Презентація на тему "Байка"

Про матеріал
Презентацію можна використати під час вивчення теми "Байка" у 6 класі, має відомості про деяких байкарів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Байка - один із різновидів ліро-епічного жанру,невеликий алегоричний,здебільшого віршований твір повчального змісту, з яскраво вираженою мораллю.

Номер слайду 2

Найпершим байкарем був Езоп. За давніми джерелами відомо,що Езоп був рабом-чужинцем,який здобув волю завдяки своєму розуму. Його байки,що висміювали жадібність,заздрість та інші людські вади, слухачі переказували один одному. Однак дехто сприймав дошкульні Езопові твори як особисті образи. Аби помститися зухвальцю, його недоброзичливці підкинули золотий кубок, викрадений з храму. Його звинуватили в злочині. Хоч як він не намагався пояснити,що став жертвою підступу, але все було марним. І врешті-решт байкаря скинули зі скелі.

Номер слайду 3

Мораль байки «Вовк і ягня»( Езоп):тиран завжди знайде виправдання своїм вчинкам, хоч якими б безглуздими вони не були, він не буде слухати невинного.

Номер слайду 4

Мораль байки «Мурашки і Цикада»:не слід зневажати нічого, щоб не довелося шкодувати.

Номер слайду 5

Мораль байки «Лисиця і Виноград»:коли хто неспроможний досягти чогось, посилається на обставини.

Номер слайду 6

Іван Андрійович Крилов народився 13 лютого 1769р. в сім`ї армійського офіцера.1773 р. вибухнуло пугачовське повстання. На той момент хлопчику було чотири роки. Його батько брав участь у боях із заколотниками. Пугачов погрожував вбити його сім`ю з ним разом. На допомогу прийшла його мати, вивезла Івана так,щоб цього ніхто не знав, крім рідних. Потім родина оселилася в Твері. Тато хлопчика пішов з життя рано, залишивши тільки стару скриню з книгами. Для Івана це був як подарунок, тому що він дуже любив читати. Для Крилова нездійсненною мрією було здобути освіту. Він любив навчатися, але в них не було грошей. І йому оплатили навчання поміщики Львові за умови, якщо він буде час від часу подавати їм чай. Помер байкар 1844року.

Номер слайду 7

Мораль байки «Вовк і Ягня» ( І. Крилова):той, хто слабший, завжди буде винен, навіть якщо це не так.

Номер слайду 8

Виписати імена ЛИШЕ байкарів.

pptx
Додано
27 жовтня 2021
Переглядів
664
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку