Молодь обирає здоров ’я

Про матеріал
Сьогодні населення України живе в умовах глибокого порушення механізму самовідтворення, погіршення не лише кількісних, а й якісних характеристик здоров’я. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Україна займає одне з останніх місць серед країн Європи за показником природного приросту населення. Така ситуація зумовлена особливостями репродуктивної поведінки та репродуктивної мотивації особи, що залежить від економічного та соціально- психологічного стану населення в державі.
Перегляд файлу

Нікопольський медичний коледж

 

 

 

Методична розробка

відкритої ВИХОВНОЇ ГОДИНИ

 

на тему:

 

« Молодь обирає здоров ’я»

 

 

 

                                                              Підготувала: куратор групи 1А-15

                                                                                             Баранова О.В.

 

 

 

 

 

 

Мета і задачі:

  • створення здоров’я зберігаючого середовища у навчальному закладі;
  • формування навичок здорового способу життя та орієнтації на
  • збереження власного здоров’я;
  • зміцнення розумової та м’язової працездатності;
  • утворення здорового способу життя;
  • виховання культури здоров’я.

 

 

Очікувальні результати:

  • переконати студентів в негативному впливі шкідливих звичок;
  •   збагатити корисними порадами студентів; вчити аналізувати свої вчинки.

 

 

Форма проведення:

  • рольова гра;
  • лекція.

 

 

Інформація про досягнення:

студентами проведена дослідницька робота з розділів:   «Наркоманія серед молоді»; «Алкоголь та куріння», підготовлена презентація до виховної години та написаний сценарій заходу. Учасники змонтували фільми, підготували вірші та пісні, якими супроводжували кожен розділ свого виступу.

 

 

Обладнання:

  • макет лекційної аудиторії;
  • мультимедійне забезпечення;
  • фонограми пісень;
  • монтаж уривків з фільмів: про алкоголь, паління, наркотики.

 

 

Література: інтернет-ресурси.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Сьогодні населення України живе в умовах глибокого порушення механізму самовідтворення, погіршення не лише кількісних, а й якісних характеристик здоров’я. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Україна займає одне з останніх місць серед країн Європи за показником природного приросту населення. Така ситуація зумовлена особливостями репродуктивної поведінки та репродуктивної мотивації особи, що залежить від економічного та соціально- психологічного стану населення в державі.

 Проблема формування, збереження та зміцнення здоров’я у зв’язку з прогресуючим зниженням частки здорових дітей на сьогоднішній день розглядається як фактор національної безпеки та стратегічної мети вітчизняної охорони здоров’я. Населення молодого віку характеризується наявністю значної кількості проблем зі здоров’ям, в основі яких лежать соціальні й медичні чинники, нераціональне харчування, недостатня фізична активність. Репродуктивному здоров’ю слід приділяти особливу увагу. За роки суверенності України загальна захворюваність дівчат та хлопців зросла на 60,1%. Експерти ВООЗ наголошують, що хвороби в підлітковий період можуть спричиняти глибокі порушення репродуктивного здоров’я в подальшому. Значний вплив на репродуктивне здоров’я молоді має її репродуктивна поведінка. До факторів, які мають значний вплив на останню, належать пропаганда сексуального насильства, значне поширення шкідливих звичок (тютюнопаління, алкоголізму, наркоманії), а стан поінформованості студентів та учнів усіх навчальних закладів про репродуктивне здоров’я і здоровий спосіб життя є недостатнім.

 

Куріння

Коли людина вперше торкається до сигарети, вона не замислюється про ті важкі наслідки, до яких може призвести куріння. Легковажно ставлячись до свого здоров'я, курець вважає себе невразливим, тим більше що наслідки куріння позначаються не відразу, а через кілька років і залежать від його інтенсивності, кількості викурених сигарет.

Тютюнопаління - одне з найбільш поширених видів побутової токсикоманії, найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка. Залежність від тютюну внесено в Міжнародну класифікацію хвороб. Нікотин є своєрідним стимулятором нервової системи, що має патологічний вплив на організм особливо у розвитку ракових хвороб. Тютюнопаління (або просто паління) — вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Найбільш важливим компонентом тютюнового диму є нікотин. Регулярне вживання нікотину викликає залежність.

 Паління тютюну завдає тривалої шкоди здоров'ю курців, та людям, які не палять. У момент затягування димом сигарети температура на її врешті досягає 60 градусів і вище. У таких термічних умовах відбувається сублімація тютюну та цигаркового паперу, при цьому утворюється близько 200 шкідливих речовин, в тому числі окис вуглецю, сажа, бензопірен, мурашина, синильна кислоти, миш'як, аміак, сірководень, ацетилен, радіоактивні елементи та формальдегід, який використовують для бальзамування тіл небіжчиків.

За даними ВООЗ в світі понад 1,1 млрд. людей, що мають цю шкідливу звичку. Розвинені країни 76% тютюну експортують. При цьому вирощують дуже дешевий та неякісний тютюн. Сигарети із цього тютюну завозять в Україну та інші слаборозвинуті країни. Нікотин - це сильна отрута. Смертельна доза для людини 1 мл на 1 кг маси тіла людини. Смерть може настати, якщо підліток випалить півпачки сигарети. Дослідженням встановлено, що під час паління 20% шкідливих речовин, які є в тютюновому диму, згорає, 25% - затримується у легенях, 5% - залишається у підпалку і 5% - забруднює навколишнє середовище.

 При вдиханні нікотин потрапляє в легені, де він швидко проникає у кров та досягає мозку і серця людини .

  • Миттєві негативні наслідки:

прискорення серцевих скорочень, підвищення кров'яного тиску, подразнення тканин гортані, очей, потрапляння чадного газу в кров.

  • Тривалі негативні наслідки: рак легенів, шлунка, підшлункової залози, жовчного міхура, захворювання серця, виразка шлунку, хронічний бронхіт, погіршується зір, знижується гострота слуху.

 

 

 

 

НАСЛІДКИ ТЮТЮНОПАЛШНЯ

Погіршуються смакові відчуття; з’являється неприємний запах;

                F:\..\..\Temp\FineReader11\media\image6.jpeg

  • виникають хвороби зубів, язика і ясен.
  •    викликає ламкість нігтів;
  •      впливає на колір шкіри  та раннє утворення зморшок;

 

  • зменшує еластичність голосових зв’язок, що позначається на тембрі голосу;
  • негативно впливає на волосся, призводячи до того, що воно робиться тонким та починає сіктися;

Постійно виділяється через шкіру та слизову оболонку рота, спричиняючи неприємний запах від курця.

Деякі інгредієнти тютюнового диму розчиняються в слині і з нею потрапляють у шлунок, цим самим викликаючи виразку шлунка (у 10 разів частіше) ніж у тих осіб, що не вживають тютюну.

  • Діти, які починають курити з 8-10 річного віку, не доживуть до межі середньої тривалості життя в середньому на 6-8 років;
  • 3 5-річна жінка, що палить, проживе на 5 років менше за ту, яка не має такої звички;
  •      35-річний курець проживе на 7 років менше, ніж чоловік, який не палить.

 

Куріння — надто негігієнічна звичка. Отруєння тютюном погіршує перебіг будь-якого захворювання, частіше трапляються ускладнення, хвороби потребують тривалого лікування. Складові тютюнового диму знижують лікувальний ефект медикаментів. В окремих випадках жодні лікувальні заходи не можуть дати бажаних наслідків, поки людина не кине палити. Багато хто не усвідомлює всієї небезпеки для власного здоров'я від куріння. Важко зрозуміти тих, хто знає, як це загрожує здоров'ю і разом з тим не бажає кинути палити.

 

 

                       

 

Алкоголь

Для нашої країни пияцтво та алкоголізм стали національним лихом. Це одна з основних причин захворюваності населення. В останні десятиліття майже повсюдно помітна тенденція до збільшення вживання спиртного, насамперед за рахунок горілки. Дедалі більше до зловживання спиртними напоями втягується жінок, підлітків і юнаків. За смертністю алкоголізм з його наслідками посідає третє місце після захворювань серця, судин та злоякісних пухлин.

Алкоголь швидко всмоктується в кров, яка розносить його по всьому організму. Найбільшу його частину вбирає мозок. Кора головного мозку у людей, які п'ють часто тонша, ніж у здорової людини, звивини згладжені, на місці загиблих клітин утворюються пустоти. У таких людей часто виникають різні запалення перефирійних нервів, алкогольні психози, що приводить до інвалідності.

Молоді люди гинуть від раптової смерті (травма, зупинка серця, гострого отруєння алкоголем), а в старшому віці вмирають від цирозу печінки, Як і багато інших отруйних речовин, алкоголь знешкоджується у печінці. Але клітини печінки з часом не витримують перевантаження і починається жирове переродження їх з утворенням сполучної тканини. Цей процес - початок церозу печінки, практично невиліковної хвороби - раку.

Відмічається прямий зв'язок між рівнем смертності від алкогольних захворювань та кількістю вживання спиртного. Половина транспортних аварій зі смертельними наслідками, убивств і самогубств пов'язані з пияцтвом і алкоголізмом.

Навіть незначна кількість алкоголю знижує розумову працездатність на 20-25 відсотків. Отруєні алкоголем нервові клітини не можуть нормально функціонувати. Мозок неспроможний засвоювати нові знання, набувати нового досвіду. Помітно знижується пам'ять, погіршується здатність робити висновки. При алкоголізмі, як правило, людина психічно деградує. Втрачається не тільки здоров'я, а й людська гідність. Багато людей помирає від алкоголю в молодому віці. Разом з пияцтвом у сім'ю приходять матеріальні нестатки, на ґрунті цього починаються сварки, обвинувачення, бійки. Багато сімей внаслідок цього розпадаються.

Пияцтво і алкоголь приносять нашому суспільству великі моральні і матеріальні втрати. При зловживанні алкогольними напоями знижується продуктивність праці, втрачаються трудові навики і кваліфікація, занепадає трудова дисципліна. За розрахунками економістів, у осіб, які помірно вживають спиртне, продуктивність праці знижується на 4 - 5%. Виробничі травми частіше бувають у понеділок (так званий "важкий" день) або у дні після свят, коли працездатність організму ще не відновилася після алкогольного сп'яніння.

 

 

 

 

Трапляється так, що жінка дізнається про дитину не відразу і продовжує вживати алкоголь в перші тижні вагітності.

Найбільш небезпечний алкоголь на ранніх термінах вагітності, коли органи малюка тільки починають формуватися. Система захисту у дитини ще не розвинена, тому під дією алкоголю він перебуває в два рази довше, ніж його мати. Необхідно пам’ятати, що вживання алкоголю під час вагітності тягне за собою страшні і, головне, незворотні наслідки. Якщо вагітна жінка п'є, її дитина ніколи не зможе стати нормальним. Вагітність і алкоголь повинні бути двома несумісними поняттями в свідомості кожної жінки. Для вагітності не існує безпечної дози алкоголю або безпечного періоду для його вживання.

 Люди, зловживаючи алкоголем, завдають шкоди не тільки власному здоров'ю. Вони можуть стати головним і єдиним винуватцем фізичної і розумової неповноцінності своїх дітей. Особливо небезпечне для здоров'я дітей пияцтво матері. Отож, пияцтво і алкоголізм — проблема світового значення, і боротьба

з ними вимагає спільних зусиль. їх слід розцінювати не тільки як особисту трагедію, а й як соціальне лихо.

Страшну біду приносить алкоголь: від нього загинуло більше людей, ніж від усіх на Землі війн, голоду...

Енергетики

 

Природні джерела додаткової енергії для людини були відомі з давніх-давен. Звичайно, одним із самих поширених був і залишається кофеїн.

В Індії та країнах Близького Сходу це була кава: в Китаї, Південно- Східній Азії - чай; в Америці - рослина йерба мату і горіхи кола і т.д. Час не стоїть на місці, а тому потреби людини в кофеїні збільшились. І тут на зміну радиційним напоям, що містять кофеїн, приходять синтетичні енергетики. Виробники енергетичних напоїв стверджують, що їх продукція не приносить шкоди, обіцяючи приплив сил, бадьорість і піднесений настрій. Але при цьому вони рекомендують обмежитися однією-двома баночками на добу.

В останні роки в моду ввійшли енергетичні напої, які активно використовує молодь, танцюючи на дискотеках і вечірках, бо енерготоніки здатні позбавити від сонливості, надати енергійності і сил на тривалий час. Але чи так корисні ці напої? На жаль, негативний вплив енергетиків на організм людини доведено медициною, і люди, що вживають енергетики, повинні знати про наслідки надмірного захоплення ними.

Енергетиками активно користуються студенти, коли змушені багато часу не спати при підготовці до сесії.

Так в чому ж полягає їх шкода?

  • В результаті вживання енергетичних напоїв підвищується артеріальний тиск і рівень цукру в крові.
  • Сам енергетичний напій не насичений енергією, а витягує її з внутрішніх резервів людського організму.
  • Після закінчення дії енергетичного напою настає втома, дратівливість, безсоння і депресія.
  • Кофеїн, що міститься в енергетичному напої, виснажує нервову систему, крім того, викликає звикання.
  • Вітамін “В”, що міститься в енергетичному напої викликає тремтіння в руках і ногах, а також прискорене серцебиття.
  • Практично всі енергетичні напої висококалорійні (набирається зайва вага).
  • При передозуванні енергетичними напоями виникають побічні ефекти - нервозність, психомоторне збудження і депресивний стан.

Але не так страшні «енергетики в чистому вигляді», як ті, що містять алкоголь. Ось де бомба сповільненої дії! Виробники стверджують, що вміст алкоголю в напоях мінімальне і не завдасть шкоди здоров’ю. Ну, а якщо випити штук із десять баночок? Скільки ви отримаєте алкоголю? Адже якщо ви будете пити на вулиці горілку склянкою, то громадськість назве вас алкоголіком, а от якщо енергетичний напій, то ви «модна» людина. Але ж випивши енну кількість баночок напою, ви отримаєте таку ж кількість алкоголю! А сп’яніння ви не відчуєте. Алкоголь призводить до розслаблення, а кофеїн бадьорить, в результаті він «маскує» дію алкоголю. Людина, не відчуваючи небезпеки, сідає за кермо, і наслідки можуть бути трагічними.

Також пропоную відео на цю тему. Дивіться та робіть висновки.

 

Правила вживання енергетиків.

  1. Вживати 1-2 баночки напою за день.
  2. Між прийомами енергетиків має бути перерва в кілька днів.
  3. Не можна вживати енергетики після занять спортом, пити їх потрібно за годину до тренувань.
  1. ) Енергетики не можна вживати людям з хронічними захворюваннями, підліткам, вагітним.
  1. Під час вживання енергетиків не можна пити каву і чай.
  2. Під час вживання енергетиків не можна пити алкогольні напої.

Як видно, вплив енергетиків на організм людини найбільше негативне - негативні фактори перевищують позитивні в 2 рази. Енергетики не можна вживати щодня, інакше вони призведуть до виснаження нервової системи, і результат від їх застосування буде прямо протилежний. У всьому потрібно знати міру, навіть у вживанні напоїв - енергетиків, щоб не нашкодити собі.

 

Наркоманія

Проблема наркоманії на сучасному етапі характеризується різким зростанням немедичного зловживання наркотичних засобів, а також стають помітними негативні тенденції охоплення більш молодого населення, навіть дітей. При цьому характерний більш значний ріст зловживання кокаїну, героїну, марихуани серед молоді у віці від 18 до 25 років (22%), ніж серед інших груп  населення (6%).

 

Більше 10 млн. осіб у віці від 18 до 25 років у деякий період свого життя вживали з немедичною ціллю наркотичні засоби або інші психоактивні речовини. Під психоактивною речовиною розуміється будь-яка хімічна ре­човина, при одноразовому вживанні якої може змінитися настрій, фізичний стан, самовідчуття і сприйняття довкілля та поведінка. А при систематичному вживанні цієї речовини

з'являється психічна і фізична залежність. Серед психоактивних речовин розрізняють допінги, наркотики та токсичні речовини.

За даними МВС на сьогоднішній день офіційно налічується близько  500 000 наркоманів, з них 171,6 тисяч вживають наркотики регулярно. При цьому близько 5 тисяч наркозалежних не досягли 18 років. Більше всього наркозалежних в південних областях країни. Найбільш уражена наркоманією Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Запорізька області, Київ, але реальна кількість наркоманів на думку експертів, може бути в 10 разів вища.

Початок вживання наркотиків молодшає. Вживати наркотики починають з 13 -14 років. Перший наркотик, як правило, маріхуана, з 15-16 років екстазі, амфетамін, кодтерпін, ще пізніше, в залежності від статків, героїн та ширка.

 

Здоров’я - безцінне надбання

Здоров'я - безцінне надбання не тільки кожної людини, але і всього суспільства. При зустрічах, розставання з близькими і дорогими людьми ми бажаємо їм доброго і міцного здоров'я оскільки це-основна умова і запорука повноцінного і щасливого життя. Здоров'я допомагає нам виконувати наші плани, успішно вирішувати основні життєві завдання, долати труднощі, а якщо доведеться, то й значні перевантаження.

 

    C:\Temp\FineReader11\media\image15.jpeg

Наукові дані гігієнічних правил свідчать про те, що у більшості людей при дотриманні ними є можливість жити до 150 років і більше.

 

Але як мало людей досягає цього віку!

На жаль, багато людей не дотримуються найпростіших, обґрунтованих наукою

норм здорового способу життя. Одні стають жертвами гіподинамії, що викликає передчасне старіння, інші ожиріння, склерозу судин, треті не вміють відпочивати, відволікатися від виробничих і побутових турбот, вічно неспокійні, нервові, страждають безсонням що в кінцевому підсумку призводить до численних захворювань внутрішніх органів. Деякі люди. піддаючись згубної звички до куріння і алкоголю, активно вкорочують своє життя.

Безліч людей згадують про необхідність піклуватися про своє здоров'я тільки тоді, коли захворіють. Ну, а вилікувавшись, відразу забувають про розумну профілактиці і нічого не роблять, щоб не допустити захворювання надалі. Недолік руху, недолік фізичної роботи, фізичних вправ - характерна риса нашого часу, хвороба століття, як говорять багато. І дійсно, механізація праці, розвиток транспорту, зростання матеріального добробуту в усіх життєвих сферах призвели до того, що більша частина населення країни з високим рівнем культури не отримує належної дози рухів ні в кількісному ні в якісному відношенні.

Майже виключно від нас самих залежить, чи будете ви насолоджуватися здоровою, енергійною життям до старості, або впадете в неохайне, мляве існування і передчасно зруйнуєте своє здоров'я, як це трапляється з більшістю людей, що живуть у країнах з високим життєвим рівнем.

 

Фактори що визначають здоровий спосіб життя

1. Харчування

 Їжа є не тільки основним джерелом енергії а й «будівельним матеріалом» для нових клітин.

Люди харчуються по-різному, однак існує ряд вимог які повинні враховуватись усіма. Перш за все їжа повинна бути різноманітною і повноцінною . Немає таких харчових продуктів які самі по собі були б хорошими або поганими. Поживною цінністю в тій чи іншій мірі мають всі харчові продукти, тим не менш не існує і якоюсь ідеальною їжі. Важливо не те що ми їмо, а скільки їмо, коли їмо і в яких поєднаннях з'їдаємо ті чи інші продукти. Правильне харчування дозволяє організму максимально реалізувати свій генетичний потенціал.

2. Фізичне навантаження

 Фізичні вправи допомагають людям зберегти молодість, відстрочити старість, поліпшити свій зовнішній вигляд, позбавитися від зайвої ваги, підвищити життєвий тонус і поліпшити самопочуття.

 Хороша фізична форма (тренованість) - здатність людини бадьоро й енергійно справлятися з повсякденними справами, не відчуваючи при цьому надмірної втоми і зберігаючи достатньо сил для приємного проведення дозвілля. Фізичні вправи - м'язова активність, сприяє підтримки фізичної форми. Фізичні вправи викликають у людини різноманітні

 

доброчинні фізіологічні і психологічні ефекти.

C:\Temp\FineReader11\media\image17.jpeg

 

C:\Temp\FineReader11\media\image17.jpeg

Фізкультура і спорт досить корисні та особам фізичної праці, так як їх робота нерідко пов'язана з навантаженням будь-якої окремої групи м'язів, а не всієї мускулатури в цілому. Фізичне тренування зміцнює і розвиває кісткову мускулатуру, серцевий м'яз, судини, дихальну систему та багато інших органів, що значно полегшує роботу апарату кровообігу, благотворно впливає на нервову систему.

3. Режим праці та відпочинку

     Праця - істинний стрижень і основа режиму здорового життя людини. Існує хибна думка про шкідливу дію праці яскравому нібито "знос" організму, надмірна витрата сил і ресурсів, передчасне старіння. Праця як фізичний, так і розумовий як шкідливий, але, навпаки, систематичний, посильний, і добре організований трудовий процес надзвичайно впливає на нервову систему, серце і судини, кістково-м'язовий апарат - на весь організм людини. Постійне тренування у процесі праці зміцнює наше тіло. Довго живе той, хто багато і добре працює протягом всього життя, навпаки, неробство призводить до млявості мускулатури, порушення обміну речовин, ожирінню .

4. Режим сну

 Для збереження нормальної діяльності нервової системи і всього організму велике значення має повноцінний сон. Великий російський фізіолог І.П. Павлов вказував, що сон-це свого роду гальмування, яке охороняє нервову систему від надмірної напруги і втоми. Сон повинен бути досить тривалим і глибоким. Якщо людина мало спить, то він встає вранці роздратованим, розбитим, а іноді з головним болем.

Визначити час, необхідний для сну, усім без винятку людям не можна. Потреба уві сні у різних людей неоднакова. У середньому ця норма становить близько 8 годин.

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
19 січня 2019
Переглядів
938
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку