Мовно-літературний конкурс "Ну що б, здавалося, слова..."

Про матеріал
Матеріал презентації може бути використаний до Дня української писемності та мови або до Шевченківських днів у школі. Свято можна провести у вигляді конкурсу між паралельними класами чи групами одного класу. Матеріал розрахований на учнів 8-11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Ну що б, здавалося, слова…» (Т. Г. Шевченко)

Номер слайду 2

Рідна мова,Мово рідна!Колискова,Материнська, ніжна мово!Мово сили й простоти,-Гей, яка ж прекрасна Ти! (І. Багряний)

Номер слайду 3

ЗВІДКИ СВЯТО? У листопаді 1997 р. виданий указ Президента України "Про День української писемності та мови". У ньому сказано про те, що за ініціативою громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства, в Україні встановлено День української писемності та мови, який відзначається щорічно 9 листопада, в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Ще одну дату – 1840 рік, коли вперше видано «Кобзар» Т. Г. Шевченка, – можна вважати доленосною: з того часу україн-ська літературна мова стала на важкий, але плідний шлях розвитку. На цьому шляху були і перепони, і заборони, і кров, і сльози найкращих синів і доньок України, які зберегли нашу мову...

Номер слайду 6

***Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б'ється — ожива,Як їх почує!.. Знать, од богаІ голос той, і ті словаІдуть меж люди! .....

Номер слайду 7

Найголовніші й наймиліші для кожного слова: МАТИ, ЛЮБОВ,БАТЬКІВЩИНА, МОВА…

Номер слайду 8

Славне Минуле України!ВОНИ ЗБЕРЕГЛИ НАШУ МОВУ!

Номер слайду 9

Україно, ми – твоє майбутнє!ДОВЕДІМО ЦЕ!

Номер слайду 10

Конкурс знавців рідної мови:«Чи знаю я Україну і українську..?»

Номер слайду 11

ХТО ТИ? НАЗОВИСЬ

Номер слайду 12

Сьогодні хай фантазія летить увись,Хай відкриваються нові вам таємниці,І неповторною хай буде кожна мить,І завжди сяють радістю зірниці!Будьте дружні та єдині,На славу мові та країні,Переможе хай найкращий,Не лінивий і не ледащий!

Номер слайду 13

Уміти працювати в групі з девізом : « Один за всіх та всі за одного ». Спочатку подумати, а потім відповідати. Відповідати чітко і лаконічно. Правильна відповідь – це 1 бал. Переможцем стане команда, у якої найбільша кількість балів. ХАЙ ЩАСТИТЬ!

Номер слайду 14

Номер слайду 15

 - Замок Паланок — замок у закарпатському місті Мукачево. Унікальний зразок середньовічної фортифікаційної архітектури з поєднанням різних стилів. - Національний історико-архітектурний заповідник «Кам'янець». Розташований в Кам'янці-Подільському Хмельницької області. - Замок Любарта, або Луцький замок — верхній замок Луцька, один із двох (частково) збережених замків міста. - Острозький замок. Розташований на вершині 20-метрового пагорба над долиною річки Вілії у районному центрі Острог Рівненської області.

Номер слайду 16

Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура» — заповідник, розташований в Черкаській області. Хортиця — найбільший острів на Дніпрі (поблизу Запоріжжя), нижче Дніпровської ГЕС. Унікальний природний та історичний комплекс. Національний історико-археологічний заповідник «Ольвія» — комплекс пам'яток відомого античного міста-держави Ольвії в Миколаївській області. Шевченківський національний заповідник у Каневі — перший в Україні історико-культурний заповідник, удостоєний статусу національного.

Номер слайду 17

 - Почаївська Успенська лавра — православний чоловічий монастир у Почаєві, Тернопільської області. - Спасо-Преображенський собор, або Спаський собор у Чернігові — одна з найстаріших кам'яних будов України. - Києво-Печерська лавра — православний монастирський комплекс Української Православної Церкви в Києві.  - Свято-Успенська Святогірська лавра — монастир у Святогірську. Розташована на високому крейдяному правому березі Сіверського Дінця. Окрім наземних будівель, має крейдяні печери.

Номер слайду 18

- Національний дендрологічний парк «Софіївка»— шедевр світового садово-паркового мистецтва кінця XVII — початку XIX століть. - Національний історико-етнографічний заповідник«Переяслав»  - Біосферний заповідник «Асканія-Нова» - Шевченківський національний заповідник у Каневі — перший в Україні історико-культурний національний заповідник.

Номер слайду 19

- Олеський замок — пам'ятка архітектури та історії XIII—XVIII століть. Львівщина. - Білгород-Дністровська фортеця або Аккерманська фортеця — історико-архітектурна пам'ятка XIII–XV століть. - Державний історико-архітектурний заповідник "Хотинська фортеця". Середньовічна укріплена фортифікаційна споруда у Хотині.- Підгорецький замок — пам'ятка епохи пізнього Ренесансу і бароко. Розташований у селі Підгірці Львівської області.

Номер слайду 20

- Почаївська Успенська лавра — православний чоловічий монастир. - Софійський собор— визначна пам'ятка історії та архітектури України, місто Київ. Собор збудований 1037 року київським князем Ярославом. - Свято-Успенська Святогірська лавра — монастир у Святогірську. Розташована на високому крейдяному правому березі Сіверського Дінця. - Спасо-Преображенський собор у Чернігові — одна з найстаріших збережених монументальних кам'яних будов України, головна споруда Чернігівського князівства.

Номер слайду 21

Для лідера 1. Розділ мовознавства про частини мови - …2. Передостання буква алфавіту - …3. Як називається розмова двох осіб? 4. Слова вдень і вночі – це …5. Слова з. Амок і зам. Ок – це …6. Частина мови, яка має значення предметності? 7. Частина мови слова мій - …8. Що означає слово десниця? 9. Визнач тип односкладного речення «Сьогодні тепло».10. Що означає піймати облизня?

Номер слайду 22

Для лідера 1. Розділ мовознавства про словосполучення і речення - …2. Хто першим написав твір українською мовою? 3. Кількість складів у слові навчання - …4. Слова абетка, азбука, алфавіт – це …5. Антонім до слова забувати - …6. Незмінна частина мови - …7. Частина мови слова не - …8. Що означає слово рать? 9. Продовж рядок: прилягання, керування, …10. Що означає вираз точити ляси?

Номер слайду 23

ВІДТВОРИТИ СЛОВА З АНАГРАМ: УКНАВ 1 ДІПОРМО 2 ООКРІГ 1 ИЧРЯЦОН 2 РУКБЯ 1 ЕПАСЬНИЛ 2 РГІХО 1 ЛОСА 2 АБИР 1 ЦЙЕЯ 2

Номер слайду 24

Відповіді: УКНАВ – КАВУНДІПОРМО – ПОМІДОРООКРІГ – ОГІРОКИЧРЯЦОН – ЧОРНИЦЯРУКБЯ – БУРЯКЕПАСЬНИЛ – АПЕЛЬСИНРГІХО – ГОРІХЛОСА – САЛОАБИР – РИБАЦЙЕЯ – ЯЙЦЕ

Номер слайду 25

В іменнику твердої групи І відміни, що означає назву дерева, поміняйте склади так, щоб одержати прилад, який потрібен кожному шоферу і велосипедисту.

Номер слайду 26

СОСНА - НАСОС

Номер слайду 27

Назва якої річки України (а це іменник ІІІ відміни)складається із префікса та кількісного числівника ?

Номер слайду 28

Прип’ять

Номер слайду 29

Хвилинка перепочинку

Номер слайду 30

Українці – веселі та дотепні!МИ ЗНАЄМО ФРАЗЕОЛОГІЗМИ!

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Зарубати на носіДобре засвоїти, запам’ятати

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Аж волосся дибки стало!Дуже злякатися чогось, когось

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Тягнути кота за хвоста. Зволікати, не поспішати з чим-небудь

Номер слайду 37

Номер слайду 38

За сімома замками, під трьома замками… Дуже надійно

Номер слайду 39

Номер слайду 40

На шиї, сидіти на шиї Кимсь опікуватись. На когось працювати

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Сім разів відмір, а один - відріж!Обміркуй, а потім дій!

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Нерозлийвода. Завжди разом, не розлучатися

Номер слайду 45

Прислів’я та приказки

Номер слайду 46

РОЗТЛУМАЧ …Птицю пізнають по пір’ю, а людину – по мові. Слово – не горобець, вилетить – не піймаєш. Слово вилетить горобцем, а вернеться волом. Знання людині, як крила пташині.

Номер слайду 47

РОЗТЛУМАЧ…Ледачого і кури загребуть. Один жайвір – ще не літо. Що одному – сова, то іншому – соловей. Горобця не запрошують до танцю журавлів.

Номер слайду 48

ЛЮБОВ УСЕ ПЕРЕМАГАЄ Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю (Г. Сковорода). Троянда – як кохання, може завдати болю, якщо не вмієш її узяти (Л. Костенко). Любов не залежить від нашої волі, приходить без нашої заслуги, щезає без нашої вини (І. Франко). Закохатися з першого погляду – це ж скільки часу і коштів заощаджуєтьсяІ (В. Мамотюк) Тема кохання, любові, вірності — одна з центральних в українській культурі. В усі часи українці цінували емоційне, чуттєве начало. Хочу борщ без сала, аби душа пристала. Як гляне, серце в’яне. Я б жив з тобою, як рыба з водою. Болить серденько, та плакать стидненько. Не поможуть і чари, як хто кому не до пари. Де любов у хаті, там люди багаті. Всі дівчата — голуб’ята, а де ж ті сварливі жінки беруться?Любов — не пожежа, займеться — не згасиш. З коханою наговорився, як меду наївся. Розлука — теж наука. Вона за ним сохне, а він і не охне. Стрічалися — цілувалися, а як в одну хату зійшлися, за чуби взялися. Що з серця походить, те й до серця доходить. 

Номер слайду 49

Любов усе перемагає - Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю (Г. Сковорода).- Троянда – як кохання, може завдати болю, якщо не вмієш її узяти (Л. Костенко).- Любов не залежить від нашої волі, приходить без нашої заслуги, щезає без нашої вини (І. Франко). - Закохатися з першого погляду – це ж скільки часу і коштів заощаджуєтьсяІ (В. Мамотюк)

Номер слайду 50

ЛЮБОВ УСЕ ПЕРЕМАГАЄ .  Як гляне, серце в’яне. Болить серденько, та плакать стидненько. Не поможуть і чари, як хто кому не до пари. Де любов у хаті, там люди багаті. Всі дівчата — голуб’ята, а де ж ті сварливі жінки беруться?Любов — не пожежа, займеться — не згасиш. Розлука — теж наука. Вона за ним сохне, а він і не охне. Що з серця походить, те й до серця доходить. 

Номер слайду 51

Мова – душа народу. Хто мови своєї …, хай сам себе стидається. Від теплого … і … розмерзається.… говорять голосніше, як ... Людина має два …, щоб багато слухати, а один …, щоб менше говорити. Добрим … мур проб’єш, а лихим і в … не ввійдеш. Гостре … коле сердечко. Мов … не існує в світі, є лише погані ...

Номер слайду 52

Мова – душа народу. Хто мови своєї цурається, хай сам себе стидається. Від теплого слова і лід розмерзається. Діла говорять голосніше, як слова. Людина має два вуха, щоб багато слухати, а один язик, щоб менше говорити. Добрим словом мур проб’єш, а лихим і в двері не ввійдеш. Гостре словечко коле сердечко. Мов поганих не існує в світі, є лише погані язики.

Номер слайду 53

ПОДУМАЙ І НАМАЛЮЙ ФРАЗЕОЛОГІЗМ

Номер слайду 54

«МОВА ЖЕСТІВ»Капітан «показує» слова, а учасники мають відгадати їх.

Номер слайду 55

І команда. Мова, зошит, літати, телефон, ніжка, малювати, козак, гітара.ІІ команда. Слово, ручка, співати, комп’ютер, кішка, танцювати, баян, козеня.«МОВА ЖЕСТІВ»

Номер слайду 56

ВІДГАДАЙТЕ! Чим більше з неї береш, тим більшою вона стає. Що це? - У батька Мері є 5 дочок: Чача, Чичи, Чече, Чочо. Як звуть 5 дочку? - Коли руки стають займенниками? - Назвіть п'ять днів, не називаючи при цьому їх числами та за назвами днів тижня.

Номер слайду 57

ЛОВИ ВІДПОВІДІ! - Чим більше з неї береш, тим більшою вона стає. (Яма)- У батька Мері є 5 дочок: Чача, Чичи, Чече, Чочо. Як звуть 5 дочку? (Мері) - Коли руки стають займенниками? (Коли їх ВИ-МИ-ТИ). - Назвіть п'ять днів, не називаючи при цьому їх числами і за назвами днів тижня. (Позавчора, вчора, сьогодні, завтра, післязавтра).

Номер слайду 58

ВІДГАДАЙТЕ!- Як «так» вимовити як «ні»? - Про що завжди говорять в майбутньому часі?  - Як можна змінювати голову, не роблячи з нею нічого?  - Уявіть, що ви пливете по морю в човні. Раптом човен починає тонути, ви опиняєтеся у воді, до вас підпливають акули. Що зробити, щоб врятуватися від хижаків?   

Номер слайду 59

ЛОВИ ВІДПОВІДІ!- Як «так» вимовити як «ні»? («Може бути»)- Про що завжди говорять в майбутньому часі? (Про «завтра») - Як можна змінювати голову, не роблячи з нею нічого? (За відмінками) - Уявіть, що ви пливете по морю в човні. Раптом човен починає тонути, ви опиняєтеся у воді, до вас підпливають акули. Що зробити, щоб врятуватися від акул? (Перестаньте уявляти це!)  

Номер слайду 60

МОЛОДЦІ, ЗНАВЦІ!!!!!!

Номер слайду 61

Прекрасне у світі можна передати тільки словом!Вивчаймо ж мову!

Номер слайду 62

«ШАНУЙМО МОВУ НАД УСІ БОГИ, ЯКЩО МИ ХОЧЕМ ЗВАТИСЯ НАРОДОМ!»

Номер слайду 63

ДЯКУЮ!!!

pptx
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
627
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку