Методичний посібник Система методичної роботи в професійних (професійно-технічних) закладах освіти.

Про матеріал
Методичний інструментарій для професійних (професійно-технічних) закладів освіти
Перегляд файлу

C:\Users\Лина\Downloads\тит_2021 Ткач.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Державний навчальний заклад

«Черкаське вище професійне училище будівельних технологій»

 

Автор: Ткач Ліна Анатоліївна

Посада: методист

Тема роботи: Методичний посібник: «Системний  підхід до організації   

                        методичної роботи в професійних (професійно – технічних)  закладах освіти »

Рецензент: Бреус А.І., заступник директора з навчально-методичної роботи

Анотація

  В даному методичному посібнику розкрито системний підхід в організації методичної роботи , який покликаний задовольнити потреби педагогічних працівників в формуванні професійних компетентностей. Адже система методичної роботи має відповідні напрямки, які направлені на удосконалення професійної діяльності педагогічного працівника.

В посібнику розкрито  застосування системного підходу в організації цілеспрямованої методичної роботи, що відкриває шлях до її ефективної реалізації як системи. Через запровадження науково-методичної роботи у професійно-технічних закладах освіти відбувається удосконалення освітнього процесу, оновлення і   запровадження інноваційних форм і методів педагогічної діяльності;  підвищення майстерності педагогічних працівників;  залучення педагогів-практиків до творчої діяльності тощо.

Додержання системного підходу до здійснення методичної роботи у професійно-технічному закладі освіти – це безперервна система підвищення кваліфікації педагогічних кадрів.

Методичний посібник рекомендований методистам професійних (професійно – технічних) закладів освіти.

Матеріали схвалені на засіданні методичної ради училища (протокол №4  від 10.03.2021 ) 

ЗМІСТ

І.   Вступ……………………………………………………………………3 - 4

ІІ.  Основна частина

Системний підхід до організації методичної роботи в професійних

(професійно – технічних) закладах освіти…………………………….. 5 - 27

  1. Роль методиста  в організації науково-методичної

роботи професійного (професійно-технічного) закладу освіти………. 5 - 6

2. Основи  системного  підходу  до  організації методичної роботи…    7 - 10

3. Основні складові методичної роботи при системному підході в 

її організації в межах конкретного закладу освіти……………………… 11 - 27

-  організація та планування методичної роботи закладу освіти……. 11

- організаційна структура методичної роботи………………………… 12

- колективні форми методичної роботи………………………………… 12 - 24

- індивідуальні форми методичної роботи……………………………….  24 - 27 

ІІІ.  Висновки………………………………………………………………  28

ІV. Список використаних джерел……………………………………...... 29

V.  Додатки……………………………………………………………….   30-71  


 ВСТУП

            Системний підхід щодо організації методичної роботи    в  професійно-технічному  закладі освіти здійснюється  згідно з Конституцією України,  Законами України «Про освіту» ,  «Про професійно - технічну освіту» , «Про повну загальну   середню освіту»,   Положенням про методичну роботу в професійно-технічному закладі освіти.

        Методична робота  заснована на досягненнях науки та передового досвіду, системі аналітичної, організаційної, діагностичної, пошукової, дослідницької, науково-практичної, інформаційної  діяльності з метою удосконалення професійної компетентності педагогічних працівників та підвищення ефективності освітнього процесу.

        Сьогодні висуваються принципово нові вимоги до професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації педагогічних кадрів професійних (професійно-технічних) закладів освіти. Ефективність професійної діяльності педагогічного працівника  професійного (професійно-технічного) закладу освіти залежить не тільки від його фахових, а й від методичних, дидактичних, а також особистісно комунікативних умінь, що мають постійно розвиватися. Означена місія передусім покладається саме на систему методичної роботи, що є органічним складником діяльності професійних (професійно-технічних) закладів освіти і спрямована на приведення професійного рівня педагогічних працівників у відповідність до світових стандартів, вимог часу, індивідуально - особистісних і виробничих потреб. У зв’язку з реформуванням освітньої галузі на ці служби покладається особлива місія – підвищення професіоналізму педагогів, які мають усвідомити, що акцент сьогодні ставиться не тільки на засвоєння здобувачами освіти певної кількості знань, а насамперед на розвиток особистості, її здібностей, формування наскрізних умінь, ключових і предметних компетентностей, що визначають якість змісту освіти. Отже, методичні служби на сучасному етапі покликані максимально задовольнити професійні, соціальні й культурологічні запити педагогів-практиків

      Системний підхід організації методичної роботи – це шлях вирішення багатьох практичних проблем щодо удосконалення ефективності  методичної роботи з педагогічними працівниками у професійних (професійно-технічних) закладах освіти. Поєднання теорії і практики забезпечує якісний показник освітнього процесу. Для того,  щоб організувати методичну роботу як систему , методисту необхідно розуміти основні принципи, завдання та організаційну структуру методичної роботи. Створення системи методичної роботи починається з визначення її складових: мети, завдань, змісту, форм, методів, умов, результатів. Щоб методична робота здійснювалась як система, треба адаптувати, підпорядковувати функціонування всіх її елементів одному елементу — меті. Мета завжди виступає як системотворчий чинник.

         Визначення чинників  системного підходу до організації методичної роботи у професійному (професійно-технічному) освітньому закладі, використання форм, методів методичної роботи, що зумовлює  самоосвітню діяльність педагогічних працівників, розвиток професійних компетеностей, оволодіння новітніми педагогічними і виробничими технологіями та їх практичне застосування дає можливість  якісно реалізовувати освітній процес, що зумовлює конкурентоспроможність закладу.


І. ОСНОВНА ЧАСТИНА

СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ОРГАНІЗАЦІЇ МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ в ПРОФЕСІЙНИХ (ПРОФЕСІЙНО – ТЕХНІЧНИХ) ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

1. РОЛЬ МЕТОДИСТА  В ОРГАНІЗАЦІЇ НАУКОВО-МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ ПРОФЕСІЙНОГО (ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОГО) ЗАКЛАДУ ОСВІТИ

Науково-методичне забезпечення професійного (професійно-технічного) закладу здійснює методист , який повинен досконало володіти комунікативними, організаційними здібностями, методами науково-дослідницької та експериментальної роботи; вміти розробляти пропозиції щодо підвищення ефективності освітнього процесу; організовувати роботу творчих груп з розробки передових педагогічних технологій; запроваджувати ефективні форми з виробничої, виховної, суспільно-масової, просвітницької роботи; вивчати, узагальнювати та поширювати кращий педагогічний досвід; розробляти власні методичні рекомендації, програми тощо з проблем професійної (професійно-технічної) освіти; володіти інформаційно-комунікаційними технологіями; дистанційними формами навчання тощо. Також методист повинен володіти знаннями з системи організації методичної роботи у закладі та системи підвищення кваліфікації педагогічних кадрів.

Для успішного впровадження науково-методичних досягнень сучасності, методист має вміти вивчати і аналізувати роботу педагогічних працівників; проводити  анкетування та моніторингові дослідження; вміти узагальнювати педагогічний досвід; планувати методичну роботу освітнього закладу з урахуванням сучасних вимог.

У своїй роботі методист керується Конституцією України,  Законами України «Про освіту» ,  «Про професійно - технічну освіту» , «Про повну загальну   середню освіту»,   Положенням про методичну роботу в професійно-технічному закладі освіти та іншими документами, які формують організацію і проведення методичної роботи в закладі освіти. І тому методична робота має свою систему організації, яка поділяється на колективну форму роботи і індивідуальну. Методист повинен вміти чітко розуміти  систему методичної роботи, визначати шляхи реалізації, шляхи організаційно-методичного та науково-методичного  забезпечення, функціонування методичної роботи.

        Пріоритетом має бути науково-методична робота , яка формує і удосконалює професійні компетентності педагогічних працівників. А для цього методист повинен володіти знаннями щодо володіння кожним педагогічним працівником рівнем професійних умінь і навичок. Тому  необхідно вивчати і аналізувати попит і побажання кожного педагогічного працівника. Охопити кожного педагога методичною роботою, яка може бути різною за складністю, умовами та формою проведення: семінари, творчі групи, круглі столи, конференції, доповіді, конкурси тощо. Впровадження у освітній процес сучасних педагогічних і виробничих технологій, використання дистанційного навчання вимагає від методиста глибоких знань як теорії, так і практики, що виводе систему методичної роботи на новий, якісний фаховий рівень. У зв’язку з реформуванням освіти, вимогами до формування професійної компетентності здобувачів освіти, педагогічні працівники повинні здійснювати самоосвітню діяльність, співпрацювати з методичною службою закладу освіти та уміти проводити самоаналіз педагогічної діяльності.

Науково-методична робота – це органічна складова системи методичної роботи і тому через впровадження різноманітних форм, видів, засобів, направлень методичної роботи вона здійснюється за  допомогою , безпосередньо, методиста навчального закладу. 

 


2. ОСНОВИ  СИСТЕМНОГО  ПІДХОДУ  ДО  ОРГАНІЗАЦІЇ МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ

Система методичної роботи передбачає організаційну структуру, принципи та завдання, планування, права й обов’язки учасників методичної роботи, яка визначена Положенням про методичну роботу у професійно-технічному закладі освіти.  Відповідно до цього Положення, методична робота в професійно - технічному навчальному закладі освіти здійснюється згідно із Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про повну загальну середню освіту» цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами в галузі освіти.

Положенням визначається, що методична робота   основана на досягненнях науки та передового досвіду, системи аналітичної, організаційної, діагностичної, пошукової, дослідницької, науково - практичної, інформаційної діяльності з метою вдосконалення професійної компетентності. Безперервне підвищення кваліфікації педагогічних кадрів − це цілеспрямований процес, спеціально організований з метою систематичного оновлення професійної компетентності працівників освіти, зумовлений динамікою розвитку суспільства, науки, освіти, а також потребами, що випливають з особистого досвіду і специфіки діяльності кожного педагога. У цій системі існують колективні й індивідуальні форми оволодіння знаннями. Система методичної роботи  охоплює структурні рівні: педагогічна рада, методичні комісії, школа молодого викладача, школа молодого майстра виробничого навчання, школа передового педагогічного досвіду, всеобучі, інструктивно-методичні наради, консультації, самоосвіта тощо.

Методична робота - цілісна система, компоненти якої тісно взаємопов'язані та грунтуються на досягненнях науки й передового педагогічного досвіду, спрямовані на підвищення кваліфікації та професійної майстерності кожного педагогічного працівника. Організація методичної роботи базується на досягненні основних принципів, завдань і має  організаційну структуру .

Основні принципи методичної роботи:

  • демократизація та гуманізація освітнього процесу;
  •      цільовий підхід до організації методичної роботи відповідно до програмних цілей  професійного (професійно-технічного) закладу освіти та напрямків його діяльності;
  •      організація роботи з педагогічними кадрами на основі урахування їх потреб  та реального рівня професійної компетентності;
  • системність та систематичність;
  • науковість;
  • оперативність та мобільність;
  • прогностичність та випереджувальний характер;
  • оптимальне поєднання індивідуальних і колективних форм;
  • пріоритет знань та моральних цінностей.

 Основними завданнями методичної роботи є:

  •      організаційно-методичне забезпечення програм розвитку професійного (професійно-технічного) закладу освіти;
  •      удосконалення змісту,  форм і методів навчання  та  виховання здобувачів освіти, забезпечення єдності, органічного взаємозв'язку загальноосвітньої та професійної підготовки   на основі принципів гнучкості,   наступності, прогностичності,ступеневого характеру  професійної (професійно-технічної) освіти;
  •      розвиток педагогічної та професійної майстерності педагогічних  працівників, їх загальної культури,створення мотивації і умов для професійного вдосконалення;
  •      інформаційне забезпечення педагогічних працівників з  проблем освіти,  педагогіки, психології, інформування про досягнення науки і техніки, передового педагогічного та виробничого досвідів;
  •      організаційно-методична допомога у розвитку педагогічної творчості, експериментально-дослідницькій  роботі, впровадженні результатів наукових досліджень,  передового досвіду, педагогічних технологій тощо;
  •      створення комплексно-методичного забезпечення предметів і професій,  розробка та видання навчальних, методичних посібників, рекомендацій, наочних засобів навчання тощо;
  • забезпечення інтеграції  навчального   процесу,   науки  і практики;
  • підготовка до атестації педагогічних працівників.

Функції методичної діяльності:

  • аналітична;
  •      проектувальна, пов'язана з перспективним плануванням та підготовкою до освітньої діяльності;
  •      конструктивна, що полягає у системі дій, пов'язаних з плануванням занять, позаурочних заходів, застосуванням форм викладу навчального матеріалу, що призводить до взаємодії здобувачів освіти та педагогів у процесі формування професійних компетентностей;
  •      нормативна, що сприяє виконанню освітніх стандартів,  вимог навчальних програм, умов здійснення   освітнього процесу.

Основні напрямками діяльності методичної роботи є:

  •      аналіз стану освітнього процесу;
  •      соціально-виховної, методичної роботи та практичної підготовки здобувачів освіти, підготовка пропозицій щодо їх удосконалення;
  •     здійснення заходів щодо вивчення та впровадження передового педагогічного досвіду в освітній процес, надання допомоги педагогічним працівниками щодо формування професійної компетентності;

     -    допомога в розробці навчально-плануючої документації;

     -    консультативна допомога з питань організації освітнього процесу,

     -    організація роботи колективних (групових) та індивідуальних форм роботи з педагогічними працівниками;

     -  організація роботи з поширення педагогічної і науково-технічної інформації; пропаганда методичної, навчальної та технічної літератури;

     -  підготовка та надання інформаційних матеріалів педагогам про передовий педагогічний, виробничий та методичний досвід;

     -  організація і проведення науково-практичних конференцій, семінарів, педагогічних читань, виставок, конкурсів тощо;

     -  контроль, надання інформації, оформлення заявок щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників;

     -   визначення потреб  в програмно-методичній документації, підручниках, навчальних посібниках тощо, їх узагальнення, організація замовлення та розподіл.

         Показником ефективності методичної роботи є співвідношення зростання педагогічної майстерності з кінцевою метою методичної роботи – підвищенням якості й ефективності освітнього процесу. Ефективна організація методичної роботи  неможлива без системності. Саме системна діяльність методичної роботи з удосконалення фахової та професійної майстерності педагогічних працівників сприяє створенню умов для успішної реалізації стратегічних завдань педагогічної діяльності.  Визначення методологічних основ розвитку організації методичної роботи в професійних (професійно-технічних) закладах освіти дає змогу стверджувати, що розвиток фахових компетентностей педагогічних працівників має виступати цільовим орієнтиром під час планування й діяльності методичної служби закладу. Педагог повинен володіти сформованим методологічним мисленням, високою загальною та професійною культурою, володіти комплексом спеціальних і психолого-педагогічних знань, умінь і навичок, здібностями створювати атмосферу взаєморозуміння й підтримки, сприяти духовному збагаченню особистості здобувачів освіти.

2. ОСНОВНІ СКЛАДОВІ МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ ПРИ СИСТЕМНОМУ ПІДХОДІ В ЇЇ ОРГАНІЗАЦІЇ В МЕЖАХ КОНКРЕТНОГО ЗАКЛАДУ ОСВІТИ.

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПЛАНУВАННЯ МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ

Загальну організацію методичної роботи в училищі здійснює директор. Безпосереднім організатором методичної роботи є методист училища, в обов'язки якого входить організація даної роботи з педагогічними працівниками. Конкретну методичну роботу з різними категоріями педагогічних працівників відповідно до специфіки їх діяльності проводять голови методичних комісій і методист училища.  В організації методичної роботи та її плануванні враховуються актуальні завдання розвитку освітнього процесу, програмні цілі училища. Планування методичної роботи - це система заходів, що забезпечує її безперервність, впорядкованість, визначеність, відповідність потребам освітнього процесу та особистим запитам педагогічних працівників. Реалізації програмних цілей та методичної роботи сприяє робота за єдиною науково-методичною проблемою. В даному училищі – це  «Створення практико - орієнтованого освітнього середовища для якісної підготовки кваліфікованих робітників».

Методична робота на рік планується на підставі аналізу діяльності педагогічного колективу. План методичної роботи розробляється методистом за участю заступників директора, старшого майстра; обговорюється на педагогічній раді, затверджується директором навчального закладу (додаток №1). План методичної роботи узагальнюється наказом . Виконання плану методичної роботи узагальнюються у звіті, який методист подає директору училища. З метою забезпечення належних умов для організації та проведення методичної роботи в закладі  створено методичний кабінет.

     Методичний кабінет є центром методичної роботи, де зосереджуються інформаційні, навчально-методичні, нормативні матеріали,  матеріали кращого педагогічного досвіту, навчально-плануюча документація , атестаційні матеріали тощо (  відповідно до номенклатури справ, яка затверджується директором).   Робота  методичного  кабінету  ведеться під керівництвом методиста і знаходить відображення в розділі "Методична робота і підвищення   кваліфікації" річного плану  роботи  училища (додаток №2).

ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ

        Структура методичної роботи складається із взаємопов'язаних та взаємодіючих елементів, які відповідають цілям і завданням, що стоять перед закладом освіти і втілюються у різних формах, методах і засобах. В училищі здійснюється колективна і індивідуальна форми методичної роботи. Колективні форми  методичної  роботи використовуються з метою вироблення єдиного підходу до вирішення певних проблем, обговорення актуальних питань організації освітнього процесу, аналізу результатів  колективної діяльності, вивчення і поширення кращого  педагогічного  досвіду,  науково-технічної  та педагогічної інформації .  Колективними формами методичної роботи є: педагогічна рада,  методичні комісії,  інструктивно-методичні наради,  теоретичні та практичні  семінари,  школа  молодого викладача, школа молодого  майстра виробничого навчання,  школа передового педагогічного досвіду, науково-практичні конференції,  педагогічні читання тощо. Індивідуальні форми методичної  роботи  використовуються для задоволення особистих потреб і конкретних запитів педагогічних працівників,  їх вибір  залежить  від  рівня  освіти,  професійної компетентності,  специфіки діяльності,  індивідуальних можливостей та інших характеристик педагогічних працівників.

КОЛЕКТИВНІ ФОРМИ МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ

      У структурі методичної роботи особливе місце належить педагогічній раді.     Педагогічна рада - вищий колегіальний орган закладу освіти, який координує питання  навчально-виховної,  навчально-методичної  і  навчально-виробничої діяльності.

      Педагогічна рада визначає основні напрямки і завдання, конкретні  форми роботи педагогічного колективу та приймає рішення з основних принципових  питань  діяльності.       Головою педагогічної ради є директор , до складу педагогічної ради входять педагогічні працівники, представники громадських установ, роботодавці, батьки. Склад педагогічної ради затверджується директором училища. План роботи педагогічної ради складається на навчальний рік, затверджується на першому засіданні педагогічної ради.

Педагогічна рада скликається не  рідше  одного  разу  на  два місяці. При необхідності  проводяться позачергові засідання. Педагогічні ради можуть проводитись за нетрадиційними формами: круглий стіл, захист інновацій, рада-диспут,  рада-конференція тощо. З питань, які обговорюються, виносяться рішення з  визначенням  термінів і виконавців, а також осіб, що здійснюють контроль за їх виконанням. З найбільш важливих рішень педагогічної  ради  видаються  накази.

 З 2019 року, відповідно Постанови Кабінету Міністрів України №800 від 21.08.2019  «Порядок підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників», Постанови Кабінету Міністрів України №1133 від 27.12.2019  «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників», педагогічна рада розглядає питання щодо плану підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Планування підвищення кваліфікації педагогічних працівників здійснюється двома етапами  шляхом затвердження педагогічною радою. Орієнтовний план підвищення кваліфікації повинен містити інформацію про загальну кількість педагогічних працівників, які будуть проходити підвищення кваліфікації, основні напрями та орієнтовний перелік суб’єктів підвищення кваліфікації Список формується з урахуванням пропозицій педагогічних працівників і оприлюднюється на сайті училища, з дня його затвердження педагогічною радою, але не пізніше 25 грудня (додаток №3,4). Другий етап розпочинається після затвердження кошторису закладу освіти на відповідний рік, невідкладно оприлюднюють загальний обсяг коштів передбачений на підвищення кваліфікації працівників закладу освіти. Протягом наступник 15 календарних днів з дня отримання зазначеної інформації кожен педагогічний працівник, який має право на підвищення кваліфікації за рахунок зазначених коштів подає директору пропозицію до плану підвищення кваліфікації , яка містить інформацію про напрям, форму, тривалість, суб’єкта підвищення кваліфікації, вартість, або безоплатний характер надання такої освітньої послуги (додаток №5). За результатами розгляду педагогічна рада затверджує план підвищення кваліфікації  за винятком коштів самостійного фінансування (додаток №6).

 Інформація  про результати виконання попередньо прийнятих рішень заслуховується  на  чергових засіданнях ради. Діловодство педагогічної ради веде секретар, який обирається з членів ради терміном на навчальний рік та  працює  на громадських  засадах.

Основні напрями діяльності педагогічної ради училища:

  •      навчально-методична: обговорення питань діяльності училища, пов'язаних з освітнім процесом; моніторинг якості знань здобувачів освіти; обговорення стану і результатів методичної роботи ; вивчення стану викладання предметів теоретичної підготовки та професійно-практичної підготовки; атестація педагогічних працівників; вивчення стану підготовки здобувачів освіти з професії; затвердження курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників; окремі питання з виховної роботи здобувачів освіти тощо;
  •      організаційна діяльність: обговорення перспективних та поточних планів роботи закладу освіти; перебігу і результатів організаційних заходів; аналіз підсумків роботи училища;
  • дотримання правил охорони праці та безпеки життєдіяльності здобувачами освіти;
  • організація та проведення профорієнтаційної роботи.

   Підготовка до педагогічної ради:

  •      перспективне планування змісту питань, які обговорюються і строків проведення;
  •         винесення на обговорення педагогічної ради найбільш актуальних питань, що визначають постановку й підвищення якості освітнього процесу;
  •  аналіз підсумків реалізації рішень попередньої педагогічної ради;
  •         чітке визначення осіб, які відповідальні за підготовку конкретних питань, які обговорюються;
  •         залучення до підготовки педагогічної ради педагогічних та інших працівників  закладу;
  •  завчасна підготовка проекту рішення педагогічної ради.

   Вимоги до проведення педагогічної ради:

  •      діловий, цілеспрямований стиль обговорення питань, чіткість виступів, регламентація проведення;
  •     залучення до активної участі в обговоренні питань більш широкого кола членів ради;
  •    підтримка в ході педради дорадчого характеру та стилю його роботи, не допускати перетворення педради в черговий інструктивний захід;
  • демократичний стиль проведення;
  •     уважне і шанобливе ставлення до висловлення учасників;
  •     чітке дотримання плану та основної спрямованості змісту обговорюваних питань.

Реалізація рішень:

  •     доведення рішень педради до всіх його членів, у першу чергу до осіб, відповідальних за їх виконання;
  •     включення рішень педради в поточні та перспективні плани роботи училища, забезпечення умов для їх успішного виконання;
  •     організація чіткого оперативного контролю за виконанням рішень;
  •        систематичне інформування членів педради про хід реалізації прийнятих рішень;
  •    періодичний розгляд на чергових педрадах інформації про реалізацію прийнятих рішень.

           Методична рада училища  – колегіальний орган, що об’єднує найбільш кваліфікованих педагогічних працівників для розробки і розв’язання навчально-методичних проблем. Вона спрямовує роботу педагогічного колективу на вирішення єдиної методичної проблеми: «Створення практико - орієнтованого освітнього середовища для якісної підготовки кваліфікованих робітників», координує роботу методичних комісій, керує вивченням, узагальненням, впровадженням передового педагогічного досвіду. До складу методичної ради входять керівники методичних комісій, шкіл передового педагогічного досвіду, творчі викладачі, заступники директора. Основні напрямки роботи методичної ради:

  •      підвищувати педагогічну, професійну майстерність та методичний рівень педагогічних працівників;
  •      удосконалювати форми і методи навчання і виховання здобувачів освіти;
  •    забезпечити професійну, навчальну і інформаційну мобільність викладачів, майстрів виробничого навчання і інших педагогічних працівників;
  •         впроваджувати в практику роботи науково-педагогічні досягнення, методичні рекомендації, передовий педагогічний і виробничий досвід;
  •         комп'ютеризація освітнього процесу, впровадження цифрових технологій та форми дистанційного навчання;
  •      впроваджувати сучасні педагогічні технології теоретичного та виробничого навчання;
  • гуманізація та гуманітаризація навчання;
  •    діагностування та оцінка педагогічної діяльності за кінцевими результатами;
  • інтеграція змісту загальноосвітньої і професійної підготовки;
  •    оволодіння інноваційними педагогічними та інформаційними технологіями.

       Методична рада училища створюється на  навчальний рік, засідання проводяться один раз на два місяця. План роботи погоджується на першому засіданні методичної ради (додаток №7). 

           Для успішного вирішення освітніх завдань в училищі створені методичні комісії. Персональний склад методичних комісій, а також голови комісій затверджуються наказом директора училища на початок навчального року (додаток №8). Методичні комісії створюються при наявності трьох та більше викладачів, майстрів виробничого навчання певного  предмета(професії) або споріднених предметів (груп професій). Методичні комісії створюються на навчальний рік і проводять засідання щомісяця. Керівництво роботою  методичних  комісій  здійснюють голови методичних комісій, які обираються з найбільш досвідчених викладачів, майстрів  виробничого навчання. Керівники закладу є членами методичних комісій відповідно  до профілю їх викладацької діяльності або професії. Визначення змісту, форм і методів роботи методичної комісії залежить від конкретних умов роботи училища та здійснюється з урахуванням індивідуальних можливостей педагогічних працівників.

     План роботи методичної комісії  розробляється  на  навчальний рік за результатами попередньої діяльності педагогічного колективу та на основі аналізу підсумків діагностичного вивчення професійної компетентності педагогічних працівників.

         В училищі діють  п’ять методичних комісій:

-  суспільно-гуманітарних предметів, фізичної культури та захисту України ;

-  природничо – математичних предметів ;

- загальнопрофесійної і професійно-теоретичної підготовки будівельного напрямку;

- викладачів електротехнічного, сільськогосподарського напрямку і сфери послуг ;

- методична комісія майстрів виробничого .

        Діяльність методичних комісій здійснюється відповідно Положення про роботу методичних комісій (додаток №9), яке розроблено на основі наказу Міністерства освіти і науки України від 12.12.2000 №582 «Про удосконалення методичної роботи в системі професійно - технічної освіти» .

        Основним змістом роботи методичних комісій є:

  •      розробка, розгляд  навчально-плануючої документації її аналіз, внесення коректив (в обсязі регіонального компонента) у навчальні програми;
  •    оновлення змісту освітньої діяльності училища, забезпечення взаємозв'язку  загальноосвітньої і професійної підготовки здобувачів освіти, внесення відповідних коректив до робочих навчальних планів і програм, поурочно тематичних планів;
  •    вивчення і використання в навчальному процесі нових педагогічних і виробничих технологій, передового досвіду навчання та виховання, аналіз результатів цієї роботи;
  •      проведення роботи з комплексно-методичного  забезпечення навчально-виробничого процесу засобами навчання, розробка методичних  рекомендацій  з  ефективного  використання дидактичних матеріалів, створення необхідних засобів навчання тощо;
  •    аналіз стану і результатів навчально-виробничого та навчально-виховного процесів, моніторинг якості знань здобувачів освіти;
  •    аналіз результатів внутрішнього контролю, розробка пропозицій та рекомендацій з поліпшення викладання окремих навчальних предметів;
  •    організація наставництва, надання допомоги молодим педагогічним працівникам у підготовці і проведенні уроків,позаурочних заходів, організація взаємовідвідування уроків, відкритих уроків та їх обговорення;
  •    організація та проведення конкурсів,  олімпіад з предметів , семінарів-практикумів, позаурочних виховних заходів тощо. В роботі методичних  комісій можуть застосовуватись різні нетрадиційні форми:  круглі столи,  діалоги, методичні консиліуми, тренінги тощо.

        На засіданні методичної комісії ведеться  протокол,  в  якому записується його  номер,  дата  засідання,  прізвища  присутніх, порядок денний,  стислий зміст виступів, пропозицій, зауважень. До протоколу додаються матеріали з розглянутих питань.

      Інструктивно-методичні наради проводяться керівниками училища з метою інформування педагогічних працівників, оперативного  вивчення та обговорення нормативних актів,  документів, окремих поточних питань, доведення конкретних  навчально-виробничих,  навчально-виховних завдань, а також поточного інструктажу педагогічних працівників. Питання розглянуті на інструктивно-методичних нарадах фіксуються у відповідному журналі і підписуються доповідачами.

        Проблемні семінари, семінари-практикуми, лекторії, школи передового досвіду  організовуються  з метою поглибленого вивчення найбільш  важливих  питань  освітнього процесу, пропаганди  та  впровадження  конкретного передового досвіду і проводяться диференційовано, залежно від поставлених завдань,складу педагогічних працівників, рівня їх професійної компетентності.

       На  науково-практичних  конференціях  та  педагогічних читаннях обговорюються  актуальні  педагогічні  проблеми,  система роботи   кращих  навчальних  закладів,  педагогічних  працівників, заслуховуються доповіді  та  інші  матеріали  з окремих питань педагогічної теорії та практики,   підводяться  підсумки  та обговорюються результати експериментальної і дослідницької роботи, яка здійснюється в училищі.

Педагогічні читання   проводяться з метою виявлення, узагальнення та впровадження в педагогічну практику передового педагогічного досвіду, вдосконалення педагогічної майстерності, розвитку творчої ініціативи педагогічних працівників.

Тематика  педагогічних читань в училищі у 2020-2021 навчальному році:

  •           дистанційна форма організації освітнього процесу в П (ПТ)О;
  •           методика проведення он-лайн уроків;
  •           інтеграція компетентнісного навчання у зміст професійної освіти;
  •           оптимізація навчального процесу на основі дуальної освіти як складової частини повноцінної інтеграції навчання з виробництвом.

Науково-практичні конференції організовуються з метою ознайомлення та розгляду доповідей з окремих питань педагогічної теорії та практики на основі експериментальних і дослідних робіт, що проводяться в закладі освіти.  Проводяться науково - практичні конференції не менше одного разу на навчальний рік.

        Школа передового педагогічного досвіду - група педагогічних працівників училища,  що об'єдналися навколо кваліфікованого педагога-новатора, який передає свій досвід педагогічної діяльності. Робота Школи ППД в училищі базується на основі «Положення про виявлення, вивчення, узагальнення та поширення передового педагогічного досвіду роботи педагогічних працівників училища», яке розроблено відповідно» наказу №16-ОД від 28.04.2017 НМЦ ПТО у Черкаській області.

      Мета роботи ШППД:  підвищення кваліфікації педагогів училища за допомогою поширення і впровадження передового педагогічного досвіду кращих колег, а також формування і удосконалення його. 

      Завдання школи ППД: донести до педагогічного колективу основні ідеї і значення досвіду, сформувати позитивне ставлення до нього, пробудити бажання використати педагогічні ідеї в своїй практичній роботі.

      Керівником ШППД є методист училища. Засідання планується на навчальний рік і проводиться один раз на два місяці (додаток №10).   Організовує виявлення передового педагогічного досвіду директор, заступники директора, методист, старший майстер, голови методичних комісій. Він виявляється в ході:

  •       моніторингу реалізації програми розвитку училища;
  •       звіту педагога про результати роботи над методичною темою;
  •       здійснення внутрішньоучилищного контролю;
  •       творчого звіту педагога про результати діяльності на засіданнях методичних комісій, методичних тижнів і т.д.;
  •       атестації педагогічних працівників.

Виявлення передового педагогічного досвіду ґрунтується на методологічних засадах:

  •       об’єктивності (педагогічні факти, результати педагогічної діяльності мають бути оцінені об’єктивно, відповідально, конкретно);
  •       комплексності (у підході до оцінки педагогічних явищ необхідно виходити з виявлення провідної ланки у структурі цілісного процесу, з урахуванням аналізу реальної педагогічної ситуації);
  •       науковості (виявлення досвіду відбувається з позицій найновіших досягнень педагогічної теорії, тісного взаємозв’язку її з практикою, наукового осмислення практичних здобутків).

       Науково обґрунтованим вважається виявлення досвіду на основі розробленої та обґрунтованої системи критеріїв і показників.

        Підставою для вивчення та узагальнення передового досвіду є:

  •            рішення методичної комісії училища (протокол);
  •            рекомендація адміністрації училища (довідка за підсумками діяльності, наказ);
  •            рішення педагогічної ради (протокол педради);

Вивчення передового педагогічного досвіду становить, як правило, один рік за орієнтовним  планом вивчення ППД  (додаток №11).

         Для вивчення й узагальнення передового педагогічного досвіду наказом по училищу створюється експертна комісія, до складу якої входять представники адміністрації та компетентні педагоги училища. Узагальнення передового досвіду становить один рік за орієнтовним плано узагальнення ППД (додаток №11) - всього вивчення і узагальнення займає два роки. Експертна комісія училища  систематизує дібраний матеріал, здійснює опис, визначає форму узагальнення, готує відповідний документ (протокол, рекомендації, довідку, наказ), складає експертний висновок і дає рекомендації з оформлення досвіду роботи з метою його подальшого поширення. Підготовлені матеріали досвіду розглядаються та обговорюються на  засіданні методичної комісії, Школи ППД, педагогічної ради  у результаті чого порушується клопотання про затвердження конкретного досвіду.

Після отримання позитивного рішення педагогічної ради щодо затвердження передового педагогічного досвіду заповнюється Картка обліку (додаток №12) та робиться відповідний запис у картотеці перспективного педагогічного досвіду. Матеріали досвіду розміщується на сайті училища.

         На всіх етапах розвитку освіти актуальною завжди була  є і буде робота з молодими педагогами. Сьогоднішній педагог - майбутнє України і саме від колективів, в які приходять молоді педагоги, залежить їх професійне становлення. Для того, щоб молодий педагог став майстром своєї справи , необхідно створити йому всі умови, надати методичну допомогу, стимулювати його творчість і активність.

    Значне місце в роботі методичного кабінету відводиться заходам щодо вдосконалення фахового рівня малодосвідчених викладачів та майстрів виробничого навчання. З цією метою в училищі функціонують «Школа молодого майстра виробничого навчання», «Школа молодого викладача»  в основу яких було покладено  компетентнісний підхід до здійснення освітньої діяльності.

       Організаційна структура школи «Школа молодого майстра виробничого навчання», «Школа молодого викладача» передбачає наступні етапи:

- діагностичний, який забезпечує виявлення індивідуальних потреб у методичній допомозі;

- плануючий - передбачає визначення та планування основних напрямів розвитку професійно-педагогічної компетентності педагогічних працівників;

- організаційний, що забезпечує якісне формування професійних компетентностей з визначених проблем;

-  корегуючий, що передбачає внесення корективів з урахуванням набутих знань, умінь для здійснення освітньої діяльності;

- практичний, завдяки якому здійснюється обмін набутим досвідом.

       Участь викладачів-початківців та майстрів-початківців виробничого навчання в означеній колективній формі забезпечує формування:

- уміння проектувати зміст освітнього процесу з урахуванням вимог державних стандартів ;

- уміння визначати раціональні форми і методи професійного навчання;

- уміння корегувати свою професійну діяльність та вносити зміни до індивідуального плану самоосвіти;

- уміння систематизувати необхідну психолого-педагогічну, методичну, технічну та технологічну інформацію та користуватися нею під час підготовки й організації освітнього процесу (додаток №13).

Творчі групи виконують такі основні функції:

  • постановка проблемного питання;
  • дослідження стану проблеми, що вимагає рішення;
  •      дослідження засобів вирішення проблеми, виходячи з індивідуального досвіду учасників групи, а також способів вирішення, представлених в педагогічній або методичній літературі, або на основі використання передового досвіду;
  •      робота за рішенням намічених педагогічних проблем, видача необхідних рекомендацій.

        Робота творчої групи  з вирішення поставленого завдання може тривати від 1-5 років (додаток №14).

          Зміни в соціально-правових відносинах, стрімкий розвиток цифрових технологій, реформування освіти, глобальні перетворення в системі професійної (професійно-технічної) освіти обумовили необхідність отримання знань, формування додаткових компетентностей педагогічних працівників. З цією метою один раз на місяць в училищі проводяться всеобучі ( педагогічний, комп’ютерний, правовий). Наказом по училищу визначені відповідальні за проведення всеобучів і відповідно до рекомендацій НМЦПТО відбувається планування  роботи всеобучів. 

ІНДИВІДУАЛЬНІ ФОРМИ МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ

        Індивідуальними формами методичної роботи є наставництво, консультації, самоосвіта, стажування тощо.

        До  індивідуальних  форм методичної роботи відноситься  індивідуальна методична допомога педагогічним  працівникам , яка включає:

  •      системне вивчення та аналіз роботи викладачів, майстрів виробничого навчання,  класних керівників,  вихователів та інших педагогічних працівників;
  •      надання допомоги педагогічним працівникам у  виборі  форм  та методів  навчання і виховання здобувачів освіти  в  удосконаленні методики проведення навчальних занять і позаурочних заходів;
  •      персональне проведення відкритих уроків,  уроків за дистанційною формою навчання, інших  занять, індивідуальних і групових консультацій, надання допомоги викладачам і майстрам виробничого навчання у розробці навчально-плануючої документації (на основі держаних стандартів), методичних рекомендацій,  дидактичних матеріалів та інших педагогічних засобів навчання;
  •      виявлення, вивчення та узагальнення передового досвіду роботи педагогічних працівників;
  •      надання допомоги у самоосвіті, підготовці доповідей та виступів на конференціях, педагогічних читаннях, проведенні експериментально-дослідницької роботи, запровадженні у освітній процес результатів наукових досліджень, інноваційних технологій тощо.

Самоосвіта керівних та педагогічних працівників включає підвищення рівня знань за фахом,  загальної та професійної культури,  вивчення  передового  педагогічного  досвіду,  участь у науковій роботі, проведенні відкритих уроків, підготовці рефератів, доповідей , участь у обласні педагогічній виставці «Профтехосвіта Черкащини»  тощо. Самоосвіта є обов'язковим елементом розвитку професійної компетентності педагогічних працівників,  які  вільно  обирають форми, методи і засоби навчання. Індивідуальна науково-методична діяльність педагога спрямована на усвідомлену, цілеспрямовану, планомірну та безперервну роботу щодо вдосконалення його теоретичної та практичної підготовки, необхідної для практичної діяльності , а саме:

  • опрацювання літератури;
  • вивчення та творче застосування досягнень передового педагогічного досвіду;
  • аналіз та узагальнення власного досвіду;
  • удосконалення практичної підготовки з питань професійно – практичної, професійно - теоретичної та загальноосвітньої підготовки;
  • проведення майстер – класів, семінарів, консультацій, лекцій тощо.

Одним з вагомих направлень самоосвітньої діяльності є   робота над науково-методичною темою (проблемою). За кінцевими результатами над обраної проблемою, оформляється  письмова робота, яка розглядається на засіданні відповідної методичної комісії; вивчається, узагальнюється, впроваджується в освітній процес (за рішенням Школи передового педагогічного досвіду).

Завданням методичної служби училища є надання допомоги педагогам в удосконаленні їх навичок щодо раціональної організації самостійної роботи у здобутті нових і поглибленні набутих знань; така допомога має озброїти педагогів:

  • знаннями самостійної роботи над літературою;
  • вмінням складати конспекти, готувати реферати, доповіді;
  • вміння писати статті, методичні розробки;
  • володінням методикою проведення нескладної експериментальної роботи;
  • здатністю аналізувати власний, а також вивчати досвід кращих педагогів.

Саме тому велика роль у підвищенні кваліфікації належить самоосвіті педагога. Самоосвіта  здійснюється за наявності таких ознак:

  •                   самоосвіта має за мету придбання нових наукових, методичних знань і практичних навичок;
  •     самоосвіта повинна бути неперервною;
  •                   поповнення і оновлення нових знань має здійснюватися на підставі попередньої професійної підготовки педагога;
  •                   систематичність і неперервність цієї діяльності регулюються планами  самоосвітньої діяльності педагога;
  •                   самоосвіта має сприяти оволодінню педагогом засобами застосування професійних знань в його практичній діяльності.

В основу організації самоосвіти педагога покладені такі принципи:

  •     систематичність і послідовність самоосвіти;
  •     зв’язок самоосвіти з практичною діяльністю педагога;
  •                   взаємозв’язок наукових і методичних знань у самостійній підготовці педагога;
  •                   комплексне вивчення психолого-педагогічних і науково-методичних проблем;
  •                   відповідність змісту самоосвіти рівню підготовки педагога, його інтересам і нахилам.

         Кожен педагогічний працівник складає План самоосвітньої діяльності  на навчальний рік, який розглядає і погоджує відповідна методична комісія. План обов’язково відображає  проблему над якою працює навчальний заклад,

проблему над якою працює методична комісія, методичну проблему, над якою працює педагогічний працівник. Він містить: зміст самоосвітньої діяльності, форму самоосвіти, термін виконання і відмітку про виконання. Поділяється План на такі розділи:  

І. Вивчення нормативних документів

ІІ. Теоретична підготовка за посадою

ІІІ. Науково-методична робота

ІV. Педагогічна підготовка

V. Психологічна підготовка

VІ.Підвищення загальнокультурного рівня

         Працюючи над науково-методичною темою (проблемою), педагоги використовують не тільки рекомендації педагогічної теорії, особистий практичний досвід, а й багатий досвід педагогічного колективу училища. На педагогічних радах,  методичних радах, засіданнях методичних комісій, творчих груп йде науково-методичний пошук, під час якого педагоги отримують потрібну інформацію, аналізують її та обирають те раціональне зерно, яке принесе успіх в здійсненні освітньої діяльності.

ІІІ. ВИСНОВКИ

Системний підхід дозволяє виважено обрати та застосовувати форми та методи організації методичної роботи, яка направлена на оновлення змісту освіти; реформування освітнього процесу відповідно сучасним вимогам професійної підготовки педагогічних працівників, їх творчому зростанню і як наслідок  - формуванню професійних компетентностей педагога. 

Системний підхід методичної роботи дає можливість педагогічним працівникам  здійснювати неперервний процес психолого-педагогічного становлення, розвитку сучасних методологічних напрямків,  проводити  аналіз конкретного стану справ у закладі освіти, планувати та прогнозувати вивчення важливих сторін особистості й діяльності педагогічних працівників. Системний підхід передбачає не тільки творчий характер проведення методичної роботи, а й сприяє створенню в закладі освіти умов творчої активності, творчих пошуків безпосередньо самих педагогічних працівників, охоплення педагогів різними формами методичної роботи протягом навчального року, а організаторів методичної роботи стимулює на постійний пошук найважливіших пріоритетних  проблем їх вирішення та напрямків розвитку  професійних компетентностей й форм роботи з педагогічним колективом.  Від системного підходу методичної роботи, поєднання теорії і практики залежить ефективність проведення методичної роботи   закладу освіти, її результативність. Адже системність – це зв’язок взаємопов’язаних форм, методів, засобів, принципів методичної роботи. 


ІV. СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Наказ Міністерства освіти і науки України «Про удосконалення методичної роботи в системі професійно-технічної освіти» від 12.12.2000р. №582
  2. Інноваційні підходи до організації науково-методичної роботи з педа- гогічними працівниками в умовах компетентнісно зорієнтованої осві- ти:тематичний збірник праць / за заг. редакцією В. В. Олійника. - Рівне: ПП Лапсюк, 2012. - 632 с.
  3. Грибан Юлія Формування мовної культурної компетентності майбутнього вчителя як важливий структурний компонент професійно педагогічної діяльності [Текст] / Юлія Грибан // Педагогіка співробітництва як складова реалізації освітньої стратегії навчального закладу: Збірник матеріалів інтернет - конференції. – Житомир, 2018. – С.80-83. (керівник Дмитренко Н.І.).

4. Никифорова Л.В. Модель організації науково-методичної роботи в системі шкільної освіти для розвитку інноваційного потенціалу вчителя  // Завучу. Усе для роботи. – Х.: Видав. Група «Основа». 2010. - №11-12. – С.2 – 11.

  1. Організація науково-методичної роботи у професійно-технічному навчальному закладі (методичні рекомендації). Упорядник Л.М.Павлова. - К: ПТіЗО МОН України, 2009. - 50 с.
  2. Організаційні засади здійснення методичної роботи в ПТНЗ/ Гриженко В.В. //Інноваційна педагогіка, 2019 .- вип. 17 т.1 - с.43-47
  3. Панасюк І.І., Абрагам В.І. Творча діяльність як основа самореалізації особистості [Текст] / І.І. Панасюк, В.І. Абрагам,// Сучасні світові тенденції розвитку науки та інформаційних технологій: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (м. Одеса, 25–26 травня 2018 р.) / ГО «Інститут інноваційної освіти»; Науково-навчальний центр прикладної інформатики НАН України. – Одеса : ГО «Інститут інноваційної освіти», 2018. – С. 47-49. 22. Панасюк М. А.

V. ДОДАТКИ

Додаток №1

                                                                     Затверджую

                                                                     Директор________         

                                                                        (Протокол педагогічної ради          

                                                                        №1 від 27.08.2020)

 

МЕТОДИЧНА РОБОТА

        Училище працює  за єдиною науково-методичною проблемою  «Створення практико - орієнтованого освітнього середовища для якісної підготовки кваліфікованих робітників».

        Основними принципами організації методичної роботи в училищі є:

        - демократизація та гуманізація навчального процесу;

  • цільовий підхід до організації методичної роботи відповідно до програмних цілей освітнього закладу та напрямків його діяльності;
  •  організація роботи з педагогічними кадрами на основі потреб та реального рівня професійної компетентності;
  • системність та систематичність;
  • науковість;
  • оперативність та мобільність;
  • прогностичність та випереджувальний характер;
  • оптимальне поєднання індивідуальних і колективних форм;
  • пріоритет знань та моральних цінностей.

           Основними завданнями методичної роботи є:

  • організаційно-методичне забезпечення програм розвитку освітнього процесу училища;
  • удосконалення змісту, форм і методів навчання та виховання здобувачів освіти, забезпечення єдності, органічного взаємозв’язку загальноосвітньої та професійної підготовки на основі принципів гнучкості, наступності, прогностичності, ступневості професійно-технічної освіти;
  • розвиток педагогічної та професійної майстерності педагогічних працівників, їх загальної культури, створення мотивації і умов для професійного вдосконалення;
  • інформаційне забезпечення педагогічних працівників з проблем педагогіки, психології, інформування про досягнення науки передового педагогічного та виробничого досвідів;
  • організаційно-методична допомога у розвитку педагогічної творчості, експериментально-дослідницькій роботі, впровадженні результатів наукових досліджень, передового досвіду, педагогічних технології тощо;
  •  створення комплексно-методичного забезпечення предметів і професій, розробка та видання навчальних, методичних посібників, рекомендацій, наочних засобів навчання;
  • забезпечення інтеграції навчального процесу, науки і практики;
  • підготовка до атестації педагогічних працівників. Зазначена робота має здійснюватися за принципом неперервності і системності.

             

 

 

№ п/п

Заходи

Термін викона

ння

Виконавеь

Відпові

дальний

1

Організація та проведення засідання педагогічної ради училища

Згідно окремого графіку

Секретар: Геращенко С.В.

Голова ради: О.В.Саюн

 

2

Організація та проведення засідання методичної ради училища

Згідно окремого графіку

Секретар: Ніколюк О.С.

 

Голова методичної ради:

Л.А. Ткач

3

Організація роботи та проведення засідань методичних комісій:

Згідно окремого графіку

Голови методичних комісій

Методист:

Ткач Л.А.

 

– комісія викладачів суспільно - гуманітарних предметів, фізичної культури та захисту України

 

Голова комісії: Н.В.Наумейко

Методист:

Ткач Л.А.

– комісія викладачів природничо-математичних предметів

 

Голова комісії: А.М.Галяс

Методист:

Ткач Л.А.

- комісія викладачів енергетичного напрямку; сільськогосподарського напрямку; сфери послуг

 

Голова комісії: Чумак Ж.Д.

Методист:

Ткач Л.А.

- комісія викладачів загально професійного і будівельного напрямку

 

Голова комісії: Кузіна М.С.

Заст дир. з НВирР: Ростецька Л.М.

  • комісія  майстрів виробничого навчання. 

 

Голова комісії: Л.В.Завальнюк

Заст дир. з НВирР: Ростецька Л.М.

4

Проведення інструкційно-методичних  нарад

За окремим графіком

Директор , заступники директора, методист, старший майстер

Методист:

Ткач Л.А

5

Організація і проведення Школи кращого педагогічного досвіду.

 

За окремим графіком

Ткач Л.А., методист

Методист –

Ткач Л.А.

5

Підготовка та участь в обласній виставці «Профтехосвіта Черкащини – 2021»

За окремим графіком

Педагогічні працівники

Заступники директора, методист

Ткач Л.А.

6

Організація та проведення конкурсів згідно плану роботи НМЦ ПТО в Черкаській області

За окремим графіком

Згідно наказу

Методист:

Ткач Л.А,

 

Заст дир. з НВирР: Ростецька Л.М.

7

Організація проведення майстер-класів , онлайн уроків кращих педагогічних працівників закладу

За окремим наказом

Викладачі, майстри в/н:

 

Методист:

Ткач Л.А

Заст дир з НВирР: Ростецька Л.М.

8

Організація роботи методичного кабінету училища.

За окремим планом

Методист: Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

9

Організація роботи творчої групи:

- «Створення програмно-методичного забезпечення самоосвітньої діяльності здобувачів освіти на різних етапах навчання»

 

За окремим графіком

Методист: Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

 

10

Розробити методичні рекомендації для педагогічних працівників щодо методики проведення дистанційного навчання здобувачів освіти.

До 01.10.2020

Методист:

 Ткач Л.А.

Заст дир. з НВирР Л.Ростецька

Методист:

Л. Ткач

 

11

Організація роботи «Школи молодого викладача», «Школи молодого майстра», наставництва

За окремим графіком

Методист:

Ткач Л.А

Ст. майстер: Фурман О.Я.

Методист:

 Ткач Л.А

ст. майстер: Фурман О.Я.

12

Організація проведення педагогічних читань, круглих столів тощо (відповідно до плану роботи НМЦ ПТО)

За окремим графіком

 Педагогічні працівники

Методист:

Ткач Л.А

13

Контроль за  проходженням курсів  підвищення кваліфікації педагогічних працівників згідно графіку.

До 10.09.2019

Педагогічні працівники

Методист:

 Ткач Л.А,

ст. майстер Фурман О.Я.

 

14

Організація проходження стажування викладачів професійної підготовки і майстрів виробничого навчання.

За окремим графіком

Педагогічні працівники

Заст. директора з НвирР

Ростецька Л.М.

15

Організація роботи атестаційної комісії

За окремим графіком

Методист:

Ткач Л.А

Директор: О.В.Саюн

16

Організація роботи всеобучів:

педагогічний;

правововий;

комп’ютерний

Щомісяця

Колісник В.П.

Галяс А.М.

Ткач Л.А.

Методист:

Ткач Л.А

17

Методична допомога викладачам та майстрам виробничого навчання в організації позаурочної роботи із здобувачами освіти

По мірі необхідності

Викладачі, майстри виробничого навчання

Заст. директора з НвирР

Ростецька Л.М.

Методист:

Ткач Л.А

 

18

Надання методичної і організаційної допомоги щодо організації і проведення дистанційного навчання здобувачів освіти

По мірі необхідності

Методист:

Ткач Л.А

Директор: О.В.Саюн

19

Методичний супровід проведення он-лайн уроків

По мірі необхідності

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

 


Додаток №2

 

Затверджую

Директор________

 

План роботи методичного кабінету училища

на 2020-2021 навчальний рік

 

МЕТА ДІЯЛЬНОСТІ : Забезпечити належне функціонування методичного кабінету відповідно умов ефективної діяльності по вирішенню загальної методичної проблеми

 

«СТВОРЕННЯ ПРАКТИКО-ОРІЄНТОВАНОГО НАВЧАЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ЯКІСНОЇ ПІДГОТОВКИ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ».

 

 

ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РОБОТИ НАД ПРОБЛЕМОЮ:

 

  •      вивчення, узагальнення і впровадження кращого педагогічного досвіду педагогічних працівників закладу;
  •      накопичення і систематизація методичних матеріалів педагогічних працівників;
  • пропаганда і поширення інноваційних методів навчання та виховання;
  •      з метою вирішення актуальних проблем навчання і виховання здобувачів освіти, здійснювати організацію та проведення заходів щодо вдосконалення педагогічної майстерності.

 

ШЛЯХИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОБЛЕМИ:

 

  •      здійснювати аналітичну роботу щодо використання педагогічними працівниками училища сучасних форм і методів навчання здобувачів освіти;
  •      рекомендувати методичним комісіям приділити увагу вивченню методики впровадження дистанційного навчання; подальшій розробці методичних матеріалів з метою створення практико-орієнтованого навчального середовища;
  •      пропагувати впровадження в освітній процес передовий педагогічний досвід педагогічних працівників професійно-технічних закладів освіти Черкаської області та ін.;
  •      пропагувати використання педагогічними працівниками училища сучасних виробничих технологій;
  •      пропагувати сучасні інноваційні підходи до здійснення освітнього та виховного  процесу в училищі.

 

№ з/п

Назва заходу

Дата

Викона

вець

Відпові

дальний

1

Організувати та контролювати процес дистанційного навчання на обраних у закладі освіти платформах та сервісах

У разі переходу на дистанційну форму навчання

Методист:

 Ткач Л.А.

 

Заступники директора: В.Колісник,

Л.Ростецька

Методист:

 Л.Ткач

 

2

Забезпечити методичними матеріалами педагогічних працівників щодо проведення індивідуальних і колективних форм дистанційного навчання

У разі переходу на дистанційну форму навчання

Методист:

 Ткач Л.А.

 

Методист:

Л. Ткач

 

3

Провести методичний семінар з організації дистанційного навчання здобувачів освіти.

До 28.09.2020

Методист:

 Ткач Л.А.

 

Методист:

 Л.Ткач

 

4

Розробити методичні рекомендації для педагогічних працівників щодо методики проведення дистанційного навчання здобувачів освіти.

До 01.10.2020

Методист:

 Ткач Л.А.

Заст дир. з НВирР Л.Ростецька

Методист:

Л. Ткач

 

5

Організація та проведення засідання методичної ради училища

Згідно окремого графіку

Секретар: Ніколюк О.С.

 

Голова методичної ради:

Л. Ткач

6

Погодження плануючої документації методичних комісій училища.

До 31.09.2020

Голови методичних комісій

Методист:

Л.Ткач

7

Оформлення матеріалів «Школи передового педагогічного досвіду». «Школи молодого викладача», «Школи молодого майстра».

За окремим графіком

Члени Школи

Методист:

Л.Ткач

8

Організація та проведення конкурсів згідно плану роботи НМЦ ПТО в Черкаській області

За окремим графіком

Згідно наказу

Методист:

Л. Ткач ,

 

Заст дир. з НВирР: Л.Ростецька

9

Оформлення каталогу методичних надходжень методичного кабінету училища.

До 26.12.2020

Методист: Л.Ткач

Методист:

Л.Ткач

10

Організація проведення педагогічних читань, круглих столів тощо (відповідно до плану роботи НМЦ ПТО)

За окремим графіком

 Педагогічні працівники

Методист:

Л.Ткач

11

Організація роботи всеобучів:

педагогічний;

правововий;

комп’ютерний

Щомісяця

Колісник В.П.

Галяс А.М.

Ткач Л.А.

Методист:

Ткач Л.А

12

Методична допомога викладачам та майстрам виробничого навчання в організації позаурочної роботи із здобувачами освіти: конкурси, олімпіади тощо.

По мірі необхідності

Викладачі, майстри виробничого навчання

Заст. директора з НвирР

Ростецька Л.М.

Методист:

Ткач Л.А

 

13

Подати заявку на проходження курсів підвищення кваліфікації з професійної підготовки

До 30.09.2020

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

14

Погодити стажування майстрів в/н і викладачів професійно-теоретичних предметів

До 01.10.2020

Ст.майстер Фурман О.Я.

Заст. директора з НвирР

Л.Ростецька

15

Контроль за проходженням стажування викладачів професійної підготовки і майстрів виробничого навчання.

За окремим графіком

Педагогічні працівники

Заст. директора з НвирР

Л.Ростецька , методист: Л.Ткач

16

На засіданні педагогічної ради погодити орієнтовний план  педагогічних працівників щодо запланованих у 2021 н.р. курсів підвищення кваліфікації.

До 01.09.2020

Методист:

Ткач Л.А

О.Саюн - директор

17

Провести нараду з педагогічними працівниками училища щодо правил проходження курсів підвищення кваліфікації.

До 10.09.2020

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Л.Ткач

18

Оновити матеріали атестаційної комісії

До 20.09.2020

Методист:

Ткач Л.А

  Директор: О.В.Саюн

19

Організація роботи атестаційної комісії

За окремим графіком

Методист:

Ткач Л.А

Директор: О.В.Саюн

20

Оформити списки педагогічних працівників , які підлягають черговій атестації та підготувати подання до атестаційної комісії :

  • про присвоєння кваліфікаційних категорій і педагогічних звань;
  • про проведення позачергової атестації

До 10.10.2020

Методист:

Ткач Л.А

Директор: О.В.Саюн

21

Розробити графік роботи атестаційної комісії.

До 20.10.2020

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

22

Спланувати вивчення рівня педагогічної діяльності працівників, які атестуються, членами атестаційної комісії училища.

За окремим графіком

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

23

Скласти графіки внутріучилищного контролю

До 31.08.2020

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

24

Організувати вивчення результатів педагогічної діяльності осіб, які атестуються.

До 01.03.2021

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

25

Скласти аналітичні довідки на осіб, які атестуються.

До 10.03.2021

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

26

Провести моніторинги з якості знань здобувачів освіти за базову середню школу; І-й семестр; за рік.

За окремим графіком

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

27

Поновити матеріали з методичної роботи відповідно до номенклатури справ.

До 14.09.2020

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

28

Оновити виставки науково-методичної літератури, досягнень педагогіки , психології.

До 02.09.2020

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

29

Ознайомлення педагогічних працівників училища з методичною літературою для підготовки до занять в умовах дистанційного навчання, позаурочних заходів, доповідей на педагогічних читаннях та конференціях.

По понеділках

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

30

Надавати педагогічним працівникам допомогу в у написанні методичних розробок тощо.

По мірі необхідності

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

31

Оновити на сайті училища методичні матеріали педагогічних працівників.

Вересень-жовтень - 2020;

Травень – червень 2021

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

32

Висвітлювати на сайті училища заходи з проведеної методичної роботи.

Постійно

Методист:

Ткач Л.А

Методист:

Ткач Л.А

 


Додаток №3

 

Директору

ДНЗ «Черкаське вище професійне училище будівельних технологій»

Олександру Саюну

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

(посада, ПІБ працівника)

 

 

Пропозиція до орієнтованого плану підвищення кваліфікації

№з/п

Тема (напрям, найменування)

Суб’єкт підвищення кваліфікації

Обсяг (тривалість)*

Вид*

Форма (форми)*

Строки*

Вартість та джерела фінансування*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Не зазначається при поданні пропозиції до орієнтованого плану

 

Дата______________   

 _________________        _____________________________

               (підпис)                      (ПІБ педагогічного праціника)

 

 


Додаток №4

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення педагогічної ради

від  21.12.2020

(протокол №11)

 

 

Орієнтовний план підвищення кваліфікації педагогічних працівників

 на 2021 рік ДНЗ «Черкаське вище професійне училище будівельних технологій»

Загальна кількість педагогічних працівників, які підвищуватимуть кваліфікацію - 18 осіб

 

№з/п

Напрям

Суб’єкт підвищення кваліфікації

Кількість педагогічних працівників

1

Загальноосвітній

Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників

3

2

Професійно-теоретичний

Білоцерківський інститут неперервної освіти

6

3

Професійно-практичний

Білоцерківський інститут неперервної освіти

7

4

Практичний психолог

Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників

1

5

Керівні кадри

Київський університет менеджменту освіти.

1

 

Голова педагогічної ради______________________        Олександр Саюн

                                                                

Секретар педагогічної ради______________________  Світлана  Геращенко                                                            

 

 

 

 

 

 


Додаток №5

Директору

ДНЗ «Черкаське вище професійне училище будівельних технологій»

Олександру Саюну

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

(посада, ПІБ працівника)

 

 

Пропозиція до  річного плану підвищення кваліфікації

№з/п

Напрям

Суб’єкт підвищення кваліфікації

Тривалість

Форма

Вартість та джерела фінансування*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата______________   

 _________________        _____________________________

               (підпис)                      (ПІБ педагогічного праціника)

 


Додаток №6

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення педагогічної ради

Від14.01. 2021

(протокол № 15)

РІЧНИЙ ПЛАН

підвищення кваліфікації педагогічних працівників на 2021

ДНЗ «Черкаське вище професійне училище будівельних технологій»

№з/п

ПІБ пед.

працівника

Тема (напрям, найменування)

Суб’єкт підвищення кваліфікації

Обсяг (тривалість)

Вид

Форма (форми)

Строки

Вартість та джерела фінансування

1

Молоцило В.О.

Професійно-теоретичний

Білоцерківський інститут неперервної освіти

150 годин

Навчання за програмою підвищення кваліфікації

Дистанційна

Січень-квітень

державні

2

Кльоб Л.В.

Професійно-практичний

Білоцерківський інститут неперервної освіти

150 годин

Навчання за програмою підвищення кваліфікації

Дистанційний

Січень-травень

державні

3

Завальнюк Л.В.

Професійно-практичний

Білоцерківський інститут неперервної освіти

150 годин

Навчання за програмою підвищення кваліфікації

Дистанційний

Січень-травень

державні

4

Ростецька Л.М.

Професійно-теоретичний

Білоцерківський інститут неперервної освіти

150 годин

Навчання за програмою підвищення кваліфікації

Дистанційна

Січень-квітень

державні

5

Казаков В.О.

Професійно-практичний

Білоцерківський інститут неперервної освіти

150 годин

Навчання за програмою підвищення кваліфікації

Дистанційна

Січень-травень

державні

 Голова педагогічної ради__________________        Олександр Саюн

Секретар педагогічної ради_________________       Світлана Геращенко


Додаток №7

ПЛАН РОБОТИ

МЕТОДИЧНОЇ РАДИ НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ НА 2020-2021 НАВЧАЛЬНИЙ РІК

 

№ з/п

Назва заходу

Термін викона

ння

Викона

вець

Відповідальний

1.

Розглянути та погодити план заходів спрямованих на запобігання та протидію всіх форм насильства, булінгу (цькуванню) зі здобувачами освіти.

Серпень

 

Психолог

Самарська Л.А.

Методист: Ткач Л.А.

 

2.

Розподіл доручень між  членами методичної ради

Члени методради

Методист: Ткач Л.А.

3.

Погодження плану роботи методичної ради на 2020-2021 н.р.

Члени методради

Методист: Ткач Л.А.

1

Круглий стіл: «Стан дотримання академічної доброчесності педагогічними працівниками училища»

Листопад

Методист: Ткач Л.А.

Методист: Ткач Л.А.

2

Організація позаурочної роботи з обдарованою молоддю.

Члени

методради

Методист: Ткач Л.А.

3.

Тематична дискусія: «Дистанційна форма навчання: проблеми та організація проведення»

 

Члени

методради

Методист: Ткач Л.А.

1.

Семінар: «Особливості психолого-педагогічної роботи із здобувачами освіти з особливими освітніми потребами»

Січень

Психолог:

Самарська Л.А.

Методист:

Ткач Л.А.

2.

Круглий стіл: Організація культурно-масової роботи в училищі

Кер. гуртка

Заст дир з НВихР:

Колісник В.П.

1.

 Круглий стіл: Розгляд робіт педагогічних працівників, які будуть представлені на педагогічну виставку «Профтехосвіта Черкащини-2021»

Березень

Члени методичної ради

Методист: Ткач Л.А.

1

Підсумки роботи методичної ради училища за 2020-2021 н.р.

Червень

Члени ради

Методист: Ткач Л.А.


Додаток №8

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/Lesser_Coat_of_Arms_of_Ukraine_%28bw%29.svg/86px-Lesser_Coat_of_Arms_of_Ukraine_%28bw%29.svg.png

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ЧЕРКАСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ БУДІВЕЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

Н   А   К   А   З

___________                                            Черкаси                                         №___________

 

Про призначення  і оплату головами

методичних комісій

на 2020-2021 навчальний рік.

   

             Відповідно до п.40  «Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» затвердженого наказом  Міністерства  освіти  України від 15.04.1993 №102  та наказу Міністерства освіти і науки України «Про удосконалення методичної роботи в системі професійно-технічної освіти» від 12.12.2000р. №582,

 

НАКАЗУЮ:

 

        1. Призначити за додаткову оплату з 01.09.2020 року головами методичних комісій педагогічних працівників:

 

№ п/п

Назва методичної комісії

Прізвище та ініціали голів методкомісій

Розмір оплати

Члени методичної комісії

1.

Методична комісія викладачів суспільно-гуманітарних предметів, фізичної культури і захисту Вітчизни

Наумейко Н.В.

15%

Ткач Л.А.

Галяс А.М.

Шкіренко Н.М.

Руденко Є.В.

Битько В.С.

Геращенко С.В.

 

2.

Методична комісія викладачів природничо-математичних предметів.

Галяс А.М.

15%

Ніколюк О.С.

Чумак Ж.Д.

Колісник В.П.

Сокирко І.І.

3.

Методична комісія викладачів загальнопрофесійних предметів та професійно -  теоретичних предметів будівельного напрямку.

Кузіна М.С.

15%

Гриштопа П.П.

Дуда А.А.

Казаков В.О.

Колісник В.П.

Молоцило В.О.

Ростецька Л.М.

Абакумова К.М.

Небилиця Д.М.

Лєхмус В.В.

Халупко Л.М.

Саюн О.В.

Фурман О.Я.

4.

Методична комісія викладачів енергетичного напрямку, сільськогосподарського напрямку та сфери послуг.

Чумак Ж.Д.

15%

Гриштопа П.П.

Кузіна М.С.

Завальнюк Л.В.

Кльоб Л.В.

Палій Н.Д.

Фоміна Ю.В.

Саранча Т.І.

Томенко Н.О.

Старкова О.М.

5.

Методична комісія майстрів виробничого навчання.

Завальнюк Л.В.

15%

Герасименко В.М.

Небилиця Д.М.

Завальнюк Л.В.

Кльоб Л.В.

Казаков В.О.

Павлюк В.І.

Лєхмус В.В.

Шоколенко Н.В.

Білик Л.В.

Сириця М.О.

Халупко Л.М.

Палій Н.Д.

Фоміна Ю.В.

Томенко Н.О.

Старкова О.М.

 

 

Директор                                               

 

 

Погоджено:

голова профспілкового комітету                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №9

 

 

       Затверджено

       Директор_________

       Наказ №315 від 29.08.2019

 

ПОЛОЖЕННЯ ПРО РОБОТУ  МЕТОДИЧНИХ КОМІСІЙ

ДНЗ «ЧЕРКАСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ БУДІВЕЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ»

 

        Положення розроблено на основі наказу Міністерства освіти і науки України від 12.12.2000 №582 «Про удосконалення методичної роботи в системі професійно-технічної освіти»

 

1. Загальні положення

1.1. Методична комісія (далі МК) – структурний підрозділ внутрішньої системи управління освітнім процесом, який координує методичну, організаційну роботу викладачів та майстрів виробничого навчання відповідно до профілю навчальних предметів і професій .

1.2.МК здійснює навчально-методичне забезпечення навчально-виховного та навчально-виробничого процесів та позакласну діяльність , організовує вдосконалення відповідної фахової освіти і кваліфікації педагогічних працівників навчального закладу згідно з рівнями визначеними законодавством.

1.3. Методичні комісії – це творчі добровільні об'єднання педагогічних працівників училища.

1.4. МК створюються з метою забезпечення умов для ефективної методичної роботи педагогічних працівників та реалізації їхніх творчих задумів.

1.5. Діяльність  методичних комісій  спрямована на вирішення таких завдань:

  •      забезпечити засвоєння й використання найбільш раціональних методів і прийомів навчання та виховання учнів;
  •      підвищувати рівень загальнодидактичної і методичної підготовки педагогів для організації та здійснення освітнього процесу; проводити обмін досвідом успішної педагогічної діяльності;
  •      виявляти, пропагувати та здійснювати нові підходи до організації освітнього процесу;
  •      забезпечувати постійне засвоєння сучасної педагогічної теорії та практики;
  •      створювати умови для самоосвіти педагогічних працівників і здійснювати керівництво творчою діяльністю педагогів.

2. Структура та функції МК

2.1. Структура включає педагогічних працівників  закладу освіти  за галузями знань державних стандартів ЗП (ПТ)О.

2.2. МК може організовувати свою роботу за наявності 3 – х та більше учасників.

2.3. Керує предметною методичною комісією голова МК із числа педагогічних працівників навчального закладу з відповідною фаховою освітою, за наявності стажу роботи за фахом не менше 5 років.

2.4. Загальний контроль за роботою МК здійснює методист училища.

3. Зміст і напрямки роботи МК

Зміст роботи МК включає такі напрямки діяльності:

3.1. Розробка, апробація та впровадження новітніх освітніх технологій та систем, перспективного педагогічного досвіду, поліпшення на цій основі організації методичної роботи в навчальному закладі.

3.2. Аналіз якості освітньо-кваліфікаційного забезпечення навчально-виховного, навчально-виробничого процесу педагогічними кадрами.

3.3. Навчально-методичне консультування педагогічних кадрів навчального закладу.

3.4. Організація безперервного вдосконалення фахової освіти та кваліфікації педагогічних кадрів.

3.5. Обговорення питань із методики викладання предмета, професії щодо принципових питань програм Міністерства освіти України, розгляд навчально-плануючої документації, планів самоосвіти педагогічних працівників.

3.6. Надання допомоги педагогічним працівникам  у розвитку та підвищенні професійної майстерності.

3.7. Забезпечення своєчасного вивчення нормативних документів, виконання нормативних вимог до навчання та виховання учнів.

3.8. Підготовка та проведення олімпіад із базових дисциплін загальноосвітньої підготовки, конкурсів, захистів науково – дослідницьких робіт, турнірів, тижнів професійної майстерності, конкурсів з професійної підготовки учнів.

3.9. Проведення системи заходів, спрямованих на розвиток творчого потенціалу педагогів, вивчення і узагальнення їхнього перспективного педагогічного досвіду та його впровадження, залучення кращих із них до конкурсів професійної майстерності, навчально-методичної та науково – дослідницької роботи.

4. Голова МК:

4.1. Голова МК повинен мати вищу професійну освіту і педагогічний стаж не менше 5 років.

4.2. Голова МК підпорядковується методисту, заступникам директора та директору училища.

4.3. У своїй діяльності голова МК керується Конвенцією ООН про права дитини, Конституцією і законами України, указами Президента та рішеннями Уряду, органів управління освітою всіх рівнів з питань навчання і виховання, а також Статутом, наказами і розпорядженнями директора училища.

4.4. Голова МК працює в режимі ненормованого робочого дня, за планом роботи МК  і  функціональними обов’язками.

4.5. Голова МК планує роботу на кожен навчальний рік, виходячи із завдань і основних напрямів діяльності, визначеними органами управління освітою та директором училища .

5. Голова МК виконує такі посадові обов’язки:

5.1. Організовує планування МК на навчальний рік після узгодження їх із методистом і затвердженням директора училища.

5.2. Відвідує уроки та інші заходи, що проводяться педагогічними працівниками, аналізує їх і доводить результати до відома вчителів МК.

5.3. Відстежує своєчасну підготовку і проведення предметних олімпіад, конкурсів, інтелектуальних марафонів учителями МК, узагальнює та аналізує результати і подає їх методисту.

5.4. Узагальнює інформаційно-аналітичні матеріали з питань діяльності МК і 2 рази на рік (грудень, червень) готує узагальнений аналітичний матеріал і подає його методисту.

5.5. Забезпечує методичну допомогу педагогічним працівникам в освоєнні інформаційних програм і технологій, оволодіння методикою підготовки і проведення загальноучилищних заходів (олімпіади, конкурси тощо), організує просвітницьку роботу для вчителів МК, консультує їх із питань організації навчально-методичної роботи.

5.6. Забезпечує своєчасність підвищення професійної майстерності і кваліфікації педагогічних працівників МК, організує проведення навчальних занять для молодих спеціалістів.

5.7. Організує методичну допомогу членам МК.

5.8. Організує методичну допомогу педагогічним працівникам МК із проблеми індивідуального, дистанційного навчання, бере участь у нарадах заступника директора, методиста й інформує про підсумки діяльності  МК.

5.9. Надає допомогу заступникам директора щодо підбору матеріалу і пропаганді професійного досвіду педагогічних працівників МК.

6. Голова МК має право в межах своєї компетенції:

6.1 Вносити пропозиції щодо удосконалення професійної діяльності членів і голів МК.

6.2. Доводити і давати обов’язкові для виконання вказівки членам МК.

6.3. Відвідувати будь – які заходи, що проводять педагогічні працівники, для надання методичної допомоги і здійснення систематичного контролю якості їх проведення.

6.4. Представляти педагогічних працівників МК за успіхи в роботі, активну участь у інноваційній і науково – методичній діяльності до нагородження і заохочення директору училища.

6.5. Одержувати від адміністрації закладу інформації нормативно – правового і організаційно – методичного характеру з питань освітньої діяльності.

6.6. Обмінюватися питаннями, що входять у свою компетенцію, з адміністрацією і педагогічними працівниками інших навчальних закладів.

6.7. Звертатися за консультаціями з проблем освітньої діяльності до методистів НМЦ ПТО у Черкаській області, Черкаський обласний інститут ПОПП, до інших вищих навчальних закладів і науково – дослідних інститутів, до дослідників в інтересах удосконалення своєї роботи; підвищувати професійну кваліфікацію.

6.8. Вивчати та аналізувати роботу МК, складати списки необхідної науково – методичної літератури, технічних засобів навчання.

6.9. Рекомендувати керівництву розподіл навчального навантаження педагогів із предмету при тарифікації, розподіляти методичну роботу окремих педагогів.

7. Обов’язки  членів МК

Кожен  член МК повинен:

7.1. Постійно підвищувати професійний рівень, педагогічну майстерність.

7.2. Мати особисту програму професійної самоосвіти.

7.3. Брати активну участь у розробці відкритих заходів.

7.4. Брати участь у роботі засідань МК, практичних семінарах і т.д.

7.5. Кожному члену МК необхідно знати тенденції розвитку методики викладання предмета та виробничого навчання, нормативні документи, методичні вимоги до категорій.

7.6. Володіти основами самоаналізу педагогічної діяльності тощо.

7.7. Створювати Банк методичних розробок, тестів, діагностик, які сприяють поліпшенню якості освіти.

7.8. Вести картотеку КМЗ із предмета та виробничого навчання яке викладає.

7.9. Використовувати інноваційні технології під час проведення уроків та позакласних заходів.

7.10. Обговорювати актуальні питання навчання і виховання, пошук ефективних форм ведення уроків

7.11. Вивчати досвід колег .

7.12.Проводити відкриті уроки, виховні заходи з обов’язковим самоаналізом та аналізом.

7.13. Ознайомлюватися з новинками психолого-педагогічної та методичної літератури, фаховими періодичними виданнями.

8. Права  членів МК

Кожен  член МК має право:

8.1. Звертатися до адміністрації з проханням про відрядження на курси, семінари, тренінги з питань підвищення фахової та професійної майстерності.

8.2. Висувати пропозиції щодо поліпшення організації навчально-виховного, навчально-виробничого процесу в навчальному закладі.

8.3. Вносити пропозиції щодо організації та змісту атестації.

8.4. Брати участь у роботі МК та методичній раді навчального закладу.

8.5. Розробляти та створювати методичні рекомендації з питань освіти, виховання та розвитку, які не суперечать чинному законодавству.

8.6. Вивчати й аналізувати навчальні програми, підручники, інструкції та рекомендації МОН України, міського науково-методичного кабінету, НМЦПТО у Черкаській області.

8.7. Обговорювати та аналізувати результати конкурсів.

8.9. Підтримувати творчі зв’язки з методичними комісіями інших закладів.

8.10. Брати участь у різних педагогічних конкурсах.

9. Керівництво діяльністю МК

Контроль за діяльністю МК здійснюється методистом училища, старшим майстром, заступниками директора, директором училища.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Додаток №10

 

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЧЕРКАСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ БУДІВЕЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ»

 

План роботи

Школи передового педагогічного досвіду

на 2020-2021 навчальний рік

 

Передовий (перспективний) педагогічний досвід – оптимальна педагогічна діяльність, у процесі якої використовуються оригінальні форми, методи, прийоми, засоби, технології навчання та виховання, нові способи систематизації відомих форм, методів, прийомів та засобів, що забезпечують стійкі позитивні результати у практичному розв’язанні актуальних педагогічних проблем.

 

Мета роботи:  виявлення, вивчення, узагальнення та поширення передового педагогічного досвіду, теоретичне осмислення та прискорення процесу його трансформації в широку педагогічну практику, сприяння розвитку професійної майстерності педагогічних працівників.  

Завдання Школи ППД: виявлення, вивчення, узагальнення та поширення передового педагогічного досвіду; стимулювання творчих пошуків педагогів, розвитку їхніх педагогічних здібностей, створення середовища для його застосування в різних умовах.

Принципами виявлення, вивчення, узагальнення та поширення передового педагогічного досвіду є відповідність нормативній базі освіти; науковість, гласність, толерантність, комплексність, безперервність, особистісна зорієнтованість, гнучкість, результативність.

 

Керівник Школи ППД: методист училища Л.А.Ткач 

 

ВИВЧЕННЯ ПЕРЕДОВОГО ПЕДАГОГІЧНОГО ДОСВІДУ

Назва досвіду: «Використання  ІКТ на уроках зарубіжної літератури» (викладач – Бреус Алла Іванівна).

ПІБ, посада експерта:

Ткач Ліна Анатоліївна, методист;

Колісник Владислав Петрович – заступник директора з НВихР, викладач інформатики

Наумейко Наталія Василівна, голова м/к суспільно-гуманітарних предметів, викладач української мови і літератури;

Галяс Алла Михайлівна, голова м/к природничо-математичних предметів, викладач суспільних предметів, географії.

 

Назва досвіду: «Використання сучасних виробничих технологій на уроках виробничого навчання з перукарської справи» (майстер в/н - Фоміна Юлія Валентинівна)

ПІБ, посада експерта:

Ткач Ліна Анатоліївна, методист;

Фурман Ольга Яківна, старший майстер;

Завальнюк Лариса Василівна -  голова м/к майстрів виробничого навчання;

Казаков Володимир Олександрович, майстер в/н  І-ї категорії.

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ ПЕРЕДОВОГО ПЕДАГОГІЧНОГО ДОСВІДУ

Назва досвіду : «Використання сучасних виробничих технологій на уроках виробничого навчання з технології гіпсокартонних конструкцій» (майстер в/н – Казаков Володимир Олександрович)

ПІБ, посада експерта:

Ткач Ліна Анатоліївна, методист, «викладач-методист»;

Ростецька Людмила Михайлівна, заступник директора з НВирР, викладач спец предметів;

Шоколенко Наталія Володимирівна, майстер виробничого  навчання ІІ-ї категорії;

Молоцило Валентина Олексіївна, викладач вищої категорії, «викладач-методист»

ПЛАН  РОБОТИ ШКОЛИ ПЕРЕДОВОГО ДОСВІДУ НА

2020-2021 н.р.

 № з /п

Форма роботи

Назва заходу

Відповідальний

ЖОВТЕНЬ

 

Жовтень

1.

Засідання

Визначити чий досвід буде вивчатися і узагальнюватися

Ткач Л.А.

2.

Розгляд планування роботи ШППД на 2020-2021 навчальний рік.

Ткач Л.А.,

ГРУДЕНЬ

 

Грудень

1.

Семінар

Підсумки проведення відкритих уроків: Фоміною Ю.В.,

Бреус А.І.

Фоміна Ю.В.,

Бреус А.І.

ЛЮТИЙ

 

Лютий

1.

Круглий стіл

Аналіз використання сучасних виробничих технологій на уроках виробничого навчання з технології гіпсокартонних конструкцій. (майстер в/н Казаков В.О.)

Члени експертної комісії

КВІТЕНЬ

1.

Творчий звіт

Використання ІКТ та сучасних  виробничих технологій в освітній процес.

Фоміна Ю.В.,

Бреус А.І.

ЧЕРВЕНЬ

1.

Засідання

Узагальнення ППД майстра в/н Казакова В.О.  з «Використання сучасних виробничих технологій на уроках виробничого навчання з технології гіпсокартонних конструкцій»

Члени експертної комісії

 


Додаток №11

 

 

 

Орієнтовний план

вивчення передового педагогічного досвіду експертною комісією училища

 

ПІБ педагогічного працівника

на 2020-2021 н.р.

 

№ з/п

Заходи

Строк виконання

1

З метою вивчення професійного та методичного рівня викладача:

- вивчити плануючу документацію;

- відвідувати уроки та позаурочні заходи;

- проаналізувати доповіді, методичні розробки, дидактичний  матеріал тощо.

 

 

 листопад -лютий

 вересень - травень

 вересень - травень

2

Проаналізувати форми і методи навчання, звертаючи увагу на якість професійних навичок здобувачів освіти

 жовтень - квітень

3

Стан КМЗ  (предмету, професії)

 травень

4

Проаналізувати використання сучасних  технологій на уроках (виробничого навчання, теоретичного навчання)

 лютий - червень

5

Провести контрольні заміри знань здобувачів освіти.

 грудень, червень

6

Обговорення вивчених матеріалів на ШППД.

 червень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Орієнтовний план

узагальнення передового педагогічного досвіду

експертною комісією училища

 

ПІБ педагогічного працівника

на 2020-2021 н.р.

 

 

№ з/п

Заходи

Строк виконання

1

З метою вивчення професійного та методичного рівня викладача:

- вивчити плануючу документацію;

- відвідувати уроки, майстер – класи, позаурочні заходи;

- проаналізувати доповіді, методичні розробки, дидактичний  матеріал тощо.

 

 

 листопад - березень

         

 

2

Стан КМЗ  (предмету, професії)

 березень

3

Проаналізувати використання сучасних  технологій на уроках (виробничого навчання, теоретичного навчання)

 листопад - квітень

4

Провести контрольні заміри знань здобувачів освіти.

  грудень, червень

5

Обговорення узагальнених матеріалів на ШППД. Оформлення Картки обліку передового педагогічного досвіду.

 травень-червень

6

 Оформлення узагальнених матеріалів передового педагогічного досвіду, сформувати тематичну папку та виставку педагогічних ідей з досвіду роботи.

 червень

 

 


Додаток №12

КАРТКА

ОБЛІКУ ПЕРЕДОВОГО  ПЕДАГОГІЧНОГО ДОСВІДУ

 

ПІБ педагогічного працівника

 

Тема досвіду___________________________________________________

Прізвище, ім'я, по-батькові _________________________________________

Рік народження________      Освіта________ Фах_______________________

Посада________________________________________________________

Педагогічний стаж______________________________________________

Результати останньої атестації ___________________________________

Нагороди,звання _______________________________________________

Зміст досвіду (провідна ідея, мета, новизна, актуальність, суть, практична значущість, результа­тивність, рівень творчої само­стійності тощо)

______________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Хто, коли вивчав досвід _________________________________________

У якій формі узагальнено досвід __________________________________

Ким схвалений досвід ___________________________________________

Де зберігаються матеріали узагальнення досвіду____________________

Заходи із впровадження до­свіду __________________________________

Висновки______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №13

 

 

Державний навчальний заклад

«Черкаське вище професійне училище будівельних технологій»

 

 

                                                      ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                         Директор _______

 

Положення

про «Школу молодого майстра»

 

  1. Загальні положення

Школа молодого майстра є складовою частиною системи підвищення кваліфікації  майстрів в/н, що мають стаж менше 3 років.  Школа молодого майстра – це постійно діюче професійне об’єднання майстрів виробничого навчання, створене за ініціативою методичного кабінету.

  1. Мета і завдання

Мета:  Формування у молодих педагогів високих професійних ідеалів, потреб  в постійному саморозвитку і самовдосконаленні.

Завдання школи:

  • задовольняти потреби молодих майстрів виробничого навчання  у неперервній освіті і надавати допомогу у подоланні різних утруднень;
  • сприяти формуванню індивідуального стилю творчої діяльності ;
  • допомагати молодим майстрам впроваджувати сучасні підходи і передові педагогічні технології та сучасні виробничі технології у навчально-виробничий процес.
  1. Функції і обов’язки
    •     Організація групових занять для молодих майстрів, проведення практичних, семінарських занять, заслуховування звітів слухачів школи  з питань організації освітньої діяльності.
    • Організація вивчення професійних потреб молодих майстрів, допомога в самовдосконаленні.
    • Організація роботи щодо вивчення передового педагогічного досвіду.
  2. Права слухачів Школи молодого майстра
  • брати участь у конференціях, творчих і педагогічних майстернях;
  • використовувати матеріальну базу училища для самоосвіти;
  • одержувати консультативну допомогу від педагога-наставника;
  • підвищувати свою кваліфікацію.
  1. Відповідальність

Учасники і керівник «Школи молодого майстра» несуть відповідальність за виконання поставлених перед ними завдань, функцій і обов’язків.

  1.  Управління Школою молодого майстра

 

Керує роботою Школи ст. майстер (методист) училища. У річний план роботи включаються графік проведення занять. Заняття проводяться один раз на місяць. Залучаються до проведення занять: адміністрація училища, методист, психолог, досвідчені майстри виробничого навчання.

До основних форм роботи з молодими майстрами відносяться:

  • круглі столи, семінари , практичні заняття,  творчі звіти ;
  • відкриті уроки і позакласні заходи;
  • лекції, повідомлення і дискусії з організації навчально-виробничої роботи;
  • рольові та ділові ігри, моделювання навчально - практичних занять, тренінги тощо;
  • вивчення передового педагогічного досвіду.
  1. Діловодство
  • положення про «Школу молодого майстра в/н»;
  • план роботи;
  • банк даних про слухачів школи: кількісний і якісний склад (вік, освіта, спеціальність, педагогічний стаж, рік закінчення вищого навчального закладу);
  • звіти про роботу школи ;
  • методичні рекомендації.

 

План роботи «Школи молодого майстра

на 2020-2021 н.р.»

 

Мета  роботи «Школи молодого майстра» -  зорієнтувати молодого педагога в навчально-виробничому процесі, надати практичну допомогу в оволодінні його основами, допомогти в соціально-педагогічній адаптації до обраної професії.

«Школа молодого майстра» передбачає такі напрямки роботи:

  • Здійснення заходів із поглиблення психолого-педагогічних знань, методології навчання, вивчення директивних документів, нормативних та інструктивно-методичних матеріалів Міністерства освіти і науки України.
  • Поглиблення практико-теоретичної підготовки з професії та методики проведення уроків виробничого навчання. Організація і проведення виробничої практики.
  • Виховний процес, особливості виховної роботи майстра виробничого навчання.
  • Позакласна робота майстра виробничого навчання.
  • Впровадженням в навчально-виробничий та навчально-виховний процес передових педагогічних та виробничих технологій.

Розклад занять відповідно графіка

Поурочне

планування роботи

«Школи молодого майстра»

№ з/п

Теоретичні заняття

Практичні заняття

Відповідальний

 

ВЕРЕСЕНЬ

1.

Навчально-плануюча документація майстра в/н

 

Фурман О.Я.,ст.. майстер

2.

Планування роботи майстра

 

Фурман О.Я.,ст.. майстер

3.

Підготовка і організація проведення пробних і перевірочних робіт

 

Ростецька Л.М., заст. дир. з НВР

 

ЖОВТЕНЬ

4.

Типи і структура уроків в/н

Складання плану уроку

Ткач Л.А., методист;

 

5.

Оформлення журналів в/н

 

Фурман О.Я.,ст.. майстер

6.

Використання форм дистанційного навчання в освітньому процесі

 

Ткач Л.А., методист;

 

 

ЛИСТОПАД

7.

КМЗ в/н професії

 

Ткач Л.А., методист

8.

Ведення виховної роботи

Психолого-педагогічна характеристика здобувача освіти

Колісник В.П., заст..дир з НВихР

 

ГРУДЕНЬ

9.

Нормування навчально-виробничих робіт

Аналіз та самоаналіз уроків в/н.

Фурман О.Я.,ст.. майстер

10.

Інтерактивні методи навчання.

 

 

 

Ткач Л.А., методист

 

СІЧЕНЬ

11.

Метод проектів на уроках в/н

 

Ткач Л.А., методист

 

ЛЮТИЙ

12.

Відкритий урок – особливості підготовки та проведення.

Аналіз і самоаналіз проведеного уроку.

 

Аналіз і самоаналіз відкритого уроку.

Ткач Л.А., методист, голови методичних комісій

13.

Мотивація діяльності здобувачів освіти уроках в/н

 

Ткач Л.А., методист

 

БЕРЕЗЕНЬ

14.

Сучасні виробничі технології на  уроках в/н.

Методи застосування виробничих технологій на уроках в/н

Ростецька Л.М., заст. дир. з НВР

15.

Відвідування та аналіз уроку в/н

Проведення аналізу уроку

Ткач Л.А., методист

 

КВІТЕНЬ

16.

Позаурочна робота майстра в/н

Планування роботи гуртка

Ростецька Л.М., заст. дир. з НВР

17.

Проведення в/н на підприємстві

 

Ростецька Л.М., заст. дир. з НВР

 

ТРАВЕНЬ

19.

Підведення підсумків роботи

Анкетування майстрів

Ткач Л.А.,методист

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ДЕРЖАВНИЙ  НАВЧАЛЬНИЙ  ЗАКЛАД

«ЧЕРКАСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ БУДІВЕЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ»

 

 

 

 

     ЗАТВЕРДЖЕНО

     Директор ______ 

 

 

Положення

про Школу молодого викладача

 

  1. Загальні положення

Школа молодого викладача є складовою частиною системи підвищення кваліфікації  викладачів, що мають стаж менше 3 років і кваліфікаційну категорію “спеціаліст”. Школа молодого викладача – це постійно діюче професійне об’єднання педагогів, створене за ініціативою методичного кабінету.

  1. Мета і завдання

Мета:  Формування у молодих педагогів професійних компетентросней, потреб  в постійному саморозвитку і самовдосконаленні.

Завдання школи:

  • задовольняти потреби молодих педагогів у неперервній освіті і надавати допомогу у подоланні різних утруднень;
  • сприяти формуванню індивідуального стилю творчої діяльності педагогів;
  • допомагати молодим викладачам впроваджувати форми дистанційного навчання, сучасні підходи і передові педагогічні технології у освітній процес.
  1. Функції і обов’язки
    1.               Організація групових занять для молодих викладачів, проведення практичних, семінарських занять, заслуховування звітів слухачів Школи  з питань організації навчальної діяльності і професійної освіти.
    2.               Організація вивчення професійних потреб молодих викладачів, допомога в самовдосконаленні.
    3.               Організація роботи щодо вивчення передового педагогічного досвіду.
  2. Права слухачів школи молодого викладача
  • брати участь у конференціях, творчих і педагогічних майстернях;
  • використовувати матеріальну базу училища для самоосвіти;
  • одержувати консультативну допомогу від педагога-наставника;
  • підвищувати свою кваліфікацію.

 

 

  1. Відповідальність

Учасники і керівник Школи молодого викладача несуть відповідальність за виконання поставлених перед ними завдань, функцій і обов’язків.

  1.  Управління школою молодого викладача

Керує роботою Школи методист училища. У річний план роботи включаються графік проведення занять. Заняття проводяться один раз на місяць. Залучаються до проведення занять: адміністрація училища, психолог, досвідчені викладачі.

До основних форм роботи з молодими педагогам відносяться:

  • круглі столи, семінари , практичні заняття,  творчі звіти ;
  • відкриті уроки і позакласні заходи;
  • лекції, повідомлення і дискусії з методики викладання предмету і виховання;
  • рольові та ділові ігри, моделювання навчальних занять, тренінги тощо;
  • вивчення передового педагогічного досвіду.
  1. Діловодство
  • положення про школу молодого викладача;
  • план роботи;
  • банк даних про слухачів школи: кількісний і якісний склад (вік, освіта, спеціальність, педагогічний стаж, рік закінчення вищого навчального закладу);
  • звіти про роботу школи ;
  • методичні рекомендації.

 

ПЛАН РОБОТИ «ШКОЛИ МОЛОДОГО ВИКЛАДАЧА» НА 2020-2021 Н.Р.

Мета  роботи «Школи молодого викладача» -  зорієнтувати молодого педагога в навчально-виховному процесі, надати практичну допомогу в оволодінні його основами, допомогти в соціально-педагогічній адаптації до обраного предмету.

«Школа молодого викладача» передбачає такі напрямки роботи:

  • Здійснення заходів із поглиблення психолого-педагогічних знань, методології навчання, вивчення директивних документів, нормативних та інструктивно-методичних матеріалів Міністерства освіти і науки України.
  • Поглиблення науково-теоретичної підготовки з предмета та методики його викладання, профспрямованість предмету та мотивація його вивчення.
  • Виховний процес, його особливості проведення в училищі, методика виховання під час проведення уроку.
  • Формування предметних і ключових компетентностей здобувачів освіти.
  • Впровадження в освітній процес форми дистанційного навчання.
  • Позакласна робота вчителя та форми і методи її проведення.
  • Робота викладача над самовдосконаленням, впровадженням в освітній процес  педагогічних інноваційних досягнень.

Розклад занять відповідно графіка

Планування роботи

«Школи молодого викладача»

 

№ з/п

Теоретичні заняття

Практичні заняття

Відповідальний

 

ВЕРЕСЕНЬ

1.

Нормативно-правова база: Закон України «Про освіту», Закон України «Про повну загальну середню освіту», Положення про організацію навчально-виробничого процесу  у професійно-технічних навчальних закладах. Положення про навчально-виховний заклад системи освіти. Оцінювання навчальних досягнень учнів. Державні стандарти з предметів і професій.

 

Оформлення журналів теоретичного навчання.

Ткач Л.А., методист

2.

Складання поурочно-тематичних планів з предмету. Робота зі стандартами ЗП (ПТ)О.

Оформлення журналів з виховної роботи в групах.

Ткач Л.А., методист;

Колісник В.П., заст. дир.. з НВихР

 

ЖОВТЕНЬ

3.

Правила оформлення папки навчальної документації.

Складання планів позаурочної роботи з предмету.

Ткач Л.А., методист;

 

4.

Відповідність типу уроку його структурі.

Формування мотивації навчальної діяльності

Ткач Л.А., методист;

 

5

Впровадження в освітній процес форми дистанційного навчання.

 

Ткач Л.А., методист;

 

 

ЛИСТОПАД

8.

Учнівський колектив – основа виховання

Складання психолого-педагогічної характеристики учня

Самарська Л.А.,

психолог

9.

Формування ключових і предметних компетентностей здобувачів освіти.

Складання плану (конспекту) уроку

Ткач Л.А., методист

 

ГРУДЕНЬ

10.

Теоретичні засади проведення аналізу уроку т/н

Аналіз та самоаналіз уроків теоретичного навчання.

Ткач Л.А., методист

11.

Інтерактивні методи навчання.

 

 

 

Ткач Л.А., методист

 

СІЧЕНЬ

12.

Суть і функції методів навчання: наочний,практичний, ігровий.

Використання методів навчання на різних етапах уроку.

Ткач Л.А., методист

 

ЛЮТИЙ

13.

Відкритий урок – особливості підготовки та проведення.

Аналіз і самоаналіз проведеного уроку.

 

Аналіз і самоаналіз відкритого уроку.

Ткач Л.А., методист, голови методичних комісій

14.

Вимоги до  паспорту кабінету та  КМЗ предмету

Оформлення паспорту кабінету та КМЗ предмету.

Ткач Л.А., методист

 

БЕРЕЗЕНЬ

15.

Використання інноваційних технологій під час проведення уроків т/н.

Методи застосування інноваційних технологій на різних етапах уроку теоретичного навчання.

Заступник директора з виховної роботи

16.

Відвідування та аналіз уроку

Проведення аналізу уроку

Ткач Л.А., методист

 

КВІТЕНЬ

17.

Нестандартні уроки з теоретичного навчання.

Структура уроків

Ткач Л. А., методист

18.

Організація, мета, форми проведення предметних тижнів.

 

Створення сценарію позаурочного заходу.

Ткач Л. А., методист

 

ТРАВЕНЬ

19.

Підведення підсумків роботи

Анкетування викладачів

Ткач Л.А.,методист

 

 

 


Додаток №14

 

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЧЕРКАСЬКЕ ВИЩЕ УЧИЛИЩЕ БУДІВЕЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ»

 

ЗМІСТ

діяльності творчої групи

по створенню

програмно-методичного забезпечення самоосвітньої діяльності здобувачів освіти на різних етапах навчання.

(жовтень 2019- травень 2021)

 

  • Керівник групи:

 

Молоцило Валентина Олексіївна; викладач спеціальних предметів; викладач вищої категорії, «викладач-методист»

 

 Якісний склад членів творчої групи:

 

  • Галяс Алла Михайлівна, викладач суспільних предметів, викладач вищої кваліфікаційної категорії,«старший викладач»;
  • Казаков Володимир Олександрович, майстер виробничого навчання чотирнадцятого тарифного розряду; ІІ-ї категорії
  • Кльоб Людмила Василівна, майстер  виробничого навчання чотирнадцятого тарифного розряду;
  • Гриштопа Павліна Петрівна, викладач креслення, викладач ІІ-ї кваліфікаційної категорії».
  • Лехмус Віталій Володимирович, майстер виробничого навчання тринадцятого тарифного розряду;
  • Абакумова Катерина Леонідівна, викладач спеціальних предметів, «спеціаліст»;
  • Герасименко Володимир Миколайович, майстер виробничого навчання чотирнадцятого тарифного розряду.

 

Проблема: "Педагогічна підтримка розвитку самоосвітньої  (модульної) компетентності здобувачів освіти"

 

 Основні завдання творчої групи: Дослідження умов формування самоосвітньої компетентності здобувачів освіти, створення програмно-методичного забезпечення самоосвітньої діяльності здобувачів освіти на різних етапах освітнього процесу.

 

 Мета : опрацювання теоретичного матеріалу з даної проблеми; ознайомлення з педагогічним досвідом, який висвітлює дане питання: визначення оптимальних напрямів науково-методичного дослідження даної проблеми.

 

Кінцева мета роботи групи:

 

-  глибоке оволодіння компетентнісно орієнтованими технологіями та їх використання для формування компетентностей особистості;

-  створення системи формування самоосвітньої компетентності здобувачів освіти на різних етапах навчання;
-  накопичення власного досвіду з проблеми;
-  презентація результатів роботи, поширення досвіду серед педагогічних працівників.

 

Очікувані результати роботи групи:

 

Очікувані результати роботи групи:
-  підвищення професійної компетентності педагогічних працівників;
-  створення умов для успішного навчання і самоосвіти  педагогічних працівників;
-  формування компетентності саморозвитку і самоосвіти здобувачів освіти;
-  покращення якості освітніх послуг;
-  впровадження педагогічного досвіду в роботу училища.

План

роботи творчої групи на 2019-2021 навчальний рік

 

Засідання І (листопад - 2019)

Тема: Організаційне забезпечення діяльності творчої групи.

 

1.  Ознайомлення творчої групи з сучасними підходами до формування компетентної особистості.

Молоцило В.О.

2.     Презентація проекту плану роботи творчої групи на перспективу та навчальний рік.

Кльоб Л.В.

3.     Обговорення та схвалення плану роботи творчої групи на 2019 - 2021 н.р.

Члени творчої групи

4.     Розподіл доручень між членами групи.

                                                                                            Члени творчої групи

5. Обмін інформацією про науково-методичну літературу, педагогічний досвід з проблеми.

                                                                                            Члени творчої групи

6.     Вироблення та затвердження рекомендацій.

 Робота між засіданнями

1.    Грунтовне опрацювання теоретичного матеріалу з даної проблеми.

2.     Вивчення науково-педагогічної літератури з проблеми.

3.    Ознайомлення з педагогічним досвідом, який висвітлює дане питання.

 

 

Рекомендації  засідання творчої групи

 Робота між засіданнями

1. Опрацювати науково-педагогічну літературу, інтернет - ресурси з питань формування самоосвітньої компетентності.

          Члени творчої групи

                  До 01.06.2020 р.

2. Ознайомитись з педагогічним досвідом щодо проблемно-методичного забезпечення самоосвітньої діяльності здобувачів освіти на всіх етапах.

                                                                                            Члени творчої групи

                 До 27.12.2019 р.

 3. Проаналізувати структурування компетентностей у «Загальних критеріях оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти».

          Члени творчої групи

                  До 27.12.2019 р.

4. Узагальнити інформаційні матеріали щодо складових самоосвітньої компетентності.

Бура К.Л., Галяс А.М.,Гриштопа П.П.

                    До 01.06.2019 р.

  

 

Засідання ІІ (червень - 2020)

Тема: Теоретичні аспекти формування самоосвітньої компетентності здобувачів світи.

1. Сутність понять «самоосвіта», «самоосвітня компетентність», «компетентна особистість».

                                                                                                   Абакумова К.Л.

2.  Професійні компетентності.

Гриштопа П.П.

3.     Складові самоосвітньої (модульної) компетентності:

а) навчально-організаційні уміння (працювати за алгоритмом, самостійно складати алгоритм, гігієна праці, самоконтроль, самооцінювання, уміння працювати в колективі);

Молоцило В.О.

б) навчально-інформаційні уміння (робота з Інтернет - ресурсами, володіння різними способами читання, складання плану, рецензій, конспекту, уміння користуватися бібліотекою, проводити спостереження, експеримент);

Галяс А.М.

в) навчально-інтелектуальні уміння (володіння діалогічною мовою, уміння керувати увагою, володіння прийомами запам’ятовування інформації);

Кльоб Л.В.

г) навчально-інтелектуальні уміння (аналіз, синтез, означення понять, порівняння, класифікація, систематизація, узагальнення, абстрагування, уміння відповідати на запитання, виконувати творчі роботи).

Казаков В.О.

4.     Рівні сформованості самоосвітньої (модульної) компетентності учнів.

Герасименко В.М.

Рекомендації  засідання творчої групи

Робота між засіданнями

1.    Систематизація матеріалів  з питань формування самоосвітньої (модульної) компетентності здобувачів освіти.

2. Укладання тематичної картотеки «Формування самоосвітньої (модульної) компетентності особистості як засобу підвищення якості освітньої діяльності».

3.     Створення інформаційного банку з даної проблеми.

                                    

   Засідання ІІІ (листопад -2020)

Тема: Формування самоосвітньої компетентності здобувачів освіти у процесі освітньої діяльності.

1.  Компетентне ставлення особистості до життя – один з найважливіших факторів успішного навчання.

  Гриштопа П.П.

2.     Формування ключових і предметних компетентностей.

Казаков В.О.

3.     Фактори формування самоосвітньої компетентності здобувачів освіти на різних етапах навчання.

Бура К.Л.

4.     Виклад матеріалу уроків за модулями.

Герасименко В.М.

 Рекомендації  засідання творчої групи

Робота між засіданнями

1.   Взаємовідвідування уроків членами творчої групи. Мета відвідування: ознайомлення з технологіями, методиками, засобами формування самоосвітньої (модульної) компетентності здобувачів освіти на різних етапах навчання.

2.        Розробка методичної пам'ятки «Формування самоосвітньої компетентності здобувачів освіти засобами сучасних освітніх технологій».

 

Засідання ІV (червень -2021)

Тема: Використання інноваційних технологій для формування самоосвітньої компетентності особистості здобувачів освіти.

 

1. Презентація розробленої методичної пам'ятки «Формування самоосвітньої компетентності здобувачів освіти засобами сучасних освітніх технологій».

Лехмус В.В.

2.     Аналіз результатів роботи творчої групи.

Молоцило В.О.

3.     Звіт членів творчої групи про виконану роботу.

                                                                                            Члени творчої групи

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додав(-ла)
Ткач Ліна
Додано
24 березня 2021
Переглядів
4894
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку