Місце хімії серед природничих наук. Значення хімії для розвитку людства

Про матеріал
Підручник Хімія 9 клас Попель 2017 для розробки уроків з теми "Узагальнення знань з хімії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас Тема. Місце хімії серед природничих наук. Значення хімії для розвитку людства

Номер слайду 2

«Хімія – це край чудес, де приховане людське щастя. І найвищі завоювання розуму будуть зроблені в цій галузі» Д. І. Менделєєв

Номер слайду 3

переконатися в існуванні зв'язків хімії з іншими природничими науками; оцінити внесок досягнень хімії в наше життя; дізнатися про провідні напрями хімічної промисловості в Україні; зрозуміти роль хімічних знань у сприйнятті навколишнього світу. Матеріал уроку допоможе вам:

Номер слайду 4

ВЗАЄМОЗВ'ЯЗОК НАУК ПРО ПРИРОДУ Як вам відомо, до наук, що вивчають природу, належать астрономія, біологія, географія, екологія, фізика, хімія. Маючи спільний об'єкт досліджень, ці науки розвиваються в тісному взаємозв'язку, досить часто використовують однакові методи дослідження. Знання однієї науки доповнюють і розширюють знання інших, допомагають з'ясувати причини різноманітних явищ..

Номер слайду 5

Місце хімії серед природничих наук

Номер слайду 6

Знання хімії дає розуміння наукової картини світу. Сучасна наукова картина світу – це цілісна система уявлень про загальні властивості й закономірності природи. Вона є результатом синтезу знань з різних наук, включає уявлення про природу, життя суспільства. Хімічна картина світу – це фрагмент матеріального світу і без неї неможливо отримати загальне уявлення про світ. Оточуючий нас світ реально існує, підкоряється своїм законам, які не залежать від волі людини. Людина лише в міру розвитку науки має можливість все глибше проникати у таємниці світу. Матерія

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Біологічні процеси нерозривно зв’язані з хімічними реакціями, що відбуваються в живих організмах. Кожний рух думки, кожне скорочення м’яза пов’язане з складними хімічними перетвореннями в нервовій й м’язовій тканинах. Біологічний обмін зумовлений послідовними хімічними реакціями: утворення білків, жирів й вуглеводів у клітинах, ріст, розмноження, процеси травлення, та інші. У кожній клітині нашого організму відбувається понад три тисячі хімічних реакцій. Процес фотосинтезу – головна хімічна реакція на поверхні нашої планети, яка є основою життя на землі. Реакції окиснення органічних речовин, добутих у процесі фотосинтезу, відіграють роль важливого джерела енергії для всіх живих організмів. Тому хімія, хімічні методи дослідження і хімічні теорії подають велику допомогу біології в розв’янні різних проблем, аж до пояснення механізму спадковості.

Номер слайду 9

2. Світ матеріальний Хімія — одна з природничих наук, тобто наук, що вивчають об’єкти та явища природи. Тобто, одне й те саме тіло може вивчати і хімія, і фізика, і астрономія. Але для хімії насамперед важливий хімічний склад тіла та перетворення, що з ним можуть відбуватися. Оскільки в хімічних реакціях ядра атомів не змінюються, а відбувається лише перебудова електронної структури атомів та молекул, то для хімії ще можна запропонувати таке визначення: Хімія — наука про перетворення речовин, пов'язаних зі зміною електронного оточення атомних ядер.

Номер слайду 10

Зіставлення розмірів природних об'єктів і наук, що їх вивчають

Номер слайду 11

  Складовими частинами хімічних речовин є хімічні частинки: атоми, молекули та йони. Їхні розміри — близько 10-10-10-6 метра. Об’єкти більших та менших розмірів вивчають інші природничі науки. Хімія, вивчаючи атоми, молекули, хімічні речовини та їхні взаємодії, має в повному обсязі використовувати закони фізики. У свою чергу, біологія й геологія, вивчаючи свої об’єкти, мають використовувати й хімічні закони. Ще у XVIII столітті зв’язок хімії та фізики помітив і використав у своїй роботіМ. В. Ломоносов, який писав: «Хімік без знання фізики подібний до людини, що все шукати має навпомацки. І ці дві науки так пов’язані між собою, що одна без одної досконалими бути не можуть».

Номер слайду 12

Хімічні науки

Номер слайду 13

Ключова ідея. Усі природничі науки вивчають природу, але кожна зі свого боку. Лише поєднання всіх знань воєдино створює цілісну картину світу.

Номер слайду 14

Сучасну хімію прийнято поділяти принаймні на п’ять розділів: неорганічну, органічну, фізичну, аналітичну й хімію високомолекулярних сполук. 3. Структура хімічної науки

Номер слайду 15

4. Що вивчає предмет ? (Складаємо схему)

Номер слайду 16

5. Яке значення хімії ? (Складаємо схему) Значення хімії

Номер слайду 17

 6. Для чого необхідні хімічні знання всім людям? (Складаємо схему)

Номер слайду 18

7. Висновки

Номер слайду 19

Дякую за увагу! З Вами працювала Вчитель хімії НВК № 7 Смаковська Лілія Дмитрівнам. Хмельницький2020 Домашнє завдання Прочитати відповідний параграф підручника хімії 9 класу. Спробуйте пояснити такий факт: атмосфера Марсу майже повністю складається з вуглекислого газу, а кисень у ній є домішкою, тоді як у земному повітрі кисню майже в 500 разів більше, ніж вуглекислого газу. Розв’яжіть розрахункову задачу (за бажанням). Який об'єм газу амоніаку NH3, узятого за нормальних умов, потрібно розчинити в 100 л води для приготування розчину з масовою часткою амоніаку 25 % (цей розчин застосовують як рідке добриво)??style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

pptx
Додано
4 лютого
Переглядів
112
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку