Мистецтво українського народу. Символ. Народні символи України. Створення композиції «День знань»

Про матеріал
Мистецтво українського народу. Символ. Народні символи України. Створення композиції «День знань» Мета: ознайомити учнів з поняттями «символ», «народні символи»; розкрити деякі значення народних символів українського народу; вчити аналізувати та порівнювати; формувати естетичні почуття, смак; активізувати творчу ініціативу учнів; виховувати зацікавленість до культурної спадщини українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

13.10.2023 Мистецтво українського народу. Символ. Народні символи України. Створення композиції «День знань»

Номер слайду 2

Прослухайте вірш та налаштуймося на роботу. От і знову дзвінок лунає,Мелодійно і срібно звучить. Він до класу дітей закликає,Щоб успішно вас знову вчить. Підросли ви всі й зміцніли,І цікавістю очі горять. Дай нам, Боже, здоров’я й сили,Щоб багато нового пізнать!

Номер слайду 3

Розповідь вчителя. Відлунала веселкова пісенька теплого літа, і ранок першого вересневого дня наповнився мелодійними звуками шкільного дзвоника. Це наш край, наша держава зустрічають День знань — свято нових звершень і довгоочікуваних зустрічей дітлахів зі світом науки.

Номер слайду 4

Розгадайте ребус. Сир

Номер слайду 5

Розгадайте ребус. МВСи

Номер слайду 6

Розгадайте ребус. Симв Болт

Номер слайду 7

Розгадайте ребус. Символ

Номер слайду 8

Розповідь вчителя. Кожна країна має свої державні та народні символи. Вони відображають її історію, традиції, духовність. У національному народному мистецтві ці символи збереглися найкраще і з великою шаною передаються від покоління до покоління.

Номер слайду 9

Запам’ятайте!Символ — це знак, позначення якогось предмета, явища, ідеї. Народні символи — це символи, які втілюють риси народної культури.

Номер слайду 10

Без верби та калини нема України. Калина – символ українського народу. З цією квіткою у народних піснях порівнюють гарну дівчину. Калина прикрашає український віночок, її можна побачити на вишиванках. Білий цвіт символізує чистоту почуттів та надію на кращу долю. Червоні грона – символ крапель крові, що пролилася борцями за волю. Зелене листя – пробудження молодого покоління – надії нації. Таким чином, калина символізує красу, продовження роду. 

Номер слайду 11

Без верби та калини нема України. Верба – одне з найулюбленіших у народі дерев. Здавна вона супроводжує людські поселення й оселі. Верби над ставом – традиційна прикмета українського села. Древні слов'яни вважали вербу священним деревом. У них вона уособлювала бога Сонця – Ярему, що дав людям вогонь. Верба – символ родинного вогнища. Навколо дерева водили молоду пару. Під вербами молодь призначала побачення, освідчувалася в коханні.

Номер слайду 12

Народні символи України. ДУБ – символ могутності та довговічності, цілісності й здоров’я. Дуб – символ повноти життя, могутньої сили й величної краси. В ньому немає нічого тендітного, а що красиве – те й величне! І викликає подив, захоплення та повагу. Дуб – живе втілення сильного здоров’я і здорової сили, а тому не вміє хворіти і не вміє бути слабким. За своїм характером ніколи не гнеться – його можна тільки зламати!

Номер слайду 13

Народні символи України. Український віночок — не просто окраса, а й оберіг, "знахар душі", бо в ньому є така чаклунська сила, що болі знімає, волосся береже. У справжні віночки впліталося багато різних квітів, кожна квітка щось символізувала.

Номер слайду 14

Народні символи України. З давніх давен вишита сорочка вважається оберегом. Дівчата змалку навчалися вишивати. Така сорочка наділяє людину цілющою силою рідної землі, захищає від усього лихого.  Вишивають її кольоровими нитками. Червоний колір символізує любов, чорний – журбу, білий – надію. Візерунки також мали символічне значення. Вишита сорочка є національним вбранням українців.  ЇЇ одягають на національні свята, в урочисті моменти життя.

Номер слайду 15

Народні символи України. ЛЕЛЕКА –  це символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це – й символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини. Щасливий той двір, де є гніздо лелеки, бо він – птаха священна, за розорення його гнізда – кара вогнем. А ще лелека приносить до оселі немовлят.І щасливе те село, яке має хоча б одне лелече гніздо – його обходитимуть стороною чорні хмари та злі буреломи.

Номер слайду 16

Народні символи України. Вишитий рушник в Україні посідає особливе місце. Це символ України, відбиття культурної пам’яті народу, в їх узорах збереглися прадавні магічні знаки, пов’язані з образами добра, краси, захисту від усього злого на землі. Орнаменти вишивки рушників — це народна пам’ять про життєдайні сили землі та сонця.

Номер слайду 17

13.10.2023 СьогодніНародні символи України. Хліб - символ святості й прощення, а тому – вічної пам’яті. В цьому символі поєднались основа життя – хліб, завдяки якому все народжується і живе, та суть життя – сіль, завдяки якій усе залишається самим собою. Тож зустрічати хлібом-сіллю означає: шанувати людину за те, що вона є і поважати її такою, якою вона є.

Номер слайду 18

Правила безпеки на уроці образотворчого мистецтва. Роботу розпочинати лише з дозволу вчителя. Використовувати інструмент тільки за призначенням.

Номер слайду 19

Правила безпеки на уроці образотворчого мистецтва. Користуватися прийомами роботи з інструментами, як показав учитель. Тримати своє робоче місце у належному порядку.

Номер слайду 20

Послідовність створення композиції «День знань».

Номер слайду 21

13.10.2023 Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Трудове навчання, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
292
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку