"Мовою математики про природу" (інтегрований урок з природознавства та математики у 4 класі)

Про матеріал
Мета: Узагальнити й систематизувати навички виконання арифметичних дій з багатоцифровими числами; закріпити вміння розв'язувати задачі, рівняння; вдосконалювати навички роботи з іменованими числами; ознайомити учнів з тваринним світом Африки, збагачувати знання цікавинками про природу, вчити складати розповіді про природу материків, виступати перед класом з підготовленою інформацією. Розвивати логічне мислення, пам'ять, пізнавальні інтереси учнів, кругозір. Виховувати любов до природи, інтерес до математики.
Перегляд файлу

Відділ освіти

Петропавлівської районної державної адміністрації

Дніпропетровської області

Брагинівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

 

Інтегрований урок

з природознавства та математики

у 4 класі 

Мовою   математики про природу

 

                                                                                    Учителя  початкових класів                                 

                            

                                                                                          Паливоди Алли Григорівни

 

2018 р.

     

   Мета:  Узагальнити й систематизувати навички виконання арифметичних дій з багатоцифровими числами; закріпити вміння розв'язувати задачі, рівняння; вдосконалювати навички роботи з іменованими числами;

ознайомити учнів з тваринним світом Африки, збагачувати знання цікавинками про природу, вчити складати розповіді про природу материків, виступати перед класом з підготовленою інформацією. Розвивати логічне мислення, пам'ять, пізнавальні інтереси учнів, кругозір.

      Виховувати любов до природи, інтерес до математики.

Обладнання. Малюнки до задач, документальні фільми про диких тварин, слайд-фільм "Дикі тварини Африки", записи "Голоси тварин", мелодія "В світі тварин", аудіо запис пісні «Програма телепередач».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку

  1. C:\Users\123\Saved Games\Desktop\DSCN5010.JPG Організація класу.

Діти в рядах беруться за руки і промовляють:

 

      Тепло своїх долоньок

       я друзям віддаю.

       Урок новий цікавий

        я з радістю почну.

     Зараз ви заплющите очі і спробуєте уявити себе вдома на своєму улюбле­ному дивані чи м'якенькому кріслі перед екраном нашого незамінного друга і помічника – телевізора. Готові?

І так, телевізор я включаю, трансляцію розпочинаю.

ІІ. Повідомлення теми, мети та завдання уроку. Мотивація навчальної діяльності учнів.    

– ЗА  багаточисельними проханнями телеглядачів ми розпочинаємо передачу «В світі тварин» (звучить музична заставка з телепередачі ).

– Добрий день, наші юні телеглядачі.

    Сьогодні ми з вами здійснимо мандрівку на один з материків нашої планети і познайомимося з його тваринним світом. А щоб ви не були пасивними глядачами, вам доведеться весь цей час товаришувати з математикою, швидко міркувати й точно рахувати.

    А щоб краще справитись із завданнями цього уроку проведемо хвилинку психонастрою:

 

Я міркую, я працюю,

Все обчислюю, мізкую.

Все сьогодні розв’яжу,

Всі задачі порішу.

Розум свій я розвиваю

Й перемог собі бажаю.

 

     Учитель: Ви скажете, мабуть, що зараз  урок математики і не про океани та материки  потрібно говорити. Але сьогодні урок математики і природознавства           «будуть працювати разом», допомагаючи один одному ,  тому що знання ми отримуємо не для уроків, а для того, щоб застосовувати і користуватися ними у повсякденному житті.

Завдання уроку (записані на дошці)

  1. Закріплювати вивчені випадки множення і ділення.
  2. Вдосконалювати навички розв'язання задач, рівнянь та числових виразів
  3. Познайомитися з тваринним світом Африки.
  4. Збагачувати знання про природу.

IІІ. Актуалізація та коригування опорних знань з усіх інтегрованих предметів

   Кілька днів тому я отримала листа, в якому закодоване слово, яке стане ключем нашого сьогоднішнього уроку. Розв’язавши ось ці ланцюжки прикладів, ми дізнаємось, що це за слово.

  1. Усні обчислення (Усний рахунок «ланцюжком».)

   Зараз ми з вами дізнаємося куди ж саме ми відправимося. Для цього ви повинні виконати усні обчислення.

 

 18*10  15*10  10000:100   91:13

 +170   +250   :4   *70

 -200   :8   *20   +310

 :5   +200   -410   -500 

 *2   :250   :10    :6

 

 

56:8   25*4

*60   +600

+400   :100

:2   *30

-400   :10

 

А тепер відповіді розмістіть в порядку зростання і прочитайте слово.

 

1  9  10  21  50  60

 

А         Ф  Р  И  К  А

 

C:\Users\123\Saved Games\Desktop\DSCN5016.JPGСьогодні ми будемо готуватися до уявної подорожі цим материком, а для цього потрібно все знати про Африку і добре вміти виконувати математичні розрахунки.

  1.  Каліграфічна хвилинка. Математичний диктант.

Напишіть каліграфічно числа.

  • 30500 км –довжина берегової лінії  материка Африка
  •     5895 м – найбільша висота (вулкан Кіліманджаро)
  •     6671км  - довжина р.Ніл  (найдовша річка світу)
  • 40000 км2  - площа Сахари (найбільша у світі пустеля)

 

  • У кожному числі підкресіть цифру, яка позначає одиниці тисяч.

Ми, виявляється записали не просто будь-які числа. Вони- візитівка Африки

( Слайд)

ІV. Повторення та аналіз основних фактів, подій, явищ.

C:\Users\123\Saved Games\Desktop\DSCN5017.JPGГеографічна карта Африки (дошка, екран)

  • Ітак, увага на екран. Перед вами один із найстаріших материків нашої планети.

(Слайд)

  • Незважаючи на свій поважний вік (а це більш ніж 270 млн. років) цей омитий океанами материк є мабуть єдиним який зберіг гармонію з природою і який майже не потрапив під руйнівний вплив людської діяльності.

Говорячи про Африку ми будемо дуже часто вживати в своєму мовленні префікс

 НАЙ-. Тому що цей материк дійсно найдивовижніший.

Фільм

-Давайте наповнимо знаннями нашу аудиторію про цей неймовірний материк (актуалізація опорн.знань)

V. Творче перенесення знань і навичок учнів у нові ситуації.

— Знайдіть на карті зону вологих екваторіальних лісів. У якій частині материка розташована ця зона? (Обабіч екватора розташовані вологі екваторіальні ліси.)        Яким кольором вона позначена на карті природних зон? (Зона вологих екваторіальних лісів позначена зеленим кольором.)

— Які погодні умови характерні для території Африки, яка розташована поблизу екватора? (На території Африки поблизу екватора жарко й волого.)

— Чи сприятливими є умови для життя рослин поблизу екватора на території Африки? (Велика кількість тепла й вологи є сприятливими умовами для життя рослин.)

—Якщо потрапити у цей ліс, можна побачити, як через листя дерев ледь пробивається сонячне проміння. Навіть удень там панують сутінки. Поміркуйте, чому. Рослинний світ екваторіального лісу різноманітний. Рослини пристосувались до життя в лісі. Вони ростуть ярусами на червоно-жовтих грунтах, у яких достатньо поживних речовин. У верхньому ярусі ростуть найвищі дерева — світлолюбні фікуси й пальми, в другому ярусі трохи нижчі дерева — хлібне, какао, кавове дерева. У нижньому ярусі ростуть більш низькі рослини — деревоподібні папороті.

Що робить тропічний ліс непрохідним? (Гігантські виткі ліани обвивають стовбури дерев. Перекидаючись з дерева на дерево, вони утворюють сплетіння, які роблять ліс непрохідним.)

Орхідеї ростуть високо на гілках і стовбурах дерев. Своїми повітряними коренями, які звисають з дерев, вони вбирають вологу з повітря.

— Чому протягом року рослини в екваторіальному лісі ростуть, цвітуть і утворюють плоди з насінням? (Протягом року у тропічному лісі тепло й волого, отже, є сприятливі умови для росту й розвитку рослин.)

У вічнозелених лісах різноманітний і світ тварин. Більшість з них живе на деревах. Тут живе багато отруйних змій. Ця отруйна змія, завдовжки до 2 м, полює на птахів, дрібних звірів. Чи помітна змія серед листя у лісі? Чому? (Завдяки зеленому забарвленню зелена мамба непомітна серед листя.)

Водяться в екваторіальному лісі й неотруйні змії пітони, зокрема королівський пітон. Знайдіть зображення цієї змії на таблиці (слайді). Ця змія довжиною до 2 м. на тілі видно малюнок із жовто-коричневих плям і ліній, що чергуються. Пітони добре лазять по деревах, плавають. Полюють на дрібних звірів чи птахів, чатуючи на них. примостившись десь на гілці дерева і звісивши вниз передню частину тулуба. Ведуть нічний спосіб життя, а вдень сплять у норі чи дуплі.

— В екваторіальних лісах водяться хамелеони Ці плазуни пристосувались до життя на деревах. У них довгий хвіст, цупкі пальці, якими вони охоплюють гілки. Хамелеони можуть змінювати забарвлення свого тіла і ставати непомітними на фоні листя дерев. Живляться переважно комахами. Захоплюють здобич довгим липким язиком. Довжина їх язика може перевищувати довжину тіла.

Мавпи в екваторіальному лісі влаштовують на верхівках дерев гнізда. Вони добре лазять по деревах і ліанах у пошуках їжі

C:\Users\123\Saved Games\Desktop\DSCN5014.JPGУ непрохідних заростях вологого екваторіального лісу живуть найбільші людиноподібні мавпи — горили. Самці можуть сягати до 2 м і важити більше 200 кг. Живуть невеликими групами. Живляться рослинною їжею. День горили проводять у пошуках корму на землі і лише для відпочинку і сну забираються в своєрідні «гнізда» на деревах, які влаштовують серед гілок. Занесені тварини до Міжнародної Червоної книги.

У лісі водяться великі лісові свині, лісові антилопи , лісові слони , леопарди.

 

На деревах екваторіального лісу живе багато птахів. Розгляньте їх зображення

— У птахів-носорогів великі, довгі, загнуті вниз дзьоби, які мають біля своєї основи великі вирости. У птаха невелика голова, довга шия й хвіст, могутні, широкі крила, дуже короткі ноги. Це всеїдні птахи, живляться комахами, плодами рослин. Яйця відкладають у дупла.

— Африканський сірий папуга гніздиться на високих деревах. Живиться різноманітними плодами. Здатний копіювати людську мову.

У лісі живуть найменші птахи — нектарниці. У нектарниці дуже довгий і тонкий дзьоб. Вони живляться нектаром квітів та дрібними комахами, яких птахи дістають з квітів.

Живе у екваторіальному лісі багато комах. Це й мурахи, муха-цеце, укус якої є небезпечним для тварин й людини.

САВАНИ

— На північ і південь від екватора тропічні ліси стають рідшими і згодом переходять у савани і рідколісся, які займають більше половини площі Африки. (Саванами називають безкраї трав'янисті простори з поодинокими деревами або групою дерев і чагарників.)

— На червоно-бурих грунтах ростуть трави висотою до 3 метрів і вище, наприклад, слонова трава.

 — Розгляньте зображення дерев, які ростуть у саванах, і назвіть їх. (У саванах ростуть дерева з розлогою кроною — баобаби, акації, олійні пальми.)

Баобаб сягає висоти до 30 м та має стовбур діаметром до 11 мі більше. У молодих деревах зберігається досить велика кількість води. Слони валять їх або сильно пошкоджують, щоб здобути цінну рідину. Корені баобаба товсті й довгі, зберігають велику кількість поживних речовин. Плоди вкриті товстою шкіркою. Їх полюбляють їсти мавпи, тому й називають баобаб «мавпячим хлібним деревом».

Які погодні умови характерні для територій Африки, зайнятих саванами? (У саванах чергуються волога й суха пори року.)

(У період дощів савани зеленіють, а в сухий період дерева скидають листя, трави вигорають під пекучим сонцем.)

— Як ви думаєте, чи достатньо їжі у саванах для рослиноїдних тварин?

— У саванах і рідколіссі багатий тваринний світ. Тут живе багато копитних тварин, які живляться рослинною їжею. Це зебри й антилопи, буйволи, носороги, бегемоти. Пальці їх ніг вкриті роговими копитами. Копитні тварини здатні до швидкого бігу.

Рослиноїдні звірі пристосувались до зміни сезонів в саванах і постійно кочують в пошуках їжі і води від місця до місця.

Носороги живуть  невеликими групами. Людина їх безжально знищувала заради рогів. Занесені до Міжнародної Червоної книги.

 (Леви, гієни, гепарди — хижаки саван)

— В африканських саванах багато хижаків. Лева вважають царем звірів. Він полює на буйволів, антилоп, зебр. Він не такий швидкий як гепард, але набагато сильніший. Леви живуть зазвичай сім’ями . Левиці забезпечують прайд їжею, а самці охороняють територію. У самців, на відміну від самок, є довга грива.

— Савани переходять у зону пустель. Знайдіть цю зону на карті природних зон. (Вчитель позує на таблиці, слайді.) Великими пустелями Африки є Сахара, Калахарі, Наміб. Найбільша пустеля земної кулі — Сахара.

— Поміркуйте, чи сприятливі умови для життя рослин у пустелі. (У пустелях дуже спекотно і сухо, малородючі грунти.)

— Розгляньте зображення рослин пустель (на таблиці, слайді). У пустелях росте верблюжа колючка, корені якої сягають до грунтових вод (20 метрів у глибину). Стебла галузяться, в нижній частині здерев’янілі, мають колючки. Листки дрібні (до 1 см у довжину).   В оазах ростуть фінікові пальми, у яких дуже смачні й поживні плоди.

— У пустелях живуть ящірки й змії. Ховаючись у норах, вони можуть довго обходитися без води.

Колись мешканцем пустель був одногорбий верблюд.

Сьогодні ми познайомимося з найбільшою твариною суші, найшвидшим звіром на землі і найвищою твариною на планеті.

– Надаємо слово нашим кореспондентам.

З нами на зв'язку Яна.

Африканський слоннайбільша сухопутна тварина. Вони живуть переважно південніше Сахари в саванах, лісах, серед колючих чагарників невеликими родинними групами. Харчуються переважно травою і пагонами чагарників.

Слон їсть до 18 год. на добу, споживаючи близько 150 кг їжі.

Висота самця африканського слона досягає 4 м, довжина від кінчика хвоста до кінця хобота сягає 10 м, а маса понад 6 т.

Живуть ці тварини 60–70 років. Вони надзвичайно дужі і аж ніяк не повільні, як то вважають. При потребі слон може бігти зі швидкістю до 40 км/год (це швидше набагато за біг людини).

Люди завжди ставилися з глибокою шаною до слонів, як до добрих, надійних, працелюбних помічників.

Підтвердженням цього є пам'ятник слону, встановлений в одній з африканських країн – Кенії.

Завдання:

Двом слонам в зоопарку дають на тиждень 1260 кг кормів. Скільки кормів потрібно слону на 3 дні?

    А верблюду – на 75 кг менше. У скільки разів слон з'їдає більше за добу, ніж верблюд?

    Наступний сюжет про найшвидшого звіра планети. Його підготував  наш кореспондент… Зараз він з нами на зв’язку.

Гепард  (Слайди "Гепард")

    Цей рідкісний звір – мешканець пустель і саван.

Гепард – красива, спритна й найпрудкіша тварина, котра здатна розвивати швидкість до 120 км/год. Йому потрібно лише 2 с, щоб його біг сягав вже 70 км/год, 650 м він пробігає за 20 с.

Гепарди - миролюбиві тварини, легко приручаються, до людини ставляться ласкаво й довірливо. В африканських заповідниках дикі гепарди навіть стрибають у машини туристів й дозволяють себе гладити. Не було жодного випадку, щоб гепард напав на людину.

Приручені гепарди здавна використовувалися для полювання. До речі, полювати з гепардами полюбляли й українські князі.

На жаль, цих красивих звірів стало набагато менше. Їх занесено до Червоної книги.

Завдання:

 Відстань 640 м гепард долає за 20 с. З якою швидкістю рухається ця тварина?

. Африканський гепард найшвидший ссавець на планеті. На короткій дистанції він може розвити швидкість до 120 км/год. Швидкість навантаженого поїзда становить 90 км/год. На  скільки більше пробіжить гепард за 2 год , ніж проїде потяг за цей самий час?

Продовжить нашу розповідь Максим.

Жираф  (Слайди "Жирафи")

       Жирафи – найвищі тварини світу. Живуть вони в Центральній Африці.

Дорослий самець має зріст від 5 м до 6 м і важить цілу тонну.

Плямиста шкура жирафа спричинила появі найнеймовірніших легенд їхнього походження.

Так, стародавні єгиптяни, котрі знали цих тварин ще за півтори тисячі років до нашої ери, вважали, що жирафи є нащадками верблюдів і леопардів.

Жирафи викликали захоплення як в доісторичні часи, так і нині. Їхні зображення зустрічаються серед наскельних малюнків бушменів. Арабські володарі посилали їх у дар іншим правителям на знак миру і дружби.

Незграбним жираф здається лише на перший погляд. Насправді це дуже граціозна тварина. Він має добрий слух, гострий зір, бігає дуже прудко і здатен мчати зі швидкістю 60 км/год. Він легко залишає далеко позаду себе лева єдиного хижака, який наважується напасти. Та навіть цар звірів спершу подумає, чи варто це робити. Бо він може потратити під смертельний удар копит задніх ніг. А ще могутня зброя жирафа – це важка голова на довгій шиї, якою він здатен пробити у стіні велику дірку.

Завдання (по рядах) Провівши слідуючі обчислення дізнаємося розміри цієї тварини.

Довжина язика  8 дм 4 см - 39 см  (45 см)

Довжина ніг  25 см * 8  (2 м)

Який зріст може мати 2 м 76 см + 3 м 24 см  (6 м)

Увага, наступна група тварин.

Птахи

     Африканський страус – найбільший у світі птах. Він виростає близько 2,5 м в висоту, а його вага становить від 50 до 100 кг. Ці птахи з легкістю бігають по саванах і степах Африки зі швидкістю 65 км/год. Якщо страус не може втекти від хижаків, то він розвертається і б' є противника дужими ногами.

    Живиться цей могутній мешканець рослинною і тваринною їжею. А ще існує легенда про те, що страуси поїдають металеві предмети. Це справді так. Шлунок цього птаха здатен перетравлювати метал, і, безперечно, він має звичку ковтати дрібні блискучі предмети. У Південній Африці один страус проковтнув 53 діаманти.

 

 

Завдання.

Визначте скільки років може прожити страус. приклади

563528 : 7                 98765 : 5

Білий лелека

   Ще одним представником класу птахів є добре нам відомий білий лелека. Люди складали багато легенд про цього птаха, який завжди був символом доброти і щастя. Переконання, нібито він приносить малят, належить до найпоширеніших міфів в історії культури. За давніх часів у багатьох селищах від Голландії до Балкан мало не кожна оселя могла похвалитися власним лелечиним гніздом. Та й досі господарі щасливі, коли у них оселяється лелека

Ще одна легенда стверджує, що у лелек є свої суди.

За легендою, винних в цих судах засуджують до страти. Ця легенда має також біологічну підставу: восени лелеки дійсно можуть вбивати слабких птахів, нездатних витримати тривалий переліт.

    А куди б ви думали відлітають лелеки зимувати? Так до Африки, долаючи десятки тисяч кілометрів (13 тис. км). До того ж ці птахи долають водний простір лише тоді, коли бачать протилежний берег. Молодці, правда?

Обережність ніколи не зашкодить. Тільки як же бути із Середземним морем, яке лежить на їхньому шляху?

Доводиться робити «гак»: летіти або на схід, через Малу Азію, або на захід через Гібралтарську затоку.

Завдання.

Визначити відстань, яку долають лелеки під час перельоту.

Х - 3546 = 9454

Фізкультхвилинка. Танець «АФРИКА».

Крокодил                   (Богдан)

    Наступним представником класу плазунів є крокодили.

Вони є одними з найдавніших мешканців планети, бо жили ці тварини за тих часів, коли по землі бродили лише динозаври.

Від своїх давніх предків крокодили успадкували схильність до жаркого клімату та життя у воді. Саме тому вони водяться лише в тропічних країнах.

І, ясна річ, крокодили є в Африці.

Найвідоміший – нільський крокодил. Це найбільший крокодил в світі. Його довжина може сягати до 10м. Живуть крокодили до 100 років.               .

Деякі крокодили небезпечні для людини. І все ж таки людина становить для них більшу небезпеку. Якщо за 25 років на Нілі крокодили з’їли 53 людини, то за цей же час людина знищила їх кілька тисяч. Тому зараз нільські крокодили занесені до Червоної книги. (Документальний фільм).

 

Ну а наш добрий Крокодил грає лише на гармошці.

Завдання.

Чебурашка та Крокодил Гена засперечалися, хто з них кращий музика. Вирішили так: хто довше зможе грати без перерви, той і переміг. Хто ж з них виявився переможцем, якщо Гена грав на гармошці 3 год., а Чебурашка на свистульці – 150 хв.?

 

Пітони     (Женя)

      З давніх-давен плазуни викликали в людей почуття страху, огиди й нездоланного інтересу.

Скільки легенд і міфів пов'язано з плазунами, особливо зі зміями.

Найстрашніші казки – це ті, в яких йдеться про велетенського змія й вогнедишного дракона. Та разом з тим плазуни викликали до себе пошану, їх наділяли особливими, непритаманними їм властивостями: мудрістю, могутністю.

      Так, крокодили в Стародавньому Єгипті були священними тваринами. Африканська кобра, або чорний аспід, за часів фараонів була символом величі, мудрості й могутності. Золота змія зі смарагдовими очима, так званий «урей», вінчала голови фараонів.

В тропіках Африки, у вологих місцях поблизу води живуть великі неотруйні змії – пітони.

Велетнем серед них є сітчатий пітон, максимальна довжина якого становить 10 м (1/100 км). Це найбільший пітон світу.

          Особливою увагою користується ієрогліфовий пітон, що дістав свою назву за вигадливий візерунок на спині. Місцеві жителі обожнюють його і запевняють, що він може з'їсти цілого бика. Щодо биків вірогідних даних немає, зате напевно відомо, що ця змія здатна легко проковтнути козу, вівцю і навіть леопарда.

Завдання.

Сьогодні ми будемо говорити не тільки про звичайних тварин, а й пригадаємо наших з вами улюбленців з мультфільмів. Всі ви добре пам'ятаєте найдобрішого удава в світі, довжину якого його друзі пробували спочатку виміряти в папугах, потім в мавпочках і навіть в слоненятах.

     Довго сперечаючись з усіма, мавпочка вирішила виміряти удава лінійкою.

Виміряла одну третину і вийшло 3м. Потім їй набридло, і вона вимірювання облишила.

Якою ж насправді є довжина удава?

Комахи

 (слайди «Комахи африканського континенту»)

Колись відомий французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері назвав Землю Планетою людей. Але чи заслуговують люди на таку честь –вважатися володарями планети? Мабуть, ні. Тому що насправді «наша» планета належить іншим. Ми на ній лише квартиранти. Людина з'явилася зовсім недавно, і, можливо, невдовзі зникне.

Були ж на планеті динозаври – ці теж, мабуть, вважали себе господарями... А справжні володарі Землі зовсім не такі страшні й великі. Це наші маленькі «друзі» і «вороги» – комахи.

Їхня кількість на Землі визначається цифрою із 18 нулями, тобто мільярдом мільярдів. На кожну людину припадає не менше 250 млн. цих дрібних тварин. Де живуть комахи? Скрізь, хіба що окрім солоної води морів та океанів.

Мухи

(Слайди "Мухи Це це")

   Сьогодні ми поговоримо про добре відомих нам мух, вони варті того, щоб на них звернути увагу.

По-перше, ці комахи дуже добре літають. Вони здатні майже миттєво здійматися з місця, високоманеврені в польоті, можуть зависати на одному місці.

Крім того, мухи можуть сидіти на вертикальній поверхні і навіть спиною вниз. Це досягається завдяки кігтикам на ногах, а також спеціальним присоскам.

А ще мухи мають досить розвинені органи чуття: вони дуже добре відчувають запахи, а їхні очі, хоча й не дають чіткого зображення предмета, здатні бачити набагато «швидше», ніж наші.

Але не слід забувати про те, що мухи є одними з найбільших поширювачів різноманітних захворювань. Вони переносять більше 60 видів хвороб. Під час дослідження, на поверхні однієї мухи, виявлено до 6 млн. бактерій, а у її кишечнику – 28 млн. Але не тільки цим вони небезпечні.

В Африці мешкає муха Цеце. Укус цієї мухи викликає небезпечну сонну хворобу, а для великої рогатої худоби є смертельним.

Завдання.

Пішла Муха-Цокотуха на базар і купила для гостей 3 кг печива по 6 грн. 30 к. за кілограм і 5 кг цукерок по 9 грн. 50 к. Скільки грошей витратила Муха - Цокотуха?

Скарабей (гнойовик)

Ці жуки досить поширені, але на них рідко звертають увагу – хто буде ритись у гної, щоб побачити якогось жука. Однак якби не вони, гною та тваринних екскрементів на нашій планеті було б набагато більше.

    Під гнойовиком розуміють скарабея, священну комаху, яка привернула увагу ще стародавніх єгиптян. Річ в тім, що скарабей (як і багато інших гнойовиків) робить із гною кульки, які зариває в землю. Святістю ці жуки аж ніяк не відзначаються: готові кульки з гною вони нерідко крадуть або відбирають одне в одного.

     За що ж у Стародавньому Єгипті обожнювали цих комах? Очевидно, рух кульки, яку котить жук, нагадував єгиптянам рух Сонця, а вирости на голові жука, призначенні для риття, вони ототожнювали із променями. Хоча у нас скарабей і не вважається священним, він підлягає охороні, як вид, що зникає, і занесений до Червоної книги України.

 

V. Узагальнення та систематизація навчальних досягнень дітей.  

Методика «5 речень»

VІ Підбиття підсумків інтегрованого уроку

    Сьогодні ви почули невеликі історії про тварин, що населяють наш світ.

Багатьох із них ви добре знаєте, про других – чули або читали, третіх – бачили в телепрограмах.

У природі все тісно взаємопов'язано. І людина, котра сама є частиною Природи, також пов'язана з довкіллям – землею, річками, повітрям та всіма іншими істотами, що живуть навкруги.

На жаль, у наші дні майже немає таких тварин, котрим не загрожувало б вимирання з вини людей.

Втручання людини в життя Природи потрібно зупинити. Але всім нам треба прагнути до того, щоб не завдавати їй шкоди, щоб вона якомога менше страждала. А для цього треба знати й любити Природу, знати тварин, що живуть на нашій планеті поруч і одночасно з нами, їхні звички та спосіб життя. Знати, щоб зберегти й захистити.

– А зараз давайте, діти, послухаємо Звернення Землі до нас. Це Звернення записали космонавти перебуваючи у космосі. (Звучить аудіозапис Звернення).

 

Звернення Землі

– Важко мені жити, діти мої, кровиночки мої. Чи не я вас породила, чи не я вам сили даю. Викохую для вас кожен кущик, кожну травинку. всі свої багатства віддаю вам до останку. Захищаю братів ваших менших: пташок, жучків, хробачків. За що раните мене, діти мої, чом не шануєте? Зриті ранами надра мої гоїтимуться тисячі років, споєні отрутою поля не будуть родити, не колоситиметься на них золота пшениця. Не брудніть мене, не засмічуйте, бо я – ваша мати.

Сподіваємося, любі діти, що наша передача допомогла вам пізнати й полюбити світ Природи довкола нас.


 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Полевая Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
2182
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку