Місеве самоврядування

Про матеріал
Дану презентацію можна використовувати на уроках з основ правознавства при вивченні теми "Місцеве самоврядування". Інформаційний матеріал даної презентації розкриває поняття місцевого самоврядування в Україні, його систему та повноваження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вивчаємо тему«Місцеве самоврядування»План уроку. Поняття місцевого самоврядування в Україні, його система та повноваження.

Номер слайду 2

 Місцеве самоврядування – це одна з форм народовладдя в Україні, сутність якої виявляється в самостійному вирішенні населенням питань місцевого значення. Місцеве самоврядування – різновид політичної, але не державної влади. Воно визнається і гарантується Конституцією України, є однією з засад конституційного ладу. Місцеве самоврядування в Україні регулюється Розділом XІ Конституції України (статті 140-146), Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», а також Європейською хартією місцевого самоврядування, ратифікованою Верховною Радою України, що ввійшла, таким чином, до складу національного законодавства. Поняття місцевого самоврядування

Номер слайду 3

До складу сільської, селищної, міської, районної, обласної ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста, району, області на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи. Органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради. Строк повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, депутати якої обрані на чергових виборах, становить п’ять років. Припинення повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради має наслідком припинення повноважень депутатів відповідної ради.

Номер слайду 4

Основні форми місцевої демократії

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Повноваження сільських, селищних, міських рад. Виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання:утворення і ліквідація постійних та інших комісій ради, затвердження та зміна їх складу, обрання голів комісій;утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу; внесення змін до складу виконавчого комітету та його розпуск; обрання на посаду та звільнення з посади секретаря ради;утворення старостинських округів, затвердження Положення про старосту, затвердження на посаду та звільнення з посади старости відповідно до закону; прийняття рішення про недовіру сільському, селищному, міському головіприйняття рішень щодо дострокового припинення повноважень депутата ради в порядку, встановленому закономскасування актів виконавчих органів ради, які не відповідають Конституції чи законам України, іншим актам законодавства, рішенням відповідної ради, прийнятим у межах її повноважень;прийняття рішення щодо дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови;прийняття рішення про проведення місцевого референдуму;прийняття рішень щодо організації проведення референдумів та виборів органів державної влади, місцевого самоврядування та сільського, селищного, міського голови;затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування;реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради та інші питання відповідно до чинного законодавства України.

Номер слайду 7

Принципи місцевого самоврядування1) народовладдя - є формою участі населення в управлінні справами місцевого значення; 2) законність. Територіальні громади та їхні органи зобов’язані діяти у строгій відповідності з законодавством України й у межах своїх повноважень; 3) гласність - висвітлюватися засобами масової інформації, бути відкритою для критики і пропозицій; 4)колегіальність-прийняті ними рішення мають колективний характер; 5) поєднання місцевих і державних інтересів-існують і діють у межах Української держави;6)виборність-обираються громадянами відповідно до демократичних засад виборчого права України; 7) правова, організаційна і матеріальна самостійність-мають право приймати статути територіальної громади, видавати загальнообов’язкові правові акти і діють на основі самофінансування; 8) підзвітність і відповідальність перед територіальними громадами органів місцевого самоврядування-зобов’язані періодично звітувати перед населенням про свою роботу;9) державна підтримка і гарантія місцевого самоврядування. 10) судовий захист прав місцевого самоврядування. Порушення прав територіальної громади, її органів є підставою для судового розгляду.

Номер слайду 8

Вибори сільського, селищного та міського голів та депутатів місцевих рад Вибори органів місцевого самоврядування проводяться в Україні за змішаною системою: одна частина їх обирається мажоритарним, інша – пропорційним шляхом. Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється вся територія села, селища. Вибори сільських, селищних, міських голів проводяться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в єдиному одномандатному окрузі, межі якого збігаються з межами села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища, міста згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Петруняк Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 вересня 2022
Переглядів
2755
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку