)

Аналіз  музичного твору:

-         Поділіться  своїми  враженнями;

-         Зверніть увагу  на  виражальні та зображальні  характеристики  музики;

-         Поміркуйте, які  музичні  інструменти  звучать у творах  найбільш  яскраво.

Пов’язане зображення-         Пригадайте, які ще інструменти  входять  до  складу  симфонічного  оркестру.

 

 

 

 

 

 

Відомості  про    розташування  музичних  інструментів  у  симфонічному  оркестрі.

D:\МУЗИКА  1-8 КЛ\Музика 4 клас  за  новою  програмою\Image 9.jpg Розгляньте  схему  розташування  інструментів  симфонічного  оркестру

http://assets5.classicfm.com/2010/04/bournemouth-symphony-orchestra-1264413336-article-0.jpg 

-          

-          

-          

-          

-          

-          

 

 

Симфонічний оркестр містить 4 групи інструментів:

-          струнні — скрипка, альт, віолончель, контрабас;

-          ударні — литаври, тарілки, ксилофон, барабан;

-         дерев’яні та мідні духові — флейта, гобой, кларнет, фагот, труба,   

      тромбон, валторна, туба;

-         клавішні — фортепіано,  челеста;

-         Подумайте, чому  інструменти  оркестру  розміщені  не  довільно, а групами?

-         Чому  кожний  інструмент  (і музикант)  має  чітке  визначене  місце  на  сцені?

 

 

 

 

 

 

 

 Фізкультхвилинка

Творче  завдання.

Прочитайте  казку. Намагайся передати голосом особливості звучання різних музичних інструментів.

ХТО В ОРКЕСТРІ ГОЛОВНИЙ

Сталося це одного ранку, коли у вікно репетиційної зали зазирнуло сонечко. Теплий промінець поволі спустився з підвіконня і легенько торкнувся гладенького боку контрабаса.

— Уф, — сказав контрабас, — як мене сонечко гріє! Звісно, я в оркестрі головний: баси — всьому основа!

— Чого це? — прорипів тромбон. — Я головніший. У мене голос гучний і пронизливий! Його всі чують!

— А в мене — найвищий! — озвалася флейта. — Може, я головна?

— До чого тут висота? — обурилися скрипки. — Головне — тембр. Ми — найспівучіші, отже й головні.

— А я!.. А ми!.. — загомоніли інші інструменти...

І тільки старенька потерта партитура мовчала. Вона пригадала вправні диригентські руки та подумала, що напевно знає, хто в оркестрі головний.

-         Поміркуйте, хто головний в оркестрі. Чому?          

http://subject.com.ua/textbook/music/4klas_1/4klas_1.files/image157.jpgЦе  цікаво  знати!

              Злагодженість  оркестрового  звучання  забезпечує  диригент.  Ця  професія  з’явилася у  XIX столітті, а  раніше  оркестром  зазвичай  керував  композитор.

             Спочатку  диригенти  розташовувалися  у  середині  оркестру, обличчям  до  публіки, а  замість  диригентської  палички  використовували  скрипковий  смичок. Згодом  встановилася  традиція  ставати  до  оркестру  обличчям,  щоб   музиканти   могли  бачити  очі  та  руки   диригента.

V.   Вокально – хорова   робота

Розспівування.    (Спочатку  треба  віддати  перевагу  голосному  у.  При  цьому  добре  розкривається  гортань,  звук  з’являється  повільно,  без  напруги,  а  спів  відбувається  наче «на  позіханні». Цей  звук  звільняє   голос  від неприємного  призвуку .Співацькі  голоси  доцільно  виконувати  у  такому  порядку  у-о-а-і-е)

Розучування   пісні муз. Є.Карпенка, сл. В.Степанова, переклад О.Лобової «Їжачки зелені»

- Послухайте пісню сумського  композитора Євгена  Карпенка. Про  яких  «зелених  їжачків» ідеться?

  1. Слухання пісні Є.Карпенка  «Їжачки  зелені» (у виконанні вчителя )
  2. Розучування  пісні
  3. Виконайте  її  з  оплесками  на сильну долю.
  4. Об’єднайтеся  у три групи та заспівайте пісню «Їжачки  зелені»

-         оберіть  диригента  і заспівайте пісню  хором з ритмічним супроводом;

-         придумайте  власне  продовження пісні;

-         створіть танцювальну  композицію  за  змістом  пісні.

VI. Підсумок  уроку.

1. Керівник оркестру під час виконання твору:

     а) співак;                                 в) диригент;

     б) композитор;                       г) директор.

 2. Симфонічний оркестр здобув назву від слова:

     а) опера;                                 в) пісня;

     б) симфонія;                          г) балет.

 3. Автор симфоній «Годинник», «Сюрприз»:

     а) Йоганн Бах;                       в) Вольфганг Моцарт;

     б) Людвіг ван Бетховен;       г) Йозеф Гайдн.

4. Який оркестр виконує симфонію «Сюрприз»:

     а) симфонічний;                    в) народних інструментів;

     б) духовий;                            г) струнний.

5. З’єднай стрілочками інструменти з їх групами:

     Скрипка                                ударні

     Флейта                                   клавішні            

     Литаври                                струнно-смичкові

     Арфа                                     духові

     Рояль                                    струнно-щипкові

Гра «Впізнай музичний інструмент»

(учням пропонується відгадати звучання музичного інструменту та назвати до якої групи він відноситься)

Гра «Інтерв’ю». (Під час уроку діти беруть інтерв’ю в однокласників що-до їх вражень від уроку)

-         Що  нового  дізналися  з  уроку?

-         Від  якого слова  походить  словосполучення  «симфонічний  оркестр»?

-         Що  таке  симфонія?  З  скількох  частин  вона  складається?

-         Хто  є  засновником  жанру « симфонії»?

-         Назвіть  хто  є   головним  у  симфонічному  оркестрі?

De Pictogrammen van het Niveau van de tevredenheid Stock FotografieОЦІНЮВАННЯ – нотки

Чи змінився ваш настрій у кінці уроку?

VIII.Домашнє  завдання.

    Пригадайте вдома пісню «Їжачки зелені». Намалюйте малюнок

Пов’язане зображення ІХ. Вихід з класу під музику Й Гайдна.

Пов’язане зображенняПов’язане зображення 

 

 

 

 

 

 

 

УРОК 35 Тема:Музика та інші види мистецтва (узагальнення). 

Музичне мистецтво. 5 клас.

Мета:

Навчальна: розглянути приклади використання музики у різних видах мистецтва, узагальнити знання з теми

Розвиваюча: розвивати творчі здібності та естетичні смаки дітей

Виховна: прививати любов до мистецтва

Музичний та візуальний матеріал: музичні твори, які вивчалися протягом року (на вибір учителя) презентація; картки із завданнями; оцінювальні картки «золоті ключики».

ТЗН: ноутбук, музичний центр, проектор

Тип уроку: урок – теле-шоу.

                                                           ХІД УРОКУ

І. Організаційний етап уроку.

Учні входять до класу (кабінету) під звучання  «Регтайму» С.Джопліна.

Музичне вітання.

Добрий день! Добрий день!

В світі музики фантазії пісень

Щирим будь, добрим будь

І з мистецтвом у добру путь!

ІІ.Мотивація навчальної діяльності учнів.

Учитель: розпочинаємо інтелектуальне теле-шоу «Золотий ключик».З вами в студії постійна ведуча Григорович В.В. та учні 5-а класу, які сьогодні продемонструють свої знання з теми «Музика та інші види мистецтва». Настав час підбити підсумки музично-творчої діяльності за ІІ семестр та рік, а також з'ясувати, наскільки успішною була ваша навчально-пізнавальна та творча робота на уроках. Ваші знання будуть оцінюватися золотими ключиками, які ви будете отримувати за правильні відповіді. Котра команда отримає найбільшу кількість ключиків, та стане переможцем нашого шоу.

 

 

ІІІ.Вікторина

Отже, зустрічайте команди «Фантазія» і «Мелодія».

Розпочинаємо І тур теле-шоу «Золотий ключик»

 «Склади прислів’я про музику»

Команди отримують конверти з прислів’ями про музику. Але прислів’я слід скласти зі слів , що містяться в конвертах. Яка команда перша впорається отримає «Золотий ключик»

Прислів’я

Весело співається, весело й прядеться.

Бесіда дорогу скорочує, а пісня дорогу.

ІІ тур «Розгадай таблицю плутанку»

Знайти відповідність між назвою твору, композитором та жанром

Ім’я композитора

Жанр твору

Назва твору

М.Мусоргський

Симфонія

«Сорочинський ярмарок»

О.Бородін

Пісня

«Гра хвиль»

М.Лисенко

Опера

«Тарас Бульба»

С.Прококофєв

Сюїта

«Попелюшка»

М.Леонтович

Балет

«Щедрик»

К.Дебюсі

Опера

«Богатирська»

 

Імя композитора

Жанр твору

Назва твору

А.Ведель

Пісня

«Їхав козак за Дунай»

Дж.Гершвін

Опера

«Вальс квітів»

Р.Савицький

Мюзікл

«Clap your hands»

В.А.Моцарт

Духовний твір

«Чарівна флейта»

П.Чайковський

Варіації

«Херувимська»

Р.Роджерс

Балет

«Звуки музики»

 

 

 

ІІІ тур «Я почну , а ти закінчуй»                                       Питання

                                                                          1.Одноголосне вираження                             

                                                                          музичної думки – це….   (мелодія)

                                                                          2.Музика, яку виконують на                  

                                                                          музичних інструментах без

                                                                         супроводу людського    

                                                                         голосу….(інструментальна музика)

                                                                         3.Твори, що виконують голосом…               

                                                                          (вокальна музика)

4.Послідовне чергування і співвідношення тривалостей звуків і пауз у музиці – це… (ритм)

5.Обсяг звуків музичного інструмента  або голосу…. (діапазон)

6.Частина звукоряду, ряд звуків певної висоти, тембру, що розрізняють як високий, середній та низький, -це…. (регістр)

7.Музичний твір без слів для виконання голосом у супроводі музичного інструмента або оркестру… (вокаліз)

8.Людина, яка керує підготовкою твором до виконання проводить репетиції та керує виконанням твору оркестром, хором, ансамблем… (диригент)

9.Сила звучання …(динаміка)

10.Основні позначення динаміки … (форте, піано)

11.Музика створена композиторами … (професійна музика)

12.Музика яку створюють і передають в усній формі від виконавця до виконавця від покоління до покоління…. (народна музика)

13.Найстійкіший основний звук ладу –…(тоніка)

14.Швидкість руху музики …(темп)

15.Забарвлення звуку… -(тембр)

16. Об’єднання звуків, різних за висотою , що тяжіють один до одного…(лад)

17.Назвіть групи музичних інструментів…(струнні, духові, ударні, клавішні)

 

Танцювальна пауза «Танець каченят» (Виконання пісні з рухами)

IV тур «Вгадай мелодію»

Твори: П.Чайковський «Італійська пісенька» з «Дитячого альбому»; С.Рахманінов  «Вокаліз»; М.Лисенко Опера «Тарас Бульба»; М.Мусоргський «Гопак» з опери «Сорочинський ярмарок»; В.Монті «Чардаш» для скрипки та фортепіано;В.А.Моцарт Симфонія№40 соль мінор;Л.В. Бетховен Симфонія №5; С. Прокофєв  Балет «Попелюшка» па-де-шаль;  П.Чайковський балет «Лускунчик» «Вальс квітів»; С.Джоплінг «Регтайм»;

V тур «Створи свій шлягер»

«Музика-це…» Потрібно придумати текст і музику та виконати свій шлягер.

VІ тур «Намалюй пісню»

На аркуші паперу робиться будь-яка позначка, штрих,  ламана лінія. Учні мають продовжити малюнок, асоціюючи з розученою протягом року піснею після чого мають презентувати свій малюнок з піснею.

Підведення підсумків

Наше шоу добігає кінця. Команди підрахуйте свої «Золоті ключики»

Усі учасники гідно витримали цей іспит. Але гра- є гра, тож привітаємо команду- переможця! Завершимо наше теле-шоу чудовою піснею О.Янушкевич «Веселкова». Нехай над нашим краєм завжди лунає українська пісня і сяє веселка всіма своїми барвами! До нових зустрічей!

G:\DCIM\109D3100\DSC_0021.JPG 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "діти малюнок" 

 

 

 

 

 

 

 УРОК № 13 ЦИКЛИ У ВОКАЛЬНО-ХОРОВІЙ МУЗИЦІ (продовження).

Музичне мистецтво 6 клас

Мета уроку:

Навчальна: зосередити увагу учнів на народних обрядах колядування і щедрування та важливій ролі музики в них; закріпити знання учнів про народні обрядові пісні, зокрема колядки і щедрівки, та ознайомити з професійною музикою, створеною на їх основі; учити учнів зіставляти образи творів музичного та образотворчого мистецтва;

Розвивальна: формувати вміння емоційно, виразно і творчо виконувати обрядові пісні;

Виховна: прищеплювати учням зацікавленість народною творчістю, естетичний смак.

Музичний матеріал: українська колядка «Ой, у полі плужок ходить», фор-тепіанний цикл «Колядки та щедрівки» В. Барвінського, фрагменти циклу «Вінок колядок» Б. Бріттена.

Обладнання: нотна хрестоматія; портрети Б. Бріттена, В. Барвінського, оцінювальні картки; репродукції картин; презентація; відеоролик.

ТНЗ: ноутбук, проектор.

Тип уроку: комбінований урок.

ХІД УРОКУ

I.Організаційний момент. Музичне вітання.

Учитель зустрічає учнів колядкою «Добрий вечір тобі, пане господарю»

Учитель:Як завжди вас зустрічає музика. Упізнайте її, за бажанням підспівуйте мені.(Колядка вже знайома учням, тому вони підхоплюють спів учителя.)

ІІ. Оголошення теми та завдань уроку

Запитання

  • Діти, яка музика вас зустріла?
  • Що ви можете розповісти про неї?
  • Які три великі зимові свята оспівуються у колядці «Добрий вечір тобі пане господарю?»  

Учитель: Отже, у центрі нашої уваги сьогодні колядки та щедрівки – це пісні народних зимових обрядів. На нас чекає цікава й захоплива мандрівка до світу обрядової народної творчості. А ще ми ознайомимося із професійною музикою, створеною на основі колядок і щедрівок. Отже, рушаймо!

Учитель: Сьогодні кожен із вас може здобути оцінки високого рівня. За змістовні відповіді, виразне виконання та інтерпретацію музичних ви протягом уроку отримуватимете «калачики» - картки-сигналки.

  • А знаєте, чому саме «калачики»?

                                           Учень: Колядникам за їхні пісні господарі давали             

                                           калачі.

                                                            Учитель: Молодець! Я бажаю  кожному  з  вас зібрати                                               

                                            якомога більше таких «калачиків»! І вже  зараз  кожен      

                                            із     вас   отримує по 2 картки  за  емоційне виконання 

                                             колядки «Добрий вечір тобі,  пане господарю»

(Учитель використовує на уроці акордне оцінювання. На кожній парті лежать картки. Учні за вказівкою вчителя беруть собі картку-«калачик». За їх кількістю виставлятиметься оцінка наприкінці уроку.)

ІІІ. Актуалізація опорних знань учнів Бліц опитування

  •     Пригадайте: як називаються народні пісні, що їх виконують на різдвяні свята?
  •     Чим відрізняються колядки від щедрівок ?
  •     Які побажання висловлюються у колядках?
  •     Що називається музичним циклом?

Учитель .Яке свято українці величали колядками, а коли співали щедрівки?

Розповідь учителя

 А чи знаєте ви, що давні традиції колядування, які дійшли і до наших часів, виникли ще до прийняття християнства? У ті часи Новий рік відзначали навесні, тому у старовинних текстах колядок часто звучать весняні мотиви: «...сію, сію, посіваю», «...прилетіла ластівочка» тощо. І це світле свято дарує нам радість, добрий настрій і сподівання. Як добре, що ми зберігаємо народні традиції святкування Різдва!

Учитель:Моя бабуся розповідала, що напередодні Різдва, на Святвечір, сім’я вечеряла без музики й пісень. Велися тихі розмови про урожай та господарство. А на перший день різдвяних свят увечері починали колядувати. Веселий гурт із «різдвяною зіркою» («дзвінкою») ходив від хати до хати. «Зірку» прикладали до вікна, запитуючи: «Чи дозволите колядувати?» Отримавши дозвіл, колядували врочисто й святково. (Перегляд відеоролика)

— Чимало з вас, мабуть, не знає, що між колядками та щедрівками є відмінність. За Василем Скуратівським, ці обрядові пісні виконують лише в певний період — на різдвяно-новорічні свята. Колядки співають починаючи з Різдва і до Водохреща, тобто з 7-го по 19 січня (у деяких регіонах — до старого Нового року). Щедрівки виконують лише протягом тижня — від старого Нового року й до Водохреща. Парубочі гурти, котрі відвідували селян і вшановували господарів та їхніх дітей, бажали родинам здоров'я і щастя, статків, приплоду та щедрого врожаю.

Традиційно в колядницьких гуртах брали участь лише хлопці. Вони обирали свого ватажка (керівника), розподіляли між собою ролі Кози, Лікаря, Міхоноші та інших жартівливих персонажів — і обходили з привітаннями односельців.

Щедрівкові дійства виконували тільки дівчата. Увечері, напередодні Нового року (за старим стилем — з 13-го на 14 січня) молодші й старші дівчатка групками чи поодинці приходили до односельців, щоб защедрувати — привітати з новолітуванням. До хат заходити не годилося. Робили це під вікнами осель. Господарі у свою чергу обдаровували віршувальників смачним печивом, яблуками чи горіхами.

Крім того, удосвіта на Василя підліткові хлопчики (тільки їм можна було це робити) оббігали найближчих родичів та сусідів і засівали їхні домівки зернами пшениці або жита. Попросивши дозволу, юний посівальник ставав біля порога, брав у жменю зерно і «скроплював» ним долівку хати, приказуючи в такт віршований текст:

Сію, сію, посіваю,

З Новим роком всіх вітаю!

  •     Як ви вважаєте, чи можуть колядки утворити певний цикл?

Британський композитор Б. Е. Бріттен створив цикл колядок, який так і назвав — «Вінок колядок».

Послухаемо повідомлення групи «Дослідників», яка познайомить нас  з біографією та  творчістю цього композитора (презентація учнів)

Бенджамін Едвард Бріттен (1913— 1976), англійський композитор, піаніст, диригент, музичний і громадський діяч, народився 22 листопада 1913 року в Лоустофте (графство Саффолк, Велика Британія. Музику почав створювати у 4 роки, навчався гри на фортепіано з 7 років, на альті — з 10.

Характер обдарування Бріттена визначив переважання в його творчості вокальних жанрів. Найкращі сторінки його музики написані для голосу з оркестром.

У 1930-ті роки Бріттен пише багато музики для театру і кіно. Тоді ж композитор став серйозно вивчати народну музику, обробляв англійські, шотландські, французькі пісні, що і вилилося у створення 1942 року циклу «Вінок колядок», що складається з 11 частин.

Точна образність і яскрава емоційність циклу створюють в уяві слухачів живу картинку. «Колискова», «Це маленьке дитя», «Весняна пісенька», «Ласкаво просимо, Небесний Царю», «Подякуємо Господу» та інші являють собою калейдоскоп передсвяткових настроїв. У циклі «Вінок колядок» ми чуємо прозору чистоту молитви, нетерпіння й очікування святкових подій, хвилювання і переживання.

Учитель: Молодці! Ваша група отримує по три калачики

ІV. Слухання музики 

Учитель: Послухайте фрагменти циклу «Вінок колядок» Б. Бріттена та визначте загальний настрій твору та характер хорових мініатюр.

Слухання фрагментів циклу «Вінок колядок» Б. Бріттена

Розповідь учителя

— Темі різдвяних свят присвячено цикли не тільки вокальної та вокально-хорової, а й інструментальної музики.

Видатний український композитор Василь Олександрович Барвінський (1888—1963) упродовж усього життя досліджував музичний фольклор різних регіонів України і використовував народні мелодії у власних творах, розкриваючи світові невичерпну скарбницю українського фольклору.

Одним із творів, в якому професійне поєдналося з народним, є фортепіанний цикл В. Барвінського «Колядки та щедрівки».

Отже, музичний цикл — це кілька вокальних або інструментальних творів, поєднаних загальним художнім задумом.

Узагалі композитор любив створювати цикли, в яких поєднував кілька п'єс. З 14 фортепіанних творів, написаних В. Барвінським, 12 є циклами. На жаль, деякі з них загублені.

Цикл «Колядки та щедрівки» був створений з метою популяризації української народної пісні, щоб «видобути і підкреслити ту природну красу, яка криється не раз і в простенькій мелодії...»,— як писав В. Барвінський у передмові до збірки. Цикл містить 22 обробки українських колядок та щедрівок. Композитор включив у збірку зразки національного фольклору східної та західної України, Закарпаття та Лемківщини. Частину мелодій він узяв із хорових збірок українських композиторів Кирила Стеценка і Філарета Колесси.

Барвінський робив обробки колядок та щедрівок дуже обережно, прагнучи зберегти неповторну красу кожного народного твору. Тому його фортепіанні п'єси здебільшого прозорі, з нескладною гармонією, яка підкреслює самобутність народних пісень. Відповідно до народних традицій співу композитор часто використовував поліфонічні прийоми розвитку мелодії, ніби огортаючи її підголосками.

Завдяки яскравому національному колориту і майстерності художньої обробки творів фортепіанний цикл «Колядки та щедрівки» набув широкої популярності в Україні та за її межами ще за життя композитора.

Слухання музики

  • Послухайте музику, опишіть її характер.

Слухання фортепіанного циклу «Колядки та щедрівки» В. Барвінського

      Подумайте:

  •     Що могло спонукати композитора створити цикл на матеріалі народних обрядових пісень?
  •     Які почуття автора ви відчуваєте в музиці?

Чи є у творі знайомі вам мелодії? Спробуйте їх наспівати.

(за відповіді учні отримують калачики)

Отже, і ми з вами готуватимемося до чудових свят і вивчимо нову колядку.

V. Вокально-хорова робота

Розспівування. Розучування колядки «Ой, у полі плужок ходить»

VІ. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА. Підбиття підсумків уроку

Учитель: Яке значення, на вашу думку, народні традиції мають для нашого життя? Чому професійні композитори звертаються до обрядових пісень у своїй творчості?

Пропоную стоворити колядницький гурт із п’ятьох учнів. Ось і обов’язковий атрибут колядників – Віфлеємська зірка. А також створимо гурт музикантів, які будуть грати супровід колядникам.

Завдання для групи колядників:

 виразно та емоційно виконати колядку

 «Ой у полі плужок оре».

Один з учнів  тримає «зірку».

Завдання для групи музикантів:

придумати ритмічний супровід до

колядкина музичних інструментах.

 Виконання колядки.

Гра «Слово-асоціація». (Учні мають дібрати якнайбільше відповідних слів до музичних образів-почуттів.)

Учні. Радість, світло, добро, щедрість, свято, надія.

V. Підсумок уроку та оцінювання.

Учитель: Сьогодні ми поринули у світ української народної творчості. Ви помітили, але велике значення відіграють традиції у нашому житті, яку духовну красу несуть із покоління в покоління народні звичаї.

  • Які народні пісні супроводжували різдвяні та новорічні обряди українців?
  • Які ви знаєте колядки й щедрівки?
  • Як називається колядка, яку  ми сьогодні розучили?
  • Хто написав фортепіанний цикл «Колядки і щедрівки»?

Експрес-тестування

1. Події, які оспівують у щедрівках:

а) прихід Нового року;

б) народження Ісуса Христа;

в) хрещення Ісуса Христа.

2. Цикл «Вінок колядок» Б. Бріттена є:

а) вокально-хоровим;

б) симфонічним;

в) фортепіанним.

3. Цикл «Колядки та щедрівки» В. Барвінського є:

а) вокально-хоровим;

б) симфонічним;

в) фортепіанним.

Учитель. Ось і добігає кінця наш урок. Підрахуйте, будь ласка, отримані за урок картки-«калачики». Це є і ваша оцінка.

4. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Намалювати враження від прослуханої музики

Випереджальне індивідуальне завдання: підготувати презентацію або повідомлення за темами: «Біографія Дж. Россіні»;«Творчість Дж. Россіні».

Учні виходять із класу під музичний супровід (В. Барвінський  «Колядки та щедрівки»).

 

 

Мистецтво, 9 клас                        Урок № 21                            

Тема. Професії у кінематографі

Мета: розглянути різноманіття професій у кінематографі та визначити  їх особливості; ознайомити із видатними представниками цих професій: режисерами, акторами, художниками-постановниками, кінокомпозиторами, кінооператорами та інш.; розширювати знання про кінематограф;

розвивати вміння працювати із великим обсягом інформації,  виокремлювати найголовніше і подавати  у стислій лаконічній формі, розвивати вміння працювати в групах;

виховувати відповідальність за особистий і колективний результат;  розуміння значущості мистецтва для суспільного розвитку; виховувати зацікавленість, допитливість та інтерес до професій та творів кіномистецтва

Обладнання: м/ф «Фільм, фільм, фільм» реж. Ю. Хитрук; аркущі із таблицею «Професії у кінематографі» для заповнення, пазли з професіями, заготовки до лепбука; відео матеріали за темою уроку: https://www.youtube.com/watch?v=LhlfwPWjhCU  - Кращі фільми Стівена Спілберга ;https://www.youtube.com/watch?v=6m2j3cCdIj8  - кінорежисер - Кетрін Бігелоу; https://www.youtube.com/watch?v=feQ6yEzMEco  - Кращі актори за 20 років;https://www.youtube.com/watch?v=LmlXS8utfHA  - «Пригоди Аліси в Країні чудес»;https://www.youtube.com/watch?v=wry5pxf9KOo  - Ганс Циммер;https://www.youtube.com/watch?v=yoZ0jHt6d2A- «Пірати  Карибського моря», саундтрек

ТНЗ: ноутбук; проектор;

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І. Організаційний момент

Привітання. Перевірка готовності до уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань

Сьогодні неможливо знайти людину, яка б не знала, що таке кіно. Кіно, увірвавшись у всесвіт людини, і ставши для багатьох частиною життя, за століття перетворилося із чорно-білого німого ролика на феєричне видовище, головною метою якого є максимально занурити глядача в дію фільму. Пропоную створити сенкан - японський вірш про те, що таке кіно й навіщо воно потрібно людям.

Учитель ознайомлює учнів  із правилами написання сенкану. Після завершення роботи групи зачитують свої вірші.

 Проведення опитування з  теми попереднього уроку «Мова і види кіномистецтва» шляхом відкривання пазлів (презентація).

Питання

1. Фрагмент  відеоряду, відрізок кіноплівки, мінімальна одиниця конструкції фільму.

Кадр.

2. Країна, в якій  з’явились перші  кінострічки.  Франція.

3. Мистецтво створення електронних ляльок. Аніматроніка.

4. Кінопремія Американської академії кінематографічних мистецтв і наук.Оскар.

5.  Музикант, який супроводжував кінокартини  німого кіно.Тапер.

6.  Основні види кіно…(художнє, анімаційне, документальне, науково-популярне)

7. Музичний супровід фільму.   Саундтрек.

8.Винахідниками кінематографа стали … (брати Огюст і Луї Люм’єри )

9.Класик німого кіно, універсальний кіномитець… (Чарлі Чаплін)

 10.Основа кіномистецтва - це... (монтаж)

 11.Актора, трюки якого ніхто в світі не може повторити, звуть Джекі...    (Чан).

 12.Найвідоміший американський режисер мультиплікаційного кіно. (Дісней) 

ІІІ.Мотивація навчальної діяльності

Сприймання фрагментів м/ф «Фільм, фільм, фільм» реж. Ю. Хитрук

ІV. Вивчення  нового матеріалу

На попередньому уроці ви створювали відеоролики, тому вже  знаєте, що така робота потребує багато зусиль і одному впоратися важко. А створення кіно- це складний і тривалий процес, у якому бере участь великий колектив представників творчих професій – кінематографістів.

 Отже, сьогодні ми ознайомимося з професіями в кінематографі, їх особливостями, а також з познайомимося з видатними представниками цих професій.

Завдання (По мірі ознайомлення з навчальним матеріалом учні повинні заповнити таблицю.)

Клас заздалегідь був поділений на 4 групи для самостійного опрацювання певного інформаційного блоку, тексту підручника, за яким створили презентаційну структуру. Форма презентації- за складовими таблиці. Час виступу групи суворо регламентований - 5-7 хв.)

Учитель:Створення кіно- це складний і тривалий процес, у якому бере участь великий колектив людей творчих професій — кінематографістів. Кінопрофесії можна умовно розділити на кілька категорій.
Кінопрофесії:

1. професії, що мають театральний аналог та пов’язані зі сценічними мистецтвами

2. кінематографічні професії, які забезпечують кіновиробництво

3. професії, пов’язані з кінопрокатом
Виступ І групи учнів

  Основою для постановки фільму є літературний сценарій. Сценаристом  називають  автора  сценарію для фільму,  телесеріалу,  вистави. Він  може  вигадати  оригінальний сюжет або ж адаптувати існуючий. Часто  автором  або  співавтором  сценарію  є  режисер-постановник  фільму,  або  кінорежисер.  Це  одна з  основних  професій у  мистецтві  кіно,  ключова фігура на знімальному майданчику, що відповідає  за  художню  та  сценічну складові  картини.  До  обов’язків режисера входять:  визначення  загального художнього стилю фільму, керівництво акторами, управління роботою всіх учасників знімальної групи. Як інтерпретатор сценарію він доносить до всіх задум автора. Існують три напрями кінорежисури: ігрове, документальне і анімаційне кіно.

  До корифеїв режисерської професії належать: Стівен Спілберг, Мартін Скорсезе, Мілош Форман, Френсіс Форд Коппола, Альфред Хічкок, Андрій Тарковський, Люк Бессон, Джеймс Кемерон, Квентін Тарантіно та інші,  досягнення яких назавжди увійшли в історію кіномистецтва.

   Найвидатнішим кінорежисером  за всю історію кіно фахівці вважають Стівена Спілберга (походить із родини емігрантів з України).  Митець стверджує ідеали гуманізму в усіх своїх стрічках,  незалежно від їх  жанру:  «Щелепи»  (фільм-катастрофа);  «Інопланетянин»  (космічна дилогія);  низка фільмів  про  Індіану  Джонса  (пригодницький  фільм); «Парк  Юрського  періоду»  (фантастика з  елементами  фільму  жахів); «Врятувати  рядового  Райана»  (військова драма);  «Злови  мене,  якщо зможеш»  (фільм-біографія),  «Список  Шиндлера»  (психологічна драма про  трагедію  Голокосту).  Бездоганна  професійна  майстерність  автора 397 фільмів, чимало з яких стали культовими, зумовила високі оцінки його творчості. Спілберг триразовий лауреат премії «Оскар», неодноразовий володар  «Золотого глобуса»  та інших престижних кінопремій.

  Кінорежисер  —  не лише чоловіча професія.  Фільми,  зняті жінками, також мають широке визнання.  Наприклад,  Кетрін Бігелоу є першою жінкою, яка отримала «Оскар» як режисер за фільм «Повелитель бурі». Ця стрічка була номінована в 9 категоріях і удостоїлася 6 оскарівських статуеток,  зокрема найголовнішої  —  «Кращий  фільм».  Картина стала лідером прокату, і в цьому є особиста заслуга К. Бігелоу. Стрічка обійшла за кількістю і значущістю нагород касовий  «Аватар» Дж.Кемерона.

   Кінорежисер  підбирає  акторів  і  актрис  (проводить  кастинг)  на  всі ключові й другорядні ролі,  враховуючи їхню  психологічну та художню сумісність. Адже насамперед від акторської майстерності залежить успіх картини. Основу акторської творчості, як відомо, становить вміння перевтілюватися. Особливість акторської гри в кіно полягає в тому, що, на противагу театральній виставі, фільм можна знімати, починаючи з будь-якого кадру.  Тому актору потрібно вміти швидко перемикатися з однієї емоції на іншу,  що психологічно достатньо складно. Актор виробляє інтонації, жести,  ходу,  міміку,  які передають з різним ступенем достовірності або театральної умовності манеру поведінки зображуваної особи. Але головна його місія — розкрити внутрішній духовний світ свого героя, показати його характер,  виразити думки й переживання.  Отже,  актор мусить глибоко занурюватися в образ, а якщо він «переграє», то глядач йому не повірить.

   Яких же акторів чи актрис вважають зірками й чому?  У  кінематографі  існують  актори  одного  амплуа  —  коміка чи  романтика,  мудреця  чи  простака.  У   різних  фільмах  такі  актори  виконують  ніби  одну й  ту саму роль  з  незначними відмінностями,  наприклад,  з  року в  рік ходять  торованими  дорогами  «крутих  хлопців»  чи  «хитрих  злодіїв». Але існують майстри перевтілень, які не вкладаються в рамки певного типажу.  Вони  так  кардинально  змінюються  у  своїх  ролях,  що  жоден образ за ними не закріплюється.

   Британський  актор  Деніел  Дей-Льюїс,  єдиний  в  історії  кіно  тричі удостоєний  премії  «Оскар»  за  кращу  роль,  вважається  мірилом  проникнення  в  образ.  Кожну свою  роль  він  буквально  проживає  (потім, до речі, роками відходить від неї), приносить на екран радикально новий образ,  тому його акторська енергія проникає в душу глядача.

   Американський актор і кінорежисер Шон Пенн — один з найтитулованіших акторів сучасності,  призер  трьох найбільших  кінофестивалів світу:  Каннського,  Венеційського  (двічі) і Берлінського,  двічі лауреат премії  «Оскар»  за головні  ролі.  У  чому  ж  секрет  такого  успіху?  Свій неповторний  акторський  перформанс  він  забезпечує  в  будь-якій  ролі: відомого політика чи адвоката, рок-музиканта чи джаз-гітариста, навіть розумово відсталої людини.

   Американський  інститут  кіномистецтва  1999  р.  опублікував  топ- 25 найвидатніших  актрис:  Грета  Гарбо,  Марлен  Дітріх,  Софі  Лорен, Мерилін  Монро,  Вів’єн  Лі,  Елізабет  Тейлор,  Інгрід  Бергман,  Кетрін Хепберн (нагороджена премією  «Оскар»  4 рази — абсолютний рекорд) та ін.  До  першої  п’ятірки  входить  шведська актриса Інгрід  Бергман, лауреат трьох премій «Оскар», чотирьох премій «Золотий глобус», двох нагород «Еммі», премії Британської кіноакадемії В AFTА  тощо. Однією з вершин творчості актриси є фільм «Осіння соната» режисера Інгмара Бергмана,  визнаного класика авторського кіно.

   Виступ ІІ групи.

 Кінооператор — одна з основних професій у кінематографі. Ця людина знімає фільм кінокамерою, обирає ракурс та освітлення зйомки, композиції кадрів, відповідає за технічну якість зображення.  Він має знати візуальні  можливості  кіно-  і  відеоапаратури.  Такий  фахівець є  однією з ключових фігур у створенні фільмів усіх видів:  художніх, ігрових,  документальних. До складу операторської  групи  входить  спеціаліст  зі спецефектів (від штучного туману до ефектів комп’ютерної графіки).

    Найвидатніший із сучасних операторів Свен Нюквіст є володарем багатьох кінопремій, зокрема двох «Оскарів»  за кращу операторську роботу.  Упродовж  півстолітнього творчого шляху він довів до досконалості  мистецтво  кінооператора, знявши понад  120 фільмів.

    Важлива роль у створенні кінокартини належить художнику-постановнику. Він розробляє ескізи костюмів, декорацій, добирає реквізит, готує макети оформлення сцен. В ескізах уточнюється стилістика майбутнього фільму, взаємодія героїв із середовищем (житлом, місцем роботи тощо). У  такий спосіб художник переводить сценарій в образотворчий ряд, передає емоційну атмосферу фільму. Не завжди можна точно уявити, якою була давня епоха.  Тому для художника важливі фантазія, інтуїція.

   Художнику-постановнику допомагають  асистенти.  Художник-костюмер  має  знати  історичні  особливості  одягу  різних  епох,  народів, добре орієнтуватися в моді. Завдання художника-гримера — розробити кожному персонажу грим, відповідно до образу. Для цього накладають перуки, вуса, імітують ефект старіння людини. Костюмер виготовляє костюми, гример — перуки й вуса. Декоратор планує розміщення на сцені предметів. Реквізитор розставляє меблі і реквізит: килими, лампи, книжки. Бутафор імітує поверхні (приміром мармурові колони).
  У   кінематографі  існує  далеко  не  одна кіноадаптація  відомої  казки «Пригоди Аліси в Країні чудес» Льюїса Керролла. Однак картина, знята майстром  фентезі  Тімом  Бертоном,  стала,  мабуть,  найяскравішою з-поміж них. І чимала заслуга в цьому художника-постановника Роберта Стромберга.  Вдруге  після  успіху  «Аватара»  він  отримав  оскарівську статуетку й інші престижні нагороди за цю казку,  чим підтвердив репутацію кращого американського художника-постановника.

    Виступ ІІІ групи.Над  фільмом  працює  музичний  цех, не менший, ніж художній. Адже звук у кіномистецтві має  таке  саме  значення,  як  і  зображення.  Відповідно до сценарію і задуму режисера  кінокомпозитор  пише  музику, а звукорежисер створює звукові образи, керує музичними редакторами, звукооператорами і звукоінженерами — фахівцями з обслуговування звукового обладнання. Саунд-дизайнер створює звукові ефекти, які не мають відповідного аналога в природі.

     Саундтреки до близько 150 голлівудських фільмів, насамперед бойовиків і трилерів, подарував сучасникам Ганс Циммер.  Німецький  кінокомпозитор  написав  музику до  таких  фільмів,  як  «Людина дощу»,  «Темний лицар»,  «Шерлок  Холмс»,  «Ангели  і демони»,  «Інтерстеллар»,  «Робот на ім ’я Чаппі», «Код да Вінчі»,  «Останній самурай», трилогії  «Бетмен»;  також для  високобюджетних фільмів: «Місія нездійсненна  2»,  «Гладіатор»,  серії  фільмів  «Пірати  Карибського моря».  Його  музика  зачіпає  щось  глибинне,  викликаючи потік емоцій і переживань. За музику до мультфільму «Король Лев» Циммер  був  удостоєний  премії  «Оскар»  (1995). Митець  —  дворазовий  лауреат  премії  «Золотий  глобус»,  триразовий  лауреат  премії «Греммі»,  він  удостоєний  зірки  на  знаменитій  Алеї  слави  в  Голлівуді.  Як  піонер  у використанні синтезаторів  Циммер вперше почав інтегрувати цифрову музику з оркестровими аранжуваннями.  У  списку  «100 геніїв сучасності»,  складеному  газетою  The  Daily Telegraph, Ганс Циммер займає  72-е місце.

   Завершуючи  перелік  кінопрофесій,  неможливо  не  згадати  постановників  трюків,  які  створюють  на  екрані  ілюзію  дій,  неможливих у реальності. Їх виконують каскадери. Також у кінематографі є людина, відповідальна за виконання чистової збірки картини, — монтажер (нерідко це робить сам режисер-постановник). Монтажер звуку синхронно зображенню поєднує всі звукові компоненти фільму:  записані музичні фрагменти, репліки й інші звуки (шерехтіння, тупотіння, сміх, постріли,  гомін  тощо).  Фінансуванням  потреб  знімальної  групи  опікується у вітчизняному кінематографі директор фільму. Відповідно до міжнародної практики ця посада називається виконавчий продюсер. Він забезпечує умови й організаційно-фінансовий контроль за постановкою фільму  — від початку зйомок до виходу картини в прокат.

ІV. Закріплення знань

Робота в групах

Учитель:Перевіримо, як ви засвоїли матерал. Складання пазлів. Потрібно скласти пазли, назвати професію і описати її.

Кіновікторина (За правильну відповідь учні отримують «Оскар»)

 «Жанри кіно»

За кадром фільму впізнати фільм та назвати його жанр.

Багато фраз із кіно та мультфільмів стали крилатими. Спробуйте пригадати деякі з них, вставляючи пропущені слова.

«Вгадай слово»

            «…         попугаям!» («Повернення блудного попугая»)

            «Може тобі дати ще …      від квартири, де гроші лежать» («12 стільців»)

            «Я…       хоть куди, в повному розквіті сил» («Малюк і Карлсон»)

            «Як ви … назвете, так вона і попливе» ( «Пригоди капітана Врунгеля»)

            «Залиш мене,…   я в печалі» ( «Іван Васильович міняє професію»

            «Жити , як говориться,  добре, а…  жити  ще краще. («Діамантова рука»)

            «Як вам моя зачіска? … не встати» («Службовий роман»)

            «Дозвольте вас спитати як художник художника: «Ви …вмієте?) 

          («Діамантова рука»)

            «Студентка, комсомолка,…і просто - красуня. («Кавказька полонянка»)

Слова: свобода, ключі, мужчина, яхта, старенька, добре, померти, малювати, спортсменка.

Звичайно, разом із зображенням головним компонентом кінематографу є звук. Мова акторів, музика і шуми – складові звукового кіно.

- Що таке саундтрек? (відповіді учнів)

«Вгадай мелодію» з саунтреків відомих фільмів  «Бригада»,  «Діамантова рука», «Жива» (Гурт «Бувє» «Закохані»),«Кавказька полонянка», «Операція И»,«Приборкання норовливої» (Андріано Челентано), «Свати», «Село на мільйон», «Скажене весілля», «Титанік» (Селін Діон), «У неділю рано зілля копала», «Школа».)

 Підведення підсумків вікторини

Творче завдання. Виготовлення лепбука «Професії кіно»

Створення колажу «Алея слави» .

 Сьогодні на уроці ви познайомилися з професіями кінематографу та почули багато відомих прізвищ яскравих представників кіномистецтва. Тож пропоную вам створити алею слави. У кожного з вас на парті є зірочка. Напишіть на ній прізвище того, кого би ви помістити на алеї слави.

VІ. Домашнє завдання Створити слайд-шоу в програмі Movie Maker «Мій улюблений актор (акторка)»

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №2

МУЗИЧНО-ДИДАКТИЧНІ ІГРИ

Гра «Веселі музиканти»

Робота в групах.

Об'єднати дітей у дві групи.

1-ша група виконує музичний супровід на ударних інструментах.

2-га група виконує вивчену пісню.

А потім міняються ролями і виконують пісню ще раз.

Гра «Кулачки і долоньки»

Діти об’єднуються у дві групи: одна – «кулачки», а друга – «долоньки». Обидві групи співають по черзі свою партію і відстукують ритм: перша група – кулачками, а друга – долоньками.

Гра «Модель музики»

Модель – (в пер. з лат. – зразок) – відтворення чи відображення об'єкту, задуму.Створити модель музичного твору користуючись музичними засобами виразності (темп, динаміка, лад, тип музики, характер інтонації).

Гра «Упорядкуй речення»

Учням роздаються папірці із завданнями, в яких переплутані слова. Завдання полягає в тому, щоб правильно побудувати речення.

                                              Гра «Музичний годинник»

 Мета: закріпити знання учнів про жанри музики (пісня, танець, марш), розвивати музичну пам’ять.

Обладнання: годинник з однією стрілкою. По периметру годинника розташовані прозорі кишені, у які вкладають картинки із зображеннями символами жанрів музики.

Методика проведення гри. Лунає музичний твір. Дитина визначає, який це твір за жанром, дуже добре якщо вона впізнає назву твору, та повертає стрілку до відповідної картинки.

 

 

 

Гра «Музичний магазин»

Мета: розвивати вміння визначати на слух тембри музичних інструментів.

Обладнання: комп’ютер , аудіо записи звучання музичних інструментів, картки із зображенням музичних інструментів (фортепіано, сопілка, барабан, скрипка, бандура і т.д.)

Методика проведення гри. Учитель по черзі вмикає записи звучання різних музичних інструментів, а учневі необхідно впізнати який музичний інструмент продається зараз в магазині (добре, якщо учень скаже й до якої групи відноситься цей інструмент).

Гра «Аукціон композиторів»

Мета: закріплювати знання про біографію та творчість композиторів.

Обладнання: портрети композиторів.

Методика проведення гри. Учитель показує портрет композитора. Учні, щоб його «викупити», мають «роботи ставки» - називати відомості з життя, твори, характеризувати творчість, засоби виразності тощо. Хто назве більше – переможець.

Гра «Запитання – відповідь»

Мета: розвивати навички вокальної імпровізації, звуконаслідування.

Методика проведення гри. Учитель співає запитання, а учень має скласти і проспівати відповідь, або ж педагог співає початок музичної фрази, а учень має придумати її закінчення.

Гра «Чарівна музична квітка»

Мета: розвивати вміння дітей визначати характер, темп та динаміку музичного твору.

Обладнання: квітка із прозорими кишенями на пелюстках, у які вкладають предметні картки із зображенням сонечка, хмарки, дощу, маленьких та великих дзвоників, метелика. літака, ракети тощо.

Методика проведення гри. Учитель пропонує дітям уважно прослухати музичний твір та знайти картинку, яка відповідає характеру музики. Учні, прослухавши музику, вибирають картинку, вкладають в кишеню на пелюстці чарівної квіточки та розповідають про характер і інші засоби виразності музичного твору.

Гра «Музичне доміно»

 

Дерев’яний духовий

інструмент з високим тембром

Ударний інструмент

 

Струнно-смичковий

інструмент з низьким тембром

Струнно-ударний

інструмент

Струнно-щипковий

інструмент

Духовий інструмент з міхуром

та декількома трубками

 

Описание: Описание: Картинки по запросу басоляДітям роздаються картки та таблиці. Потрібно встановити відповідність між зображеними музичними інструментами та їхніми характерними ознаками, користуючись роздатковим матеріалом.

Описание: Описание: 9543_640

Описание: Описание: Картинки по запросу цимбали

 

 

 

Описание: Описание: P64_4

 

Описание: Описание: arm99013725

Описание: Описание: 24647162

 

 

 

 

 

       

 

Гра «Спіймаємо в долоньки»

Мета: розширити словниковий запас молодших школярів стосовно емоційно-образних характеристик музичних творів.

Методика проведення гри. Після прослуховування твору учитель описує характер, спеціально називаючи неправильні слова. Учні повинні «зловити» правильні слова-характеристики до даного твору.

Папірець слухача

Словничок мужньої музики

Словничок радісної музики

могутня

заклична

полум’яна

грайлива

іскриста

промениста

рішуча

вольова

волелюбна

весела

яскрава

усміхнена

нездоланна

непохитна

переможна

світла

блискуча

святкова

стійка

дужа

незламна

дзвінка

сяюча

соковита

сувора

героїчна

богатирська

жвава

барвиста

життєрадісна

Словничок ліричної музики

Словничок скорботної музики

виразна

задушевна

Тужлива

 зворушлива

невтішна

стримана

протяжна

мрійлива

трепетна

безнадійна

заніміла

трагічна

плавна

задумлива

прониклива

безвихідна

глибока

жалібна

співуча

вразлива

зворушлива

пригнічена

знебарвлена

щемлива

м’яка

стримана

сердечна

гірка

просвітлена

журлива

Словничок жартівливої музики

Словничок динамічної музики

гумористична

грайлива

гостра

енергійна

пружна

бурхлива

яскрава

примхлива

незграбна

активна

буремна

насичена

весела

насмішкувата

потішна

стрімка

вольова

невтримна

дзвінка

іронічна

кумедна

напружена

рішуча

кипуча

іскриста

сатирична

легковажна

волелюбна

палка

переконлива

 

Гра « Хороший настрій»

Мета: розвивати вміння визначати настрій музичного твору, аналізувати твір.

Обладнання: картки зеленого, жовтого та червоного кольорів.

Методика проведення гри. Учитель роздає учням по три карточки кольору світлофора: зеленого, жовтого, червоного. Діти слухають музичний твір, після слухання вчитель запитує, як змінився настрій. Діти піднімають картки, які означають:

зелений колір – настрій хороший, змінився в кращу сторону;

жовтий колір – настрій нейтральний, ніяк не змінився;

червоний колір – настрій погіршився.

Учні розповідають, які почуття вони пережили, слухаючи той чи інший твір.

Гра «Луна»

Мета: формування та розвиток ритмічного чуття.

Методика проведення гри. Учитель плескає ритмічний малюнок, а учень повторює його за вчителем. Ритмічний малюнок можна подовжувати і ускладнювати.

Є варіант цієї гри більш складний. Вчитель проплескує ритмічний малюнок, наприклад П І І І, а учень має проплескати цей малюнок навпаки:   І І І П.

Гра «Музична драбинка»

Мета: розвивати мелодичний слух учнів, чистоту інтонування.

Обладнання: комплект карток із сходинками

1-а картка – намальовані три сходинки вгору (послідовно);2- а картка – чотири сходинки вгору;   3-а картка – п’ять сходинок вгору;     4-а – три сходинки вниз;

5-а – чотири сходинки вниз;6-а - п’ять сходинок вниз; 7-а – три сходинки вгору (з інтервалами, наприклад терція); 8-а – три сходинки вниз (теж з інтервалами).

Методика проведення гри:учитель програє на інструменті різні мелодичні малюнки, учні їх впізнають і показують на картках. Також учні за другим повторенням можуть їх проспівувати.

Гра «Знайомство»

Мета: розвиток мелодичної та ритмічної імпровізації.

Методика проведення гри. Учитель вітається з класом, пропонує познайомитися у незвичайній формі – музичній. На ритмічно-мелодичну вокальну імпровізацію вчителя музики у формі питання «Як тебе звати?» діти, відповідно, повинні проспівати своє ім’я.

Гра «Склади слово»

Мета: розвивати ритмічне чуття,

Обладнання: картки з ритмічними малюнками.

Методика проведення гри. Учитель роздає картки з різними ритмічними малюнками, зазначаючи, що І – та (довгий звук), а П – ті-ті (короткі звуки). Учням необхідно скласти слова в заданому ритмі. Наприклад:

П І П І – ділі-дон, ділі-дон; І П І І – сонечко світить; П П І І – я іду до школи.

Гра «Дерево мудрості»

Мета: закріплювати знання про життя та творчість композиторів, прослухані твори.

Обладнання: плакат з Деревом мудрості, аркуші паперу.

Методика проведення гри. Учні слухають розповідь учителя про життя і творчість композитора, придумують запитання щодо почутого, записують їх та «вішають на Дерево мудрості». Кожен підходить до Дерева, «зриває» записку, читає, відповідає. Інші оцінюють запитання та відповіді.

Гра «Вправний музикант»

Мета: закріплювати знання нотної грамоти.

Обладнання: комплекти карток із словами, які містять склади з назвами нот (наприклад, місто, лялька, парасолька, директор і т.п.).

Методика проведення гри. Учитель роздає двом командам різні картки, учні відшукують у словах ноти. Хто справився швидше, називає кількість нот, і їх назви. Якщо помилка – мінус один бал. Потім називає учень з іншої команди.

Музично - дидактична гра «Склади ритм»

Мета гри: розвивати увагу, почуття ритму, вміння слухати.

Хід гри вчитель вибирає на сій розсуд.

Варіант 1.  Можна кожній дитині роздати по одній гусениці, вчитель хлопає ритм, а діти його складають у формі гусені.

Варіант 2. Скласти ритм певної пісні.

Варіант 3. Дитина сама придумує ритм, його викладає, а потім відтворює і т.д.

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №3

Творчі завдання

1.Напишіть відгук на твір мистецтва — всесвітньовідому архітектурну споруду в готичному стилі.

Орієнтовні твори: Нотр-Дам де Парі, Кельнський собор, Реймський собор, Сієнський собор

2.Створіть ескіз декорації та музичну заставку до вистави шкільного театру «Останній дзвоник».

3.Напишіть відгук на твір мистецтва — зразок скульптури відомого митця сучасності.

Орієнтовні твори: О. Архипенко. Карусель П'єро; П. Пікассо. Голова жінки; пам'ятник Т. Шевченку у Львові.

4. Виконайте міні-проект міжшкільного музичного конкурсу «До народних джерел». Створіть ескіз емблеми та музичні позивні конкурсу.

5. Напишіть відгук на твір мистецтва — картину видатного художника епохи Відродження.

Орієнтовні твори: Рафаель. Сикстинська мадонна, Мадонна;Л. да Вінчі. Мадонна у гроті; С. Боттічеллі. Весна.

6. Напишіть відгук на твір мистецтва — відому картину художника-імпресіоніста.

Орієнтовні твори: К. Моне. Враження. Схід сонця; Е. Дега. Блакитні балерини; П. Сезанн. Натюрморт з яблуками та апельсинами.

7. Перед вами відомі архітектурні споруди. Уявіть, що вони стали концертними залами.  Складіть різні концертні програми з музичних творів, які доцільно включити відповідно до особливостей кожної з них. Поясніть свій вибір.

8.Уявіть себе арт-директором телемосту «Захід—Схід: мистецтво народів, країн, континентів». Придумайте і виконайте заставки: візуальну (ескіз) і музичну (назва твору або опис музики).

9. Виконайте міні-проект «Шкільний сайт». Створіть ескіз графічної заставки сайта і його музичний супровід (назва твору або характеристика музики).

10. Уявіть себе дизайнером шкільної газети «Мистецькі новини». Створіть ескіз заставки та музичні позивні радіододатка до газети.

11.Розробіть ідею комп'ютерної гри для юнацтва «Віртуальні екскурсії музеями світу». Створіть заставки: графічну (ескіз) і звукову (назва твору або опис музики).

12.Виконайте міні-проект міжшкільного музичного фестивалю «Рок-марафон». Створіть ескіз емблеми та музичний епіграф фестивалю.

13.Уявіть себе арт-директором телепрограми «Культура». Створіть ескіз дизайну інтер'єру телестудії та запропонуйте ідею музичних позивних програми.

Колективні ситуаційні вправи

Ситуація 1

    Уявіть собі, що вам запропонували провести презентацію пісні "Червона рута" (слова і музика В.Івасюка) за  наступним планом:

1. Складіть невелику анотацію про композитора, автора пісні В.Івасюка, користуючись запропонованим матеріалом (бажано вибрати найцікавіші й найважливіші факти з біографії митця, простежити їх вплив та значення для його творчості).

2. Підготуйте слайд-шоу (відеоряд) до пісні "Червона рута", користуючись наданими ілюстраціями (враховуйте відповідність відеоматеріалу тексту пісні, її емоційній характеристиці або ж добирайте його за асоціативними  зв'язками).

3.  Складіть можливий куплет до пісні, в якому ви маєте розповісти закінчення цієї історії кохання (використайте ключові римовані слова: немов-любов, єдина- родина, щирі - у мирі або ж доберіть рими самостійно).

4.  Складіть програму міні-концерту "На крилах любові", до якої увійшла б пісня В.Івасюка "Червона рута". 

(До програми концерту бажано включити твори українських композиторів О.Білаша, П.Майбороди, А.Пашкевича, І.Карабиця, О.Морозова, В.Вакарчука та інших).

5.  Підготуйте свій варіант виконання пісні "Червона рута" (оберіть власну інтерпретацію твору, манеру виконання - народну, джазову академічну; поясніть свій вибір щодо складу виконавців).                                           

Ситуація 2

   Уявіть, що до Вас у гості приїхав підліток із Англії. Прагнучи ознайомити його з музичною спадщиною українського народу, ви запросили нового друга на виставу опери М.Лисенка "Наталка Полтавка". Складіть діалог, у якому передайте враження англійця від вистави, а також ваші власні спостереження про те, завдяки    яким засобам музичної виразності композитор розкрив образи  головних  героїв.  Використовуйте  наступну термінологію: музична форма, темп, регістр, динаміка,   акомпанемент, інтонація.

Ситуація 3

   Уявіть, що ви - сучасник Ф.Шуберта. До вашої уваги запропонували щойно написаний твір цього композитора "Лісовий цар". Під час виконання ви уявляли собі буремну стихію, вершника, який мчить крізь зловісний ліс, дитину, що просить допомоги... Але інші слухачі не зрозуміли авторського задуму та змісту твору, балада не справила на них особливого враження. Спробуйте змінити точку зору присутніх, висловлюючи власні судження про різнобарвну палітру музичних образів (ліричних, драматичних, трагедійних), засоби музичної виразності, наведіть приклади із твору.

Ситуація 4

 Ви вважаєте, що кожна освічена людина повинна знати приклади класичної музики світового рівня. До вас звернулись із запитанням: "Яке місце у світовій культурі займає поліфонічна музика Й.С. Баха? Яке ваше ставлення до використання цієї музики в мобільних телефонах?". У своїй відповіді наведіть приклади відомих творів Баха, поясніть значення понять "поліфонія", "фуга", "імітація". Доведіть, що неможливо повною мірою відчути  красу й довершеність творів геніального німецького композитора, слухаючи поліфонічну музику в мобільних телефонах.

 

Ситуація 5

Уявіть, що вам доручили провести музичну екскурсію для учнів початкових класів "Подорож до зоопарку". Готуючись, ви обрали музичні приклади із сюїти К.Сен-Санса "Карнавал тварин" і літературний приклад - вірш С.Маршака "Де обідав горобець?". Поміркуйте над тим, чи вдалося композитору відтворити особливості поведінки тварин за допомогою засобів музичної виразності. Обговоріть вербальний портрет будь-якого персонажа з цієї галереї музичних образів.

Ситуація 6  Уявіть, що ви маєте підготувати виступ про особливості музичних творів Е.Гріга, М.Лисенка, С.Рахманінова, Ф.Ліста, Л.Бетховена й відповісти на запитання:

• Які музичні твори цих авторів ви обрали?

• Що саме характеризує музичні твори цих авторів?

• Завдяки чому ви відчули самобутність музики різних народів?

Ситуація 7

  Вам, як представнику шкільного прес-центру, доручили випустити газету до Дня музики. Оберіть для номера наступні рубрики:

• "Музичні новини";

•  "Героїчні образи у творах українських композиторів";

• "Календар пам'ятних музичних дат"; "У світі музики".

Розкажіть, який матеріал увійде до кожної із рубрик, запропонуйте свої назви розділів музичної газети, оберіть для газети цікаву назву.

Ситуація 8

Радою школи було прийнято рішення відсвяткувати День рідної мови. Серед заходів визначальною подією має стати концерт "Це моя Україна". Вам доручили скласти програму цього концерту, до якої мають увійти українські народні пісні, пісні композиторів М.Вербицького, Т.Петриненка, О.Антоняка, В.Івасюка, А.Пашкевича, Г.Татарченка, П.Майбороди, Н.Май.  Яка пісня, на ваш погляд, повинна відкривати та завершувати концерт?

Поясніть свій вибір.

Ситуація 9

  Уявіть, що здійснилась ваша мрія - ви, нарешті, опинились у Вероні - місті, де жили й кохали герої трагедії В.Шекспіра. Пригадайте, які музичні твори були написані за сюжетом трагедії, які контрастні образи відіграють ключову роль у драматургії цих творів? Опишіть місця подій за власними враженнями, спираючись на звучання фрагментів музичних творів.

Ситуація 10

  Ви отримали листа від свого друга з Польщі. У ньому він розповів, як святкують Різдво в його країні, та попросив розповісти про особливості святкування Різдва в Україні. Розкажіть йому про свої зимові канікули. Продемонструйте знання народних українських традицій, календарно-обрядових зимових пісень. Надішліть звукового листа з власним виконанням колядки або щедрівки.

C:\Users\User\Desktop\Новая папка (2)\20190123_093447.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №4  Виховні заходи

Українські вечорниці до дня Святого Миколая На сцені відтворено в загальних рисах інтер’єр української хати. В правому кутку стоїть піч, в центрі  стіл, на столі  вареники. Біля столу стоять лави.

 Звучить мелодія пісні «Ой, хто Миколая любить».

Ведучий. Україна... Рідний край. Золота, чарівна сторона. Земля, рясно уквітчана, зеленню закосичена. Стільки ніжних, ласкавих слів придумали люди, щоб висловити свою любов до краю, де народились.
Ведуча. З давніх-давен линули по світу слова про Україну, про щирий і працьовитий народ, про зелені гаї, про тихі ріки та озера. Наша Україна славиться багатими традиціями та обрядами. Той, хто не черствіє душею та сповнений любові та доброти до української спадщини, повертається до традицій свого народу.

Ведучий. Шановні гості й любі друзі!
Ми всіх вас хочем привітати
У нас, на наших вечорницях,
На нашім святі, в нашій хаті.
Хай м'яко стелиться стежина
Від вас до нашого подвір'я.
Хай сніг не занесе дорогу
Від вас до нашого порогу.

Ведучий.
1.Вас вітаєм хлібом, сіллю, як годиться.
Тож просимо до нас
Заходьте в добрий час

2.Є у нас своя родина,

Є верба, і є калина,

пісня, мова солов’їна –

все це наша Україна.

 

Учні:

1.Крана моя на звичаї багата

А ми, українці, їх мусимо знати.

А сьогодні ми вам розкажемо

І навіть дещо покажемо,

Як народ наш зимував

Й зимові свята шанував.

2.Традиційно місяць груденьзиму починає.

Що не день – це просто будень –свою назву має

3.На Андрія дівчата

Гуртом ворожили,

Угадували долю,

Собі пару просили.

На вечорниці збиралися

Хлопці й дівчата,

А парубки намагалися калиту кусати.

4.Є також у грудні свято,

Його знають всі навкруг,

Бо в цей день дарунків досить

Миколай Святий приносить.

І хоч Святий у нас не з небес –

Це всі знають,-

З нетерпінням все ж його

У цей день  чекають.

5.Як перша зіронька засяє

І всі почнуть колядувати,

Святий вечір наступає,

Свято це в нас кожен знає.

На столі свята вечеря,

Вся родина за столом,

Відчиняє ангел двері

Позолоченим крилом.

Блага вість нам сповіщає

Про народження Христа.

В хаті свято розцвітає,

Гріє душу доброта.

Пахне снігом і кутею,

Сяє зірка, сніг скрипить.

І коляда над землею

З білим ангелом летить.

6.На Маланку в Україні

Ходять щедрувати.

Ця традиція і нині

Живе в кожній хаті.

Щедру кутю господині

В цей день виставляють.

І щедрівників до себе

В гості зазивають.

7.А на свято Василя

Хлопці посівають,

Бо дівчат у такий день

В хату не пускають.

8.19 січня – Водохреща свято.

В церкві служба Божа йде

Й люду там багато.

Вода у цей святий день набуває сили.

І дарує здоров`я дорослому й дитині

9.Традиційну Україну

Ми вам показали,

Щоб зимові звичаї

Ви ще краще знали.

Тож рук своїх не шкодуйте,

А нам гучно аплодуйте.

Отож представляємо,Вам гості дорогі

Українські вечорниці

До святого Миколая

На сцені господиня вечорниць, прибравши світлицю, запалює свічку біля образа, що висить на покуті.

Господиня

Закінчилась в полі вся робота,

Земля чекає вже весняної пори.

А в хлопців та дівчат своя турбота,

Бо потяглися довгії зимові вечори.

Тож прошу вас, хлопці та дівчата,

Вас чоловіки і молодиці,

На наші веселі на Миколи вечорниці!

За дверима чути дівчат з піснями.

Господиня. О, Слава Богу! І святу святому слава! (Хреститься.)

                    Таки не минають гості моєї господи.

Дівчата. Тітонько Катерино!

Катерина. Агов! Іду, іду!

Дівчата. Доброго вечора Вам! (Кланяються.)

Дівчина 1. Дозвольте ввійти до Вашої хати 

                    Та свято святого Миколая відсвяткувати кувати!

Катерина. Доброго вечора, дівчата! Та набралося вас багато, одягнені як 

гарно. Ну просто впізнати не можна кожної. Заходьте дівчата, ласкаво прошу.

 піснею дівчата заходять до хати.)

Дівчина 3. Ой, щось мені нудно та голова паморочиться. Давайте заспіваємо

 Дівчата виконують пісню «Вечорниці» Сл.М.Катічева Муз.В.Гуменчук

 

 

   

Дівчина.  Тітонько, Ви за вареники не забули?

Катерина. Ні, дівчата, не забула!

За дверима чути ритми української польки.

Дівчина 1. Ой, дівчата, невже хлопці йдуть?

Всі наблизилися до дверей, слухають. До хати прямує дядько Свирид.

Катерина. О, Господи, Свирид моєї куми повзе.

Свирид. Дозвольте на Ваш поріг ступити?

Катерина (біля дверей).Ой куме, це Ви? Спасибі, що не цураєтесь!(Про себе) 

                Щоб тобі чиряк на пузі вискочив! Чого тебе сюди чорти принесли.

Свирид. Спасибі, будьте й   Ви здорові,  кумасю, і ви, дівчата   чепурні,  як у 

               калюжах поросята!

Дівчина 3. Заходьте, заходьте, дядьку задавака, облізлий, як рудий собака!

Свирид. Що? (Співає.)

 Ой, летіли дикі гуси,

Та ще й каченята.

Колись були гарні дівки,

Тепер жабенята.

Дівчина 4. Ну й дає дід!

Свирид. Дівчата, вибачте, то все так, для сміху. Скажіть, а Наталки моєї тут не було?

Дівчина 1. Галько, Галько! Швидше! (Надіває хустку на голову однієї з дівчат та ховається в гурт.)

Свирид. О-о!  Ондечки вона між дівками заховалася, тільки роги стирчать, як у

 Бровка вуха!А чого це ти між дівками затесалася, ще й спідницю дівочу

 одягла? Ну, зовсім нема розуму. Вже стара, а ще в голові зайці гопака 

вибивають. (Дівчата сміються, а Свирид бачить, що обізнався.)

А я було й повірив! А це знов Галька  Крутько Ох і дівка! Знов лапші на вуха 

навішала.

Катерина. Ну тебе, куме, завжди ти в макогонову юшку влізеш!

Галина. Дядечку, дядечку! Та не сердьтесь. Краще поки прийдуть хлопці, 

розкажіть нам якусь побрехеньку.

Свирид. Ні, дівко, побрехеньку пізніше, як хлопці прийдуть.

Дівчина 2. Ви подивіться на нього, він ще розраховує тут бути, коли хлопці 

прийдуть.

Дівчина 3. Ну й гарячий дядько, напевно, когось запримітив.

Дівчина 4. Та вже ж Гальку Крутько.    (Сміх.)

Галина. Дядечку, та цур з Вами! А скажіть-но, хто отой святий Микола.

Свирид. О, про це я розкажу.Давно це було. Колись в Греції в місті Міри помер місцевий єпископ  старший  над священиками.    Отож виникла потреба обрати

 нового, достойного.  Але  в  цьому місті всі  священики  були   достойні такого

 звання. І важко було комусь із них віддати перевагу.

Дівчина 5. А що далі було?

Свирид. Тоді мешканці того міста помолилися і сказали собі:«Хто завтра 

вранці прибуде до церкви з-поміж священників, той хай буде їхнім  єпископом». Назавтра першим прийшов молодий священик, якого всі любили 

за його набожність і доброту. Ось цього молодого священика і обрали.

Дівчина 1. І це був святий Микола?

Свирид. Саме так, дівчата. Святий отець Миколай постійно робив добрі діла, 

допомагав усім, хто його допомоги потребував.

Дівчина2. А я чула, що цього дня святий Микола заходить до кожної хати і 

подарунки роздає.

Свирид. Саме так дівчата. Отець Миколай мав собі за звичай підкидати людям гроші цінні речі, подарунки. А ще він любив приносити різні забавки, книжки і навіть вбрання.

Дівчина 3. Оце так. А я бачила святого Миколая.

Дівчина 4. Ви подивіться на неї. Де ти його бачила?

Дівчина 3. Бачила. Мальованого на образі.

Дівчина 4. На образі. А як він виглядає?

Дівчина 3. Та так одягнений, як священик, коли править службу Божу.

 На голові чорна корона, а в руці велика палиця.

Дівчина 5. Ой, коли б він скоріше прийшов!

Дівчина 3. Давайте ми його будемо просити:

                  Святий, небесний отче Миколаю,

                  Нас ти не забудь, і в ніч чудес

                  З дарунками прибудь.

Свирид. Не турбуйтесь, дівчата. Прийде святий Миколай і до нашої світлиці.

Дівчина 1. Тож давайте всі разом попросимо.

Всі

Святий, небесний отче Миколаю,

Нас ти на забудь, і в ніч чудес

З дарунками прибудь.

Співають «Ой, хто Миколая любить».

Дівчата. Йде!

До світлиці заходить тітка Наталка, жінка дядька Свирида.

Наталка. Кумасю! Кумасю!

Свирид. Ой, лишенько. Це вже моя мимра стара мене шукає. Дівчатоньки, 

сховайте мене. (Ховається.)

Наталка. Добрий вечір вам, дівчата!  Привіт молодиці! 

                Чула я, що у Вас, кумасю, ідуть вечорниці.

Катерина. Добрий вечір, Наталко! Проходьте.

Наталка. А кужіль для мене підготували?

Дівчина 2. Оце і замололи. Краще місце займайте теж біля нас.

Наталка. Місце, місце. А Свирида мого тут не було?

Дівчина 3. Ні, тітонько, не бачили!

Наталка. Слава Богу, хоч погуляю добре.

Катерина. А я Вас, кумасю, медовухою почастую.

Тітка Наталка заперечує жестом частування.

Наталка. Ні! Годі, годі балачками мене забавляти. Розійдіться, ширше коло 

хочу танцювати.

Дівчина 4. Як танцювати? А музики?

Дівчина 5. А ми заспіваємо.

Свирид. А я допоможу своїй Наталці танцювати.

Наталка (здивовано). Ондечки моє чадо. А бодай тебе... 

                А щоб тобі голову повернуло назад.

Свирид. Це що, в мене голова буде потилицею ­вперед?

Дівчина 1. Тітко! Зачекайте! Не забігайте наперед.

Наталка. Ви чули? Якої плутає.

               Я ж просила, а я ж тебе благала, що підеморазом. Ні! 

               Завжди він від мене тікає.

               Щоб тобі Бог три язики в роті дав.

Свирид. Та, Наталко, заспокойся, серце моє.

Наталка. Ну, добре, співайте або на чомусь грайте!

Тітка Наталка і дядько Свирид танцюють. Чути голоси ­хлопців.

Дівчина 2. Ой, нарешті явились і не запилились.

Хлопець 1. Глядіть, щоб не прогоріли.

Хлопець 2. А ти складчину зразу не віддавай.

Хлопець 3. А якщо розженуть?

Хлопець 4. А якщо розженуть, то підемо назад. Ну пішли!

Ідуть граючи, зупиняються біля світлиці.

Хлопець 5. Добрий вечір, чесна громадо! 

                   Вам тітонько наше ніжайше поклонєніє! 

                   Ми смирні як телята, а ковбасу в нас Микола любить.

Хлопець 1. Він кільце одне, і два, і три змегелить  тож мало.

                   То ви не жалійте ковбаси!

Хлопець 2. А Василь по брехні, прямо у перину гільдію! (Сміх.)

Катерина. Годі! Годі, вам хлопці!

                  Завітайте, любі друзі,

                  До нашої хати

                  Вам усім ми щиро раді

                  Будем пригощати.

Дівчина 3

Щиро кажемо вам, хлопці,

Велике спасибі.

Що до нас ви прибули

Та й музик нам привели.

Хлопці з дівчатами танцюють польку.

Дівчина 4. Дівчата!   А хто з   вас знає, як хлопцям ворожити, щоб собі гарну 

пару добрати? Ну що ж, доведеться розказати. От ти послухай, Василю. Коли 

впаде великий сніг, вдарить сильний мороз, вийди до себе на город, вирий ну

 метрів зо три яму, порівняй її, постій до ранку, спостерігаючи чи не появляться чиїсь  сліди,  може  собака, чи кіт,  чи пташка перебіжить.   Але  обов’язково 

приглянься, у який бік вестимуть сліди.Там, в тій стороні, і живе твоя наречена.

Дівчина 5. А я знаю, як можна дізнатись ім’я ваших суджених хлопців. 

                  Треба вийти на вулицю й запитати в першої зустрічної вам жінки.

Хлопець 3. Давайте краще поворожимо на дровах.

Хлопець 4. Дівчата! Хто хоче дізнатися яким буде ваш чоловік? 

                   Прошу, підійдіть до цього мішка, ну, і постарайтеся витягнути 

                  з нього свого судженого. І як, бажання є?

                Виходять дівчата, і кожна витягає з мішка кілок                

                показує глядачам, кажучи який, а хлопець  коментує.

Рівний кілок — чоловік молодий і здоровий;

кривий кілок — чоловік немічний, старий;

кілок з корою — прикмета багатого чоловіка;

кілок без кори — прикмета бідного чоловіка.

Катерина. Дівчата й хлопці, годі вам ворожити. 

                 Вже й пора вареників покуштувати. 

                Прошу, сідайте до столу!

Дівчина 1. І справді, вже пора вареники їсти.

Всі сідають за стіл, співають «А мій милий вареників хоче...».

Дівчина 5. Годі вам розважатися. Вже темненька нічка, тьмою світ закрила. 

То ж давайте всім присутнім на вечорі ще одну ворожбу скажу.

Разом. Давайте! Давайте!

Дівчина 5. О, нарешті згадала. Тітонько Катерино, нам без Вас не обійтись. Дівчина ставить дзеркало, запалює свічку. Кожна по черзі сідає перед 

дзеркалом і починаються жартівливі пророцтва.

Дівчина 5. Хто бажає бути першою?

Дівчина 1. Ой, тітонько, що це? Чи то гора, чи то якась копиця?

Катерина. Буде в тебе чоловік п’яниця.

Дівчина 2. Ой мамо, дайте води напитися!

Катерина (дивиться). А в тебе буде чоловік битися.

Дівчина 3. Неначе хвіст, чи пліт?

Катерина. Буде твій суджений старий дід.

Дівчина 4. Якесь свиняче рило...

Катерина. Буде в тебе чоловік гарний, та ще й Гаврило.

Дівчина 5. Дивіться тітко, якесь вороння всілось на гіллі.

Катерина. А ти будеш віддаватися кожної неділі.

Дівчина 1. Якась свиня неначе лізе на драбину.

Катерина. А ти будеш мати дівкою дитину.

Хлопець 1. Та годі вам, дівчата, зведете сюди всяку нечисту силу. Тітко

 Катерино, треба негайно щось зарубати металеве над верхнім одвірком, аби ще й мерці не прийшли, бо вони заліза бояться. (Витягує з пазухи вірьовку, приказуючи.) Не вірьовку зав’язую, а роти всім ворогам нашим! Болю їм в зуби, на очі більмо, в бік кольку, вуха без слуху, носа без нюху. Тьху-тьху! (крутиться)        Відробив, відвів від вас дівчата, всі біди насторону. Вашому 

керівництву   подарую   цю   чарівну  шпильку. Тільки не зчепіться всі разом, 

а зробіть так, як  я велю. Як тільки лихий вітер повіє, так і застібайте по черзі

до подолу. Всю нечисть як рукою зніме.

Дівчина 2. Петре, тебе з твоєю чудасією до ранку не переслухати. 

                  Давайте краще святого Миколу ще раз покличемо.

Разом. А й справді, давайте!

Святий Миколай, нас ти не забудь,

І в ніч чудес з дарунками прибудь.

Всі співають «Ой, хто Миколая любить...» Заходить святий Миколай з двома 

ангелами

Дівчина 3. А ми на Вас давно чекали.

1-й ангел:

Доброго дня, добрі люди.

2-й ангел:

Хай вам бог помагає.

 1-й ангел:
Ми спустились із небес  на зустріч із вами,
Разом з Святим Миколаєм з добрими вістями.

2-й ангел:
Радість та мир несемо ми в оселі,

Будьте  щасливі, будьте веселі

Нехай сліз не буде, не буде біди.

Будьте здорові завжди!

Ангел 1: 
Яка радість, який рай! Іде святий Миколай!
Несе він дарунки, і втіху і пакунки! 

Ангел 2

Пісню слави заспіваймо

Щирим серцем нині враз.

Миколая зустрічаймо

В це святий величний час.

Ангел 1  Святий отче Миколаю, не будемо по хатах ходити.

         Тут, у цій господі я бачу зібрались з усієї околиці.

Святий Миколай.Добрий вечір, мої любі!А й справді скільки вас тут зібралосяАле не бійтеся, дарунків на всіх вистачить. Тож застерігаю вас, відразу не їжте. А прийдете додому, то покладіть під подушку. 

Через гарний сон, через ясну зоряницю мрія ваша здійсниться.

(Ангели роздають подарунки.)

Святий Миколай. Між собою, любі друзі, в згоді проживайте, 

                                  І родичів ви слухайте, старших поважайте.

                                 Все до книжки, до науки беріться скоренько, 

                                 Учіться гарненько, не робіть ніколи кривди. 

                                  Живіть, як розумні люди на цім Божім світі.

                                  Ці слова, ви любі друзі, добре пам’ятайте.

                                  В душі ви їх глибоко собі сховайте.

Під дзвони святий Миколай з ангелами виходить.

Катерина. От бачите, друзі, минає святого Миколая, а за ним Різдво Христове. 

                  Від Миколая можна колядувати.

Всі разом співають колядку «Нова радість стала...».

Дівчина 3. Спасибі Вам, тітко Катерино, вже наспівалися, натанцювалися, 

тепер додому час!

Свирид. Жінко! Жінко! Де ти? Вже додому час! (Наталка крутиться біля високого парубка.) Чого ти крутишся з отим мотовилом? Додому пора!

Наталка. Свириде, ще погуляймо!

Свирид. Ходім, ходім, серце моє. А вас, хлопці та дівчата, ласкаво просимо до нас на святий вечір.

Наталка. Приходьте, хлопці та дівчата!

Свирид. Я вас добреньким почастую.

Наталка. Гм, мабуть, же я. Наварю вареників, холодцю, пиріжків напечу, 

всякої всячини приготую.

Катерина. Хай люди ходять

 один до одного в гості!

 Хай у кожній хаті лунає 

пісня.

Пісня «Ой пішла зима в танок»

 

 

        Музична казка «Мама – найдорожча в світі»

Дійові особи:

Король

Королева

Придворні

Левеня

Сонечко

Промінчики

Мавпочки

Попелюшка

Моряки

Лісовик

Фея

Червона Шапочка

Диктор.

  Весна у край наш прилетіла – чарівна, радісна, ясна.

   І кожна пташечка зраділа, бо принесла тепло весна.

   Яке чарівне небо стало!  У нім така ясна блакить!

   І щиро сонечко заграло, і веселіше стало жить.

   Розквітли проліски блакитні, фіалки ніжні зацвіли,

   А хмари білі і тендітні у синім небі попливли. Весна…

Виконується пісня «Весняний  вальс» Слова та музика Н.Май

 (учасники хореографічного колетиву виконують вальс)

Ведучий 1. Доброго дня, дорогі друзі!

Ведучий 2.Ми раді вітати вас у цій залі!

Ведучий 1. Сьогодні наш концерт присвячений святу весни і кохання – Міжнародному жіночому дню 8 березня.

Ведучий 2. У дні весняного пробудження й оновлення землі вшановуємо жінку! Неможливо навіть уявити собі життя без тебе, чарівна, лагідна, щира на любов, берегине родинного вогнища, мудра наставнице, просвітнице душевного спокою, доброти та злагоди.

Ведучий 1. Чи може хтось сказати, чому жіноче свято ми відзначаємо саме навесні?

Ведучий 2.Все дуже просто. Весною відбувається оновлення в природі, зародження нового. А жінка теж дарує світові нове життя.

(Диктор і дитина)

Перед днем свого народження, дитина запитала у бога:

 -Кажуть, що вже завтра я буду жити на землі. Але як я буду там  жити.

 Я ж така маленька і безпомічна.

- Не бійся, ти не будеш там одна. Я подарую тобі янгола, який тебе дуже чекає. Твій янгол буде про тебе турбуватися, буде тобі посміхатися, лагідно голубити і ти відчуєш його любов. З ним, ти будеш щасливою.

-Але як же я його впізнаю?

-Ти відчуєш його ласку

А як мені його називати?

Його ім’я не має значення. Ти будеш називати його  просто мама…

(Танець янголів)

Ведучий 1. Весна - символ молодості й здоров`я, краси і кохання. І в переддень 8 Березня ми бажаємо всім жінкам і дівчатам завжди бути такими ж молодими, красивими, ніжними і коханими, як сама весна.

Ведучий 2. Мама … Це прекрасне слово, яке промовляє дитина. Воно звучить на всіх мовах однаково ніжно. Скільки спогадів і тепла таїть це магічне слово. У мами найдобріші і найласкавіші руки.

Ведучий 1У мами найвірніше і найчуйніше серце – в ньому ніколи не згасає любов. І скільки не було б  нам років, 10, 20,30 чи 50, нам завжди потрібна мама, її увага, її погляд. Мама  потрібна і курчаткові і ведмежаткові, і каченяткові і маленькому левеняткові….

Виконується пісня - танок «Сонячні промінчики» Слова та музика Н.Май

Сонечко

Я сонечко тепле, привітне, ясне

І завжди я з тим, хто любить мене

Вітаю усіх у весняній красі

Дарую вам теплі свої промінці

Щоб всі навколо посміхались

Щоб промінчики ясні усім гостям дістались

1 промінчик

Я – жовтенький промінець

Я сонечка світ!

Дарую щиро усім гостям

Свій весняний привіт!

2 промінчик

Хай сонечко світить у кожне віконце

Хай завжди буде мама

Хай завжди буде сонце

3 промінчик

Доброта-найбільше в світі диво,

Тепле, ніжне, радісне, грайливе.

4 промінчик

Доброту за гроші не купити-

Лиш в душі дано їй пломеніти.

5  промінчик

Пломеніти так, щоб всіх зігріти,

Щоб в душі крижинки розтопити.

6 промінчик

Може, ви розкажете мені,

Хто створіння найдобріше на Землі?

 Чути плач.

1  промінчик

А ну ж, зачекайте хвилину.

Я чую, як плаче дитина.

2  промінчик

Швиденько її відшукаєм,

Чому вона плаче спитаєм.

Промінці заводять Левенятко. Воно плаче. Вони гладять його по голівці, а потім запитують.

 3  промінчик

Чому ти плачеш, Левенятко,

Маленьке, гарне дитинчатко?

Левенятко

Сталось лихо. Поможіть!

Як мені надалі жить?

Неслухняним був, спішив.

Горе! Маму загубив!

 4 промінчик

А яка ж у тебе мама?

Левенятко

Найдобріша! Кажу прямо.

Наймиліша і красива.

Ну не мама - справжнє диво!

5 промінчик

То ж ходім її шукати.

Всім у корабель сідати!

 Промінчики і Левенятко сідають у корабель. Левенятко  стає за штурвал і виконує пісню «По синьому морю…» В.Шаїнського

По синьому морю до рідної землі

Пливу я на білім своїм кораблі

На білім своїм кораблі, на білім своїм кораблі

Мене не лякають ні хвилі ні вітер

Пливу до єдиної мами на світі

Пливу я скрізь хвилі і вітер

До кращої мами на світі.

Пливу я скрізь хвилі і вітер

До кращої мами на світі

Скоріш до землі я дістатись хочу

Я тут я приїхав я їй закричу

Я мамі своїй закричу я мамі своїй закричу

Хай мама почує, хай мама прийде

Хай мама мене неодмінно знайде

Адже не буває на світі

Щоб були загублені діти

Адже не буває на світі

Щоб були загублені діти

 Промінчик дивиться у бінокль.

6 промінчик

Бачу берег, бачу квіти,

Бачу, бавляться там діти.

Левенятко

То ж на сушу курс беремо.

Може, маму там знайдемо.

На березі Мавпочки виконують акробатичний танок. Неподалік від них –пальма. На пальмі – банани. Наприкінці  танцю, кожна Мавпочка зриває банан.

Левенятко

Доброго дня, Мавпенята маленькі!

Для кого банани?

Мавпенята

Звичайно ж, для неньки!

1 Мавпеня

Бо в світі вона за усіх найдобріша.

2 Мавпеня

Найкраща, і, навіть, за всіх наймиліша.

3 Мавпеня

Тільки мама щиро любить і так лагідно голубить

4 Мавпеня

І скажем прямо  - неможливо жить без мами

5 Мавпеня

Мама смачно нагодує

Обійме та поцілує

6 Мавпеня

Треба вчасно посварить

Як без неї в світі жить

         7 Мавпеня

З`явиться лихе потворне

Мама вмить тебе пригорне

8 Мавпеня

Приголубить, поворкує і до серденька притулить.

9 Мавпеня

В кого добрих слів багато

Хто уміє все прощати

Довго думати не станем  Разом: Тільки мама, тільки мама!

10 Мавпеня

Скільки в небі сонце світить, скільки є дітей на світі

Кожен свою маму має, яку любить й поважає

 Мавпенята виконують пісню «Мамочко моя» Н.Май    

У моєї мами очі, наче зорі,
У моєї мами руки золоті.
Ніжно поцілую, квіти подарую,
Бо вона – найкраща у житті!
Приспів:
Мамо, мамочко моя,
Не сумуй і не журись,
Обертається земля,
Я з тобою – посміхнись! (весь куплет – 2)

У моєї мами серце лебедине,
У моєї мами руки – два крила,
Ніжно поцілую, квіти подарую,
І слова любові, вдячності, тепла!
Приспів :
Мамо, мамочко моя,
Не сумуй і не журись,
Обертається земля,
Ми з тобою – посміхнись! (весь куплет – 2)

     Левеня плаче.

А в мене нещастя. Аж страшно й казати.

Я маму не можу свою відшукати.

7 Мавпеня

Чи слухав ти маму?

Левеня

Признаюся -  ні.

Як соромно, друзі , повірте мені.

Та я обіцяю, що буду так жити,

Щоб мамі своїй лише радість приносити.

6 Мавпеня

Послухай мене, Левенятко маленьке.

Ось там є хатина.

Дівча в ній гарненьке.

Мале, а порадити, звісно, що зможе.

До неї спіши. Може чим допоможе?

Левенятко Дякую за допомогу

Підходять до хатини Попелюшки.

 Попелюшка прибирає у кімнаті

 

 

Виконує пісню  І. Різника і І. Цвєткова з мультфільму "Попелюшка".

 1.Хоч повірте, хоч провірте,

Та наснилося мені,

Ніби принц прибув за мною

На сріблястому коні.

Нас стрічали танцюристи,

Барабанщик і трубач,

Диригенти та артисти

І один старий скрипач.

2.Хоч повірте, хоч провірте,

То був незабутній бал,

І художник на манжеті

Мій портрет намалював.

А мудрець промовив - дійсно

Наймиліша я від всіх.

І співав маестро пісню,

І читав поет вірші.

3.Хоч повірте, хоч провірте,

Танцювала я кадриль,

Що тринадцять кавалерів

Наздогнати не змогли.

І оркестр гримів в ударі,

І сміявся весь народ

Через те, що на роялі

Вигравав король габот.

4.Хоч повірте, хоч провірте,

Я кружляла у танку

Не помітивши одразу,

У одному чобітку.

А коли мій сон розтанув.

Як хмаринки без жалю -

На віконечку стояли

Черевички з кришталю.

Стукають у двері.

Левеня

Чи можна у гості до Вас завітати?

Попелюшка

Звичайно! Прошу вас гостинно до хати.

Чом очі у тебе сумні й невеселі?

Чи сталося лихо у вашій оселі?

Левеня

Сталось лихо. Поможіть!

Як мені надалі жить?

Неслухняним був, спішив.

Горе! Маму загубив!

Попелюшка

А яка ж у тебе мама?

Левеня

Найдобріша! Кажу прямо.

Наймиліша і красива.

Ну не мама - справжнє диво!

Попелюшка

Ось чом ти плачеш! Все ясно мені.

Без мами не можуть лишатись малі.

Тому, я пораду тобі мудру дам:

Йди друже до лісу.

Там  Фея живе – чарівна, мудра…І знає про все.

Хай компас тебе до Феї веде.

(дає Левенятку компас) Левенятко іде до Феї

Фея

Я знаю про горе твоє, Левеня.

Про це мені вітер казав ще зрання.

Де мама твоя – поки що я не знаю,

Та точно я серцем своїм відчуваю

Якщо ти дорогою добра підеш,

То маму свою, безумовно, знайдеш.

 Фея виконує пісню Н.Май «Даруй добро»

Коли з'являється дитина -

Господь запалює зорю,

І тихо, наче у раю,

По небосхилу пісня лине.

І скільки тій зорі світить -

Не зна ніхто на цілім світі,

То ж треба вірити й любити

І кожен день добро творить.

Приспів:

Даруй добро на цілий світ!

Даруй добро! Віддай, що маєш!

Даруй добро багато літ!

Нехай зоря твоя палає!

2.Хто за минулим не жаліє,

Той віри в себе не згубив.

Той, хто хоч раз в житті любив,

Свою зорю тобі відкриє.

І скільки тій зорі світить -

Не зна ніхто на цілім світі,

То ж треба вірити й любити

І кожен день добро творить.

Приспів.

Левенятко

Які ж то чудові почув я слова:

Дорогою треба іти всім добра!

То ж , компас, підказуй: куди мені йти

Щоб маму свою зміг скоріш віднайти.

 Левенятко йде за компасом і зустрічає  Лісовика.

 Лісовик

Добридень тобі, мій малесенький друг!

Коли я до лісу ішов через луг

Гарненьке дівчатко зустрілось в імлі.

Про жінку якусь говорило мені.

Але я по старості все не почув.

Йди швидше туди, поки я не забув. 

(показує у бік лісу)

Левенятко

Про жінку якусь…Може все то про маму? Дівчатко, ти де?

Голос дівчинки

Тут! 

Левенятко

Здається, що прямо.

           Левенятко зустрічається з Червоною Шапочкою

Левенятко

Яка ти чудова! Скажи, куди йдеш?

А кошик з собою для кого несеш?

Червона Шапочка

Іду до бабусі, бо бабця мені

Найкраща  з усіх, хто живе на Землі.

 Виконує пісню «Бабусина вишиванка»

 Слова А. Бінцаровська, музика С. Родько.

 

Вечорами довгими не спала,

А бувало, навіть до зорі.

Трепетно бабуся вишивала

Хрестики на білім полотні.

Зацвіли фіалочки барвисті

І троянди ніжні пелюстки,

Щоб онучці вроду чисту-чисту

Принесли бабусині рядки.

Приспів:

Бабусина вишиванка – дарунок на все життя,

Щоб квітли мої світанки мережкою вишиття.

Нехай кольори веснянки мене бережуть від бід,

Бабусина вишиванка, мов долі моєї цвіт .

Ця сорочка, наче берегиня,

Моїх перших мрій і сподівань.

Я пишаюсь нею у родині,

Радо одягаю без вагань.

Хай твої, бабусю, щедрі руки

Бог благословляє кожен день,

Шоб росли щасливими онуки

І співали сонячних пісень.

Приспів.

Левенятко

Тепер розумію: бабусі і мами

Це – промені теплі.Це –квіти весняні.

Це люди, що можуть зігріти усіх.

Тому і весна йде. Тому й тане сніг.

Червона Шапочка

Та ще без дівчаток весна не почнеться.

Що там? Негаразди! Підказує серце.

До моря біжим! Там, чомусь, моряки

Співають не так. Якось все навпаки.

 Моряки виконують танок морячків

Червона Шапочка

Як добре, що ви, моряки, зрозуміли

Що жінка дає життєдайні вам сили.

Що жінка красою наповнює світ.

Червона Шапочка

Іди Левенятко в тридев’яте царство – у Королівство квітів,

там ти знайдеш свою Маму.

Пісня «Мамині руки» Слова А.Орел музика О.Антоняк

1.Мамо рідненька моя,

Щиро люблю тебе я.

Рученьки ніжні твої

Сняться мені уві сні.

Приспів:

Скільки від них теплоти,

Скільки від них доброти.

Дуже щаслива стою,

Гладять голівку мою.

2.Стану і їм поклонюся

Аж до святої землі.

Скільки на світі матусь -

Руки у всіх золоті!

Приспів.

Танець квітів

Левенятко

Любі квіточки весняні

Чи не бачили ви моєї мами?

(Квіти хитають голівками) Лунає музика

Придворні

Вітайте! Їх величність

Король Півоній 8 та Королева Троянда.

Левенятко

Доброго дня!

Ваше Величносте!

Король

Доброго дня Левенятко!

Чули ми твою біду.

Королева

Неслухняний був, спішив.

І матусю загубив!

Левенятко

Помилку свою я зрозумів.

Мама – найдорожча в світі!

Буду я її завжди любити.

Слухати і не губити.

( Виходить мама )

Левенятко

Мамо матусю, як я тебе люблю…

Мама

Любий мій синку

Куди ж ти пропав

Я довго блукала

Тебе все шукала

Мабуть думав – дорослим вже став

Ти ж любий синку без мами б пропав

Бо знають всі напевно діти –

Разом:мама найдорожча в світі!

          Фінальна пісня «Мама»

 Слова та музика А.Чешегорової

1.Я цілую твої руки, моя рідненька,

Ти ніжніша всіх на світі, моя люба ненько

І нема дорожче тебе – ти в моїм серці

Обійми мене міцніше, я хочу зігрітись

Приспів: 2 рази

Мамо, тільки будь завжди зі мною

Мамо, я живу тільки тобою

Мамо прошу не сумуй

І мене рідненька ніжно поцілуй

2.Тільки ти мене єдина все розумієш

Заспокоїш, приласкаєш від зла укриєш

Я люблю тебе ти ангел-живу тобою

І цілую твої руки красуне моя

Приспів:

Програш: (діти по черзі кажуть слова)

Мама – життя дарувала мені!

Мама – то ангел мій на землі!

Мама- найкраща у світі людина!

Будь же матусю ти зажди щаслива!

Приспів:

Ведучий 1. Щастя вам дорогі жінки! Хай воно входить у ваші домівки затишком, дзвінким дитячим сміхом, музикою, квітами, любов'ю.

Ведучий 2. А кому ж як не жінці, нести в наше життя цей божественний вогонь любові – щодня, щомиті й у всьому?

Ведучий 1.

Щиро зичимо світлої долі,

Нехай радує хлібнеє поле

Та веснянії теплії зливи,

Щоб були ви здорові й щасливі.

Ведучий 2.

Щоб не знали незгод у дорозі,

Щоб стрічало добро на порозі,

І щоб щедрість та радість  крилата

Не виходили з кожної хати.

Ведучий 1. Ще раз бажаємо вам безмежного щастя, міцного здоров'я, успіхів, благополуччя, любові й усього найкращого.

 

C:\Users\User\Desktop\image.pngD:\Усі фотки\Усі фотки\Шкільні заходи\8 Березня 2017\_DSC2033.JPG 

1

 

doc
Пов’язані теми
Мистецтво, Інші матеріали
Додано
10 березня
Переглядів
261
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку