Мультимедійна презентація до теми "Фінансові посередники на грошовому ринку"

Про матеріал
Мультимедійна презентація до теми "Фінансові посередники на грошовому ринку"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фінансові посередники на грошовому ринку

Номер слайду 2

План Сутність, призначення фінансових посередників 1 Банки як провідні суб'єкти фінансового посередництва 2 Спеціалізовані фінансово – кредитні установи як посередники на грошовому ринку 3 4 Проблеми розвитку небанківських – фінансово – кредитних установ в Україні (самостійне вивчення)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Канали грошового ринку, по яких гроші рухаються від власників заощаджень до позичальників

Номер слайду 5

Загальна схема фінансового посередництва Фінансові посередники – це різноманітні установи фінансового (грошового) ринку, які акумулюють тимчасово вільні кошти (капітал) і розміщують їх серед позичальників як дохідні активи у вигляді цінних паперів та кредитів. Кредитори Домашні господарства Фірми Уряд Нерезиденти Позичальники Гроші Зобов’язання Гроші Гроші Фінансові посередники Вимоги Гроші Зобов’язання Вимоги Домашні господарства Фірми Уряд Нерезиденти

Номер слайду 6

Функції фінансових посередників

Номер слайду 7

Що корисного надають фінансові посередники на грошовому ринку ?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Види фінансових посередників за американським підходом Категорія фінансових посередників Види установ за категоріями 1 Депозитні інститути Комерційні та ощадні банки, інші ощадні та кредитні установи - залучають кошти на депозити та нада-ють кредити клієнтам і учасникам 2 Договірні ощадні інститути Пенсійні фонди, недержавні пенсійні фонди, страхові компанії зі страхування життя - здійснюють довготермінове накопичення 3 Інвестиційні посередники Різноманітні інвестиційні фонди (інвестиційні компанії) - об’єднують кошти індивідуальних інвесторів (клієнтів) та розміщають ці кошти у різноманітних фінансових активах з метою отримання прибутку

Номер слайду 10

Види фінансових посередників – вітчизняний підхід Категорія фінансових посередників Види установ за категоріями 1 Банки Універсальні комерційні банки; спеціалізовані комерційні банки (інвестиційні, інноваційні, облікові, ощадні, іпотечні) 2 Небанківські фінансово- кредитні установи Лізингові компанії, факторингові компанії, брокерські і дилерські компанії, страхові компанії, пенсійні фонди, фінансові компанії, ломбарди, кредитні спілки

Номер слайду 11

Що таке банк? Згідно із Законом України «Про банки і банківську діяльність»: БАНКИ — це установи, функцією яких є кредитування суб'єктів господарської діяльності та громадян за рахунок залучення коштів підприємств, установ, організацій, населення та інших кредитних ресурсів, касове і розрахункове обслуговування народного господарства, виконання валютних та інших банківських операцій.

Номер слайду 12

Класифікація банків

Номер слайду 13

Класифікація банків

Номер слайду 14

Класифікація банків

Номер слайду 15

Активні (вкладення коштів); Пасивні (залучення ресурсів); Позабалансові (не відображають руху коштів, а тому до певного часу, тобто поки не відобразяться в доходах чи видатках банку, в балансі не значаться) Операції комерційних банків поділяються на:

Номер слайду 16

Функції банків Трансформаційна Зумовлена посередницькою місією банків взагалі і їх особливим місцем серед фінансових посередників зокрема. Полягає у зміні (трансформації) таких якісних характеристик грошових потоків, що проходять через банки, як рівень ризикованості, строковість, обсяги та просторове спрямування. Емісійна Полягає в тому, що тільки банки можуть створювати додаткові платіжні засоби і спрямовувати їх в оборот, збільшуючи пропозицію грошей, або ж вилучати їх з обороту, зменшуючи пропозицію грошей.

Номер слайду 17

Основні види операцій та послуг сучасного універсального комерційного банку Депозитні операції Надання кредитів Запозичення коштів Страхові послуги Лізингові операції Сучасний універсальний банк Інші послуги Трастові послуги Брокерські послуги Консультаційні послуги Інвестиційні операції Валютні операції Управління потоками готівки Розрахунково- платіжні операції

Номер слайду 18

Класифікація небанківських фінансово-кредитних установ

Номер слайду 19

Страхові компанії - це фінансові посередники, що спеціалізуються на наданні страхових послуг, діяльність яких полягає у формуванні на підставі договорів з юридичними та фізичними особами спеціальних грошових фондів, з яких здійснюються виплати страхувальникам грошових коштів в обумовлених розмірах у разі настання певних подій (страхових випадків).

Номер слайду 20

Пенсійні фонди - це спеціалізовані фінансові посередники, які на договірній основі акумулюють кошти юридичних і фізичних осіб у цільові фонди, з яких здійснюють пенсійні виплати громадянам після досягнення певного віку.

Номер слайду 21

- це фінансові посередники, що спеціалізуються на видачі позичок населенню під заставу рухомого майна. Кошти ломбардів формуються із внесків засновників, прибутку від їхньої діяльності, виручки від реалізації заставленого майна. Ломбарди

Номер слайду 22

Лізингові компанії - це фінансові посередники, що спеціалізуються на придбанні предметів тривалого користування (транспортних засобів, обладнання, машин) та переданні їх в оренду фірмам-орендарям для використання у виробничій діяльності, які поступово сплачують їх вартість протягом визначеного строку (5—10 і більше років).

Номер слайду 23

Факторингові компанії (фактори) - це фінансові посередники, що спеціалізуються на купівлі у фірм права на вимогу боргу. Ці права існують у вигляді дебіторських рахунків за поставлені товари, виконані роботи, надані послуги. Сплату по цих рахунках при настанні строків одержує факторингова компанія. Оформляється така операція спеціальним договором між фактором та його клієнтом, що продає свої вимоги.

Номер слайду 24

Інвестиційні посередники - це фінансові посередники, що спеціалізуються на управлінні вільними грошовими коштами інвестиційного призначення. Вони спочатку акумулюють грошові кошти дрібних приватних інвесторів шляхом випуску власних цінних паперів, а потім розміщують їх в акції інших корпорацій та в державні цінні папери.

Номер слайду 25

Фінансові компанії - це кредитно – фінансові установи, які спеціалізуються на кредитуванні окремих галузей або наданні певних видів кредитів (споживчого, інвестиційного). Кредити фінансових компаній переважно є короткостроковими і невеликими за розмірами.

Номер слайду 26

Кредитні спілки це посередники, що працюють на кооперативних засадах і спеціалізуються на задоволенні потреб у кредиті своїх членів, переважно підприємств малого і середнього бізнесу будь-якої форми власності, фермерських та домашніх господарств, фізичних осіб.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Домашнє завдання Опрацювати конспект лекції та питання для самостійного опрацювання Розв'яжіть сканворд до теми 10

ppt
Додано
25 лютого 2021
Переглядів
5082
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку