Мовна дегустація. Смаколики

Про матеріал
Цікавий матеріал для позакласної роботи з української мови, який можна запропонувати здобувачам освіти старших класів. Сприятиме поглибленню знань, зацікавить!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстерка Коваленко Н.Є. Мовна дегустація

Номер слайду 2

Асоціації)Які асоціації у вас викликає предмет?

Номер слайду 3

Я каву. Кава - це вірші поетів у стані рідкому,Кава - це в почуттях замість крапки - кома,Людина без кави, мов Курт Кобейн без конверсів... Кава - це магія,Кав'ярні - маленькі Гоґвортси... Паша Броський

Номер слайду 4

Кавові напоїРистреʹто. Макіаʹто (макьято)Луʹнго. Лаʹте. Глясе'Америкаʹно. Еспреʹсо Раф. Луʹнго. Доʹпіо. Капучиʹно

Номер слайду 5

Хто є хто?Глясе. Лате. Я з морозивом. Я з молоком. Я з вершками і цукром. Раф

Номер слайду 6

А як це пишеться/вимовляється?Ристреʹто. Макіаʹто (макьято, мачинато)Луʹнго. Лаʹте. ГлясеʹАмерикаʹно. Еспреʹсо. Луʹнго. Доʹпіо. Капучиʹно

Номер слайду 7

Як замовити напій?2, 3, 4 лаʹте, капучиʹно, еспреʹсо, америкаʹно, глясе,ʹ луʹнго, допіо, ристреʹто, макіато ( макьято).2, 3, 4 рафи

Номер слайду 8

А що до кави?Десерт( франц.dessert) – солодощі, фрукти тощо, які подають наприкінці обіду.

Номер слайду 9

А що до кави?Тирамісуʹ Капкеʹй. Еклеʹр Сопапіяс Чуррос. Маʹфін. Круасаʹн Грисиʹні Пуʹдинг. Чизкеʹйк. Штруʹдель/струʹдель

Номер слайду 10

Хто є хто?Капкеʹйк з кремовою шапочкою. Маʹфін - хлібець. Кекс – бісквітний, можу стати капкейком)

Номер слайду 11

Найпопулярніші Десерти світу. Кардиналшниттен (Австрія)Ніжний бисквіт, випечений у формі трубочок, перекладений збитими вершками.

Номер слайду 12

Моті (Японія)Святковий десерт країни Висхідного сонця. В основі тістечка сорт рису. Його перетирають і ліплять із суміші коржі потрібної форми.

Номер слайду 13

Чуррос (Іспанія )Це палички з м'якого тіста, на зрізі дуже схожі за формою на зірку і приготовані з пшеничного борошна та інших особливих інгредієнтів. 

Номер слайду 14

Гулаб джамун (Індія)Солодкість обов’язкова на урочистостях, святах в Південній Азії. З суміші сухого молока і борошна роблять невеликі кульки і їх обсмажують в топленому маслі дхі. При подачі поливають солодким сиропом.

Номер слайду 15

Нанаимо (Канада)Назву отримав на честь міста Нанаймо, де канадські кулінари його створили. Тришарове тістечко з вершковим кремом не вимагає випічки. Вершковий крем лежить на вафельно-кокосовій основі, а зверху прикритий шоколадним ганашем.

Номер слайду 16

Яблучний пиріг (США) Один з найпоширеніших видів випічки з яблучною начинкою вважається неофіційним символом США. На святах часто подають з морозивом.

Номер слайду 17

Торт « Захер » (Австрія)Названий по імені свого творця – Франца Захера. Найніжніші шоколадні коржі перемазують абрикосовим конфітюром. Покриває торт шоколадна глазур.

Номер слайду 18

Крем-брюле (Франція)Імовірно перший раз приготували в 17 столітті. У буквальному перекладі – обпалені вершки. Заварний крем, захищений зверху карамельною скоринкою.

Номер слайду 19

Дадар гулунг (Індонезія)Дадар перекладається як «млинець», а гулунг – «котиться», тобто «згорнутий млинець». Солодке блюдо з млинців із кокосовою начинкою дуже популярне. Для борошна перетирають рисову муку і листя пандануса. У начинку додають пальмовий цукор.

Номер слайду 20

Пахлава (Туреччина) Національне блюдо кухні східних країн. Рецепт був придуманий у 8 столітті до н. е. Тонке тісто з великою кількістю горіхової начинки і медової заливки протягом багатьох століть радує гурманів.

Номер слайду 21

Тирамісу (Італія) Тирамісу – один з найпопулярніших італійських десертів, який готується з печива савоярді, намоченого в каві, і з крему зі збитих яєць, цукру і маскарпоне.

Номер слайду 22

Кранахан (Шотландія)Десерт готується з вівсяних пластівців, вершків, віскі і малини.

Номер слайду 23

Еклер. Дивовижні ласощі з тонкого заварного тесту, наповнені найніжнішим заварним кремом. А ось винайшов його неповторний кухар Марі-Антуан Карем, який, свого часу, успішно працював при російських і європейських монархах.

Номер слайду 24

 Сопапійяс ( США)«Солодке смажене тісто» – це переклад назви десерту. Деякі люди вважають за краще вмочати ласощі в мед, який розкриє його тонкий смак. Щоб аромат був більш виразним, десерт доповнюють корицею.

Номер слайду 25

Як замовити десерт?▪ Незмінювані слова: тирамісу, грисині. Змінювані слова: чизкейк, круасан, еклер, кекс, штрудель, капкейк, мафін, марцепан .200гр грисині, тирамісу; чизкейку, круасанів, кексів, еклерів, штруделя, капкейків, мафінів, марцепанів, еклерів;2, 3, 4 штруделі, кекси, капкейки, еклери, мафіни, марцепани, круасани, еклери.

Номер слайду 26

Запам’ятайте!!!Уподоʹбання. Піцеʹрія. Наʹчинка. ПіалаʹЧиʹзбургер. Чипси. Яблучний пиріг, яблуневий цвіт. Набіл-молочні продукти. Сир, твердий сир

Номер слайду 27

Що кажуть про каву?Сон – симптом кавової недостатності. Невідомий автор. Я б перестав пити каву, але я ж не ледар! Невідомий автор. Чи подобається мені чорна кава? А що існують інші кольори? Невідомий автор. Кофеїн - ще один вітамін С. Невідомий автор

Номер слайду 28

Що кажуть про каву?Кава - творча запальничка. Флойд Максвелл. Кава - це кров, що живить мрії чемпіонів. Mike Ditka. Фільм "Бий та кричи"Якби не кава, я б взагалі не ідентифікував себе як особистість(Девід Леттерман). Кава - це напій, що змушує спати, якщо його не випити(Альфонс Алле).

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Міжнародний день кави1 ЖОВТНЯ 2015

Номер слайду 31

Післясмак. Не кладіть у ранкову каву вчорашні спогади. Додайте в неї цукор сьогоднішніх надій.

pptx
Додано
18 вересня
Переглядів
95
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку