Микола Васильович Гоголь «Ніч перед Різдвом». Народні традиції та звичаї у творі.

Про матеріал
Конспект уроку за темою "Микола Васильович Гоголь «Ніч перед Різдвом». Народні традиції та звичаї у творі" містить цікаву інформацію про особливості улюбленої повісті М.В.Гоголя у поєднанні з деякими сучасними традиціями та елементами театралізованої вистави.
Перегляд файлу

Тема: Микола Васильович Гоголь «Ніч перед Різдвом». Народні традиції та звичаї у творі.

Мета:

  • навчальна: ознайомити з новими сторінками повісті М.Гоголя; допомогти учням з'ясувати їх ідейно-художнє значення, роль народних традицій та звичаїв;
  • розвивальна: розвивати навички виразного читання, переказу, виділення ключових епізодів, уміння висловлювати свої думки, аргументувати їх;
  • виховна: виховувати любов до читання, повагу до народних традицій, почуття гумору.

Обладнання: портрет М.В. Гоголя, презентація «Микола Васильович Гоголь «Ніч перед Різдвом». Народні традиції та звичаї у творі» (з цікавими фактами про Різдво у різних країнах), відеоролики з х/ф «Ніч перед Різдвом», підручники.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

… «Вечори поблизу Диканьки» здивували мене.

Ось справжня веселість, щира, невимушена,

без манірності. А місцями яка поезія. Все це так

незвичайно в нашій нинішній літературі»...

А.С.Пушкін

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Ведучий 1. У веселий, новорічний та різдвяний час

                   До нашого села запрошуємо вас!

 Ведучий 2. Хутір наш кругом далеко знають

                   Добрі люди до Диканьки завітають

Ведучий 1. Стоїть Диканька під горою в долині,

                   У вишневому садочку у калині

 Ведучий 2. Сьогодні до нас в гості завітайте

                   І разом з нами свято зустрічайте.

 Ведучий 1. Розповімо, якщо цікавить вас

                   Які пригоди трапились у нас.

Інсценізація уривку з повісті «Ніч перед Різдвом» («Вакула та Оксана»).

Оповідач (читає). Останній день перед Різдвом минув. Зимова ніч настала: засміялися зорі, місяць поважно піднявся на небо посвітити добрим людям і всьому світові. Мороз дужчав, але було так тихо, що скрипіння під чоботом чулося за півмилі. Ще жоден гурт парубків не з'являвся під вікнами хат, місяць лише зазирав у них крадькома, ніби викликаючи прибраних дівчат вибігти скоріше на скрипучий сніг...

(Виходить Оксана із дзеркалом у руках.)

Оксана. Треба ж було людям вигадати, ніби я гарна... Неправда! Хіба чорним бровам і очам моїм рівних немає у світі? Що ж тут красивого в цьому носі, і в щоках, і в губах? Ніби ж то гарні мої чорні коси? Ух! Їх можна злякатися ввечері: вони, як довгі змії, обвили мою голову. Аж тепер бачу, що я зовсім не гарна!.. Ні, гарна я! Ой,  яка гарна! Диво!                                               

(Тихо входить Вакула.)                                       

Вакула. Дивна дівка! І хвастощів у неї мало! З годину стоїть перед дзеркалом і не надивиться, та ще й вихваляє себе вголос.

Оксана (озирнувшись, побачила коваля). Навіщо ти прийшов сюди? Хіба хочеться, щоб випровадила за двері лопатою?               

Вакула. Не сердься на мене. Дозволь хоч поговорити, хоч подивитися на тебе!                                         

Оксана. Хто ж тобі боронить? Говори й дивись! (Сідає на лавку.)

Вакула. Дозволь і мені сісти біля тебе!                         

Оксана (відштовхує його). Іди геть! Мабуть, уже й мене замазав сажею. (Відходить від нього і знову чепуриться перед дзеркалом.) А правда, що твоя мати відьма?                

Вакула. Що мені  до матері?Ти у мене і мати, і батько, і все, що є дороге у світі.

Оксана. А у Одарки  нові черевики! Ой, які ж хороші! І з золотом! Добре  їй, у неї є хто все купе, а мені нікому дістати такі гарні черевички.

Вакула. Не сумуй, моя люба Оксано! Я тобі подарую такі черевички, які мають не всі панянки.

Оксана. Ти? Подивлюсь я, де ти візьмеш такі черевички, котрі змогла  б  я надіти на свою ногу . Хіба  ті; що носить  сама  цариця .               Бач, який ти! Чомусь дівчата не йдуть… Давно б уже час колядувати. Мені стає нудно.

Вакула. Бог з ними, моя красуня. Хіба тобі весело з ними?

Оксана. Та все ж веселіше, ніж із тобою. Хтось постукав. Мабуть, дівчата.

Вакула. Чого я ще чекаю? Вона насміхається з мене. Я їй так само дорогий як іржава підкова.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

1. Слово вчителя. 

Ми щойно переглянули інсценізацію уривку з твору. Звичайно, ви впізнали героїв. Так, це Вакула й Оксана з повісті М.В.Гоголя «Ніч перед Різдвом»

- Як би ви охарактеризували поведінку Оксани? Чому вона себе так поводить?

- А чи справді Вакула Любить Оксану? Наведіть докази його кохання.

 Вакула спрожогу пообіцяв Оксані дістати черевички, які носить сама цариця. І хто зна, що допомогло йому здійснити обіцяне: сила кохання, чи магія чарівної ночі Різдва. Адже Різдво – дивовижне свято усіх християн, і кожен від нього очікує дива. Різні дива  напередодні Різдва відбуваються і в Диканьці. Але Різдво святкують і вшановують не тільки у нас, на Україні. Протягом багатьох століть у різних куточках планети формувалися свої різдвяні традиції та звичаї.

Перевірка випереджувального індивідуального завдання «Різдвяні традиції в різних країнах».(Презентація «Цікаві факти про Різдво у різних країнах» )

  1. Америка

У США діти телефонують до святого Миколая і вірять, що він приїжджає на санях. Слід згадати, що вигляд Санта Клауса придумала компанія «Кока-Кола». Усміхненого бороданя в червоному вбранні цей концерн вперше використав для реклами своєї продукції в 1930 році. Американці святкують Різдво по-різному, адже в США живуть люди багатьох культур і традицій.

  1. Італія

А ось в Італії  на Різдво чекають з нетерпінням відьму на ім'я Бефана. Саме вона, а не Санта-Клаус чи Дід Мороз приносить подарунки дітям. У цій країні існує легенда, що коли волхви несли дари для немовляти Ісуса, вони покликали Бефану з собою. Бефана тоді не мала ніякого уявлення, про кого йде мова, та й зайнята була, тому ввічливо відмовилася супроводжувати волхвів. Про що пізніше дуже пошкодувала. І тепер кожного року вона приходить у домівки італійців з подарунками в надії побачити Ісуса.

  1. Німеччина

У деяких регіонах Німеччини є дуже цікаві різдвяний звичай - 26 грудня ходити в гості, щоб похвалити гарно прикрашену ялинку. Ця традиція так і називається - "Хвала різдвяній ялинці". Гість вихваляє ялинку, а господар пригощає його  чимось смачненьким. До речі, традиція прикрашати ялинку прийшла саме з Німеччини.

  1. Віфлєєм

Це невелике місто на Ближньому Сході розташоване у межах сучасного Ізраїлю. Саме тут народився Ісус Хрістос, чиє народження з часом стало святом для величезної кількості людей

На центральній площі Віфлєєма на Різдво встановлюють високий стовп, увінчаний зіркою, яка символізує ту саму віфлєємськую зірку, що вказала волхвам час і місце народження Спасителя.

  1. Англія

Англійці готуються до свята з початку грудня, насамперед з пошуків подарунків.

Урочистий обід - смажена індичка з соком журавлини, святковий пудинг з фруктами, торт з твердим, як камінь, цукром. Квітку пуансетії англійці дарують своїм близьким, називаючи її «Віфлеємською зіркою».

  1. Чехія

У Чехії Різдво вважається найсприятливішим часом, щоб зазирнути в майбутнє і дізнатися свою долю. Незаміжні чеські дівчата на початку грудня ставлять у воду гілку вишні. Якщо вона зацвіте на Різдво - значить, у новому році дівчину чекає заміжжя.

  1. Словаччина

У Словаччині, як і в Чехії, на Різдво теж люблять ворожити. Тут обов'язково готують традиційний святковий пудинг, ложку якого зачерпує найстарший чоловік у сім'ї і підкидає до стелі. Вважається, що чим більше їжі прилипне до стелі, тим благополучнішим буде наступний рік для всієї родини.

  1. Франція

Французькі дітлахи на Різдво отримують подарунки не від Діда Мороза, а від людини на ім'я Пер Ноель. Подарунки він кладе в дитячі шкарпетки, які малюки з вечора залишають біля каміна. У Пер Ноеля є суворий напарник, якого звуть Пер Фуетар, він нічого не дарує, а навпаки - карає різками дітей, які погано себе вели.

  1. Австралія

Різдво австралійці святкують переважно на пляжі, готуючи гриль страви. Обдаровують один одного презентами, грають в пляжні ігри, купаються.

  1. Україна

В Україні розпочинається Різдво 6 січня – Святий Вечір. Цей день в усіх асоціюється із такою смачною стравою як кутя. Вона красується на столі серед ще 11 страв. Адже всі знають про те, що до Святої Вечері потрібно приготувати 12 страв.

  • Які українські традиції святкування Різдва ви знаєте?

Взагалі, з Різдвом у нас  пов’язано багато народних прикмет. Якщо в перші три дні свята з’являється іній на деревах – буде добрий урожай хліба. Будуть гарні трави та хліб, якщо глибокий сніг. Якщо вночі багато зірок, це до гарного урожаю ягід. Весна буде холодною, якщо цей день теплий.

Символ цього свята – зелена ялинка. Зірка, яка зазвичай красується на верхівці дерева, − символ Віфлеємської зірки, що яскраво освічувала шлях волхвам до Ісуса Христа.

У цей день прийнято ввечері ходити з Віфлеємською  зіркою із позолоченого паперу, прикрашеною ліхтариком. З нею ходили по селу та співали різдвяні пісні. Це називається колядуванням.

3. Бесіда

- Як святкують Різдво у вашій родині?

Але давайте повернемося до наших героїв.

І\/. Сприйняття та засвоєння навчального матеріалу.

  1. Вікторина «Хто найуважніший?»
  • Як називалося село, в якому жив гоголівський персонаж Вакула?
  • Ким доводилася відьма Солоха ковалеві Вакулі?
  • Яку річ пообіцяв Вакула Оксані?
  • А яку річ він уже зробив для неї?
  • Що сховав біс до кишені?
  • Назвіть «транспортний засіб» коваля Вакули при польоті в Петербург.
  • Хто розмальовував посуд, намалював картину в церкві?
  • Так за що ж не любив чорт Вакулу?

Висновок. Отже, Гоголь використав у творі поширену в Україні фольклорну легенду про благочестивого маляра і поєднав її із сюжетами про популярного героя слов’янської міфології.

  1. Слово  вчителя

 У повісті «Ніч перед Різдвом» М.Гоголь з любов’ю описує обряди українського народу (побут і звичаї), використовує безліч українських слів, не перекладаючи їх російською мовою, щоб донести до читача всю красу, атмосферу свята на рідній письменникові Україні.

(Читання уривків повісті російською мовою. Учні знаходять приклади використання українських слів та назв предметів одягу)

 Крім того, щоб надати особливої поетичності описам зимової ночі або образам природнього світу, М.Гоголь використовує безліч художніх засобів: епітетів, метафор, порівнянь… (Учні знаходять приклади-цитати)

Мабуть саме через це російський критик В.Г.Бєлінський відмічав, що «…Гоголь не пише, а малює, його зображення дихають фарбами дійсності. Їх бачиш, чуєш.»

 Дія в повісті відбувається напередодні Різдва. Різдвяна ніч дарує диво, перетворює героїв.

2. Бесіда за прочитаним та кадрами з фільму «Ніч перед Різдвом» («Чорт та Солоха в небі»)

- Які ж дива відбуваються в різдвяну ніч в Диканьці?

- Чому саме в цю ніч чорт та відьма можуть таке витворяти? Підтвердьте  цитатою з тексту. (Перегляд кадру з х/ф «Вечори на хуторі біля Диканьки»)

3. Міні-лекція вчителя про народні повір’я і легенди.

 З давніх-давен в народних в народних повір’ях і легендах зображувалася нечиста сила.

  Відьма -  давня назва злих чаклунок. походить від старовинного слова «відати», тобто знати. Відьми, за народними повір’ями,  спроможні літати у повітрі на мітлі, у ступі. Відьом уявляли у вигляді старих баб, з розпатланим сивим волоссям, кістлявими руками. Вирушають вони на свої темні справи вночі і через піч потрапляють в оселі добрих людей. Вмираючи, вони  мучаться, бо мають передати кому-небудь свою науку.

 Чорта в народі називають бісом. Біс – за народною уявою, маленький, чорненький, з довгим хвостом, копитами та ріжками і обов’язково кульгавий.

Ноги він поламав ще до створення світу, коли за гріхи він і вся нечиста сила була скинути з неба на землю. Сорок днів і ночей летіли вони до землі, і де хто впав, там і оселився. Чорти люблять ходити один до одного в гості, галасливо справляють весілля. Вони здатні наслати негоду, хуртовину, можуть «закружляти», «водити», «збивати з шляху» добрих людей.

4. Робота з текстом.

- Зачитайте портрети відьми, чорта.

- Чи подібні гоголівські герої до героїв з народних легенд? Чим вони відрізняються?

- Чим ці герої подібні до людей? (Цитата про викрадення Чортом місяця)

5. Зображення народних обрядів у творі «Ніч перед Різдвом». (робота з підручником)

- Як же зустрічають Різдво в Диканьці? (Перегляд кадру з х/ф «Вечори на хуторі біля Диканьки»)

6. Слово вчителя.

 Коли О.С.Пушкін прочитав «Вечори на хуторі біля Диканьки», він сказав: «Що за чудо ці казки!»

  • Які ж елементи казки зустрічаються у творі?
  • Доведіть, що це повість.

\/. Закріплення матеріалу.

  • Що ж спільного в зображенні Різдва у вивчених вами творах? (Ч.Діккенс «Різдвяна пісня у прозі», М.В.Гоголь «Ніч перед Різдвом»)
  • Складіть сенкан «Різдво»

\/І. Підсумок уроку

 1. Слово вчителя. Гоголь у своїй повісті зумів в жартівливій формі розповісти про звичаї українського народу, при цьому він уміло перемішав фантастику і реальність. Дія відбувається ї на землі, і в небі. У небі літають чорти і відьми, які замислюють інтриги на шкоду людям, на землі ж торжествує добро і радість, які творять самі люди.

 180 років пройшло з часу написання «Вечорів…». Багато що змінилося, дещо втратило свою значимість, щось забулося. Але так хочеться, щоб національні традиції жили і відроджувалися, щоб молоде покоління пам’ятало, щоб не переривався зв'язок часу і поколінь. Ми маємо плекати в своїм серці любов до рідної землі, до нашого талановитого народу, проповідувати добро і красу, як цього вчить нас М.В.Гоголь.

 2. Виконання колядки

Голос. Дозвольте поколядувати…

Учитель. А хто ви такі?

 Голос. Ми – колядники.

Колядники.  Хай вам, добрі люди, завжди добре буде!

                        Щоб були здорові, щоб були багаті…

Учитель. Ось вам друзі паляниці, калачі і варяниці,

                   Галушки і пампушки – щастя повні мішки!

 Колядники. Спасибі що дозволили поколядувати,

                   А ми підемо далі – мир у вашу хату!

\/ІІ. Оцінювання

\/ІІІ. Домашнє завдання

Опрацювати запитання на с. 123; намалювати ілюстрацію до улюбленого епізоду твору.

Додаток до конспекту

( уривки з повісті М.В.Гоголя «Ніч перед Різдвом»)

  1.               «Еще ни одна толпа парубков не показывалась под окнами хат; месяц один только заглядывал в них украдкою, как бы вызывая принаряживавшихся девчат выбежать скорее на скрипучий снег. Тут через трубу одной хаты клубами повалился дым и пошел тучею по небу, и вместе с дымом поднялась ведьма верхом на метле».
  2.               «Шел ли набожный мужик, или дворянин, как называют себя козаки, одетый в кобеняк с видлогою, в воскресенье в церковь или, если дурная погода, в шинок, — как не зайти к Солохе, не поесть жирных со сметаною вареников и не поболтать в теплой хате с говорливой и угодливой хозяйкой. И дворянин нарочно для этого давал большой крюк, прежде чем достигал шинка, и называл это — заходить по дороге. А пойдет ли, бывало, Солоха в праздник в церковь, надевши яркую плахту с китайчатою запаскою, а сверх ее синюю юбку, на которой сзади нашиты были золотые усы, и станет прямо близ правого крылоса, то дьяк уже верно закашливался и прищуривал невольно в ту сторону глаза; голова гладил усы, заматывал за ухо оселедец и говорил стоявшему близ его соседу: «Эх, добрая баба! черт-баба!»
  3.               «Кучи девчат с мешками вломились в хату Чуба, окружили Оксану. Крик, хохот, рассказы оглушили кузнеца. Все наперерыв спешили рассказать красавице что-нибудь новое, выгружали мешки и хвастались паляницами, колбасами, варениками, которых успели уже набрать довольно за свои колядки».
  4.               «— Ваше царское величество, не прикажите казнить, прикажите миловать! Из чего, не во гнев будь сказано вашей царской милости, сделаны черевички, что на ногах ваших? Я думаю, ни один швец ни в одном государстве на свете не сумеет так сделать. Боже ты мой, что, если бы моя жинка надела такие черевики!»
  5.               «Настало утро. Вся церковь еще до света была полна народа. Пожилые женщины в белых намитках, в белых суконных свитках набожно крестились у самого входа церковного. Дворянки в зеленых и желтых кофтах, а иные даже в синих кунтушах с золотыми назади усами, стояли впереди их. Девчата, у которых на головах намотана была целая лавка лент, а на шее монист, крестов и дукатов, старались пробраться еще ближе к иконостасу. Но впереди всех были дворяне и простые мужики с усами, с чубами, с толстыми шеями и только что выбритыми подбородками, все большею частию в кобеняках, из-под которых выказывалась белая, а у иных и синяя свитка. На всех лицах, куда ни взглянь, виден был праздник. Голова облизывался, воображая, как он разговеется колбасою; девчата помышляли о том, как они будут ковзаться с хлопцами на льду; старухи усерднее, нежели когда-либо, шептали молитвы».

 

 

 

docx
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
4348
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку