Мультимедійна презентація. Прянощі на кухні

Про матеріал

Цікавий матеріал подано у вигляді презентації. Всі зустрічаються з прянощами на кухні, а от на уроці біології ще цікавіше... Людина відчуває смак, аромат , а от: Як і де він росте? Яка зовнішня будова? В чому цілюща його сила?...На ці та інші запитання знайдемо відповідь переглянувши презентацію

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мультимедійна презентація „Прянощі на кухні”

Номер слайду 2

Пря́нощі — продукти рослинного походження (висушені або у свіжому вигляді частини прянихвигляді частини пряних рослин), що містять пряні й запашні речовини. Прянощі — це спеції рослинного походження. Прянощі є складовою переважної більшості приправ.

Номер слайду 3

Кріп Кріп, горо́дній— однорічна трав'яниста рослина родини зонтичних. Поширена городня культура, яка широко використовується як їстівна рослина для виготовлення приправ, соління огірків, помідорів та іншої городини. У кулінарії використовують зелень та насіння як ароматичну приправу, додаючи до страв з м'яса, риби, овочів, салатів та маринадів, а в цвітучому стані при солінні і маринуванні овочів.

Номер слайду 4

Пастернак Пастернак — харчова рослина родини зонтичних. Походить з Європи та Середньої Азії. Коренеплоди мають приємний гострувато-солодкий смак та тонкий аромат, подібні одночасно з такими у моркви й петрушки, нагадують кмин, ганус, фенхель. Використовують пастернак у складі «білого коріння» у супах та соусах. Виготовляють з нього смачні і поживні самостійні другі страви у вареному, тушкованому, запеченому чи смаженому вигляді. Іноді пастернак використовують сирим на додаток до салатів або самостійно. Заготовляють у свіжому, сухому або засоленому вигляді.

Номер слайду 5

Петру́шка Петру́шка— рід рослин родини зонтичних. Дво-, рідко однорічні рослини від 30 до 100 см заввишки. Цвіте в червні—липні. Листки темно-зелені, зверху блискучі. Здебільшого петрушку вирощують для використання в кулінарії, через її смакові якості. В їжу використовують її корінь та листя. Неодмінний складник української кухні.

Номер слайду 6

Часни́к Часни́к (Allium sativum) — дворічна рослина родини Цибулевих. Лікарська і харчова культура, яка належить до спецій і є типовим компонентом кількох національних кухонь світу. В давнину часник мав також певне культове значення, що знайшло відображення в народних обрядах. Дико росте в Європі й Азії; культивується повсюдно

Номер слайду 7

Перець горошок Приємний тонкий аромат і смак улюблених страв багато хто не може уявити без такої улюбленої і звичної спеції, як перець чорний горошком. Ця запашна пряність в молотом вигляді і горошком завжди є на кухні в кожної господині, на поличці зі спеціями і навіть неможливо уявити собі, що був час, коли чорний перець горошком не був відомий в Європі. Цю пряність вперше привезли до Європи з Індії купці в XV столітті

Номер слайду 8

Чебрець звичайний Чебрець або чебрець - це рід ефіроолійних рослин, який налічує 214 видів. Найчастіше мова йде про тимьяне повзуче (або чебрець звичайний), який застосовують в медицині та парфумерії, а також як прянощі в кулінарії.

Номер слайду 9

Базилік греко Базилі́к духмя́ний (Ocimum basilicum L.) — однолітня трав'яниста рослина родини глухокропивових . Базилік як пряність широко використовують як свіжим, так сушеним. Колись його називали царською травою. Уся надземна частина його має приємний аромат і ніжний смак. Властивості його виявляються в стравах поступово — спершу він гірчить, а потім дає солодкуватий присмак. Його додають до супів, м'ясних та овочевих страв, рибних страв, зокрема до страв із квасолі, гороху, бобів, томатів, шпинату, квашеної капусти. Найпоживнішим базилік є свіжим. Молоді пагони дрібно ріжуть і додають у бутербродне масло, салати, сир, омлет.

Номер слайду 10

Щавель Щавель - це багаторічна трав'яниста рослина. Корінь стрижневий, м'ясистий, розгалужений, основна маса коренів розташовується на глибині до 25 см. У молодому віці стебло стебло використовують для приготування перших блюд та десертів.

Номер слайду 11

Розмарин Розмарин — це низькорослий вічнозелений чагарник сімейства губоцвітих. Він досягає у висоту 2 м, у нього дрібні, схожі на хвою, листя сіро-зеленого кольору, сильно пахнуть при розтиранні, і дрібні, витончені, блідо-лілові або блакитні квіти, зібрані в гроновидні суцвіття. Батьківщина розмарину — Середземномор’я. Розмарин широко використовується в медицині, косметичній індустрії і, звичайно, в кулінарії.

Номер слайду 12

Валеріана Валеріана — це багаторічна трав’яниста рослина сімейства валеріанових з коротким соковитим кореневищем і стовбуром, що досягає двох метрів у висоту. Коріння мають виражений специфічний запах валеріани. Листя валеріани овально-яйцевидної форми, перисторозсічені, розташовані навпроти один одного. Застосовують, як ароматичну та заспокійливу пряність.

Номер слайду 13

Базилік лимонний Чудова рослина для вирощування на підвіконні, що дає змогу використовувати свіжу зелень протягом тривалого часу. Свіжу зелень додають до салатів та гарнірів, для ароматизації страв з м’яса та риби, у консервуванні, висушену – до різноманітних страв з овочів, сиру та м’яса. Зелень базиліка покращує травлення, тому часто використовують при відсутності апетиту, при здуттях, а також під час стресів, нервових розладах та безсонні.

Номер слайду 14

Любисток Ця рослина в старовину вирощували в основному ченці в монастирях. Потім, завдяки тим же монахам, любисток почав виростати в інших районах гористій місцевості. Ця рослина своїм листям дуже сильно нагадує листя селери. До речі, французи так дали прізвисько любистку - "фальшивий селера". Наші предки вживали в їжу і стебла і листя любистку. Вони цілком їстівні і за своїм смаком дійсно нагадують ніж то смак селери.

Номер слайду 15

М'ята Перце́ва м'я́та (Mentha piperita) — гібридний вид м'яти. Ця м'ята має приємний запах. Листя м'яти і ефірну олію застосовують у багатьох галузях харчової промисловості для ароматизації напоїв, соусів, кондитерських і спиртних виробів.Ефірна олія має приємний прохолодний смак і тонкий сильний аромат.

Номер слайду 16

Коріандр Коріандр - це їстівне рослина, насіння якої володіє лікарськими властивістями. Листя - двох видів. У вживання йдуть стебла і плоди. Плід коріандру - двусемянка кулястої форми жовтого кольору. Свіжі плоди мають неприємний запах, який зникає в міру висихання плодів. В сухому листі коріандру містяться вітаміни С і А.

Номер слайду 17

Іссоп Іссоп - синій звіробій або бджолина трава, це вже говорить про те, що він має лікувальні властивості. має дезінфікуючі властивості, тому за допомогою його очищали повітря, розвішували в кімнаті і бані. У сучасному світі використовують як пряність, ліки, декорацію. Найчастіше в фармакології застосовують наземну частину іссопа. Успіхом користуються настої, які потрібно приймати всередину, компреси, присипки як зі свіжого листя, так і висушеного.

Номер слайду 18

Меліса лікарська Меліса лікарська або котяча м’ята). Сама ж назва рослини, у якому є слово «offіcіnalіs» підкреслює її лікарські здатності й властивості. Застосовують, як добавку до чаїв

Номер слайду 19

Кумін У їжу використовують в основному насіння . Цілі насінини є обов'язковою складовою східного плову, а мелені додають в соус «чилі»,приправляють смажене м'ясо з овочами,в маринад для м'яса, в плов, супи, гарячі страви, холодні закуски, борошняні вироби. В Індії додають в овочеві страви, вона входить до складу каррі. В грецькій кухні для приготування таких страв як сосиски по-смирнськи і стіфато (тушковане м'ясо).

Номер слайду 20

Кардамон Приправу треба обов'язково запросити до столу при приготуванні яловичини і баранини, а при приготування риби кардамон використовується в поєднанні з перцем і тмином. Пікантний, пряний і насичений смак придають соуси, підливи і перші страви — горохові, рисові супи, солянка і щі. Для приготування страв з птиці кардамон використовується в поєднанні з часником і цибулею — аромат і смак виходять просто запаморочливими. Для ароматизації випічки спеція застосовується разом з корицею

Номер слайду 21

Імбирь Його пікантний аромат і гострий пекучий смак практично нікого не залишають байдужим. Тих, хто вперше зустрічається з цією пряністю, часто цікавить її застосування. У кулінарії імбир використовується для додання особливого смаку і аромату будь-яких страв: гарячих других страв з овочів, фасолевих і картопляних супів, будь-яких соусів і всіх видів рисових страв, а також страв з м'яса, птиці, риби, морепродуктів.

Номер слайду 22

Селера Селера додають при приготуванні різних страв. Вона дає кожній страві свою нотку. Приміром в тушкованих страв, бульйонів буде особливий смак. А стравам з овочів (салатам) надає приємний аромат.

Номер слайду 23

Лавровий листок У кулінарії лавровий лист є однією з найпоширеніших приправ. В якості пряності використовують свіжі і мелені висушені листя лавра, а також його насіння. Лавровий лист додають у соуси, маринади, супи, бульйони, використовують при приготуванні м'яса і риби, а також кислих і солоних страв. Лавровий лист використовують при консервації огірків, помідорів, кабачків, патисонів, капусти та інших овочів. Але краще всього він гармонує з маринованими огірками, помідорами, буряком і капустою. Лавровий лист надає приємний смак холодцю, гуляшу, соусам.

Номер слайду 24

Цибуля порей Її кладуть в салати, холодні закуски, вживають як самостійну закуску. Цибулею-пореєм ароматизують м'ясні і овочеві супи, застосовують як гарнір до рибних і м'ясних страв.

Номер слайду 25

Чилі Мелений перець в більшості випадків застосовується в приготуванні соусів і салатів, його додають в кефір, кисле молоко, маринади і до страв з м'яса, ще їм посипають страви з рису або яєць.

Номер слайду 26

Барбарис Плоди барбарису їдять у свіжому вигляді, з них варять кисло-солодке варення, готують пастилу, желе, соуси і гострі приправи, різні напої. У кондитерській промисловості екстракт плодів додавали в карамель – знамениті «барбариски». Плоди барбарисаВ якості приправи барбарис додають в плов, м'ясні та рибні страви. Крім того, його можна використовувати для поліпшення смаку компотів і варення. У соуси до дичини, птиці (зовсім непогано до гусака) і м'яса барбарис вносить неповторну пікантну нотку.

Номер слайду 27

Фенхель Як приправу використовують насіння фенхелю, але й інші частини рослини знайшли застосування в кулінарії. Листя фенхелю додають у салати, заправляють супи. Стебла використовують в маринадах для яблук, кавунів, грибів, для соління огірків, томатів, капусти. У бланшированном вигляді застосовують для приготування соусів, супів. Цибулини фенхелю використовують для приготування гарнірів.

Номер слайду 28

Значення пряностей 1. Відбивають початковий запах сирого продукту або нейтралізують його. 2. Доповнюють їжу новим ароматом. Для цього необхідно спочатку нейтралізувати, відбити старий аромат, а потім надати нового запах за допомогою інших прянощів. Тут потрібне вміле поводження з прянощами, поперемінне застосування різноманітних сумішей. 3. Відтіняють природний аромат продукту, змушуючи його контрастувати з собою. 4. Різко підсилюють аромат страви, залучаючи до нього особливу увагу. 5. Надають блюду який-небудь новий, незвичайний аромат і гостроту, характерні не стільки для основного продукту, скільки для прянощі. 6. Іноді перебивають колишній аромат, навіть якщо він не був неприємним. 7. Облагороджують продукт, впливаючи на його структуру і склад. НЕГАТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ ПРЯНОЩІВ. Прянощі здатні надати страві гіркоту при недотриманні кількісної міри і особливо при перегріві, навіть коли кількісна міра дотримана правильно. Вони здатні зробити блюдо зайво пекучим і гірким також при невмілому поєднанні їх з речовинами, що підсилюють екстрактивність, і в першу чергу при підвищенні частки солі або оцту у страві. Виправити згіркле від прянощів блюдо практично неможливо.

ppt
Додано
9 квітня 2020
Переглядів
1182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку