Мовознавчий мініквест за темою "Будова слова"

Про матеріал

Мовознавчий мініквест за темою "Будова слова" допоможе активізувати пізнавальну діяльність учнів та урізноманітнити види роботи на уроці. Стане у пригоді вчителеві на будь-якому етапі вивчення теми "Будова слова" .

Перегляд файлу

Мовознавчий мініквест за темою «БУДОВА СЛОВА»

Склала вчителька української мови

Харківського ліцею № 31

Єременко Оксана Анатоліївна

Колись давно жили Частини мови в одному Королівстві. Але вирішили вони роз’їхатися.  Кожна частина мови знала, що поїде до своїх родичів. Іменники-до іменників, прикметники-до прикметників, дієслова-до дієслів тощо.

Одне слово зрештою загубилося… Воно блукало нетрями та набрело до Країни «Будова слова». Там жили тільки частинки слів. Це нещасне слово не могло пригадати, до якої частини мови йому йти. Щоби пригадати, потрібно було вимовити ВСЕ СЛОВО та скласти з ним речення. Але разом із ним був папірець, граматка, паспорт, в якому містилося деяка інформація про будову ЦЬОГО слова. Ось зібралися всі Частки слова та стали думати-гадати, як допомогти цьому Словечку

А написано було так:

« Я- слово. Частина мови. Повнозначна, не службова. Я- активне, добре, миле, я-красиве і вродливе. Чобітки я загубило і частинки розгубило. Ти склади мене скоріше! Буде світ мені миліший!»

А ключ до розгадки такий: C:\Users\DELL\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\IE\DO6QY0UT\250px-Золотой_Ключник_(ключ)[1].png

  1. Я МАЮ ФОРМУ ЧОЛОВІЧОГО РОДУ ОДНИНИ в НАЗИВНОМУ ВІДМІНКУ,

В МЕНЕ ТВЕРДА ГРУПА.   АЛЕ ЗАКІНЧЕННЯ В НАЗИВНОМУ Я НЕ ПАМ’ЯТАЮ…

В РОДОВОМУ ВІДМІНКУ - ЗАКІНЧЕННЯ –ОГО.

  1. Я МАЮ ЗНАЧУЩУ ЧАСТИНКУ, ЯКА ЗАХОВАЛАСЯ в «ХМАРІ СЛІВ» ЗА ПОКЛИКАННЯМ. У «ХМАРІ» ЦЯ ЧАСТИКА У ВСІХ СЛІВ ОДНАКОВА.

https://wordart.com/29jjhw6biebd/word-art%207

  1. Я МАЮ ЩЕ ОДНУ ЗНАЧУЩУ ЧАСТИНКУ, ЯКА ВІДПОВІДАЄ СЛОВУ «ДУЖЕ» , а також уживаємо цю частинку в запозичених зі старослов'янської мови словах.

 

  1. ЦЕ ЧАСТИНКА, БЕЗ ЯКОЇ ЖОДНЕ ПОВНОЗНАЧНЕ СЛОВЕ НЕ МОЖЕ ЖИТИ.  ВОНА Є СПІЛЬНОЮ ЧАСТИНОЮ СЛІВ, ЯКІ «ЖИВУТЬ»  у нотатках із зображеннями  ЗА покликАнням:

 

https://jamboard.google.com/d/1ffsBFmFMN0jNX_hFqCgLDiGU1AmEyxTRHWWjWRGMr-U/edit?usp=sharing

 

Відповідь: ПРЕЧУДОВИЙ

 

 

docx
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
305
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку