Многокутник, вписаний у коло. Многокутник, описаний навколо кола

Про матеріал
Презентація до уроку геометрії у 8 класі з теми "Многокутник, вписаний у коло. Многокутник, описаний навколо кола".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Геометрія, 8 клас. Многокутник, вписаний у коло. Многокутник, описаний навколо кола

Номер слайду 2

Цілі:формування предметних компетентностей: сформувати поняття многокутника, вписаного в коло, та многокутника, описаного навколо кола; сформувати вміння розв’язувати задачі, що передбачають застосування цих понять;формування ключових компетентностей: формувати вміння чітко, лаконічно та зрозуміло формулювати думку, аргументувати, доводити правильність тверджень; сприяти самовихованню уважності, працелюбності, витривалості.

Номер слайду 3

Варіант 1 Варіант 2 В опуклому семикутнику сполучили відрізками середини кожних двох сусідніх сторін. Чому дорівнює сума внутрішніх кутів утвореного многокутника?Точку О, яка лежить усередині опуклого восьмикутника, сполучили відрізками з усіма вершинами цього многокутника. Чому дорівнює сума внутрішніх кутів утворених трикутників із вершиною в точці О? Виконання завдань. В опуклому восьмикутнику сполучили відрізками середини кожних двох сусідніх сторін. Чому дорівнює сума внутрішніх кутів утвореного многокутника?Точку О, яка лежить усередині опуклого десятикутника, сполучили відрізками з усіма вершинами цього многокутника. Чому дорівнює сума внутрішніх кутів утворених трикутників із вершиною в точці О?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Многокутник називається вписаним у коло, якщо всі його вершини належать колу. Це коло називається описаним навколо многокутника. Правильним є обернене твердження: якщо серединні перпендикуляри, проведені до всіх сторін многокутника, перетинаються в одній точці, то навколо даного многокутника можна описати коло. Центром такого кола є точка перетину серединних перпендикулярів, проведених до всіх сторін многокутника.

Номер слайду 6

 Многокутник називається описаним навколо кола, якщо всі його сторони  дотикаються  до деякого кола, яке в свою чергу, називається вписаним  у многокутник. Справедливе і обернене твердження: якщо бісектриси кутів многокутника перетинаються в одній точці то в даний многокутник можна вписати коло. Центр кола, вписаного в многокутник, є точкою перетину його бісектрис.

Номер слайду 7

Вписані і описані многокутники. Вписаний – многокутник, усі вершини якого лежать на колі. Описаний – многокутник, усі сторони якого є дотичними до кола. 

Номер слайду 8

Виконання завдань1. Многокутник ABCDE вписаний у коло з центром у точці О. Доведіть, що якщо ∠АОВ=∠СО𝐷, то сторони АВ і СD знаходяться на однаковій відстані від центра кола. 2. Многокутник ABCDE вписаний у коло з центром у точці О. Доведіть, що якщо градусні міри дуги ЕD і дуги ВС рівні, то ∆ЕОD=∆ВОС.3. Многокутник ABCDE описаний навколо кола з центром у точці О. Діагональ АС перетинає відрізок ОВ у точці М так, що АМ=8 см, МС=9 см. Знайдіть сторону ВС, якщо АВ=16 см.4. Многокутник ABCDE описаний навколо кола з центром у точці О. Точка О сполучена з точками дотику сторін АВ і ВС відповідно відрізками ОМ і ОN, ∠МОN=80°. Знайдіть ∠АВС.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Явнікова Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чубарь Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 березня 2020
Переглядів
16836
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку