"Мистецтво і війна". Презентація до тиждня мистецтва

Про матеріал
«Війна дає поштовх досі невідомим нам наративам у мистецтві. В мистецтві ми завжди знаходимо відображення та переосмислення реальності часу, коли воно народилось. Наше мистецтво, що народилось протягом війни, буде говорити за нас довше, ніж ми живемо. Тому наше завдання сьогодні фіксувати все, збирати в одному місці і передавати далі світу»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво, що народилось протягом війни, буде говорити за нас довше, ніж ми живемо.

Номер слайду 2

«Війна дає поштовх досі невідомим нам наративам у мистецтві. В мистецтві ми завжди знаходимо відображення та переосмислення реальності часу, коли воно народилось. Наше мистецтво, що народилось протягом війни, буде говорити за нас довше, ніж ми живемо. Тому наше завдання сьогодні фіксувати все, збирати в одному місці і передавати далі світу» О. Ткаченко

Номер слайду 3

Українську культуру послідовно знищували протягом століть. Заборони друку українською мовою, репресії митців, Розстріляне відродження. Кількість вжитих заходів, спрямованих на те, щоб перекреслити мистецькі надбання України, є неймовірно великою. Українці встояли тоді, українці гідно тримаються зараз. Кожен на своєму фронті обертає свою справу на стилет.

Номер слайду 4

Мистецтво завжди було зброєю, тим паче під час війни. Тому пензлем, словом, музичним інструментом озброїлись українські митці, щоб не тільки зберегти, але й поширити українську культуру. Нині творчі люди України тримають український мистецький фронт.

Номер слайду 5

Зараз основна задача митців зробити так, щоб українці не забули всього, що нам зробила Росія, щоби кожна людина пам’ятала про життя, які Росія забрала. Закарбувати це в нашій пам’яті й пам’яті нащадків.

Номер слайду 6

 “Збирачі снігу. Мариуполь” (18 березня 2022 р.). Поява фотографії у свій час замінила функції мистецтва з документування подій. Однак під час війни така можливість є не завжди, і цю функцію виконують художники, передаючи на полотні емоційну складову. Зараз ми отримуємо з окупованих територій щоденники з текстами й замальовками. Враховуючи, що фотографія є одним із інструментів пропаганди, ці замальовки людей стали живими свідченнями, формою розповіді про трагедію, яку ми можемо не бачити на власні очі, але про яку знаємо і яку відчуваємо. Юлія Логачова 

Номер слайду 7

Інга Леві “Нічне читання новин” (9 березня 2022 р.)Данило Мовчан. Ядерний реактор, який атакується російськими військами

Номер слайду 8

Образотворчість, в усіх її проявах, дуже чутливо відреагувала на війну і звірства окупантів в Україні. Щодня з’являються нові роботи митців у різних жанрах та стилях, які об’єднує одна тема — протидія жорстокості та насильству. На вулицях європейських міст з’являються нові стінописи про Україну, багато є візуальних робіт в інтернет-просторі в жанрі графічного дизайну. Невичерпна тема, протидії злу, об’єднала навколо України митців з усіх країн. А позаяк мистецтво та культура формують майбутні сенси життя, увесь світ має шанс об’єднатись у запереченні зла.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Героїчний спротив України російській агресії вразив увесь світ. Жовто-блакитні кольори нашого прапора стали символом світових цінностей захисту свободи, волевиявлення та демократії. У різних куточках світу – в столицях та містах –з’являється стріт-арт, який демонструє підтримку нашої держави. Це мурали із драматичними сюжетами безжальної війни та віри в перемогу добра над злом. Митці з різних країн світу закликають негайно припинити знищення української нації. Виставляючи свої роботи на загальний огляд, художники займають позицію та нагадують світові, що те, що відбувається в Україні, — це не лише українська, а й глобальна проблема, від якої не варто відвертатися.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Війна — це руйнування, наразі мистецтво — це  портал відродження» Кожен з нас у важкий момент свого життя звертався до творчості — хтось творив, а хтось був користувачем. Тому творчість — це один з видів духовної зброї. Зброї для психологічного захисту. Творчістю ми привертаємо увагу до себе і до нашої країни. Тож мистецтво не дозволяє згаснути міжнародному інтересу до України, не дає забути про війну та допомагає збирати кошти для армії, тим самим наближаючи перемогу.

pptx
Додано
19 листопада 2022
Переглядів
4496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку