Мистецтво позитивного мислення

Про матеріал
У важкі часи особистість зтикається з багатьма проблемами, зокрема, психологічними. Дана розробка спрямована на підвищення самовпевненості в собі, в своїх можливостях, підкріплення позитиву від оточуючих. Окрім того захід допоможе налагодити комфортний психологічний мікроклімат у групі учасників тренінгу. Учасники зможуть навчитися прийомам формування позитивного мислення, вміння керувати своїм психофізичним станом, досягати внутрішнього спокою та адекватного ставлення до існуючих проблем.
Перегляд файлу

Криворізька гімназія № 112

 

 

 

 

 

 

Заняття з елементами тренінгу

 

 

 

 

 

 

Мистецтво позитивного мислення

 

 

 

 

 

 

 

Підготував:

практичний психолог Макєєв О.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Кривий Ріг

2022

Тема: Мистецтво позитивного мислення

Мета: підвищення самовпевненості в собі, в своїх можливостях, підкріплення позитиву від оточуючих; сприяння комфортному психологічному мікроклімату у групі учасників тренінгу; навчання прийомам формування позитивного мислення, вміння керувати своїм психофізичним станом, досягати внутрішнього спокою та адекватного ставлення до існуючих проблем.

Методи роботи: інформаційне повідомлення, вправи, метод релаксації, метод групової роботи.

Обладнання: ватман, олівці, ручки, папір формату А4, ноутбук.

Час: 45 хв.

 

                                           Хід заняття

                                            Вступна частина

 

1. Знайомство. Вправа «Лагідне ім'я»

Мета: познайомитися з учасниками, створити сприятливий мікроклімат.

Учасникам пропонується написати на бейджах своє ім'я або варіант звернення до них під час заняття. Я пропоную вам на хвильку поринути у минуле і згадати своє дитинство і пригадати як ваші батьки, рідні ласкаво, лагідно зверталися до вас у дитинстві.

2. Правила групи

Мета: регламентування та структурування, оптимізація діяльності учасників під час заняття.

Для чого в нашому житті існують правила? Правила потрібні для створення такої обстановки, щоб кожен учасник міг відкрито висловлюватися, виражати свої почуття і погляди, одержав певну інформацію. Вашій увазі пропонується варіант правил. Ви можете їх прийняти, доповнити, заперечити.

  • бути позитивними;
  • бути активними;
  • слухати і чути кожного;
  • толерантно ставитись одне до одного;
  • забезпечувати конфеденційність;
  • діяти за принципом «тут і зараз»

 

3. Вправа «Оплески»

Мета : підвищення настрою та самооцінки, активізація учасників.

Психолог просить виконувати певні завдання тим, кого стосуються наступні висловлювання. Інші учасники в цей час аплодують.

  • Підніміть правую руку, хто любить відвідувати театр.
  • Підніміть ліву руку, хто знає, що означає його ім’я.
  • Руки в сторони у кого вдома є домашня тварина.
  • Руки за голову, хто зранку любить поспати.
  • Підніміть дві руки, хто займається фізкультурою або спортом.
  • Закрийте руками очі, кому не хочеться ходити на роботу.
  • Нахиліться вправо, хто любить читати книги.
  • Наклонитесь вліво, у кого очі сірого та блакитного кольору.
  • Опустите голову вниз, хто любить шоколадні цукерки.
  • Встаньте всі ті, у кого сьогодні гарний настрій.

Обговорення.

Основна частина

4. Інформаційне повідомлення.

Мета: актуалізація знань учасників про особливості позитивного мислення.

Є така притча:

«Бог зліпив людину з глини і залишився в нього невикористаний шматок. «Що б іще зліпити?» - запитав Бог. «Зліпи мені щастя», - попросила людина. Нічого не відповів Бог і лише поклав у долоню людини шматок глини.»

  • Чи може людина бути щасливою?
  • Від чого і від кого залежить наше щастя?
  • Чи вміємо ми думати , налаштовуючись тільки на позитив? На ці та інші запитання ви дасте собі відповідь на нашому занятті.

 Існує безліч тверджень, що думка зумовлює в людині певні психологічні і фізіологічні зміни. Так, негативні думки – пригнічують, коли думати про невдачу, справді може спіткати невдача. Але все залежить від нас. А також від наших думок і почуттів.Важливо зрозуміти, що негативні думки – це наш вибір, наша шкідлива звичка, яку можна замінити корисною. Вправи із формування позитивного мислення діють за принципом фізичних вправ, тобто вони стають ефективними за умови постійного щоденного тренування. Всім нам вже відомо, щоб сформувати певну звичку потрібно, на думку вчених, від 21 до 60 днів. Тобто за цей час ми можемо сформувати у себе звичку до позитивного  світосприйняття та мислення.

  5. Вправа “Хто такий оптиміст?” (5хв.)

  Мета: створення уявлень про позитивне мислення, розвиток комунікативної гнучкості в оцінці будь-якої ситуації, зміцнення групової єдності.

  Подивіться, будь ласка, на картинки (показую по-черзі) (розбита тарілка, стакан з водою, зламані туфлі, загублений ключ від авто, вимкнене світло), як ви прокоментували цю ситуацію? Як би про це сказав песиміст, а оптиміст?

  Пропонуємо Вам визначити, хто такий оптиміст. Подумайте в групах та напишіть словесний портрет людини - оптиміста, можете намалювати, зобразити мімікою, жестами, як така людина дивиться на життя та ставиться до проблем.

  Обговорення.

6. Вправа «Відзеркалення»

Мета: дати можливість відчути дзеркальне відображення своїхдій, вчинків.

Опис. Учасники групи діляться на пари, стають обличчям один проти одного. Перший учасник робить рухи руками, головою, всім тілом. Завдання другого полягає в тому, щоб повторити ці рухи, бути «дзеркальним відображенням» першого. За командою ведучого учасники міняються ролями. Кожна пара самостійно обирає складність рухів та темп виконання.

Обговорення: учасники діляться своїми враженнями від вправи.

Ведучий: Не завжди легко і приємно повторювати чужі рухи. Як висновок, скористаємося народною мудрістю: стався до людей так, як би ти хотів, щоб ставились до тебе. Простий, але ефективний спосіб «притягувати» гарний настрій – завжди думати про те, що ви хочете, тобто про приємне і позитивне.  Адже буде матеріалізоване саме те, про що думалося частіше і довше.

 

Заключна частина

  1.                 Вправа «Я тобі бажаю»

Мета: зорієнтувати учасників тренінгу на отримання в процесі спільної роботи не лише індивідуальної користі, але і позитивного результату для всех членів колективу.

Учасникам пропонується записати свої побажання та привітання один одному на листочках та покласти їх в коробку. Правила такі: побажання не має бути адресованим конкретній людині, повинно стосуватися змісту тренінгу. Потім ведучий перемішує листочки і кожен учасник отримує чиєсь послання, яке зачитує групі та залишає собі на пам’ять.

  Потім запитати: “Чи складно було написати побажання?”

8. Підсумок.

Завершуючи наш тренінг хочу вам роздати коротенькі поради які допоможуть розвинути силу позитивного мислення:

1) завжди використовуйте тільки позитивні слова і в думках, і під час розмови. Такі, як "я можу", "я здатний", "це можливо", "я зможу це зробити";

2) пропускайте у свою підсвідомість тільки відчуття сили, щастя та успіху;

3) ігноруйте негативні думки, замінюючи їх оптимістичними;

4) перш, ніж почати будь-яку справу, чітко візуалізуйте у своїй свідомості її успішний результат;

5) щоденно читайте щось натхненне та життєствердне;

6) більше посміхайтеся, це допоможе мислити позитивно;

7) дивіться фільми, які допомагають відчувати себе щасливим;

8) асоціюйте себе з людьми, які мислять позитивно;

9) завжди сидіть і ходіть з прямою спиною (це зміцнить впевненість у собі і наповнить внутрішньою силою);

10) більше гуляйте і займайтеся будь-якою фізичною активністю (це допоможе виробити позитивне ставлення до власного тіла).

Керуючись запропонованими порадами, ви привчите свій розум думати позитивно і ігнорувати будь-який негатив. Продовжуйте тренувати мозок на формування позитивного мислення. Це може зайняти деякий час, але в результаті у вас виробиться звичка мислити позитивно.

 

docx
Додано
9 грудня 2022
Переглядів
913
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку