Мікроелементи та макроелементи..

Про матеріал
Тестування розроблено для перевірки отриманих знань з теми: "Хімічний склад клітини", а саме мікро- та макроелементи.
Перегляд файлу

Тестування 9 клас.

  1. Укажіть символ елемента, що входить до складу гормонів щитоподібної залази: а) Кобальт; б) Купрум; в) Манган; г) Іод.
  2. Укажіть символ елемента, що входить до складу АТФ, ферментів, кісткової тканини, емалі зубів: а) Р; б) Fe; в) F; г) Mg.
  3. Укажіть групу хімічних елементів, які називають органогенними: а) C, Zn, H, O; б) O, H, C, N; в) O, H, S, Zn; г) N, O, S, Ca.
  4. Укажіть головне джерело Карбону для зелених рослин: а) Карбон твердих часточок ґрунту; б) сполуки Карбону в ґрунтовому розчині; в) чадний газ; г) вуглекислий газ повітря.
  5. Укажіть сполуку, що містить Ферум: а) ДНК; б) хлорофіл; в) гемоглобін; г) АДФ.
  6. Речовини, які добре розчиняються у воді, називають: а) діелектриками; б) гідрофільними; в) гідроксидами; г) гідрофобними.
  7. Гідроксиди лужних і лужноземельних елементів та амонію називають: а) ферментами; б) лугами; в) індикаторами; г) інгібіторами.
  8. Укажіть роль деяких металічних елементів у життєдіяльності клітин: а) входять до складу багатьох вітамінів і ферментів; б) входять до складу РНК; в) входять до складу полісахаридів; г) входять до складу ДНК.
  9. Уміст води в тканинах організму людини: а) залежить від віку людини та типу тканини; б) не залежить від віку людини; в) не залежить від типу тканини; г) не залежить від інтенсивності обміну речовин..
  10. Приведіть у відповідність біологічні функції води та її фізико-хімічні властивості: 1 розчинник; 2 теплорегулятор; 3 вода як опора; 4 вода як реагент; а) високі теплоємність, тепло та випаровування; б) амфотерність, здатність до дисоціації; в) полярність молекул, здатність до гідратації; г) текучість і нестискуваністьу рідкому стані.
  11. Установіть відповідність між назвою елемента і його значенням в організмі людини: 1 Кальцій; 2 Нітроген; 3 Магній; 4 Калій. а) входить до складу багатьох ферментів, гемоглобіну, бере участь у біосинтезі хлорофілу, процесах дихання і фотосинтезу; б) міститься в клітини тільки у вигляді іонів, активує ферменти білкового синтезу, обумовлює нормальний ритм серцевої діяльності, бере участь у процесах фотосинтезу; в) компонент амінокислот білків, нуклеїнових кислот, АТФ, хлорофілу, гемоглобіну, багатьох ферментів і вітамінів; г) входить до складу клітинної стінки рослин, кісток і зубів; активує зсідання крові та скорочення м’язових волокон; д) входить до складу молекул хлорофілу, а також кісток і зубів, активує енергетичний обмін і синтез ДНК.

 

Завдання для 10 класу:

  1. Зародження Всесвіту почалося …………………….
  2. У якій галактиці зародилася непримітна зоря – Сонце?
  3. За найбільш карколомні ідеї фізики ХХ століття слід дякувати……………..
  4. У 1926 р. Е. Габбл виявив факт………………
  5. Хто дав назву «Великого Вибуху»: а) Е. Габбл; б) Фред Гойл; в) Жорж Леметра; г) Джорж Гамов.
  6. Хто у 1929 році математично вивів закон, за яким розбігаються галактики: а) Е. Габбл; б) Фред Гойл; в) Жорж Леметра; г) Джорж Гамов.
  7. Хто в 1965 р. зареєструвал реліктове випромінювання, що стало одним із доказів на користь теорії Великого Вибуху: а) А. Пензіас; б) Фред Гойл; в) Р. Вілсон; г) Джорж Гамов.
  8. Чому приблизно дорівнює світловий рік: а) 1011; б) 1012; в) 1013; г) 1014.
  9. Що вимірюється в нм: а) макросвіт; б) мікросвіт; в) мегасвіт.
  10. Кожній фундаментальній взаємодії відповідає своя частинка, яка переносить цю взаємодію. Розподілить види взаємодії та їх частинки: 1-гравітація; 2-електромагнітна індукція; 3-сильна взаємодія; 4- слаба взаємодія; а) векторні бозони; б) гравітони; в) фотони; г) глюони.
  11. За якими параметрами об’єкти живої і неживої природи структуровано за рівнями: мікро-, макро і мегасвіт?

 

 

docx
До підручника
Біологія 9 клас (Шаламов Р.В., Носов Г.А., Литовченко О.А., Каліберда М.С.)
Додано
29 липня 2019
Переглядів
1731
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку