Мінеральні добрива в народному господарстві

Про матеріал

ознайомлення із загальними властивостями мінеральних добрив та їх класифікацією, характеристика найважливіших добрив та їх значення для живих організмів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мікродобрива

Номер слайду 2

Добрива — органічні й неорганічні речовини, які застосовують для поліпшення умов живлення культурних рослин з метою підвищення врожаю й поліпшення його якості.

Номер слайду 3

Добрива поділяють на прямі (такі, що містять безпосередньо елементи живлення рослин) та непрямі (покращують властивості ґрунтів, наприклад, гіпс, вапно).

Номер слайду 4

Мі́кродо́брива — добрива, що містять мікроелементи, речовини, споживані рослинами в невеликих кількостях.

Номер слайду 5

Як мікроелементи застосовують солі мікроелементів, відходи промисловості (шлаки, шлами), фрити (сплави солей зі склом).

Номер слайду 6

Мікродобрива є одним з найбільш ефективніших засобів впливу аграрія на продуктивність культури та якість продукції. Життєво необхідними для рослин та тварин є близько 30 мікроелементів.

Номер слайду 7

Цинк. Культури, чутливі до нестачі цинку: кукурудза, соя, квасоля, хміль, картопля, льон, овочі, виноград, яблуня, груша, цитрусові.

Номер слайду 8

Цинк сприяє підвищенню жаро-, посухо- та зимостійкості рослин, запобігає передчасному старінню клітин, бере участь в метаболізмі азоту, вуглеводів, фосфатів, а також синтезі регуляторів росту. 

Номер слайду 9

Марганець. Культури, чутливі до нестачі марганцю: цукровий та кормовий буряк, овес, картопля, яблуня, черешня та малина.

Номер слайду 10

Марганець сприяє підвищенню якісних показників урожаю с-г культур: вмісту цукрів в коренеплодах цукрового буряка та ягодах суниці, крохмалю в бульбах картоплі, білка в зерні зернових культур, вітаміну С в плодах, ягодах та овочах.

Номер слайду 11

Бор. Культури, чутливі до нестачі бору: цукровий буряк, ріпак, соя, соняшник, бобові, фруктові дерева, овочі та інші.

Номер слайду 12

Бор сприяє збільшенню кількості квіток на рослині, покращенню процесу запилення та знижує їх абортивність, підвищує розвиток репродуктивних органів. 

Номер слайду 13

Залізо. Культури, чутливі до нестачі заліза: бобові, картопля, капуста, томати, кукурудза, плодові — ягідні.

Номер слайду 14

Залізо відіграє важливу роль — входить до складу ферментів для утворення хлорофілу, тому його нестача безпосередньо впливає на інтенсивність процесів фотосинтезу, що проявляється у вигляді захворювання — хлороз

Номер слайду 15

Мідь. Культури, чутливі до нестачі міді: пшениця, ячмінь, овес, кукурудза, коренеплідні, технічні та бобові культури.

Номер слайду 16

Мідь впливає на фіксацію молекулярного азоту ― активує процеси зв'язування атмосферного азоту та на метаболізм рослин.

Номер слайду 17

Молібден. Культури, чутливі до нестачі молібдену: бобові культури, деякі з родини хрестоцвітих (особливо ріпак і гірчиця), цукрові буряки.

Номер слайду 18

Молібден бере участь у синтезі амінокислот і білків, регулює процес трансформації азоту в рослині.

Номер слайду 19

Дякуємо за увагу !!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кузьменко Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 квітня 2018
Переглядів
1722
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку