Презентація "Вставні слова".

Про матеріал
Презентація з теми "Вставні слова" для учнів 5 класу. У презентації докладно поданий матеріал, теоретичний матеріал , а також практичний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будемо навчатись мови золотоїУ трави-веснянки, у гори крутої. В потічка веселого, що постане річкою,В пагінця зеленого, що зросте смерічкою. Сідайте діти!У класі ми зустрілися знову. Про нашу мову чарівну. Ми поведемо розмову.

Номер слайду 2

Повторення вивченого«Так-Ні»- Звертання називає того, до кого звертаються ?- Звертання виражається іменником у формі З.в.? - Звертання є членом речення?- Звертання є поширене та непоширене ?- Звертання можемо виділяти тільки комою?

Номер слайду 3

Тема. Вставні слова.

Номер слайду 4

Мета. Ознайомити учнів зі вставними словами, сполученнями слів та розділовими знаками при них, удосконалювати пунктуаційні та орфографічні навички дітей, формувати вміння вирізняти вставні слова та сполучення слів з-поміж іншого мовного матеріалу, розвивати зв’язне мовлення, логічне мислення, пам’ять, увагу, виховувати любов до природи, уміння бачити красу довкола себе.

Номер слайду 5

Так, вставні слова – це диво! «Безперечно» і «правдиво»,«Справді», «вибачте» і «отже», «як відомо», «кажуть», «може» …«Ваша честь» чи «Ваша ласка», ви скажіть мені, будь ласка?Чи «напевне», чи «мабуть», слів цих дивних не забудь!

Номер слайду 6

ВСТАВНІ СЛОВА — це слова або словосполучення, що виражають ставлення мовця до висловлюваного. Вставні слова (як і звертання) не є членами речення.

Номер слайду 7

На письмі вставні слова виділяються комами. Може, треба інакше це зробить?На деревах вже листочки, отже, вже весна прийшла. Ми вільно можемо говорити українською мовою, на щастя.

Номер слайду 8

Вст. сл., ...      Напевне, я вчасно справлюся із цим завданням. 2. ..., вст. сл., ...   У нього, як кажуть, золоті руки.3. ..., вст. сл.       Треба уважно слухати пояснення, звичайно. РОЗДІЛОВІ  ЗНАКИ ПРИ ВСТАВНИХ СЛОВАХ

Номер слайду 9

Усно знайти вставні слова в тексті, пояснити розділові знаки:  1. Дід Кирило, мабуть, забув про спочинок (Ю. Збанацький).2. Здається, час спливає і непомітно (Б. Грінченко). 3. У народній медицині, очевидно, не було кращих ліків від застуди, ніж калиновий чай (В. Скуратівський). 4. На жаль, качка почала старіти ти, не всяка їжа іде їй на користь (М . Стельмах). 5. Художня література, як відомо, допомагає глибше розуміти життя. 6. Той, хто творить красу, безумовно, творить щастя для людей і, по-моєму, для себе. Отже, про це не слід забувати (О. Гончар).

Номер слайду 10

Вибірковий диктант  Виписати вставні слова: Кажуть, птахи відлетіли у вирій. На радість, Україна може пишатися досягненнями своїх спортсменів. Мабуть, Сергійко купив цікаву книжку. Здається, гори перевертав би й не чув утоми. 

Номер слайду 11

Фізкультхвилинка. Встаньте, дітки, усміхніться,Вліво,вправо поверніться. Нахиліться, розігніться,Руки вгору піднімайте,Піднімайте, опускайте. Дуже добре, всі сідайте.

Номер слайду 12

Творче завдання Скласти і записати речення із поданими вставними словами. Пояснити вживання розділових знаків. Безумовно, напевно, на диво, по-моєму.

Номер слайду 13

Деякі слова бувають лише вставними : таким чином,а втім, по-перше, отже, по-друге, мабуть, щоправда, крім того…

Номер слайду 14

Номер слайду 15

«Культура мовлення» Завтра, кажеться, буде погана погода. Навєрно, я не встигну виконати домашнє завдання. Пожалуйста, сідайте на вільний стілець. Таким образом, результати нашого дослідження най достовірніші. Вибачаюся, мені потрібно вийти.

Номер слайду 16

— Які слова називаються вставними?— Як вони виділяються на письмі та в усному мовленні?— Чи можуть бути вставні слова членами речення? Бліцопитування

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Скласти 5 речень зі вставними словами.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
229
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку