Методичний посібник "Воркшоп з написання бізнес-плану"

Про матеріал
Збірник дидактичних матеріалів «Воркшоп з написання бізнес – плану» розроблено як практична частина курсу «Кар’єра в бізнесі: підприємницький успіх» Метою викладання практичного курсу є формування у майбутніх кваліфікованих робітників сфери послуг підприємницької компетентності, мотивація до започаткування власної справи та вивчення практичних послідовних дій (з моменту зародження підприємницької ідеї до її втілення і реалізації основної мети такої діяльності). Основним завданням вивчення практичного курсу є формування знань, вмінь та уявлень про практичні положення підприємницької діяльності.
Перегляд файлу

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

 

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

 

                 КЗО «ВАСИЛЬКІВСЬКЕ  ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНЕ УЧИЛИЩЕ» ДОР»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВОРКШОП

з написання бізнес-плану  щодо організації   бізнесу

 

 

 

 

 

 

                                                 Розробник :

                                                                  Олена ВОЛОБУЄВА, 

                                                                                   викладач суспільних дисциплін

                                                                           спеціаліст вищої категорії,

                                                               викладач-методист

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                               Шев’якине

2023

 

 

 

 

АНОТАЦІЯ

на збірник дидактичних матеріалів «Воркшоп з написання бізнес - плану щодо організації   бізнесу»

 

Збірник дидактичних матеріалів «Воркшоп з написання бізнес – плану» розроблено як практична частина  курсу «Кар’єра в бізнесі: підприємницький успіх»

Метою викладання практичного курсу  є формування у майбутніх кваліфікованих робітників сфери послуг підприємницької компетентності, мотивація до започаткування власної справи та вивчення практичних послідовних дій (з моменту зародження підприємницької ідеї до її втілення і реалізації основної мети такої діяльності). Основним завданням вивчення практичного курсу  є формування знань, вмінь та уявлень про практичні положення підприємницької діяльності.

Воркшоп містить методичні розробки 1 теоретичного уроку «Методологічна база бізнес-планування діяльності малого підприємства» та 4 практичних: «Титульний аркуш. Резюме. Характеристика підприємницької  діяльності. Аналіз ринку», «Маркетинговий план. Організаційний план. Виробничий план», «Інвестиційний план. Фінансовий план. Ризики в підприємницькій діяльності».

Дидактичним забезпеченням  занять є: міні-лекція «Методологічна база бізнес-планування діяльності малого підприємства », шаблон індивідуальних  карт  «Структура бізнес – плану, опорний конспект «Структура бізнес-плану»; картка «SWOT – аналіз бізнес-ідеї», приклади бізнес-планів, методичні рекомендації щодо написання розділів бізнес-плану, картки з формулами, робочий зошит тощо.

Курс «Кар’єра в бізнесі: підприємницький успіх» впроваджено в рамках експериментальної роботи всеукраїнського рівня «Формування підприємницької компетентності майбутніх кваліфікованих робітників сфери послуг у процесі професійної підготовки» у 2022/2023 н. р. в ЗП(ПТ)О Дніпропетровської області.

Підсумком вивчення курсу став воркшоп з написання бізнес-плану для

започаткування бізнесу. Усі здобувачі освіти експериментальної групи склали свій бізнес-план.

 У комунальному закладі освіти «Васильківське професійно – технічне училище» Дніпропетровської обласної ради» матеріали воркшопу  успішно використовувались під час вивчення теми «Підприємництво як форма діяльності в умовах ринкової економіки» предмета «Основи галузевої економіки та підприємництва»  та теми «Розробка бізнес – плану» предмета «Основи професійної мобільності» в групах 1і 3 курсів, які навчаються за професією «Кухар, кондитер»

         У закладах освіти, які є учасниками експерименту, здійснено адаптацію розробленої в ході експерименту технології формування підприємницької компетентності у майбутніх кваліфікованих робітників сфери послуг.

Матеріали спеціального курс «Кар’єра в бізнесі: підприємницький успіх» ввійшли до електронного навчально-методичного комплексу з основ підприємницької діяльності, який має за мету конструювання цілісного процесу навчання,  забезпечує оволодіння здобувачами комплексом знань і вмінь, необхідних для започаткування власної справи, основу реалізації яких складає підприємницька компетентність.

 

 

 

 

Тема програми: Воркшоп  з написання бізнес - плану  щодо організації   бізнесу

 

 

Тема: Методологічна база бізнес-планування діяльності малого підприємства

 

Мета уроку: з`ясувати поняття «Бізнес-план», ознайомитися з методологією бізнес -плану, структурою та змістом бізнес – плану;

-         розвивати вміння аналізувати та систематизувати навчальний матеріал;

-         виховувати  підприємницьку культуру та активність.

 

Тип уроку:  Первинного засвоєння знань

 

Форми та методи навчання:  Лекція, метод «Портрет теми», метод «Чиста дошка», індивідуальна робота, колективна робота, метод «ДРІД »

 

Дидактичне забезпечення:  Міні-лекція «Методологічна база бізнес-планування діяльності малого підприємства », шаблон індивідуальних  карт  «Структура бізнес – плану .

 

Матеріально – технічне забезпечення:  Фліп-чарт, приклад бізнес-плану, міні-лекція.

 

Використані джерела:  К и П. Барроу «Бізнес-план. Практичний посібник» - Київ: Знання, 2005 р., 434 ст., Должанський І.З.  Загорна Т.О.  «Бізнес-план. Теорія розробки» - Київ: Центр навчальної літератури. 2019, 384 ст.

 

Хід уроку

 

  1. ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА

 

       1.Перевірка присутності учнів,готовність до уроку.

       2.Привітання.

 

  1. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, МЕТИ ТА ЗАВДАНЬ                                                                               УРОКУ

Доведення здобувачам освіти теми, мети уроку, форм та методів роботи, вимог до знань

  1. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Колективна робота

       З`ясування понять «Підприємництво», «Підприємець», «Юридичний статус підприємця », «Бізнес - ідея», «Бізнес – план» за методом «чиста дошка».

       Викладач записує на фліп-чарті поняття. Після з`ясування кожного, поняття  стираються з дошки по черзі, допоки дошка не буде чистою.

 

 4.  ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 

 4.1. Лекція викладача за планом:

 

       1.Бізнес-план  та його роль у заснуванні власної справи.

       2.Методологія бізнес-планування.

       3.Структура бізнес-плану.

       4.Пояснення щодо додатків до бізнес-плану.

 

4.2. Індивідуальна робота з картками.

Завдання: Створити   опорний конспект  «Структура бізнес-плану»  за методикою «Портрет теми».

 

  1. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

 

5.1. Робота в групах. Робота з документом.

Завдання : Ознайомитись з прикладом бізнес-плану підприємницької діяльності «Роздрібна торгівля товарами продуктової групи».

 

5.2. Колективна робота.

  Обговорення документу, обмін думками.

 

 6. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

 

6.1. Вербальна оцінка роботи здобувачів освіти на уроці.

6.2. Рефлексія методом «ДРІД»:

   Д – досвід (знання, які мали з теми)

    Р – рефлексія (які відчуття викликали)

    І – інформація (яку нову інформацію отримали)

   Д – дії (як будуть діяти в майбутньому)

 

7.   ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 

     Завдання:

       1.Опрацювати опорний конспект.

       2.Обрати бізнес-ідею для написання власного бізнесу.

       3.Зібрати дані для написання бізнес-плану .

 

ФОНДОВА ЛЕКЦІЯ

 

Методологічна база бізнес-планування діяльності малого підприємства

 

  1. Поняття та призначення бізнес – плану
  2. Загальні правила складання бізнес – плану
  3. Структура бізнес – плану

 

1. Поняття та призначення бізнес – плану

Бізнес - план – це документ, що описує всі основні аспекти майбутньої діяльності, аналізує проблеми, з якими можна зіткнутися, а також визначає засоби їх вирішення.

Правильно складений бізнес – план у кінцевому результаті відповідає на запитання: чи варто взагалі вкладати гроші в цю справу, чи дасть вона прибутки і чи виправдаються усі витрати сил та засобів.

Бізнес – плани складають для зовнішнього використання, щоб відобразити справу  в найбільш вигідному світлі (зокрема інвесторам) та для внутрішнього використання – як інструмент керування.

Основна мета розробки бізнес - плану – планування підприємницької діяльності на найближчий та віддалені періоди часу відповідно до вимог ринку.

 

   2. Загальні правила складання бізнес – плану

 

Якщо ви вирішили скласти бізнес-план самостійно,вам необхідно знати,що існують три основних етапи підготовки проекту:

Попереднє дослідження. На цьому етапі здійснюється збір даних для реалізації проекту,маркетинговий аналіз. Попередньо оцінюється ефективність проекту,без обліку схеми фінансування (процентних ставок по кредитах, порядку і термінів сплати відсотків тощо).

Проектування. На цьому етапі показники ефективності розраховуються з урахуванням схеми фінансування.

Експертиза проекту. Перевіряється стійкість і чутливість показників проекту до зміни різних факторів.

У бізнес-плані визначаються результати всіх трьох етапів.

При самостійній підготовці бізнес-плану допомога може знадобитися вже на етапі збору інформації,бо навіть бухгалтерська звітність виявляється недоступною-інформацію доводиться збирати по крихтах. Інколи виникають труднощі і з оцінкою ефективності проекту і його експертизою.

При формуванні бізнес-плану особливу увагу необхідно приділити мові і стилю. В межах підготовки плану правильно обраний стиль викладу часто є запорукою успіху. Особливу увагу слід звернути на подвійне спрямування бізнес-плану. З одного боку, це серйозний аналітичний документ, а з іншого боку – засіб реклами. Відповідно до цієї особливості слід обрати й мову бізнес-плану. Він повинен бути зрозумілий усім. Часто фахівець, що складає бізнес-план, використовує в тексті сленг свого професійного середовища,який зрозумілий тільки людям, які працюють у тій же галузі, але малозрозумілий для інших. Варто також сказати і про орфографію та пунктуацію. Помилки можуть викликати в читача негативне відношення до автора плану,а, отже,і до майбутнього бізнесу в цілому.

Таким чином, бізнес-план повинен бути написаний діловою мовою,дохідливою,живою, але не примітивною. Виключне використання професійних термінів, незрозумілих неспеціалісту в даній галузі.

При складанні бізнес-плану необхідно пам`ятати ,що інформація в ньому повинна бути повною, чіткою і у той же час короткою. Часто при складанні бізнес плану використовують прикметники дуже експресивного забарвлення,але краще уникати зайвої емоційності викладу,а натомість включити до плану цифрові показники. Вони набагато лаконічніші,але більш ефективно впливають на зацікавлених осіб. Однак,за великої кількості різних цифрових матеріалів ,їх сприйняття та оцінка ускладнюються,особливо при першому ознайомленні з планом. У зв`язку  з цим рекомендується перевірений метод згортання інформації: її класифікують за визначеними категоріями (показниками) і представляють в аналітичній(табличній) чи графічній формі.У систематизованому вигляді,коли можлива порівняльна оцінка,цифрові дані сприймаються набагато легше,а тому-результативніше.

Бізнес-план повинен бути лаконічним і легко читатися,бути зрозумілим,без граматичних помилок і відображати перспективи виходу на великий та прибутковий ринок. Текст може бути проілюстрований графічним матеріалом і діаграмами.

Щодо повного викладу бізнес-плану,то від його рівня багато в чому залежить його успішне використання. Хоча складові розділів плану можуть варіюватися автором на його розсуд, це не означає,що за бажанням укладача можуть не наводитись важливі розділи,що стосуються,наприклад,цифрових значень доходів. Навпаки,чим повнішою і достовірнішою буде подібна інформація,тим ефективніше впливатиме бізнес-план на потенційного учасника бізнесу,зокрема інвестора.

Отже, бізнес-план є складним за структурою документом. Його параграфи і розділи повинні охоплювати всі аспекти майбутньої діяльності.

Бізнес-план повинен створювати враження точності і надійності,бути професійним і реалістичним.

Бізнес-план можна умовно розділити на три основні частини: резюме, основний текст який включає більшість стандартних розділів і фінансовий план з фінансовими або іншими необхідними таблицями.

Склад, структура і обсяг бізнес-плану визначається специфікою підприємницької діяльності, розмірами запропонованого ринку збуту товарів (надання послуг), наявністю конкурентів, перспективами розвитку бізнесу і може видозмінюватися залежно від типу завдань. Проте, у ньому обов`язково слід відобразити основну ідею, цілі бізнесу,специфіку підприємницької діяльності,організаційну і виробничу структуру,стратегії фінансування, пропозиції по інвестиціях,перспективи розвитку тощо.

 

Титульна сторінка. Пояснення і рекомендації

зі складання титульного аркуша

 

Оформлення бізнес-плану розпочинається з підготовки титульного аркуша. Він повинен бути інформативним і виглядати професійно з вказівкою щодо конфіденційності самого плану. Титульний аркуш бізнес-плану – це візуальне звертання від вашого бізнесу. Він створює перше враження, тому повинен бути привабливим і відразу надати таку інформацію: де, коли і хто склав цей документ. Тут же вказується назва проекту, яка коротко і чітко формулюватиме ідею,закладену в бізнес - плані.

На титульному аркуші обов`яково слід вказати наступне:

-         назва проекту (призначення вашого бізнес-плану);

-         прізвище, ім`я, по батькові розробника  бізнес-плану;

-         дата (місяць і рік) складання бізнес-плану.

 

 

Зміст

 

     Друга сторінка плану містить зміст, який відображатиме його структуру. Це зміст розділів чи параграфів плану. У будь-якому варіанті зміст повинен бути чітко позначений, бажано арабськими цифрами.

     Про ці та наступні розділи бізнес-плану докладніше йтиметься в розділі «Рекомендації зі складання бізнес-плану».

 

Чого не слід відображати в бізнес-плані:

 

Не можна робити нереалістичні прогнози.

Не можна недооцінювати труднощі розвитку бізнесу.

Не можна недооцінювати конкуренцію.

Не можна припускати, що читачі знають технічний лексикон вашого майбутнього бізнесу.

Не можна включати довгі і надто вузькі технологічні терміни.

Не можна включати до плану інформацію високо конфіденційного характеру.

Не можна уникати обговорення ризику, що супроводжує бізнес. Це може підірвати довіру до вашого плану.

 

3. Структура бізнес – плану

 

Важливе значення має структура бізнес-плану,що є досить складним документом, який включає в себе опис діяльності,її потенціалу, оцінку внутрішнього і зовнішнього середовища бізнесу,конкретні дані про подальший розвиток.

Будь-який бізнес має свої особливості і тому не може існувати «стандартного плану», придатного для всіх випадків. Будь-яка запропонована форма дає лише загальне уявлення.

Наведений далі зміст бізнес-плану є лише схемою, і може бути прикладом для роботи, але при цьому він має відповідати визначеним стандартним вимогам, включаючи декілька спеціалізованих розділів, перелік яких більш-менш стандартний.

Що входить у бізнес план?

Основні розділи бізнес-плану та їх елементи:

 

  1. Резюме

-         мета плану;

-         короткий опис бізнесу і його цільового клієнта;

-         що робить ваш бізнес несхожим на бізнес ваших конкурентів;

-         що повинно викликати довіру до вашого бізнесу (звітні матеріали, кваліфікованість керівника групи і т. д.);

-         витяги з основних фінансових пропозицій.

  1. Характеристика бізнес-ідеї

- аналіз ідеї;

- основні напрямки і мета діяльності;

- характеристика виду економічної діяльності.

          - ознайомлювальний опис продукції (послуги) і їх застосування;

          - специфіка продукції (послуги), відмінності чи унікальність;

          - технологія і кваліфікація, необхідні у вашому бізнесі;

          - ліцензії / патентні права (у разі потреби);

          - майбутній потенціал продукту (послуги).

3. Аналіз ринку

         - покупці;

         - конкуренти (їх сильні і слабкі сторони);

         - сегменти ринку,його розмір та можливості зростання;

         - склад вашої клієнтури;

         - вплив конкуренції.

4. Маркетинговий план

         - маркетингове  розміщення (забезпечення конкурентоздатності продукції (послуг) – основні характеристики  продукції (послуг) в порівнянні з конкуруючими;

         - ціноутворення;

         - схема поширення товарів;

         - методи стимулювання продажу.

5.  Організаційний план

         - планування потрібної  кількості персоналу;

         - характеристика персоналу;

         - методи стимулювання.

6. Виробничий план

         - виробничий цикл;

         -  приміщення;

         - обладнання;

         - схема розповсюдження продукції;

         - обсяг необхідних засобів;

7. Інвестиційний та Фінансовий план

        - необхідні інвестиції;

        - прогнозування обсягу продажу;

        - оцінка прибутку;    

        - собівартість продукції, обсяги продажу, прибутку;

        - аналіз обігу коштів;

        - таблиця річного балансу.

8. Оцінка ризиків

        - можливі ризики;

        - методи та заходи подолання;

      

   

9. Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Портрет теми

«Структура бізнес-плану»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                    ПРИКЛАД

 

ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОНИЙ  ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БІЗНЕС-ПЛАН

 

 

 

Надання послуг по  бухгалтерському обліку та аудиту

 

Організаційно-правова форма:     Фізична особа-підприємиць

 

 

 

 

Виконавець: _Кучеренко Ольга Петрівна       ____                           

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                          

  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Розділ 1. Резюме

 Я, Кучеренко Ольга Петрівна, прагну зайнятися приватним бізнесом, де зможу застосувати напрацьовані знання і досвід для втілення своєї мети. Основний напрямок підприємницької діяльності полягає у наданні консультаційних послуг з бухгалтерського обліку та аудиту для юридичних та фізичних осіб у сел. Васильківка та Васильківського району. 
       Я отримала вищу фінансову освіту у Дніпропетровській фінансовій академії у 2006р. Маю професію спеціаліст з фінансів, стаж роботи – 33 роки.                                                                                  За роки роботи по спеціальності отримала досвід, знання і зможу запропонувати підприємствам всіх форм власності послуги по якісному веденню бухгалтерського обліку, оподаткуванню згідно з діючим законодавством України та аудитом. Крім того, дуже добре опанувала роботу з комп’ютерною технікою і з бухгалтерськими програмами. Таким чином, зможу допомогти бухгалтерам-початківцям  здолати  труднощі при роботі на ПК.

Мета бізнес-плану: обгрунтовання одноразової допомоги від центру зайнятості та аналіз ефективності  вибраного бізнесу.

Вид діяльності : надання послуг по бухгалтерському обліку та аудиту.

Місце розташування:  сел. Васильківка, вул.Гаркуші,2 кв.14

Місце діяльності: сел.Васильківка та Васильківський район

Потреба в інвестиціях: 17688,00 гривень.

Період окупності: 10 місяців 

     
                                     Розділ 2. Характеристика підприємницької діяльності

           Основний напрямок підприємницької діяльності полягає у наданні консультаційних послуг з бухгалтерського обліку та аудиту для юридичних та фізичних осіб.

  Бухгалтерський облік є невід’ємною частиною діяльності будь-якого підприємства, яке працює з метою прибутку. Значення обліку сьогодні дуже важливе, тому що зростає кількість підприємств малого  бізнесу. Та, на жаль, некожен керівник підприємства (особливо приватні підприємці) вважає за потрібне мати у штаті бухгалтера, який би вів облік його діяльності. В зв’язку з цим, він потребує у отриманні кваліфікаційної допомоги у вигляді ведення первинної документації, складання звітності, оподаткування.       Перелік послуг, що пропонуються:

 1.Обробка первинних документів;

 2.Облік доходів та витрат підприємства;

 3.Нарахування заробітної плати

  4.  Складання статистичної та податкової звітності;

   5.  Ведення бухгалтерського обліку за допомогою комп’ютерних програм                «1С7:підприємство»,«Медок»,«Дебет-Кредит»;                       
   6.     Консультації з ведення бухгалтерського обліку;

   7.     Консультації по оподаткуванню та складанню звітності.


      Для підтримування конкурентоздатності моїх послуг, планується постійна робота над собою, над якістю послуг, над свіжістю інформації та зацікавленістю клієнтів, а також надання додаткових послуг.
 

 

                                                         Розділ 3. Аналіз ринку збуту


        Детальний аналіз ринку є важливою умовою ефективності підприємницької діяльності. На основі проведеного аналізу було виявлено, що потенційними споживачами моїх послуг можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Серед них можуть бути як наймані працівники, так і керівники підприємств. При цьому вік клієнта може бути різний – від 16 років і до пенсійного віку, а також пенсіонери, які вирішили зайнятися підприємницькою діяльністю.

    Аналіз ринку дав можливість визначити, що попит на даний вид послуг постійно збільшується.

   На ринку надання даних послуг існує конкуренція, що заставляє обмірковувати кожен крок і “не спати”, а рухатись вперед.

Головною перевагою конкурентів є досвід роботи, що означає:
-   знання коньюнктури ринку,
-  постійна клієнтура,
-  створена репутація,
-   налагоджена система організації праці.
Але у конкурентів є також і деякі недоліки:
-   надто високі ціни на надання послуг,
-   відсутність диференційності у відношенні до клієнта,
-   не завжди якість відповідає вартості послуг

     Які заходи треба провести для підвищення конкурентно- здатності мого підприємства:
-  постійний контроль ціноутворення,
-  підвищення якості надання послуг,
- підвищення кваліфікації,
- проведення рекламної компанії,
- безмежна любов до клієнта, взаємоповага.

 


                                                 Розділ 4. План маркетингу


      Основним завданням маркетингової політики є просування товарів чи послуг на ринку. Перш за все необхідно визначитися з клієнтурою та ціновою політикою майбутньої підприємницької діяльності. Зважаючи на те, що вартість послуг, нажаль, іноді впливає на вибір клієнта, та після аналізу переваг і недоліків моїх конкурентів, я не вважаю за потрібне ставити надто високі ціни за послуги.  Вартість послуг буде залежати від суми витрат (канцтовари, література, інтернет, законодавча база), від затраченого часу на підготовку та на проведення роботи.

Планується гнучка система знижок (від 5 до 15 %):
-  для постійних клієнтів,
-   для корпоративних клієнтів,
-   для студентів та пенсіонерів,
-    інші соціальні знижки.

    Перш за все каналом збуту послуг стане реклама. Для  початку планую розмістити оголошення у районній газеті «Васильківський вісник» та на місцевому телебаченні. Також з самого початку планую замовити візитні картки,  рекламні листівки.
    Дуже велику перевагу я надаю якості послуг, які надаватимуться. Тому просувати свої послуги на ринок планую тільки якісно, щоб задовольнити потреби клієнта. Велике значення має і людський фактор. Добропорядність, чуйність, дружнє ставлення до клієнта, вміння вислухати і допомогти, вчасна інформаційна підтримка підвисять мій рейтинг на ринку бухгалтерських
                                                  

                                                     Розділ 5. План виробництва

 

        Для здійснення підприємницької діяльності я вирішила стати фізичною особою - підприємцем (скорочено ФОП) без створення юридичної особи. Така організаційно-правова форма діяльності для мене є найвигіднішою з наступних причин:
1- не потребує великих капіталовкладень при реєстрації;
2-  є можливість спрощеної системи оподаткування, що значно заощаджує мій час та кошти (транспорт, то що) на відвідування різних інстанцій;
3- більш просте ведення бухгалтерського обліку, що спрощує взаємовідносини з податківцями та іншими держустановами;
4- помірна сума фіксованого податку, яка майже не вплине на мій фінансовий стан,
5- не планується залучення найманих працівників найближчим часом.
Ця форма діяльності має деякі переваги:
-  самостійне управління своїми справами,
-  самостійне прийняття рішень,
-   відсутність регламенту в роботі,
-   можливість обирати систему оподаткування,
-   немає потреби в ліцензуванні та патентуванні.

      На початку свого бізнесу планується не великий обсяг надання послуг, тому залучення найманих робітників зайве. Але для виконання деяких видів послуг в разових випадках можливо залучення відповідних спеціалістів за договорами підряду. Це стосується і спеціалістів з юриспруденції в разі виникнення спірних юридичних питань.
Планую надавати послуги за адресую проживання , де є кімната обладнана офісними меблями.

      Розрахунок за надані послуги планується проводитись через розрахунковий рахунок у ПАБ “Приватбанк”.
Поточне керівництво зазначеної підприємницької діяльності буду здійснювати самостійно, як   фізична особа – підприємець Кучеренко Ольга Петрівна.  Система оподаткування – єдиний податок .

                     

                        Розділ 6. Організація підприємницької діяльності


    Ведення даної підприємницької діяльності планується так:
-    для надання послуг юридичним особам укладання угоди;
-    при укладанні угоди буде чітко вказуватись перелік наданих послуг та сума до сплати, а також рахунок-фактура;
-    при наданні консультацій та інформаційної підтримки фізичних осіб також планується укладання угоди для визначення переліку та вартості послуг, що надаватимуться;
-   розробка гнучкого графіку надавання послуг з кожним клієнтом окремо;
-    індивідуальний підхід до кожного клієнта, як до особистості.
         Для початку підприємницької діяльності я маю зареєструвати підприємство, придбати деяку оргтехніку, канцтовари, тощо. Необхідні виробничі ресурси планую придбати за рахунок одноразової виплати з районного центру зайнятості та власних заощаджень.
 

                                            Розділ 7. Фінансовий план


               Кожна людина, яка планує стати підприємцем, потребує в коштах на започаткування свого бізнесу. Спочатку народжується ідея, потім обмірковуються можливості, складається бізнес-план під цю ідею і можливості, і тільки тоді можна розпочинати свою діяльність.   

 

1.Об’єм та   структура інвестиційних затрат

 

№п\п

Найменування

Сума (грн.)

1

Реєстрація ФОП

120,00

2

Оргтехніка (системний блок, монітор, розмножувальна техніка)

12000,00

3

Придбання канцтоварів

3000,00

4

Початкова реклама

600,00

5

Програмне забезпечення

5000,00

6

Встановлення інтернету

2000,00

 

Всього

22720,00

 

 

2. Джерела надходження інвестиційних затрат

 

№п\п

Найменування

Сума (грн.)

Доля, %

1

Одноразова допомога Центра зайнятості

17688,00

77,9%

2

Власні заощадження

  5032,00

22,1%

 

Всього

22720,00

100%

      

3.Прогнозування  руху  грошових коштів (місяць)

 

 

№п\п

Найменування послуг

Сума (грн.)

1

Обробка первинних документів

200,00

2

Облік  доходів та витрат підприємства

300,00

3

Нарахування заробітної плати

400,00

4

Ведення головної книги

600,00

5

Складання статистичної звітності

200,00

6.

Складання податкової  звітності

500,00

7

 Банківські  операції

350,00

8

Заповнення касової книги

250,00

9

Облік по  підзвітним сумам

400,00

10

Заповнення обігових відомостей по рахунках

600,00

11

Визначення собівартості

150,00

 

Всього

3950,00

 

        4. Постійні  витрати (місяць)

 

№ п\п

Найменування витрат

Сума (грн.)

1

Послуги Інтернету

150,00

2

Єдиний податок 5%

150,00

3

ЄСВ 34,7% від 1218,00

423,00

4

Канцелярські витрати

250,00

5

Транспортні витрати

680,00

6

Витрати мобільного зв’язку

120,00

 

 Всього

1773,00

 

Визначення прибутку за місяць:

 3950,00-1773,00 = 2177,00 грн.

Період  окупності витрат:

22720,00/2177,00 = 10 місяців

 

                                   Розділ 8. Оцінка можливих ризиків


        Я провела докладний аналіз можливості виникнення тих чи інших критичних ситуацій, які можуть негативно вплинути на розвиток моєї підприємницької діяльності, що може привести до можливих непередбачених витрат та невдачі в бізнесі. При розробці та складанні плану маркетингу та фінансового плану майбутнього підприємства, а також при плануванні успіху у бізнесі, не можна не враховувати ті ризики, які можуть виникнути в майбутньому.
Ризики розподіляються на декілька груп:
1) зовнішні ризики, які не залежать від діяльності приватного підприємця:
-  політичний ризик,
-  економічний ризик,
-  форс-мажорні обставини,
-   зміни в законодавстві,
-   зміни в оподаткуванні,
-     поява нових конкурентів.
2) внутрішні ризики, які залежать безпосередньо від діяльності приватного підприємця:
-   втрата майна,
-   псування основних засобів,
-   втрата попиту на даний вид послуг,
-   маркетинговий ризик,
-   ризик невиконання зобов’язань.
Всі ці ризики мають можливі джерела виникнення:
-   недостатня інформація про коньюнктуру ринку,
-   недооцінка конкурентів,
-   переоцінка власних можливостей...
        Непередбачливість підприємця може привести його бізнес до краху. Тому я виявила (про всяк випадок) такі організаційні заходи профілактики ризиків:
-  постійне підвищення конкуретноздатності,
-  розробка ефективної та цікавої реклами,
-  підвищення кваліфікації спеціаліста,
-  страхування майна,
-  проведення вчасного технічного обслуговування оргтехніки,
-  обов’язкове дотримання правил техніки безпеки в роботі,
-   поновлення програмного забезпечення,
-   створення резервної інформації на магнітних носіях (копії),
-    суворий контроль руху грошових коштів,  ретельне ведення бухгалтерії (не зважаючи на спрощену систему),
-   створення резервного фонду для покриття непередбачуваних ризиків (хвороба, то що) в розмірі від 3% до 5% чистого прибутку.

 

 

 

 

 

 

 

Тема програми:  Воркшоп з написання бізнес – плану щодо організації бізнесу

 

Тема уроку: Титульний аркуш. Резюме. Характеристика підприємницької  діяльності. Аналіз ринку.

 

Мета уроку: - практично застосовувати знання з оформлення титульного аркуша бізнес-плану, написання розділів «Резюме», «Характеристика підприємницької діяльності»,  «Аналіз ринку»;

-         розвивати вміння практично оцінювати бізнес-ідею, формулювати мету, завдання бізнесу, проводити аналіз ринку.

-         виховувати риси відповідального підприємця і громадянина.

 

Тип уроку: Комплексного застосування знань.

 

 Форми та методи навчання: Індивідуальна робота, колективна робота, бесіда, методика «Лови помилку».

 

Дидактичне забезпечення:  Картка «SWOT – аналіз бізнес-ідеї», рекомендації зі складання бізнес-плану, опорний конспект «Структура бізнес-плану».

 

Матеріально – технічне забезпечення : Фліп - чарт,фломастери, аркуші А4.

 

Використані джерела: Должанський І.З  Загорна Т.О.  «Бізнес-план. Теорія розробки» - Київ: Центр навчальної літератури, 2019, 384 ст.,  Васильцев Т.Г. «Бізнес-планування: навчальний посібник» - Київ: Знання, 2013,173 ст.

 

Хід уроку

 

1 ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА

 

    1. Привітання

    2. Перевірка присутності здобувачів освіти та готовності їх до уроку

   

2 ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, МЕТИ ТА ЗАВДАНЬ УРОКУ

 

Доведення здобувачам освіти теми, мети уроку, форм та методів роботи, вимог до знань.

3 АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

    З`ясування   засвоєння теоретичного матеріалу з теми  «Бізнес-план» за мотодикою «Лови помилку».

      1.Бізнес-план складається у довільній формі .

      2.Правильно складений бізнес-план відповідає на запитання, чи варто було вкладати кошти у цю справу,чи дасть вона прибуток?

      3.Бізнес-план має основні та додаткові розділи.

      4.Попереднє дослідження проектування та експертиза проекту – це функції  бізнес-плану.

     5.Резюме містить основні положення усього бізнес-плану.

     6.Ринок і маркетинг не є вирішальним для бізнесу.

     7.Бізнес-план не містить змісту.

 

4 ПРАКТИЧНА РОБОТА

 

4.1. Пояснення усвідомлення учнями алгоритму дій

     Робота в групах. Робота з документами.

Завдання 1. Вивчити рекомендації щодо складання розділів «Резюме», «Характеристики підприємницької діяльності», «Аналіз ринку»

Завдання 2. Розглянути приклад  «SWOT – аналізу  бізнес-ідеї» по відкриттю власного кафе.

 

4.2 Виконання практичної роботи

      Індивідуальна робота.

          Завдання 1:  Зробити  SWOT – аналіз  бізнес-ідеї по відкриттю власного кафе.

      Колективна  робота  за методикою  «Мозговий штурм»

          Завдання : Скласти розділи «Характеристика підприємницької діяльності»,      «Аналіз ринку» по відкриттю власного кафе, використовуючи опорний конспект

 «Структура бізнес-плану».

 

 4.3 Підсумок , узагальнення й систематизація результатів роботи

    Обговорення отриманих результатів, узагальнення колективної роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 

5  ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

 

    Вербальна оцінка роботи здобувачів освіти на уроці

 

6 ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 

    Зробити  SWOT – аналіз власної бізнес-ідеї .

    Заповнити титульну сторінку, розділи 2,3,4,5 робочого зошита

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                          КАРТКА  

                                                 

                                                                                  

SWOT – аналіз бізнес – ідеї

 

 

 

Переваги

Недоліки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Можливості

Загрози

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                            

                                                                                 ПРИКЛАД

SWOT – аналіз

бізнес – ідеї по відкриттю кафе

 

 

 

Сильні сторони

Слабкі сторони

 

- Незвичайний інтер`єр

- Гарні кухарі

- Власний сайт з онлайн-бронюванням та онлайн -чатом

- Таргетована реклама

- Співпраця з лідерами думок

 

 

 

- Невелика кількість посадових місць

- Немає своєї доставки

- Маленький вибір коктейлів

Можливості

Загрози

 

- Відкрити ще одну точку в популярній локації

- Зробити гостей постійними клієнтами

- Потрапити в популярні інтернет-видавництва

 

 

 

- Планується підвищення

- Посилюються правила протипожежної безпеки

- Відкриття конкурентного кафе поруч

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІ

з розробки бізнес-планів

 

                                                       Резюме

Розділ, що містить основні положення всього бізнес-плану, із невеликим обсягом. На підставі резюме можна зробити висновок про весь інвестиційний проект, тому необхідно зазначити в резюме коротку важливу інформацію про суб’єкта господарювання та інвестиційний проект. Резюме повинно містити мінімум спеціальних термінів та відповідати на основні питання: мета інвестиційного проекту, загальна характеристика суб’єкта господарювання, необхідні інвестиції та ресурси, переваги для суб’єкта господарювання та держави від реалізації інвестиційного проекту, співвиконавці інвестиційного проекту, гарантії та засоби контролю за реалізацією інвестиційного проекту, а також ринки збуту, обсяг продажів, витрати, прибуток, термін окупності вкладень, ризики.

Усі наступні розділи бізнес-плану розшифровують інформацію з резюме і доводять правильність розрахунків.   

Вказаний розділ складається на завершальному етапі розробки бізнес-плану, коли є повна ясність по всіх інших розділах. Орієнтовний обсяг резюме становить 2-3 сторінки.

 

 

                                       Характеристика бізнес-ідеї

 

Опис бізнес - ідеї передбачає відображення загальної інформації про суб’єкта господарювання, організаційно-правову форму, форму власності, наявність ліквідного майна, фінансові показники діяльності, кадрове забезпечення, структуру, напрями діяльності, продукцію, партнерські відносини тощо.

Опис сфери діяльності та перспективи розвитку суб’єкта господарювання передбачає розкриття показників, зокрема щодо його ролі і місця в галузевій ієрархії та ринку в цілому, які реалізуються (реалізовані), джерела їх фінансування; характеристика наявних технологій, основних виробничих фондів; слабкі та сильні місця у виробничо-господарській діяльності, її особливості (сезонний характер збуту продукції, серійний характер виробництва, інші особливості), тенденції виробництва тощо.

Загальна інформація про інвестиційний проект включає в себе відомості про його назву, сферу реалізації, інноваційну спрямованість, конкурентоспроможність продукції.

У даному розділі доцільно відобразити інформацію про:

·         найменування продукції;

·         призначення та сфера застосування продукції;

·         основні характеристики продукції;

·         конкурентоспроможність;

·         патентоспроможність;

·         інноваційність;

·         наявність чи необхідність отримання документів дозвільного характеру, у тому числі ліцензій;

·         ступінь готовності до виробництва та реалізації продукції;

·         наявність сертифіката якості;

·         безпека та екологічність;

·         умови постачання та упаковка;

·         гарантії та сервіс;

·         утилізація відходів.

У даному розділі надається інформація про продукцію, яка буде отримана за результатами реалізації бізнес-проекту. Оптимальним буде надання у додатку до бізнес-плану фотографій, малюнків, креслень, макетів, ескізів, схем, натурального зразку та інших форм відображення, що надають предметне уявлення про продукцію.

 

Аналіз ринку

 

         Цей розділ бізнес-плану повинен бути присвячений ринку  і маркетингу і є найважчим для написання. Вам необхідно переконатися самому в існуванні ринку для вашої продукції,тому, що ви його розумієте і зможете продавати свою продукцію.

         Найперше, що вам буде потрібно визначити: хто буде купувати у вас  товари

 (послуги)? Крім того, необхідно спрогнозувати ринок і знайти відповіді на запитання скільки, хто і чому буде готовий купити вашу продукцію завтра, післязавтра і взагалі протягом найближчих 2-х  років.

         Мета розділу – надати достатні фактичні матеріали , щоб переконати  в конкурентоздатності розглянутого проекту, а також, визначити, хто буде купувати товар і де його «ніша» на ринку.

         Тобто, у даному розділі майбутній підприємець обов`язково повинен освітити наступні питання:

       1.Основні сегменти ринку по кожному виду товарів чи послуг.

       2.Фактори, що впливають на попит на ринку.

       3.Перспективи зміни потреб покупців і можлива реакція на ці зміни.

       4.Реальний стан і прогнози розвитку обсягів використовуваних сегментів ринку, що використовується на найближчий час і на віддаленішу перспективу.

       5.Реакція ринку на нові товари.

   

Маркетинговий план

 

У даному розділі визначається маркетингові дослідження, опис ринку та перспективи його розвитку, аналіз та опис конкурентів, сильні та слабкі сторони суб’єкта господарювання, споживачі продукції (способи зацікавлення споживачів, аналіз еластичності попиту на продукцію), вимоги споживачів до продукції та можливості суб’єкта господарювання щодо їх дотримання.

 

Виробничий план

 

Виробничий план передбачає надання інформації про:

·         розташування суб’єкта господарювання, транспортні шляхи, наявність комунікацій;

·         виробничі площі, устаткування, технології виробництва, їх прогресивність, необхідність придбання зарубіжних патентів, ліцензій, ноу-хау тощо;

·         забезпеченість виробництва основними ресурсами (сировина, матеріали, енергетичні ресурси);

·         кадрове забезпечення та рівень кваліфікації кадрів;

·         екологічність виробництва та безпека працівників;

·         обсяги виробництва;

·         заробітна плата та інші витрати на персонал;

·         витрати на сировину та матеріали;

·         поточні витрати на виробництво;

·         загальні витрати.

 

Організаційний план

 

У даному розділі у відповідності з основними етапами реалізації  дається комплексне обґрунтування організаційних заходів.

Окремо пояснюється організаційна структура суб’єкта господарювання, строки реалізації проекту, умови оплати і стимулювання праці, структура і склад підрозділів, навчання персоналу, тощо.

 

Фінансовий план

 

У цьому розділі розкриваються фінансово-економічні розрахунки і повинні бути відображені такі показники:

·         вартість реалізації інвестиційного проекту та джерела фінансування;

·         витрати підготовчого періоду;

·         витрати основного періоду;

·         розрахунок надходжень;

·         витрати, пов'язані з обслуговуванням залучених коштів;

·         податкові платежі;

·         план руху грошових потоків;

·         відомості про оборотний капітал;

·         рух грошових потоків;

·         прогнозний баланс.

·         плата за надання кредиту та/або державної гарантії виконання зобов'язань юридичних осіб - резидентів;

·         дивіденди.

До видатків бюджетних коштів належать:

·         надання коштів для викупу державою акцій додаткових емісій або внесення додаткових вкладів до статутних капіталів господарських товариств, у яких державі належать корпоративні права;

·         надання компенсації сум відсоткових ставок за користування кредитом;

·         надання бюджетних коштів на безоплатній основі;

·         бюджетні дотації, пов'язані із проведенням певної цінової політики і забезпеченням дотримання певних соціальних пріоритетів.

 

Ризики

 

Розділ передбачає викладення результатів аналізу можливих ризиків, а також заходи щодо зменшення впливу ризиків на реалізацію інвестиційного проекту.

Приклад:

Можливі ризики

Тип ризику

Очікувані негативні наслідки

Віддаленість від транспортних вузлів

Додаткові витрати на створення під’їзних шляхів, підвищені експлуатаційні витрати

Віддаленість від інженерних мереж

Додаткові капітальні вкладення
на підведення електроенергії,
тепла, води

Доступність підрядників на місці розташування суб’єкта господарювання

Небезпека завищення вартості робіт через монопольне становище підрядника

Недоліки проектно-дослідних робіт

Зростання вартості будівництва, затримки з введенням потужностей

Невчасне постачання комплектуючих

Збільшення термінів будівництва, виплата штрафів підрядникам

Невчасна підготовка інженерно-технічного персоналу і робітників

Збільшення терміну виходу на проектний режим

Нестійкість попиту

Падіння попиту із зростанням цін

Зниження цін конкурентами

Зниження ціни

Збільшення виробництва у конкурентів

Падіння продажів або зниження ціни

Неплатоспроможність споживачів

Падіння продажів

Зростання цін за сировину, матеріали, перевезення

Зниження прибутку через зростання цін

Недостатність обігових коштів

Збільшення кредитів

Кваліфікація кадрів

Зниження ритмічності, зростання браку, збільшення аварій

Якість сировини і матеріалів

 

Зменшення обсягів виробництва через переналадки устаткування, зниження якості продукту

Новизна технології

Збільшення витрат на освоєння, зниження обсягів виробництва

Недостатня надійність технології

Збільшення аварійності

Викиди в атмосферу і скидання у воду

Витрати на очисне устаткування

Інше

 

 

Додатки

 

Усі документи та інформація, які не ввійшли до основних розділів, описуються в додатках, зокрема:

·         повна інформація про суб’єкта господарювання;

·         форми відображення, що надають предметне уявлення про продукцію, патентна інформація про продукцію;

·         результати маркетингових досліджень;

·         схеми по організаційній структурі суб’єкта господарювання;

·         фінансово-економічні розрахунки (таблиці, графіки);

·         лист-підтримку реалізації інвестиційного проекту відповідного центрального або місцевого органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування;

·         копії установчих документів суб’єкта господарювання;

·         інші документи, які суб’єкт господарювання вважає за доцільне додати.

 

                                                                                                                   ПРИКЛАДИ

                                                     Розділ 1. Резюме

    Я, Кучеренко Ольга Петрівна, прагну зайнятися приватним бізнесом, де зможу застосувати напрацьовані знання і досвід для втілення своєї мети. Основний напрямок підприємницької діяльності полягає у наданні консультаційних послуг з бухгалтерського обліку та аудиту для юридичних та фізичних осіб у сел. Васильківка та Васильківського району. 
       Я отримала вищу фінансову освіту у Дніпропетровській фінансовій академії у 2006р. Маю професію спеціаліст з фінансів, стаж роботи – 33 роки.                                                                                  За роки роботи по спеціальності отримала досвід, знання і зможу запропонувати підприємствам всіх форм власності послуги по якісному веденню бухгалтерського обліку, оподаткуванню згідно з діючим законодавством України та аудитом. Крім того, дуже добре опанувала роботу з комп’ютерною технікою і з бухгалтерськими програмами. Таким чином, зможу допомогти бухгалтерам-початківцям  здолати  труднощі при роботі на ПК.

Мета бізнес-плану: обгрунтовання одноразової допомоги від центру зайнятості та аналіз ефективності  вибраного бізнесу.

Вид діяльності : надання послуг по бухгалтерському обліку та аудиту.

Місце розташування:  сел. Васильківка, вул.Гаркуші, 2 кв.14

Місце діяльності: сел.Васильківка та Васильківський район

Потреба в інвестиціях: 17688,00 гривень.

Період окупності: 10 місяців

 

                                                       РЕЗЮМЕ

Ініціатор та розробник бізнес – плану –

Забігайло Юлія Олексіївна

Юридичний статус

Фізична особа – підприємець

Дата започаткування бізнесу

    4 квартал 2014 року

Оподаткування

Платник єдиного податку

Вид діяльності

Роздрібна торгівля товарами промислової групи

Продукція

Одяг для дітей та дорослих

Місцезнаходження  

 Селище  Васильківка

Необхідні інвестиції

25 тисяч гривень

Перспективи розвитку бізнесу

-         реалізація промислових товарів

-         розширення мережі магазинів

Мета бізнес – плану

-         аналіз перспективної ідеї

-         вироблення стратегії діяльності

-         залучення коштів для започаткування бізнесу

І.  Резюме

-              Підприємець Дурманенко Віталій Олександрович планує відкрити власну справу та стати приватним підприємцем.

-              Бізнес –план присвячений торгівлі по  реалізації продовольчих товарів змішаної групи та наданню послуг населенню, заснованої на власності  фізичної особи. Документ складений з метою обґрунтування ефективності витрат і залучення інвестицій.

-              Цю діяльність планується проводити з метою отримання стабільних прибутків, що забезпечуватимуть матеріальний добробут сім’ї, створення робочого місця з користю для суспільства.

-               Підприємець має намір привернути увагу постійних покупців широким асортиментом товарів змішаної групи.

-              Запорукою успіху справи є те, що підприємець має необхідні знання і налагоджені ділові контакти. Це все повинно позитивно вплинути на кінцеву мету- стати успішним підприємцем.

-              Мета складання бізнес –плану обґрунтування прохання про надання одноразової матеріальної  фінансової допомоги і аналізу доцільності обраного бізнесу.

 

-              Для організації бізнесу необхідне залучення власних коштів у розмірі 50000 грн. , з них 20000 грн. планується отримати від Васильківського центру зайнятості

 

-          

 

                      Розділ 2. Характеристика підприємницької діяльності

           Основний напрямок підприємницької діяльності полягає у наданні консультаційних послуг з бухгалтерського обліку та аудиту для юридичних та фізичних осіб.

  Бухгалтерський облік є невід’ємною частиною діяльності будь-якого підприємства, яке працює з метою прибутку. Значення обліку сьогодні дуже важливе, тому що зростає кількість підприємств малого  бізнесу. Та, на жаль, некожен керівник підприємства (особливо приватні підприємці) вважає за потрібне мати у штаті бухгалтера, який би вів облік його діяльності. В зв’язку з цим, він потребує у отриманні кваліфікаційної допомоги у вигляді ведення первинної документації, складання звітності, оподаткування.       Перелік послуг, що пропонуються:

 1.Обробка первинних документів;

 2.Облік доходів та витрат підприємства;

 3.Нарахування заробітної плати

  4.  Складання статистичної та податкової звітності;

   5.  Ведення бухгалтерського обліку за допомогою комп’ютерних програм                «1С7:підприємство»,«Медок»,«Дебет-Кредит»;                       
   6.     Консультації з ведення бухгалтерського обліку;

   7.     Консультації по оподаткуванню та складанню звітності.


      Для підтримування конкурентоздатності моїх послуг, планується постійна робота над собою, над якістю послуг, над свіжістю інформації та зацікавленістю клієнтів, а також надання додаткових послуг.

 

                    Розділ 2. Характеристика підприємницької діяльності

     Підприємець пропонує різні необхідні для життєдіяльності людини продукти харчування, які користуються підвищеним попитом і відносяться до товарів змішаної групи. Вибір саме цього виду підприємницької діяльності зумовив постійний попит на них протягом року, адже продукти харчування займають перше місце серед життєвих потреб людини.

     Покупцеві будуть запропоновані такі групи товарів:

-хліб та хлібобулочні вироби;

-бакалейні вироби: цукор, мука, крупи;

-кондитерські вироби: цукерки, шоколад, печиво, пряники, вафлі;

-ковбасні вироби;

-напівфабрикати: пельмені, вареники, котлети, фарш;

-молочні продукти: сметана, йогурт,  сирки;

-морозиво;

-напої: мінеральна вода, лимонад, фруктові соки;

-чай, кава.

     Саме ці види товарів мають підвищений попит серед населення сільської місцевості. Тому підприємець має на меті задовольнити споживчий попит, постачаючи якісні товари за доступними цінами.

     Крім цього,покупцям будуть запропоновані товари широкого вжитку: предмети домашнього вжитку, господарчі та галантерейні  товари.

 

     Підприємець буде надавати споживачам консультації по підбору продукції, інформувати про якість та  ціни на товар, а також обслуговувати покупців на високому рівні.

 

                                                         Розділ 3. Аналіз ринку

        Детальний аналіз ринку є важливою умовою ефективності підприємницької діяльності. На основі проведеного аналізу було виявлено, що потенційними споживачами моїх послуг можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Серед них можуть бути як наймані працівники, так і керівники підприємств. При цьому вік клієнта може бути різний – від 16 років і до пенсійного віку, а також пенсіонери, які вирішили зайнятися підприємницькою діяльністю.

    Аналіз ринку дав можливість визначити, що попит на даний вид послуг постійно збільшується.

   На ринку надання даних послуг існує конкуренція, що заставляє обмірковувати кожен крок і “не спати”, а рухатись вперед.

Головною перевагою конкурентів є досвід роботи, що означає:

-   знання коньюнктури ринку,

-  постійна клієнтура,

-  створена репутація,

-   налагоджена система організації праці.

Але у конкурентів є також і деякі недоліки:

-   надто високі ціни на надання послуг,

-   відсутність диференційності у відношенні до клієнта,

-   не завжди якість відповідає вартості послуг

     Які заходи треба провести для підвищення конкурентноздатності мого підприємства:

-  постійний контроль ціноутворення,

-  підвищення якості надання послуг,

- підвищення кваліфікації,

- проведення рекламної компанії,

- безмежна любов до клієнта, взаємоповага.                              

 

                                                    АНАЛІЗ  РИНКУ 

Вивчення споживчого ринку  Васильківки та Васильківського району показало, що на ринку представлений широкий асортимент  товарів : від дешевих низької якості і до дорогих та малодоступних. Реалізуються подібні товари через  магазини , які спеціалізуються на окремих категоріях одягу (жіночий, чоловічий, дитячий)  та торгівельні точки на промисловому ринку .

Магазин підприємця буде знаходитися у центрі селища, в у зручному для покупців місці ( центр продовольчого ринку Васильківки).  Враховуючи те, що покупцями одягу є споживачі різного соціального статку, вікових категорій та рівня доходу, то їм буде зручніше придбати товар поруч та в зручний для них час. Все ж підприємець буде орієнтуватись у виборі асортименту товарів та формуванні цін за принципом  попит породжує пропозицію.

     Змога придбати необхідні товари в зручному для них місці є значущою для споживача. Це повинно зацікавити постійних клієнтів та забезпечити підприємцю стабільний прибуток. Асортимент товару розрахований на різні верстви  населення всіх вікових груп та соціальних класів.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема програми:  Воркшоп з написання бізнес – плану щодо організації бізнесу

 

Тема уроку: Маркетинговий план. Організаційний план. Виробничий план.

 

Мета уроку:

     -   закріпити та поглибити теоретичні знання з написання бізнес-плану;

-         відпрацювати практичні навички зі складання розділів «Маркетинговий план», «Організаційний план», «Виробничий план. бізнес-плану»;

-         виховувати риси відповідального підприємця і громадянина.

 

Тип уроку: Комплексного застосування знань.

 

 Форми та методи навчання: Індивідуальна робота, колективна робота, бесіда, робота в групах.

Дидактичне забезпечення:  Опорний конспект «Структура бізнес-плану»; приклад бізнес-плану, методичні рекомендації щодо написання розділів бізнес-плану.

 

Матеріально – технічне забезпечення : бланки-картки, робочий зошит.

 

Використані джерела: Должанський І.З  Загорна Т.О.  «Бізнес-план. Теорія розробки» - Київ: Центр навчальної літератури, 2019, 384 ст.,  Васильцев Т.Г. «Бізнес-планування: навчальний посібник» - Київ: Знання, 2013,173 ст.

 

Хід уроку

1 ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА

 

    1. Привітання.

    2. Перевірка присутності здобувачів освіти та готовності їх до уроку.

   

2 ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, МЕТИ ТА ЗАВДАНЬ УРОКУ

 

    Доведення здобувачам освіти теми, мети уроку, форм та методів роботи, вимог до знань.

 

3 АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ,МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

 

     Індивідуальна робота. Повторення теоретичних знань за опорним конспектом              «Структура бізнес-плану».   

 

4 ПРАКТИЧНА РОБОТА

 

4.1. Пояснення усвідомлення учнями алгоритму дій

      Колективна робота

      Завдання 1: Вивчити рекомендації зі складання розділів «Маркетинговий план», «Організаційний план», «Виробничий план».

      Завдання 2: Розгляд прикладів бізнес-планів.

 

4.2 Виконання практичної роботи

     Робота в групах.

     Завдяння: за алгоритмом кожній групі написати розділ бізнес-плану, використовуючи бланки-картки.

 

Маркетинговий план

Організаційний план

Виробничий план

- Конкуренти /сильні, слабкі сторони /.

- Переваги перед конкурентами

- Ціноутворення

- Реклама

- Процес обслуговування

- Атрибутика

- Прогнозування обсягів продажу

- Форма підприємства

- Засновник ПІП

- Потреба в персоналі

- Склад персоналу

- Витрати на фонд оплати праці

- Стимулювання праці

- Режим роботи

- Виробничий цикл

- Приміщення

- Обладнання

- Матеріали

- Витрати

 

4.3 Підсумок , узагальнення й систематизація результатів роботи

 

Представлення результатів роботи груп, обговорення результатів.

 

5  ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

 

    Вербальна оцінка роботи здобувачів освіти на уроці

 

6 ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 

Заповнити розділи 6,7,8,9,10  робочого зошита

                                                                                                                         КАРТКИ

Виробничий план

  1. Виробничий цикл ________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

 

  1. Приміщення ____________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Обладнання _____________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Матеріали

 

Матеріали, що потрібно закупити

Вартість, грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Розрахунок витрат на закупівлю обладнання

Обладнання

Придбання (оренда)

Вартість

Термін експлуатації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом ________________________________________________________

 

МАРКЕТИНГОВИЙ   ПЛАН

  1. Конкренти____________________________________________________

Конкуренти

Сильні сторони

Слабкі сторони

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переваги перед конкурентами                                        _______________________________________

_________________________________________________________________

  1. Місце розташування

_________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Ціноутворення

__________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Реклама __________________________________________________________

_____________________________________________________________

Витрати на маркетинг

Спосіб

Опис

Витрати

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом

  1. Процес обслуговування клієнтів

Етап

Опис

 

 

 

 

 

 

  1. Атрибутика

Атрибутика

Опис

Оформлення приміщення

 

Інтернет та сайт середовище

 

Вивіски

 

Форма одягу

 

Візитна картка

 

Прогнозування обсягів продажу

                                  Організаційний план

  1. Огранізаційно-правова форма _______________________________________

_________________________________________________________________

 

  1. Засновник (П. І. П.) ________________________________________________

_________________________________________________________________

 

  1. Потреба в персоналі _______________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________

 

3.1. Склад персоналу:

Посада

Зобов’язання

Потрібні навички і кваліфікація

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.           Витрати на фонд оплати праці

Посада

Кількість

Нарахування з/п

Утрималось

Всього до виплати

Нараховано ЄСВ

Всього витрачено на фонд оплати праці

ПДФО

18%

Військовий збір 1,5%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.         Стимулювання праці _________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

  1.         Режим роботи ______________________________________________________

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                 ПРИКЛАДИ

                                                   Розділ 4.  План маркетингу


      Основним завданням маркетингової політики є просування товарів чи послуг на ринку. Перш за все необхідно визначитися з клієнтурою та ціновою політикою майбутньої підприємницької діяльності. Зважаючи на те, що вартість послуг, нажаль, іноді впливає на вибір клієнта, та після аналізу переваг і недоліків моїх конкурентів, я не вважаю за потрібне ставити надто високі ціни за послуги.  Вартість послуг буде залежати від суми витрат (канцтовари, література, інтернет, законодавча база), від затраченого часу на підготовку та на проведення роботи.

Планується гнучка система знижок (від 5 до 15 %):
-  для постійних клієнтів,
-   для корпоративних клієнтів,
-   для студентів та пенсіонерів,
-    інші соціальні знижки.

    Перш за все каналом збуту послуг стане реклама. Для  початку планую розмістити оголошення у районній газеті «Васильківський вісник» та на місцевому телебаченні. Також з самого початку планую замовити візитні картки,  рекламні листівки.
    Дуже велику перевагу я надаю якості послуг, які надаватимуться. Тому просувати свої послуги на ринок планую тільки якісно, щоб задовольнити потреби клієнта. Велике значення має і людський фактор. Добропорядність, чуйність, дружнє ставлення до клієнта, вміння вислухати і допомогти, вчасна інформаційна підтримка підвисять мій рейтинг на ринку бухгалтерських послуг.

 

                                               ПЛАН МАРКЕТИНГУ

 

 Для залучення більшої кількості покупців та у боротьбі з конкурентами я робитиметься  акцент на такі показники як якість товару, свіжість та доступні ціни, високу культура обслуговування.

Основними моментами програми маркетингу будуть:

1. Дослідження попиту на дану продукцію.

2. Цінова політика

3. Реклама.

4. Сервісне обслуговування.

У зв’язку з тим, що споживачем овочів та фруктів є населення з різними рівнями доходів, планується встановлення доступних цін, орієнтованих на середньостатистичних цін конкурентів на аналогічні товари.

До формування ціни реалізації на товари входять наступні компоненти:

- оптові ціни на товари;

- транспортні витрати;

- витрати на оплату податків;

- поточні витрати.

Таким чином, торгівельна націнка на товари, яка забезпечить стійку рентабельність складає – 40 - 50% .

З метою інформування населення про відкриття торгівельної точки буду використовувати газету та місцеве телебачення.

 


                                                  

 

                                                Розділ 5. План виробництва

 

        Для здійснення підприємницької діяльності я вирішила стати фізичною особою - підприємцем (скорочено ФОП) без створення юридичної особи. Така організаційно-правова форма діяльності для мене є найвигіднішою з наступних причин:
1- не потребує великих капіталовкладень при реєстрації;
2-  є можливість спрощеної системи оподаткування, що значно заощаджує мій час та кошти (транспорт, то що) на відвідування різних інстанцій;
3- більш просте ведення бухгалтерського обліку, що спрощує взаємовідносини з податківцями та іншими держустановами;
4- помірна сума фіксованого податку, яка майже не вплине на мій фінансовий стан,
5- не планується залучення найманих працівників найближчим часом.
Ця форма діяльності має деякі переваги:
-  самостійне управління своїми справами,
-  самостійне прийняття рішень,
-   відсутність регламенту в роботі,
-   можливість обирати систему оподаткування,
-   немає потреби в ліцензуванні та патентуванні.

      На початку свого бізнесу планується не великий обсяг надання послуг, тому залучення найманих робітників зайве. Але для виконання деяких видів послуг в разових випадках можливо залучення відповідних спеціалістів за договорами підряду. Це стосується і спеціалістів з юриспруденції в разі виникнення спірних юридичних питань.
Планую надавати послуги за адресую проживання , де є кімната обладнана офісними меблями.

      Розрахунок за надані послуги планується проводитись через розрахунковий рахунок у ПАБ “Приватбанк”.
Поточне керівництво зазначеної підприємницької діяльності буду здійснювати самостійно, як   фізична особа – підприємець Кучеренко Ольга Петрівна.  Система оподаткування – єдиний податок .

                     

                                            ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ПЛАН

 

 

Для організації підприємницької діяльності передбачається здійснити такі заходи:

 

 

№п/п

Заходи

Термін виконання

1

Навчання за програмою «Основи бізнес-планування», розробка бізнес-плану

13.07.22 р. – 15.07.22 р.

2

Подати заяву і бізнес-план у Васильківський центр зайнятості

За призначенням центру зайнятості

3

Державна реєстрація суб’єкта підприємницької діяльності у державного реєстратора за місцем постійного проживання

Після захисту бізнес-плану

4

Стати на облік в податковій інспекції, обрати систему оподаткування

5-ти денний термін після державної реєстрації

5

Зареєструватись в управлінні пенсійного фонду України, центрі зайнятості

10-ти денний термін після державної реєстрації

6

Отримання фінансової допомоги в центрі зайнятості

Згідно з діючим порядком

7

Отримання обов’язкових погоджень та дозволів в зв’язку з започаткуванням обраного виду діяльності

Після державної реєстрації

8

Обладнати приміщення для зберігання товару

Після отримання фінансової допомоги в центрі зайнятості

9

Закупити товар, обладнання, інвентар. Здійснити рекламні заходи, розпочати підприємницьку діяльність

Після отримання фінансової допомоги в центрі зайнятості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Тема програми:  Воркшоп з написання бізнес – плану щодо організації бізнесу

 

Тема уроку: Інвестиційний план. Фінансовий план. Ризики в підприємницькій діяльності.

 

Мета уроку:

     -   закріпити та поглибити теоретичні знання з написання розділів бізнес-плану;

-         відпрацювати практичні навички зі складання розділів «Інвестиційний план», «Фінансовий план», «Ризики в підприємницькій діяльності» бізнес-плану;  розрахунків основних фінансових результатів, з виявлення можливих ризиків для бізнесу та планування заходів з їх усунення;

-         виховувати риси відповідального підприємця і громадянина.

 

Тип уроку: Комплексного застосування знань.

 

 Форми та методи навчання: метод ситуаційних вправ, виконання практичних задач, індивідуальна робота, колективна робота, робота в групах, робота з документами, метод «Сенкан».

 

Дидактичне забезпечення:  Опорний конспект «Структура бізнес-плану»; приклад бізнес-плану, методичні рекомендації щодо написання розділів бізнес-плану, картка з формулами.

 

Матеріально – технічне забезпечення : бланки-картки, інформаційні матеріали «Планування прибутку в умовах ринку», робочий зошит, фліп-чарт, фломастери.

 

Використані джерела: Должанський І.З  Загорна Т.О.  «Бізнес-план. Теорія розробки» - Київ: Центр навчальної літератури, 2019, 384 ст.,  Васильцев Т.Г. «Бізнес-планування: навчальний посібник» - Київ: Знання, 2013,173 ст.

 

Хід уроку

1 ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА

 

    1. Привітання.

    2. Перевірка присутності здобувачів освіти та готовності їх до уроку.

   

2 ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, МЕТИ ТА ЗАВДАНЬ УРОКУ

 

    Доведення здобувачам освіти теми, мети уроку, форм та методів роботи, вимог до знань.

 

3 АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ,МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

 

     Колективна робота.

 Бліц – опитування: відтворити зміст розділів «Інвестиційний план», «Фінансовий план», «Ризики в підприємницькій діяльності».

 

4  ПРАКТИЧНА РОБОТА

 

4.1. Пояснення усвідомлення учнями алгоритму дій

       Індивідуальна робота

      Завдання 1: Вивчити рекомендації зі складання розділів «Інвестиційний план», «Фінансовий план», «Ризики в підприємницькій діяльності».

      Завдання 2: Розглянути приклади розділів бізнес-планів  «Інвестиційний план», «Фінансовий план», «Ризики в підприємницькій діяльності».

 

      Колективна робота. Розбір формул розрахунків прибутку, витрат, ціни за інформаційними матеріалами «Планування прибутку в умовах ринку».

 

4.2 Виконання практичної роботи

 

    Колективна робота

    Вирішення практичних задач по розрахункам прибутку, витрат, ціни, використовуючи інформаційні матеріали «Планування прибутку в умовах ринку».

   

    Ділова гра.  Робота в групах.

   Група 1.  Завдання: визначити можливі загрози та ризики, які можуть виникнути в процесі реалізації бізнес-ідеї по створенню власного кафе.

   Група 2. Підібрати методи та спланувати заходи по попередженню загроз та протидії ризикам, які можуть виникнути в процесі реалізації бізнес-ідеї по створенню власного кафе.

 

4.3 Підсумок,  узагальнення й систематизація результатів роботи

 

Представлення результатів роботи груп, обговорення результатів.

 

5  ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

 

    Вербальна оцінка викладачем роботи здобувачів освіти на уроці.

    Рефлексія за методом «Сенкан».

    Індивідуальна робота

    Завдання:  Написати сенкан на тему «Бізнес-план»

      1 рядок – тема (іменник)

      2 рядок – опис теми ( 2 прикметники)

      3 рядок – дія (3 дієслова)

      4 рядок – ставлення до теми (4 слова)

      5 рядок – висновок,синонім до теми (1 слово)

 

6 ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 

Заповнити розділи 11,12,13  робочого зошита.

Зробити висновки ефективності власної бізнес-ідеї.

 

 

 

 

                                                                ІНФОРМАЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ

 

 

ПЛАНУВАННЯ ПРИБУТКУ В УМОВАХ РИНКУ

 

 Економічна сутність прибутку в умовах ринку

Прибуток  це частина заново створеної вартості й водночас показник результату фінансово-господарської діяльності підприємства.

Прибуток – це та частина виручки, що залишається у підприємства після покриття всіх витрат на виробничу і комерційну діяльність.

Залежно від формування та розподілу розраховують такі види прибутку:

        валовий прибуток;

        прибуток від операційної діяльності (Попер.);

        прибуток від фінансової діяльності (Пфін  );

        прибуток від інвестиційної діяльності (Пінвест);

        прибуток від звичайної діяльності до оподаткування (Попод.);

        прибуток від звичайної діяльності;

        чистий прибуток (Пч.).

Валовий прибуток (збиток) розраховують як різницю між чистим доходом (виручкою) від реалізації продукції (послуг) і собівартістю реалізованої продукції.

Чистий дохід (виручку) від реалізації продукції, робіт і послуг (ЧД) визначають вирахуванням з доходу (виручки) від реалізації продукції відповідних податків, зборів, знижок тощо (податок на додану вартість, акцизний збір, інші збори або податки з обороту, інші вирахування з доходу  знижки, повернення продукції тощо).

Собівартість реалізованої продукції (послуг)  це виробнича собівартість продукції, яка містить:

        прямі матеріальні витрати;

        прямі витрати на оплату праці;

        інші прямі витрати;

        виробничі накладні витрати.

Розрахунок валового прибутку:

 

Пвал.=ВД - Поц  Среал

 

де        ВД – валовий дохід від реалізації продукції, робіт та послуг;

Поц – сума податкових платежів, які входять у ціну продукції(ПДВ, акцизний збір, мито);

Среал  собівартість реалізованої продукції;

 

Фінансовий результат від операційної діяльності, тобто прибуток (збиток), визначають відрахуванням із валового прибутку адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат.

Розрахунок прибутку від операційної діяльності:

 

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image002.gifПопер.= Пвал.+ Д.іншопер.  Вадм   Взб   Вінш.опер.

 

де         Д.іншопер – інші операційні доходи;

Вадм  – адміністративні витрати;

Взб –витрати на збут продукції;

Вінш.опер  – інші операційні витрати.

 

Фінансовий результат, тобто прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування складається з:

        фінансового результату від операційної діяльності;

        доходу від інвестиційної та фінансової діяльності за мінусом фінансових витрат, від участі в капіталі та інших витрат.

Розрахунок прибутку від звичайної діяльності:

 

Попод.= Попер.+ Пфін   + Пінвест

 

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності обчислюють як різницю між прибутком до оподаткування й податком на прибуток.

Чистий прибуток  це прибуток від звичайної діяльності, а також результат від надзвичайної діяльності (події). Так визначають чистий прибуток фактично за певний період. Під час планування цього показника надзвичайні події, доходи та збитки від них не можна визначити, тому що невідомо, які події та коли вони відбудуться. Тому чистий прибуток плановий  це прибуток в основному від звичайної діяльності.

Розрахунок чистого прибутку підприємства:

 

Пч = Попод. – податок

 

 де        податок  податок з прибутку (21% від прибутку до оподаткування від операційної діяльності – з  1 січня по 31 грудня 2012 р)

 

Розрахунок прибутку (збитку) від реалізації продукції, послуг:

 

Преал.=ЧД  Сповн.  

 

де        ЧД – чистий дохід (виручка) від реалізації продукції, робіт і послуг;

  Сповн.  повна собівартість реалізованої продукції (визначається як сума собівартості реалізованої продукції, адміністративних витрат і витрат на збут)

            Валовий дохід – загальна сума доходу платника податків від всіх видів діяльності отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формі.

            Валові витрати виробництва і обігу – сума всіх витрат платника податків у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які він купує (виготовляє) для їх наступного використання у відповідній господарській діяльності.

            Різниця між скоригованим валовим доходом і сумою валових витрат та амортизації – це прибуток, що є об'єктом оподатковування.

 

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ СИСТЕМИ

Символ терміна

Назва терміна

Зміст терміна

РП

Чиста виручка від реалізації продукції

Загальна сума виручки від реалізації продукції за мінусом непрямих податків

В

Загальна сума витрат

Загальна сума витрат, що включаються у собівартість продукції

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image004.gif

Сума змінних витрат

Витрати, величина яких змінюється зі зміною обсягу реалізації продукції

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image006.gif

Сума постійних витрат

Витрати, величина яких не змінюється зі зміною обсягу реалізації продукції

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image008.gif

Маржинальний прибуток підприємства

Чиста виручка мінус змінні витрати

П

Прибуток від реалізації продукції

Чиста виручка від реалізації мінус загальна сума витрат або сума маржинального прибутку за мінусом постійних витрат

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image010.gif

Беззбитковий оборот

Обсяг реалізації, при якому виручка від реалізації продукції дорівнює загальній сумі витрат підприємства

 

 

Залежність обсягу реалізації, прибутку і витрат можна виразити наступним чином:

 

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image012.gif

 

де     https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image014.gif  кількість виробів, що випускається, (обсяг продажу), од.;

Ц – ціна одиниці виробу (без непрямих податків), грн;

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image016.gif – змінні витрати на одиницю продукції, грн;

П – прибуток підприємства, грн.

 

З наведеної формули можна вивести ряд нових формул що дозволяють здійснювати будь-які варіанти розрахунків:

1) розрахунок обсягу продажу:

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image018.gif,

2) визначення постійних витрат:

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image020.gif,                   

3)  розрахунок змінних витрат:

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image022.gif,            

4)визначення необхідної ціни:

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image024.gif ,                           

У наведених вище формулах фігурує виробництво одного  виробу. У випадку багато номенклатурного виробництва можуть виникнути інші варіанти варіювання цінами, обсягами, асортиментами й т.п.

 

 Планування прибутку

 

У навчальній літературі й монографіях  в основному пропонуються два методи планування прибутку: прямій й аналітичний.

При прямому методі розмір прибутку визначається за формулою:

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image034.gif,                  

де        https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image036.gif  обсяг продажу і-го виробу в плановому періоді в натуральному виразі;

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image038.gif  ціна  і-го виробу (без ПДВ й акцизів), грн;

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image040.gif  повна собівартість і-го виробу, грн.

Основою для розрахунку планового прибутку методом прямого рахунку служить розгорнутий план випуску продукції  по всій номенклатурі з визначенням повної планової собівартості по видах продукції.

Умови ринку вимагають більш гнучких методів розрахунку прибутку. Розрахунок планового прибутку  прямим методом проводиться за формулою:

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image042.gif             

де        https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image044.gif  змінні витрати за і-м виробом, грн;

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image046.gif  постійні витрати підприємства, грн.

            У наведеній вище формулі вираз https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image050.gif, є ніщо інше, як маржинальний прибуток по виробу https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image052.gif, тому цю формулу можна представити в іншому виді:

https://msn.khnu.km.ua/pluginfile.php/129075/mod_resource/content/0/Lec%20PLAN6/tem%2012.files/image054.gif            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                           Практичні задачі

 

Задача 1.

 

Підприємство виробляє один вид продукції, відпускна ціна
одиниці виробу-100грн. Обсяг реалізації продукції за рік планується збільшити
на 20%. Собівартість одиниці продукції 85грн., у тому числі постійні витрати
– 38 грн., змінні – 47грн. Визначити додатковий прибуток від реалізації, що
буде одержаний підприємством.

(Відповідь-593,6тис.грн).


Задача 2.

Виробнича потужність підприємства розрахована на
1000 виробів на місяць, ціна одного виробу – 20 грн. Вся продукція реалізується.
Постійні витрати складають 4 тис. грн, змінні витрати на один виріб –12
грн. Визначити суму маржинального доходу і суму прибутку підприємства.
Визначити графічним способом точку беззбиткового об’єму продажу і кількість продукції, коли підприємство почне одержувати прибуток.
(Відповідь: прибуток – 4 тис. грн., маржинальний доход – 8 тис. грн., кількість –500 од.)


Задача 3.

 

 Постійні витрати складають 30% собівартості продукції. Підприємство планує одержати 200 тис. грн. прибутку. Абсолютна величина собівартості – 1500 тис. грн. Визначити об’єм випуску, при якому підприємство може
розраховувати на одержання планового прибутку.


Задача 4

 

Ціна виробу 50 грн., змінні витрати на одиницю продукції 20
грн. Можливий об’єм продажу – 50000 одиниць. Визначити практичний рівень
постійних витрат. Зробити висновки.


Задача 5.

Визначити обсяг виробництва і продажу, щоб не одержати збитків, якщо додаткові капіталовкладення не залучаються.
Ціна реалізації продукції – 100 грн./ од.
Змінні витрати – 70 грн. /од.
Загальна сума постійних витрат – 25 тис. грн.
Потужність підприємства розрахована на 5 тис. одиниць у зміну.
Результати вирішення завдання представити графіком. Зробити висновки.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                        ПРИКЛАДИ

 

ОЦІНКА МОЖЛИВИХ РИЗИКІВ

 

На даний момент на ринку торгівлі продуктами харчування діють певні можливості для розвитку приватного підприємництва. Економічний стан України  знаходиться в стадії глибокої економічної кризи, а це дає можливість розвиватись та вдосконалювати форми обслуговування населення. Є ще фактори ризику, що можуть вплинути на діяльність, зменшити рентабельність .

 

 

 

Ризикові фактори  мікросередовища

 

№п/п

Ризики

Заходи щодо упередження ризиків

1

Можливі перебої з придбанням товарів

Створення резервів

Укладення угод на поставку товару з кількома постачальниками

2

Втрата потенційних споживачів

Посилення стимулюючих заходів

3

Поява нових конкурентів

Посилення стимулюючих заходів

Зміна виду діяльності

Перегляд цінової політики

4

Форс-мажорні обставини(пожежа, стихія, крадіжка)

Страхування діяльності

Врахування можливості виникнення таких обставин при укладанні угод

 

                                     Ризикові фактори  макросередовища

 

№п/п

Заходи

Заходи щодо упередження ризиків

1

Зміна курсу іноземних валют

Орієнтація на продукцію вітчизняних виробників

2

Погіршення купівельної спроможності громадян

Освоєння додаткових послуг, зміна виду діяльності

3

Зміна законодавчої бази

Врахування тенденцій у зміні законодавства, зміна виду діяльності

 

 

 

 

 

 

 

 

                                       Розділ 8. Оцінка можливих ризиків

 

        Я провела докладний аналіз можливості виникнення тих чи інших критичних ситуацій, які можуть негативно вплинути на розвиток моєї підприємницької діяльності, що може привести до можливих непередбачених витрат та невдачі в бізнесі. При розробці та складанні плану маркетингу та фінансового плану майбутнього підприємства, а також при плануванні успіху у бізнесі, не можна не враховувати ті ризики, які можуть виникнути в майбутньому.

Ризики розподіляються на декілька груп:

1) зовнішні ризики, які не залежать від діяльності приватного підприємця:

-  політичний ризик,

-  економічний ризик,

-  форс-мажорні обставини,

-   зміни в законодавстві,

-   зміни в оподаткуванні,

-     поява нових конкурентів.

2) внутрішні ризики, які залежать безпосередньо від діяльності приватного підприємця:

-   втрата майна,

-   псування основних засобів,

-   втрата попиту на даний вид послуг,

-   маркетинговий ризик,

-   ризик невиконання зобов’язань.

Всі ці ризики мають можливі джерела виникнення:

-   недостатня інформація про коньюнктуру ринку,

-   недооцінка конкурентів,

-   переоцінка власних можливостей...

        Непередбачливість підприємця може привести його бізнес до краху. Тому я виявила (про всяк випадок) такі організаційні заходи профілактики ризиків:

-  постійне підвищення конкуретноздатності,

-  розробка ефективної та цікавої реклами,

-  підвищення кваліфікації спеціаліста,

-  страхування майна,

-  проведення вчасного технічного обслуговування оргтехніки,

-  обов’язкове дотримання правил техніки безпеки в роботі,

-   поновлення програмного забезпечення,

-   створення резервної інформації на магнітних носіях (копії),

-    суворий контроль руху грошових коштів,  ретельне ведення бухгалтерії (не зважаючи на спрощену систему),

-   створення резервного фонду для покриття непередбачуваних ризиків (хвороба, то що) в розмірі від 3% до 5% чистого прибутку.

 

 

                                               Розділ 7. Фінансовий план


               Кожна людина, яка планує стати підприємцем, потребує в коштах на започаткування свого бізнесу. Спочатку народжується ідея, потім обмірковуються можливості, складається бізнес-план під цю ідею і можливості, і тільки тоді можна розпочинати свою діяльність.   

 

1.Об’єм та   структура інвестиційних затрат

 

№п\п

Найменування

Сума (грн.)

1

Реєстрація ФОП

120,00

2

Оргтехніка (системний блок, монітор, розмножувальна техніка)

12000,00

3

Придбання канцтоварів

3000,00

4

Початкова реклама

600,00

5

Програмне забезпечення

5000,00

6

Встановлення інтернету

2000,00

 

Всього

22720,00

 

 

2. Джерела надходження інвестиційних затрат

 

№п\п

Найменування

Сума (грн.)

Доля, %

1

Одноразова допомога Центра зайнятості

17688,00

77,9%

2

Власні заощадження

  5032,00

22,1%

 

Всього

22720,00

100%

      

3.Прогнозування  руху  грошових коштів (місяць)

 

 

№п\п

Найменування послуг

Сума (грн.)

1

Обробка первинних документів

200,00

2

Облік  доходів та витрат підприємства

300,00

3

Нарахування заробітної плати

400,00

4

Ведення головної книги

600,00

5

Складання статистичної звітності

200,00

6.

Складання податкової  звітності

500,00

7

 Банківські  операції

350,00

8

Заповнення касової книги

250,00

9

Облік по  підзвітним сумам

400,00

10

Заповнення обігових відомостей по рахунках

600,00

11

Визначення собівартості

150,00

 

Всього

3950,00

 

        4. Постійні  витрати (місяць)

№ п\п

Найменування витрат

Сума (грн.)

1

Послуги Інтернету

150,00

2

Єдиний податок 5%

150,00

3

ЄСВ 34,7% від 1218,00

423,00

4

Канцелярські витрати

250,00

5

Транспортні витрати

680,00

6

Витрати мобільного зв’язку

120,00

 

 Всього

1773,00

 

Визначення прибутку за місяць:

 3950,00-1773,00 = 2177,00 грн.

Період  окупності витрат:

22720,00/2177,00 = 10 місяців

 

                                   Розділ 8. Оцінка можливих ризиків
        Я провела докладний аналіз можливості виникнення тих чи інших критичних ситуацій, які можуть негативно вплинути на розвиток моєї підприємницької діяльності, що може привести до можливих непередбачених витрат та невдачі в бізнесі. При розробці та складанні плану маркетингу та фінансового плану майбутнього підприємства, а також при плануванні успіху у бізнесі, не можна не враховувати ті ризики, які можуть виникнути в майбутньому.
Ризики розподіляються на декілька груп:
1) зовнішні ризики, які не залежать від діяльності приватного підприємця:
-  політичний ризик,
-  економічний ризик,
-  форс-мажорні обставини,
-   зміни в законодавстві,
-   зміни в оподаткуванні,
-     поява нових конкурентів.
2) внутрішні ризики, які залежать безпосередньо від діяльності приватного підприємця:
-   втрата майна,
-   псування основних засобів,
-   втрата попиту на даний вид послуг,
-   маркетинговий ризик,
-   ризик невиконання зобов’язань.
Всі ці ризики мають можливі джерела виникнення:
-   недостатня інформація про коньюнктуру ринку,
-   недооцінка конкурентів,
-   переоцінка власних можливостей...
        Непередбачливість підприємця може привести його бізнес до краху. Тому я виявила (про всяк випадок) такі організаційні заходи профілактики ризиків:
-  постійне підвищення конкуретноздатності,
-  розробка ефективної та цікавої реклами,
-  підвищення кваліфікації спеціаліста,
-  страхування майна,
-  проведення вчасного технічного обслуговування оргтехніки,
-  обов’язкове дотримання правил техніки безпеки в роботі,
-   поновлення програмного забезпечення,
-   створення резервної інформації на магнітних носіях (копії),
-    суворий контроль руху грошових коштів,  ретельне ведення бухгалтерії (не зважаючи на спрощену систему),
-   створення резервного фонду для покриття непередбачуваних ризиків (хвороба, то що) в розмірі від 3% до 5% чистого прибутку.

                                  СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1.Барроу К. П. «Бізнес-план. Практичний посібник» - Київ: Знання, 2005 р., 434 ст.

 

2.Варналій З.С. Мале підприємництво: основи теорії і практики [Текст]: уч.
посіб. / З.С. Варналій. - К.: Знання, 2008. - 250 с.

 

3.Васильцев Т.Г. «Бізнес-планування: навчальний посібник» - Київ: Знання, 2013,173 ст.

 

4.Должанський І.З  Загорна Т.О.  «Бізнес-план. Теорія розробки» - Київ: Центр навчальної літератури, 2019, 384 ст.

 

5.Макаренко Н.М., Олійник Н.М. Бізнес-планування. Навчально-методичний
посібник. Херсон : ТОВ «ВКФ «СТАР» ЛТД», 2017. 224 с.

 

docx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
5 червня
Переглядів
54
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку