Мультимедійна презентація до уроку "Фразеологізми. Поняття про фразеологім, його лексичне значення"

Про матеріал
Тема: Фразеологізми. Поняття про фразеологізм, його лексичне значення. Мета: - формувати в учнів поняття про фразеологію як розділ мовознавчої науки, фразеологізми та їх лексичне значення; - навчити учнів знаходити в тексті фразеологізми, пояснювати їхнє лексичне значення, розвивати вміння й навички використовувати фразеологізми в усному та писемному мовленні; - виховувати мовну культуру, любов до рідної мови, прищеплювати зацікавленість до вивчення багатства української мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Прочитаймо діалог. Дідусю, давай купимо отого великого Діда Мороза! Я б, онучку, з радістю, але він нам не по кишені. То нічого, ми його в руках понесемо! Як ми його понесемо, у нас в кишені вітер гуляє!А ти вітер на вулицю виштовхай!Чи правильно хлопчик зрозумів вислови НЕ ПО КИШЕНІ? У кишені вітер гуляє? Чому?Що мав на увазі дідусь?

Номер слайду 3

Фразеологізми. Поняття про фразеологізм, його лексичне значення

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Лінгвістична гра «Закінчи фразеологізм»Товкти воду… (в ступі). Решетом воду… (носити). Шила в мішку… ( не сховаєш). П’яте колесо… (до воза). Триматися на… (чесному слові).

Номер слайду 20

На злодієві… (і шапка горить). Чужими руками… (жар загрібати).І швець, і жнець … (і на дуду грець). Сім п’ятниць… (на тиждень). З миру по нитці… (голому сорочка).

pptx
Додано
12 жовтня 2019
Переглядів
5595
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку