Г
Галунка, див. крашанка. Галушки – страва з прісного тіста (рваного, краяного, литого), звареного в окропі або в молоці.
Галушки полтавські – юшка з галушками.
Гальба (зах. з нім.) – півлітровий кухоль на пиво.
Гамбець, голомбець (зах.) – густа замішка з усякого борошна, яку викладали грудками у миску.
Гамула – яблучна каша з медом; густа юшка.
Ганусівка – горілка, заправлена ганусом (анісом).
Гладун, гладунець, гладущик (зах.) - глиняна посудина на молоко, див. глек.
Глевтяк, глев΄ян – недопечений хліб; глевкий.
Глек, глечик – глиняний високий посуд на молоко.
Глитати – ковтати, див. ликати (зах.).
Глікоген – тваринний крохмаль.
Гоблики – прилад сікти капусту.
Говіння (обр.) –піст перед сповіддю; говіти – постити.
Гомілка, голінка – частина ноги від коліна до ступні.
Головизна – м΄ясо з голови тварини.
Голощак – пісна рідка страва.
Голубці – українська традиційна страва; начинка з пшона, рису, крупів, заверчена в листки капусти або буряків.
Гопка (бойк.), «кулеша на картоплі» - запечена товчена не зціджена картопля, засипана кукурудзяним борошном.
Горілка – міцний алкогольний напій, суміш винного спирту і води.
Горішки – дрібне хлібне печиво.
Горнець – глиняна полив΄яна посудина варити страви.
Горнятко, див. кухоль.
Горобина – рослина, їстівні плоди.
Горобинівка – горобинова наливка.
Городина – харчові рослини вирощені на городі.
Гороховяник – млинець з горохвяного борошна; див. матротеники, хоми.
Горохвянка – горохвяна юшка.
Горщик, горнець, горня, горнятко – посудина варити страву.
Горячки (обр. лем.) – поминальний гарячий безм΄ясний обід після похорону.
Гостинність – готовність господарів приймати гостей.
Гребінь (обр.) – весільне печиво для матері молодої від родини молодого.
Гречаники – млинці з гречаного борошна.
Грінка – скибка хліба, смажена на сковороді або загнічена на тостері.
Грушівка – наливка з груш.
Гуски (обр.) – вечір-гостина молоді з музикою, осібно у молодого й молодої після запросин на весілля (гуц.), дрібне печиво на хрестини (лем.).
Гуслянка (гуц.) – заквашене парене молоко, див. ряжанка.
Гуща – осад з рідини на дні посудини; густа частина юшки.
Д
Дарник, хомина паска (обр.) – високі пісні паски, що їх кладуть на місце забраної плащаниці. На провідну неділю священик їх святив і нарізаними малими шматками роздавав вірним.
Двійник, двійняк – два горщики, з΄єднані дужкоподібною ручкою.
Двійнятка (обр.) – два весільні буханчики, спечені разом, що їх клали перед молодими на одній тарілці на дві ложки, пізніше під голови молодим в коморі.
Деренівка – настоянка з дерену.
Деруни, драпаники (зах.) – картопляники з сирої картоплі; див. терченики.
Десерт (фр.) – солодка, зазвичай третя страва до обіду чи вечері.
Джезва, турка – посудина у східних народів запарювати (заварювати) каву.
Джин – англійська горілка.
Джур, жур (зах.) – страва з вівсяного ферментованого борошна; юшка з кислого молока.
Дзьобанка (гуц. обр.) – пшенична кутя з медом.
Дзбан, збан, дзбанок – глиняна або скляна посудина з вухом на рідину.
Дивень (обр.) – весільне печиво у вигляді великого бублика, обперезаного зубчастим валиком з тіста; інколи прикрашають його теренками; див. теренки.
Димка – саморобна горілка; цибуля сіянка.
Дистиляція – очищування рідини технікою перегону.
Дівич-вечір (обр.) – гостина у молодої напередодні весілля, «прощання з дівуванням».
Дід, плетень – різдвяне, довгасте сплетене печиво.
Дідух (зах.) – різдвяний сніп.
Дієта – певний режим харчування здорової або хворої людини; помірність у їжі й питті.
Діжа - дерев΄яний посуд, в якому учиняють тісто на хліб.
Діжка - дерев΄яна посудина переважно на воду.
Дійво – надій молока, молоко, молочні продукти.
Дійниця – посудина для доїння корови, вівці, кози.
Довбенька, довбешка - дерев΄яний молоток, що вживається на кухні («бити м΄ясо»).
Довжанка, довжан (зак.) – глиняні глечики на молоко.
Дора (гуц.) – паска.
Дорінник (гуц.) – кошик на свячене.
Драпаники, див. терченики.
Дрібок, дрібка – грудочка солі.
Дробарка – машинка подрібнювати щось у куховарстві.
Друшляк – дірчаста посудина протирати або проціджувати варені харчі.
Дудлити – пити жадібно (вульгаризм).
Дужка – металевий пристрій для затискання скляних кришок на слоїках при стерилізації харчів.
Дулівка – наливка з груш дуль.
Е
Екстракт – згущений витяг рослинного або тваринного походження.
Елексир – витяг або міцний настій з рослин на спирті.
Ель – англійське пиво; напій з ферментованого солоду, засмаченого хмелем.
Емульгатор – речовина, що сприяє утворенню емульсії та підвищує тривалість.
Емульсія – суміш двох не змішуваних рідин, з яких одна у стані дрібних краплинок.
Есенція – сконцентрований розчин.
Ескалоп – страва з м΄яса (відбиванці без ребер).
Ж
Жайворонки (обр.) – печені з тіста пташки – «40 жайворонків» на день сорока мучеників; дохристиянське привітання весни.
Жарівниця – металева посудина з жаривом і гратками для варення і смаження; бляшаний лист для печення в печі.
Жевна (бук.) – весільне печиво (серцеподібний калачик), який приносять дружки, запрошуючи гостей на весілля.
Желе (фр.), див. драглики.
Жентиця (гуц.) – сироватка з овечого молока.
Живиця – жартівлива назва горілки.
Жилець (холм.), див. холодець.
Жиляники (обр.), жилованики – прісні коржи на перший день («жилавий понеділок») Великого посту; див. дужінники (гуц.), кострубаники (Поділля).
Жир, див. сить, товщ – жир; пожива; здобич диких птахів, звірів.
Житнівка – горілка з жита.
Житняк – житній хліб.
Жменя, жменька – місткість руки між долонею і зігнутими пальцями (міра).
З
Забіл, забілка – молоко або сметана для заправки страв.
Заварний – заварений перед виготовленням (тісто, крем).
Завиванець – рід печива; страва з м´яса з начинкою(рулет); страва з капусти і м΄яса.
Завиваники, заливаники – рід млинців або налисників із сиром, залитих сметаною (на масляну).
Загнічувати - зарум´янювати хліб у печі або скибки хліба на сковороді чи електричному приладі.
Заговини, див. запусти.
Задимлянка гусяча – ковбаса з гусятини.
Заїдка, заїдок – легка страва; див. закуска.
Закалець – частина недопеченого хліба над спідньою шкуринкою.
Закваска – речовина, що викликає ферментацію; частина залишеного тіста з діжі, якою заквашують наступне тісто.
Заколотка – заправа із сметани (молока) з борошном для юшок, підлив.
Закришка – городина до юшок; закришувати.
Закуска – легка страва чи їжа перед обідом, здебільшого до напоїв.
Закусуваник, паланиця (обр. зах.) – тонкий корж з житнього борошна, який кусали всі члени родини перед вечерею на другий Святий вечір.
Заливка, маринад – приготований розчин для заливання.
Заміс – замішане тісто для печення (хліба).
Замішка – легка страва з борошна.
Запара, опара – запарене борошно для вчиненого (дріжджового) тіста.
Запіканка – рід горілки з прянощами, витриманої в гарячій печі; запечена страва.
Запоїни (обр.) – частування в домі нареченого для родини нареченої після заручин.
Заправа, заправка – те, чим заправляють їжу (засмажка, сметана).
Запусти, заговини (церк.) – останні дні перед Великим постом, коли споживають скоромне.
Засипка (крупів до юшок) – засипати крупами.
Засмажка, запражка (зах.) – заправа з ситі (товщу) та борошна.
Заслінка - дерев´яна заставка затуляти челюсті печі.
Затір – суміш, що вживається при ферментації горілки, пива.
Затірка, затирка (зах.) – страва з затертого борошна з водою, зварена на молоці або воді; див. стиранка.
Здоба – вироби з тіста, в якому є масло, цукор, яйця та інші додатки.
Зільники (зак.) – коржі з прісного кукурудзяного борошна з додатком зеленої цибулі й кропу.
Змішувач – прилад готувати суміші різних харчових продуктів; блендер.
Зорілка (обр.) – лемківська весільна страва.
Зрази - м´ясна страва з підливою з меленого або відбивного м´яса; битки.
Зубрівка – горілка, настояна на траві «зубрівці» (бот. чаполоч пахуча).
Зубці – зварене або підсмажене зерно ячменю.
Зупа, див. юшка.