Мій рідний край. Присамар`я. Новомосковщина

Про матеріал
Всі корінні жителі Присамар’я з повним правом можуть вважати себе нащадками славних лицарів — запорозьких козаків.Новомосковщина багата на історичні пам’ятки та захоплюючі історії. пропонуємо одну з них – легенду про походження назви річки Самари.
Перегляд файлу

Мій рідний край. Присамар`я. Новомосковщина

 

Всі корінні жителі Присамар’я з повним правом можуть вважати себе нащадками славних лицарів — запорозьких козаків.

Новомосковськ – колишня столиця козацької Самарської паланки, відомий за козацьких часів як Новобогородськ, заснований гетьманом Іваном Мазепою у 1688 році. На будівництві міста були задіяні 20 тисяч козаків з шести полків Гетьманщини.
Новомосковщина багата на історичні пам’ятки та захоплюючі історії. пропонуємо одну з них – легенду про походження назви річки Самари. 

Глоди — острівець східніше Перевала між річками-протоками Самарчик та Кривець. Раніше був центром суднобудування та місцем розташування зимівників козаків. Назва походить від кущів глоду, яким була вкрита значна частина півострову.
Перевал — острів між річками-протоками Перевал, Самарчик та Піскувата. Існує теорія, що саме на цьому місці знаходилася козацька старшина Нової Самарі та стояли невеликі укріплення, що являли собою паланкову фортецю. Відносно назви існує декілька теорій: 1. Назва походить від мосту, що йшов через вали фортеці, тобто перевалював. 2. Назва походить від назви річки, що значить «переходити хвилю», так як на її місці існував брід, по якій, до будівництва мосту, переходили по воді.
Подол — нижнє місто, знаходилося північніше Перевала та з'єднувався з ним мостом. Назва місцевості походить від старослов'янського «подолъ» — низина, низинна місцевість.
Кущівка — місце розташування зимівників козаків Кущівського куреню, знаходилося західніше Подолу та міської частини Нової Самарі. Назва походить від типу місцевості, бо до будівництва каналів у цій місцевості існував струмок, який йшов з Воронівки та впадав у річку Перевал, тому вся місцевість була вкрита рогозом та різними кущами.
Воронів Кут (Воронівка) — козацьке поселення, місце розташування зимівників козаків, знаходилося північніше міської частини Нової Самари.
Животилів Кут (Животилівка) — козацьке поселення-зимівник, знаходиться західніше Перевалу та Кущівки. Засноване козаками животовцями - вихідцями Животовського полку (створеного Богданом Хмельницьким у 1648 році), які після масових гонінь (XVII ст.) з рідних земель (Віницька область, землі Гетьманської України) знайшли прихисток на землях Війська Запорізького Низового, Кошовим Отаманом якого на той час був їх колишній полковник - легендарний Іван СІРКО.
Красний Кут — місце розташування зимівників козаків та перевізу через Самару, що з'єднував Нову Самар з Самарським монастирем та Піщаною Самарою.
Решитилів Кут (Решкут) — козацьке поселення, місце розташування зимівників козаків, знаходилося північніше Воронівки. Походить від слова «решето» — господарська річ у вигляді дерев'яного обода з натягнутою з одного боку сіткою для просіювання чого-небудь.
Кулебівка — наймолодший мікрорайон міста, який почав засновуватися у кінці XIX століття. Походить від «кулеба» — густий куліш.

Ознайомлення з легендою «Про походження назви річки Самари»

http://tourism.dp.gov.ua/wp-content/uploads/2020/02/%D0%9F%D1%80%D0%BE-%D1%80%D1%96%D1%87%D0%BA%D1%83-%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%83.pdf

Перегляд відео

https://www.youtube.com/watch?v=JhkX7pEDJGw

docx
Додав(-ла)
Попова Юлія
Додано
18 березня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку