Мультемидійний супровід до уроку географії в 9 класі з теми "Глобальні проблеми людства"

Про матеріал
Мультимедійний супровід до уроку географії в 9 класі з теми "Глобальні проблеми людства"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Глобальні проблеми людства. Презентацію створила Викладач географії Петрище А.М

Номер слайду 2

Глобальні проблеми людства Населення Економіка Природа Охоплюють Несуть загрозу Потребують зусилля

Номер слайду 3

Проблемне питання: Чи існує щось, а може хтось, що є причиною всіх глобальних проблем?

Номер слайду 4

1.Екологічна проблема Проблема та її сутність: забруднення всіх оболонок землі; зниження кількості кисню; опустелювання і скорочення ріллі; скорочення площ вологих екваторіальних лісів; “парниковий ефект”, смоги, “озонові діри”,кислотні дощі.

Номер слайду 5

Причини виникнення: бурхливі темпи зростання виробництва; недосконалі технології виробництва – скидання відходів виробництва без очищення в навколишнє середовище.

Номер слайду 6

Шляхи розвязання: стратегія «тотального очищення»: чиста енергія, безвідходні технології, замкнений цикл виробництва; вдосконалення очисних споруд; стратегія обмеженого споживання; відновлення лісів; екологічне мислення.

Номер слайду 7

2. Проблема миру Проблема та її сутність: накопичено стільки зброї, що можна знищити людство декілька разів або навіть саму планету. ядерна, хімічна, бактеріалогічна, ракетна техніка,……….??? зброя – несе реальну можливість знищення населення Землі…

Номер слайду 8

Причини виникнення: Наявність зброї масового знищення: ядерної, хімічної, бактеріалогічної. “Ядерний клуб” – 5 офіційних ядерних держав: США, Росія, Велика Британія, Франція, Китай. Неофіційні члени: Індія, Пакистан, Ізраїль. Мають технології: Японія, ПАР, КНДР, Іран, Ірак, Бразилія, Тайвань. Існування в минулому великих колоніальних імперій, що не враховували етнічних меж.

Номер слайду 9

Шляхи розвязання: скорочення торгівлі зброєю; угоди про нерозповсюдження ядерної зброї; заборона виробництва хімічної зброї. Додаток 1. Збройні конфлікти у світі.ppt

Номер слайду 10

Збройні конфлікти у світі    Збройні конфлікти і війни - потужна світова проблема. Сотні тисяч людей в усьому світі щороку стають учасниками й очевидцями збройних конфліктів, роками живуть у зонах бойових дій або на територіях, що не контролюються законною владою, в обстановці боротьби і стресу. Додаток 1.

Номер слайду 11

Більшість конфліктів припала на країни, що розвиваються. За кількістю міжнародних конфліктів, у яких брала участь та чи інша країна, лідирують розвинуті держави. Найбільш «войовничими» виявилися Велика Британія і Франція (брали участь у 21 і 19 конфліктах відповідно), а також США, колишній СРСР (нині Росія), Австралія, Нідерланди, Ізраїль, Єгипет, Китай тощо

Номер слайду 12

За кількістю років, упродовж яких країна була залучена в збройний конфлікт, абсолютним світовим лідером є Ізраїль. Найкровопролитнішим і найдовшим конфліктом в азіатському регіоні.

Номер слайду 13

Найкровопролитнішою за останні 20 років в Європі була Югославська війна (1991-1995, 1998-1999 рр.). Вона пов’язана з руйнуванням югославської державності

Номер слайду 14

Російсько – Грузинська війна 2008 року Збройний конфлікт між Грузією з одного боку та Росією і сепаратистськими угрупуваннями Південної Осетії та Абхазії з іншого. Росія заявила, що проводить «операцію із примушення Грузії до миру».

Номер слайду 15

    За останні 40 років в Африці сталося майже 18 громадянських війн, понад 100 військових переворотів, зареєстровано більше 10 випадків геноциду і масового політичного терору. І нині збройні конфлікти тривають у понад десяти країнах континенту.

Номер слайду 16

Збройних конфліктів не позбавлена жодна частина світу, навіть у таких благополучних регіонах, як Європа і Північна Америка є певні «гарячі точки».

Номер слайду 17

Збройний конфлікт в Україні

Номер слайду 18

Герої інгулецького району м.Кривий Ріг В зоні АТО загинули: Білецький Дмитро 1987 р.н. Гажур Олександер 1975 р.н. Козюбчик Андрій 1981 р.н. Бонцевич Сергій 2981 р.н. Сергій Пронін Мельничук Євгеній Саруханян Альберт (випускник ліцею 2001 року)

Номер слайду 19

3-4.Енергетична криза та ресурсна проблема Проблема та її сутність: Обмеженість запасів; Виснаження мінеральних ресурсів; Погіршення гірничо-геологічних умов видобутку; Територіальний розрив між районами видобутку і споживання; Нові райони – екстремальні умови видобутку.

Номер слайду 20

Причини виникнення: Матеріаломісткість продукції; Зростання обсягу видобутку корисних копалин; Вичерпність і невідновність мінеральних ресурсів; Стрімке зростання потреб в енергії населення і виробництва. Додаток 2. Джерело енергії

Номер слайду 21

Джерело енергії. Лише природа робить велике даром. (О. Герцен) Учнівська презентація Додаток 2

Номер слайду 22

Ми, команда “експерти”, визначимо паливні природні ресурси та оцінемо вичерпаність світових запасів. Проаналізуємо, які країни, мають найбільші у світі поклади енергетичних ресурсів.

Номер слайду 23

Паливні (енергетичні) мінеральні ресурси: Кам'яне вугілля Буре вугілля Нафта Газ Уранові руди Торф

Номер слайду 24

Щоб добути руду, виплавити з неї метал, побудувати будинок, зробити будь-яку річ, потрібно витратити енергію. А потреби людини весь час ростуть, та і людей стає все більше.

Номер слайду 25

Паливні (енергетичні) мінеральні ресурси: Вичерпні Невідновлювані

Номер слайду 26

Країни, які мають найбільші запаси паливних мінеральних ресурсів: Нафта Саудівська Аравія, Кувейт, Ірак, Іран, ОАЕ, Венесуела, Росія, Мексика, США, Лівія. Природний газ Росія, Іран, ОАЕ, Саудівська Аравія, США, Катар, Алжир, Іран, Венесуела, Канада, Туркменістан, Нігерія, Велика Британія, Нідерланди, Норвегія.

Номер слайду 27

Кам'яне вугілля Буре вугілля Росія, Китай, США, ПАР, Австралія, Україна, Казахстан, Німеччина, Велика Британія, Індія, Польща, Канада, Колумбія. Уранові руди Австралія,Південна Африка, Канада, Нігер, Бразилія, США. Торф Росія, Ірландія, Шотландія, на півночі Німеччини, в Скандинавії, Канаді та США.

Номер слайду 28

Світовий добуток в місяць на одну особу Вугілля,кг Нафта,кг

Номер слайду 29

Динаміка добування нафти в світі.

Номер слайду 30

Вічні двигуни, на жаль, неможливі… Світових запасів нафти та газу вистачить не більше, як на півстоліття, а вугіллям ми користуємося близько 3-х століть. Людству потрібна енергія, причому потреби в ній збільшуються з кожним роком. Разом з тим, запаси традиційних природних палив (нафти, вугілля, газу і ін.) кінцеві. Нам слід погодитися з тим, що сказав вчений мудрець, : "Немає простих рішень, є тільки розумний вибір".

Номер слайду 31

Шляхи розвязання прблеми: Підвищувати ефективність використання енергії; Ресурсозберігаючі та енергозберігаючі технології; Збільшення використання альтернативної енергії; Енергозберігаюча політика; Пошук матеріалів – замінників; Використання відходів. Додаток 3. Учнівська публікація «Альтернативні види енергії»

Номер слайду 32

Додаток 3. Учнівська публікація «Альтернативні види енергії»

Номер слайду 33

Номер слайду 34

5. Демографічна криза Проблема та її сутність: “Демографічний вибух” в країнах, що розвиваються; “Демограффічна криза” в розвинутих країнах.

Номер слайду 35

Причини виникнення: В результаті покращення медицини і зростання обсягів виробництва в країнах, що розвиваються, знизилась смертність; Економічні та екологічні проблеми; Зміна ролі жінки в житті суспільства; Зміна рівня культури; Урбанізація в розвинутих країнах.

Номер слайду 36

Шляхи розвязання: Урядам країн проводити активну демографічну політику; Здійснювати революцію в культурі і звичаях; Піднесення рівня освіченості населення в країнах, що розвиваються; Використання контрацептивів.

Номер слайду 37

6. Проблема подолання відсталості країн, що розвиваються. Проблема та її сутність: 60 % території планети; 77% населення Землі; 89% імпортують нафту; 51% імпортують природний газ. Доходи на душу населення 1$ - Мозамбік (останє місце).

Номер слайду 38

Причини виникнення: Колоніальне минуле і економічна залежність від розвинутих країн; Нерівномірне становище у світовому поділі праці; Етнічні, релігійні, соціальні конфлікти; Невідповідність сучасній модернізації; Неповноцінна участь у глобальних процесах сучасності.

Номер слайду 39

Шляхи розвязання: Реформи в соціально – економічній сфері (ліквідація монокультурності, створення власної обробної промисловості…) Використання досягнень НТР; Розвиток світового співробітництва; Демілітарізація економіки (мирне існування).

Номер слайду 40

7.Продовольча проблема Проблема та її сутність: Географія виробництва продуктів не співпадає з географією споживання. 2/3 населення планети – дефіцит харчування, калорій, білків, вітамінів.

Номер слайду 41

2400 калорій – норма, 1800 – недоїдання, 1000 – голод. В розвинутих країнах – сер.3300 калорій. В країнах, що розвиваються – сер.2 200 калорій. Можна реально нагодувати 33 млрд. людей.

Номер слайду 42

Причини виникнення: Напівфеодальні аграрні відносини, недосконалі технології в с/г; Нестача коштів на меліоративні роботи і закупівлю техніки; Вирощування експортних технічних культур; “Демографічний вибух” в країнах, що розвиваються при низькому рівні виробництва.

Номер слайду 43

Шляхи розвязання: Екстенсивний (великі затрати, вичерпав себе): розширення площ земель. Інтенсивний (підвищення продуктивності): використання нових сортів, біотехнології. Нові методи обробітку грунту. Розвиток механізації, хімізації, меліорації.

Номер слайду 44

8. Проблема використання Світового океану Проблема та її сутність: Забруднення вод Океану; Зниження біологічної продуктивності Океану; Нерівномірне освоєння ресурсів; Розширення Океану, як арени політичної і військової діяльності.

Номер слайду 45

Причини виникнення: Розвиток морського господарства (гірничодобувної промисловості, енергетики, туризму, транспорту). Збільшення морських вантажопотоків. Випробування ядерної зброї в Океані. Аварії на танкерах і підводних човнах з ядерними двигунами.

Номер слайду 46

Шляхи розвязання: Раціональне океанічне природокористування. Комплексний підхід до багатств Океану всіма державами. Нерозповсюдження ядерної зброї на території Океану. Зменшення виливів нафти при її видобутку на шельфі. Уникнення перевилову риби і охорона морських звірів.

Номер слайду 47

9. Освоєння космосу. Перспективи: виробництво шкідливе для наземного середовища. 10. Ліквідація небезпечних хвороб 11. Глобальна злочинність: наркоманія, тероризм, електронні злочини, торгівля людьми, зброєю…

Номер слайду 48

Глобальні проблеми людства поділяють на: Політичні Соціальні Економічні Демографічні Екологічні (встановити відповідність)

Номер слайду 49

Відомо, що вчені розробили чимало глобальних прогнозів щодо розвитку людства на найближчу та віддалену перспективу. В них простежуються два принципово різних підходи, які можна назвати песимістичним і оптимістичним. Складіть свій власний прогноз розвитку людства у ХХІ ст. за: а) песимістичним сценарієм; б) оптимістичним сценарієм.

Номер слайду 50

Домашнє завдання:

ppt
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
13 травня 2022
Переглядів
531
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку