Мистецтво аплікації. Послідовність роботи над аплікацією

Про матеріал
Аплікація як найбільш доступний і легко здійсненний спосіб декорування деталей інтер'єру, виготовлення об'ємних і плоских образотворчих та ігрових елементів все більше захоплює і дітей, і дорослих. Цей простий вид образотворчої техніки заснований на вирізуванні, накладення різних форм і закріпленні їх на іншому матеріалі, прийнятому за фон.
Перегляд файлу

Дата. 23.01.2017

Клас. 7-Б

Мистецтво аплікації

Заняття 1

Аплікація як найбільш доступний і легко здійсненний спосіб декорування деталей інтер'єру, виготовлення об'ємних і плоских образотворчих та ігрових елементів все більше захоплює і дітей, і дорослих. Цей простий вид образотворчої техніки заснований на вирізуванні, накладення різних форм і закріпленні їх на іншому матеріалі, прийнятому за фон.

Кожен матеріал має свої особливості, які надають визначальний вплив на техніку виконання аплікації. Наприклад, папір, солома, засушені рослини, береста прикріплюються до тла різними клеями. Тканини, ножа, хутро, повсть, зазвичай пришиваються або приколюються. З допомогою аплікації можна виготовити і крихітну мініатюру, і дитячу іграшку, і велику картину-панно, яка може стати головним декоративним елементом загальної кімнати.

Простий спосіб виготовлення аплікації - використання журнальних вирізок.

Підбираючи відповідні деталі і цілі сюжети, можна швидко оформити дитячу іграшку, закладку, коробку для подарунка, листівку для привітання. Використовуючи папір і клей, можна освоїти прості і складні прийоми складання аплікацій, навчити цьому дітей, підготувати їх до більш складною технологією.

Послідовність роботи над аплікацією завжди постійна. Початок роботи становить вибір сюжету, за яким слід складання ескізу до аплікації, добір паперу або інших матеріалів, вирізання деталей і зображень, розкладання їх на фоні, і наклеювання, нарешті, висушування. Наклеєну аплікацію кладуть під вантаж. Склеювальні склади, за винятком гумового клею, володіють властивістю стягування паперу при висиханні. Тому вантаж накладають одразу після закінчення роботи.

Аплікація з тканини особливо хороша на дитячому одязі, у оформлення куточків для гри, при виготовленні нов-риков, доріжок, серветок, скатертин, подушок, гобеленів.

Аплікацію з тканини кріплять двома способами: приклеюванням і пришиванням. Приметанные фігури обшивають по краях дрібними частими стібками шнуром підходящої товщини або різними швами на швейній машині. При виготовлення килимків, картин, панно або речей, що не підлягають частого прання, використовують приклеювання - більш швидкий і менш трудомісткий спосіб.

В аплікації на тканині застосовують такі склеювальні склади: клейстер з картопляного борошна, синтетичний клей БФ-2, ПВА і поліетиленову плівку. При використанні поліетиленової плівки вирізаний з неї шматок підкладають під приклеюємо форму і зверху пропрасовують гарячою праскою. Деталі з ниток, хутра, пряжі, ворсу можна приклеювати, змочивши їх у розчині клею ПВА з водою.

Аплікація з соломи прекрасно вписується у інтер'єр сучасних приміщень. Сувеніри, декоровані соломою,-приємний подарунок. Це можуть бути картини, орнаментальні смужки-закладки для книг, рамки, шкатулки, вітальні листівки. З іншого боку, виготовлення аплікації з соломи - заняття, яке виробляє терпіння і акуратність, сувору технологічну послідовність виконання робіт.

Колірна гамма соломи досить різноманітна (мається до 100 відтінків). Для аплікації вживають солом'яні стрічки, одержувані гарячим і холодним способами. Гарячий спосіб полягає в тому, що гарячим пропрасовують праскою папір, під яку підкладають соломини. Виходять вузькі щільні солом'яні стрічки. Аплікація з таких стрічок опукла, рельєфна.

Прийомом аплікації можна виконати декоративне панно, картину або оформити інтер'єр кімнати. Наклеюючи різні за величиною квадрати на контрастний фон, можна отримати оригінальні орнаменти. Підійдуть папір, самоклеюча плівка, штучна шкіра, клейонка.

При холодному способі соломину розрізають уздовж стовбура і пропрасовують кільцями ножиць з сильним натиском на них. Отримані таким способом стрічки набувають ще більшу еластичність і блиск, ніж при гарячої обробці. Жовто-золотистий колір соломи отримують шляхом кип'ятіння її в розчині питної соди, а рожевий відтінок-у марганцовокислом калії. Для фарбування соломи в яскраві тони застосовуються анілінові барвники для тканин. Способи забарвлення вказані на пакетах з барвниками.

Матеріал, призначений для фону, повинен бути щільним (фанера, оргаліт, картон, пластмаса). Для аплікації з соломи придатні казеїновий, столярний і швидко висихають синтетичні клеї. При виготовлення аплікації заготовлені за кольором і розміром соломини можна відразу приклеювати на фон по певному малюнку. Простіше выклеить на окремих аркушах деталі, ретельно їх обрізати, потім наклеїти на фон і висушити під вантажем.

Аплікація з квітів, трав, листя, так звана флористика, все більше набуває широкої популярності. Робота з природним матеріалом завжди захоплююча, корисна і цікава. Підготувати рослини для виконання з них аплікацій можна по-різному: засушити їх під пресом або висушити гарячою праскою - на стопу газет кладуть листя, зверху покривають ще однією газетою і пропрасовують з двох сторін. Листя висихають протягом 2-3 хв.

Для фону використовують тканину, оксамитову папір темних або пастельних тонів. Біла папір теж може бути використана, вона добре підкреслює найтонші відтінки рослин. Композиції з великих листя чудово виглядають на тлі з фактурного картону, суворого полотна. Для композицій з використанням безлічі дрібних деталей можна застосувати шовк, блискучі синтетичні тканини, плівки.

Для приклеювання найбільш прийнятний клейстер із картопляного крохмалю, так як він не залишає плям на виробах. Синтетичними клеями добре приклеювати тонкі пелюстки, травинки та інші деталі, а щільні листя - казеїновим клеєм, гумовим і ПВА. Склеювальні склади наносять на зворотну сторону рослин.

 

 

Вчитель ______________ Буланова І.В.

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Майстер-класи
Додано
25 лютого 2019
Переглядів
2492
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку