"Мистецтво імпровізації" конспект уроку музичного мистецтва

Про матеріал

До вашої уваги пропонується розгорнутий конспект уроку музичного мистецтва у шостому класі на тему "Імпровізація" (згідно підручника Л.Г.Кондратова).

Перегляд файлу

Музичне мистецтво 6 клас

Л.Г.Кондратова

Тема. Мистецтво імпровізації.

Мета. Ознайомити з особливостями та характерними ознаками жанрів рапсодії та варіацій, з історією розвитку цих жанрів у музичному мистецтві, розглянути різницю між вокальними та інструментальними варіаціями, ознайомити учнів з творчістю С. Рахманінова та його здібностями до варіацій, що розвивалися з дитинства. Розвивати вміння учнів уважно слухати рапсодію та варіації і виявляти характерні ознаки жанрів, розвивати вміння висловлювати власні музичні враження від прослуханих творів, розвивати вміння виразно виконувати твори та вміння створювати імпровізацію. Виховувати інтерес до слухання класичної інструментальної музики та виконання дитячих пісень композиторів-класиків.

Тип уроку: комбінований, урок заглиблення в тему.

Обладнання: музичний інструмент, програвач, мультимедійна дошка, ілюстрації до музичного твору та пісні або мультимедійна презентація, портрети композиторів С. Рахманінова, Ф. Ш опена, Н. Паганіні та В.А. Моцарта.

Основні поняття для засвоєння: характерні ознаки жанру варіацій, види варіацій, мистецтво імпровізації та варіювання, поєднання жанрів, вокальні та хореографічні варіації, композиційна будова (форма) варіацій.

Твори, що вивчаються на уроці: • С. Рахманінов. Рапсодія на тему Н. Паганіні для фортепіано з оркестром. • С. Рахманінов. Варіації на тему Ф. Шопена. • «Весняна пісня» (слова Кр. Овербека, переклад М. Познанської, музика В.А. Моцарта).

Хід уроку

  1. Вхід під рапсодію С. Рахманінова на тему Н. Паганіні. Організаційний момент. Мотивація до навчання.

2. Музичне сприймання. С. Рахманінов. Рапсодія на тему Н. Паганіні для фортепіано з оркестром; С. Рахманінов. Варіації на тему Ф. Шопена. (Фрагменти творів Н. Паганіні та Ф. Шопена, які стали основою рапсодії та варіацій С. Рахманінова).

3. Аналіз музичних творів.

  • Розкажіть про особливості звучання прослуханих творів. Як змінилася музика Н. Паганіні, Ф. Шопена у творах С. Рахманінова?
  •  Охарактеризуйте засоби виразності цих творів.
  •  Пригадайте, що ви знаєте про варіації.
  •  Що спільного та що відмінного у цих творах?
  •  Які картини постають у вашій уяві, коли звучать ці твори?
  •  Розкажіть про свої враження від музики.

4. Новий матеріал для засвоєння.

Бесіда з учнями про творчість С. Рахманінова. Сергій Васильович РАХМАНІНОВ (1873—1943) Російський композитор, піаніст і диригент, один із яскравих представників фортепіанного мистецтва. Серед його фортепіанних творів — п’єси, п’єси-фантазії, сюїти, сонати, етюди, рапсодії, варіації. Композитор написав варіації на тему А. Кореллі, на тему Ф. Шопена, рапсодію на тему Н. Паганіні.

5. Бесіда про музичний жанр рапсодії та історію його розвитку.

Рапсодія — пісня або вірш, що їх виконували в античній Греції мандрівні декламатори-співаки — рапсоди; тепер — жанр інструментального твору вільної форми, зазвичай на основі народних тем.

 

Музичний словничок Рапсодія (грец. гкарзосііа — пісня рапсода) — жанр інструментального твору вільної форми, здебільшого на основі народних тем.

Для рапсодій характерне чергування різнохарактерних епізодів, побудованих на народнопісенному репертуарі. У XIX ст. жанр рапсодії відродився. Спочатку їх створювали для виконання на фортепіано (варіації на народні теми у Ф. Ліста). Пізніше рапсодії стали схожими до сольних концертів для фортепіано з оркестром. В українській музиці відомі дві рапсодії для фортепіано М. Лисенка, оркестрові рапсодії — «Стрілецька» («Галицька рапсодія») С. Людкевича, «Українська рапсодія» В. Барвінського, «Лемківська» і «Закарпатська» рапсодії М. Вериківського, «Гуцульська рапсодія» Ю. М айбороди, «Українська Карпатська рапсодія» Л. Колодуба. Рапсодію на українські теми написав також російський композитор С. Ляпунов.

6. Виконання творчого завдання.

Спробуйте створити імпровізацію на тему української народної пісні. Спочатку заспівайте пісню в її основному варіанті, а потім за допомогою ударного або шумового інструмента створіть музичну імпровізацію — змініть ритмічний рисунок, додайте програш тощо. Щоб вам було легше виконувати імпровізацію, попросіть однокласників вистукувати постійний незмінний ритм — остинато. (На вибір пропонуємо дітям музичні інструменти: бубон, трикутник, маракаси, дзвіночки та інші).

7. Бесіда про жанр варіацій та його будову.

С. Рахманінов був імпровізатором ще з дитинства. Окрім вивчених п’єс, маленький Сергій почав придумувати щось своє. Коли до бабусі приїжджали гості, він грав для них власні імпровізації замість оголошених класичних творів. Це захоплення імпровізувати залишилося у нього на все життя. Рахманінов був геніальним піаністом і диригентом. Прекрасна віртуоза техніка його гри підкорила багато країн.

Варіації на тему Шопена складаються із 22-х варіацій на тему Прелюдії до-мінор, що написані впродовж 1902—1903 років.

Твір Рапсодія на тему Паганіні для фортепіано з оркестром був написаний 1934 року. Цей твір складається з 24-х варіацій.

 Музичний словничок

Варіації (від лат. уагіаґіо — зміна, різновид) — музичний твір, у якому основна тема зазнає різноманітних змін (мелодичних, ладових, ритмічних, гармонічних).

Існують декілька різновидів варіацій: вокальні — в них часто видозмінюється не тільки мелодія, а й супровід, інструментальні — в них може змінюватися і мелодія, і супровід для окремих інструментів або оркестру, існують навіть цілі варіаційні цикли. Цікавими є інструментальні варіації з однією мелодією в басі (варіації на бассо остінато), в яких змінюються верхні голоси

8. Фізкультхвилинка «Весняні фантазії».

9. Розспівування. Поспівка.

Вправи для розвитку музичного слуху та голосу (за вибором вчителя).

 

 

10. Розучування пісні. «Весняна пісня» (слова Кр. Овербека, переклад М. Познанської, музика В.А. Моцарта).

Знайомство з піснею та її змістом, розучування мелодії першого куплету та приспіву. Виконання першого куплету, приспіву під акомпанемент інструмента.

 

11. Виконання творчого завдання.

  • Заспівайте перший куплет, показуючи рух мелодії рукою; другий куплет виконайте, плескаючи в долоні. Чи вдалося вам зберегти ритмічний рисунок пісні? Разом з однокласниками організуйте конкурс на найкраще виконання пісні під музичний супровід. Розгляньте репродукцію картини І. Годунова «Гіацинти». Чи співзвучна вона з «Весняною піснею» В.А. Моцарта? Створіть за допомогою кольорової крейди маленький етюд «Моя весняна пісня».

12. Читання вірша.

Мамо, настала весна, Квітне верба запашна, Річка в долині синіє. Мамо, настала весна, Пташечка в полі співає, Пісня її чарівна Сонечко вранці стрічає. Мамо, настала весна, Квітів нарвали ми з татом Там, де поляна ясна, — В тебе ж веснянеє свято! В. Грінчак

13. Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія.

 Про які музичні форми та жанри ми говорили на уроці ?

Що характерно для імпровізації? У чому особливість імпровізацій на теми відомих шедеврів?

Які музичні твори вам запам’яталися і чому? • Розкажіть про свої враження від уроку.

14. Домашнє завдання.

Пригадайте пісні про весну Які з них ви зможете виконати для своєї матусі? Зробіть мамі оригінальний дарунок: за допомогою комп’ютера створіть музичну листівку.

15. Вихід з класу під рапсодію С. Рахманінова на тему Н. Паганіні.

16. Для допитливих — виконання музичного проекту.

Проект «Весняні варіації»

Мета: навчитися виготовляти музичну листівку

або власний міні - альбом з привітаннями з нагоди настання Весни.

Очікуваний результат: листівка або міні-альбом.

План створення:

  1. Візьміть фарби, пензлик або кольоровий папір, ножиці та клей.

 Із картону виготовте привітальну листівку або міні-альбом,  яким ви привітаєте шкільних або рідних із Міжнародним жіночим святом чи весною.

Намалюйте весняну імпровізацію, яка може складатися з весняних букетів, квіткових композицій, весняних кольорових фантазій. Додайте до малюнків прикраси із шовкових стрічок, стразів, намистинок, кольорових паперових сердечок.

2. Складіть привітальний вірш та підпишіть листівку. Прикрасьте альбом віршами про весну. Ваш святковий сюрприз зроблено вашими руками. Зі святом всіх дівчат та ваших матусь і бабусь!

docx
Додано
29 березня 2018
Переглядів
4443
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку