Мультимедійна презентація на тему: "Леся Українка"

Про матеріал
Мультимедійна презентація про життя і творчість Лесі Українки. Можна використовувати на уроках літературного читання у 2-4 класах та виховних заходах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леся Українка(1871-1913)(Лариса Петрівна Косач-Квітка)

Номер слайду 2

Відкриймо її серце відверте і чисте,відкриймо її душу не заспану,вчитаймось в Лесине слово іскристеочима живими та ясними. Олена Журливаr

Номер слайду 3

Лариса Петрівна Косач - народилася 25 лютого 1871 року в місті Новограді-Волинському. Мати, Ольга Петрівна Драгоманова-Косач — письменниця, яка творила під псевдонімом Олена Пчілка. Батько, Петро Антонович Косач, юрист за освітою.

Номер слайду 4

У дитинстві Лариса була жвавою і допитливою дівчинкою. Читати вона почала у чотири роки, в шість – навчилася писати і зворушливо декламувати вірші.

Номер слайду 5

Найбільше Леся гралася зі старшим братом Михайлом, їх навіть називали одним ім’ям – «Мишолосія». Зростали діти серед чудової волинської природи та вигадували різні забави.

Номер слайду 6

Літературну діяльність Лариса почала рано. У 9 років написала перший вірш «Надія», присвячений тітці Елі. Коли дівчинці було 13 років, з’явився перший друкований вірш «Конвалія». Відсилаючи вірш до друку мама підписала його псевдонімом «Леся Українка».

Номер слайду 7

Доля розпорядилася так, що наділила Лесю дивовижними здібностями і в той же час заставила виборювати життя в щоденних муках і стражданнях. Взимку 1881 року дівчинка застудилася. Діагноз – туберкульоз кісток, а потім легень, нирок. Ця тяжка хвороба переслідувала її все тяжке життя. Леся терпіла, писала вірші, «крізь сльози сміялась».

Номер слайду 8

Леся Українка писала вірші протягом всього свого життя. Першу свою поезію вона створила у дев’ять років, останню – у 40. Всього вона написала біля 270 віршів (не рахуючи поем і віршованих драматичних творів).

Номер слайду 9

Дітей любила Леся по-особливому. Для них вона написала багато творів.

Номер слайду 10

Останні роки життя Л. Косач-Квітки пройшли в подорожах на лікування до Єгипту й на Кавказ. Померла 1 серпня 1913 року (в Сурамі) у віці 42 років. Похована на Байковому кладовищі в Києві. Надгробок Лесі Українки на Байковому цвинтарі в Києві.r

Номер слайду 11

Пам'ятна монета, присвячена 125-річчю з дня народження Пам’ятні монети та маркиr

Номер слайду 12

Пам'ятник Лесі Українці в ТелавіПам’ятники та музеїЛітературно-мистецький музей Лесі Українки

Номер слайду 13

Не стерлась райдужна сторінка, не вмерла пісня лісова,безсмертна Леся Українкабула і є повік жива. Олена Журлива. Видатні поети ніколи не залишають нас. Вони відходять у безсмертя.rr

pptx
Додав(-ла)
Ярошик Оксана
Додано
15 березня 2022
Переглядів
342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку