Презентація на тему: "Пріони й віроїди."

Про матеріал

Презентація на тему: "Пріони й віроїди." 10 клас профільний рівень К.Задорожний.

В презентації розкрито : що таке пріони та віроїди, відкриття, пріонні та віроїдні захворювання та їх профілактика.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 76. Тема: Пріони й віроїди

Номер слайду 2

Пріони – це інфекційні агенти, які є білками з аномальною третинною структурою. Вони не містять нуклеїнових кислот. Викликають важкі захворювання центральної нервової системи у тварин і людини. α-спіраль β-структура

Номер слайду 3

Король Швеції Карл XVI Густав вручає Нобелівску премію Стенлі Прузинеру, 1997 р Нобелівську премію з фізіології і медицини 1997 р. було присуджено видатному американському дослідникові Стенлі Прузинеру «за відкриття пріонів – нового біологічного принципу інфекцій».

Номер слайду 4

Стенлі Прузинер 28 травня 1942, Де-Мойн , Айова, США — американський лікар, професор неврології та біохімії Університету Каліфорнії, Сан-Франциско, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини 1997 р.

Номер слайду 5

Назва хвороби Симптоми Куру Хвороба Крейтцфельда - Якоба Синдром Герстмана-Штрауслера-Шейнкера Смертельне родинне безсоння Скрепі Губчата енцефалопатія корів (коров'ячий сказ) «Пріонні захворювання»

Номер слайду 6

За сучасними даними, куру — це пріонна інфекція, один із видів губчастої енцефалопатії. За відкриття інфекційного характеру хвороби куру Карлтона Гайдушека було удостоєно 1976 року Нобелівської премії з фізіології і медицини. Отримані гроші він пожертвував племені форе.

Номер слайду 7

Хвороба куру У 1957р. американський учений К. Гайдушек описав нове захворювання – куру, яке було виявлено в жителів Нової Гвінеї, папуасів-канібалів, аборигенів племені форе. Воно виникло в результаті вживання в їжу мозку загиблих одноплемінників під час ритуального канібалізму.

Номер слайду 8

Хвороба поширювалася через ритуальний канібалізм. З викоріненням канібалізму куру майже зникла. Однак, все ще трапляються окремі випадки. Ця хвороба має дуже тривалий латентний період — від кількох місяців до десятків років.

Номер слайду 9

Захворювання характеризується прогресуючою дегенерацією нервових клітин центральної нервової системи, особливо в тій області головного мозку, що контролює здійснювані людиною рухи тіла. Через це відбувається порушення контролю м'язових рухів і розвивається тремтіння тулуба, кінцівок і голови. Ця хвороба трапляється переважно у жінок і дітей, її вважають невиліковною — через 9-12 місяців вона призводить до смерті.

Номер слайду 10

Хвороба Кройцфельда — Якоба Уражена ділянка мозку має характерну губчасту структуру, яка свідчить про ураження великої кількості нервових клітин, що призводить до виражених неврологічних симптомів, таких як зниження тонусу м’язів, недоумство, втрата пам’яті і безсоння.

Номер слайду 11

Хвороба Крейтцфельда – Якоба Одержала назву за прізвищами німецьких лікарів Ганса Герхарда Крейтцфельда й Альфонса Марії Якоба. Синонім – несправжній склероз. Це прогресуюче дистрофічне захворювання кори великих півкуль, базальних гангліїв і спинного мозку.

Номер слайду 12

ЗМІНИ В ГОЛОВНОМУ МОЗКУ

Номер слайду 13

Причинами захворювання може стати споживання ураженого м'яса хворих (на коров'ячий сказ) тварин (яловичини, баранини) або навіть коров'ячого молока чи виробів з нього (наприклад, шоколадні батончики, молочний шоколад, сухе молоко, що входить до складу капучіно, борошняні вироби  печиво,  вафлі. Також можна заразитися від іншої інфікованої людини при переливанні крові чи пересадці органів. Клінічні прояви На початку хвороби характерними симптомами є: - перепади настрою; - легке похитування; - погіршення пам'яті; - посмикування м'язів та їх атрофія. Згодом виникає глибоке недоумство, порушується мова, хворі перестають реагувати на оточуючих, стають дезорієнтованими.   Смерть настає при наростанні паралічів, недоумкуватості і коматозному стані.

Номер слайду 14

Смертельне родинне безсоння Рідке невиліковне спадкове захворювання, унаслідок якого хворий гине від безсоння. Захворювання було відкрито італійським лікарем Ігнаціо Ройтером 1979 р., який спостерігав смерть від безсоння двох родичок дружини. Захворювання починається у віці від 30 до 60 років, у середньому в 50 років, і триває від 7 до 36 місяців, після чого хворий помирає. Відомо всього 40 сімей, уражених цією хворобою. Лікування немає. Снодійні не допомагають.

Номер слайду 15

Синдром Гертсмана - Штрауслера – Шейнкера Синдром уперше виявив 1928 р. Я. Гертсман, а повний клінічний опис цього явища він опублікував пізніше, 1936р., разом з Е. Штрауслером і Я. Шейнкером. Таке захворювання виникає із частотою 1 випадок на 10 млн. населення. Захворювання починається в 30-40 років і триває в середньому 5 років. Інкубаційний період становить від 5 до 30 років. У пацієнтів спостерігаються порушення координації руху, часто розвивається важке слабоумство. Початковими симптомами є мозочкові порушення, параліч зору, глухота й сліпота. Характерна відсутність сухожильних рефлексів на нижніх кінцівках.

Номер слайду 16

Скрепі Неврологічне захворювання овець і кіз у віці від 15 міс. до 11 років. У хворих тварин з’являються ознаки різного подразнення шкіри, вони труться об огорожі, стовбури. Сильна сверблячка призводить до того, що тварини починають кусати одна одну, відкушуючи окремі ділянки шкіри. Вівці легко збуджуються, виникає сильне тремтіння, а в окремих випадках, навпаки, може розвиватися млявість, сонливість, порушується координація рухів. Пізніше тварина гине.

Номер слайду 17

Губчата енцефалопатія корів (коров’ячий сказ) Таке захворювання спостерігається у великої рогатої худоби, домашніх котів, курей, оленів тощо. Інкубаційний період цього захворювання становить від 20 місяців до 8 років і закінчується загибеллю тварини. У молочних корів різко знижуються надої, спостерігається виснаження, змінюється поведінка (вони б’ють кінцівками), порушується координація рухів, іноді корова падає, особливо під час поворотів, важко піднімається відчуває страх нервує.

Номер слайду 18

Віроїди

Номер слайду 19

Віроїди - інфекційні агенти, що складаються тільки з кільцевої молекули РНК. У віроїдів немає білкової оболонки. Віроїдна РНК дуже маленька завдовжки лише кілька сотень нуклеотидів; вона не кодує білків. Віроїди спричиняють захворювання рослин, такі як карликовість хризантем, веретеноподібність бульб картоплі плямистість авокадо .

Номер слайду 20

КАРЛИКОВІСТЬ У ХРИЗОНТЕМ ЗАХВОРЮВАНІСТЬ ПЕРСИКА

Номер слайду 21

Походження віроїдів Існує гіпотеза про те, що першими молекулами, здатними до самовідтворення, булирізні види РНК. Віроїди можуть бути «живими залишками» доклітинного РНК-світу: вони реплікуються, не кодують білки.

Номер слайду 22

Тестові завдання для закріплення знань Усно!

Номер слайду 23

1.Інфекційні агенти білкової природи: 1. віроїди; 2. віруси; 3. антитіла; 4. пріони.

Номер слайду 24

2.Пріони містять: 1. ДНК; 2. РНК; 3. ДНК і білки; 4. білки.

Номер слайду 25

3. Хто перший відкрив пріони? 1. Я. Герстман; 2. С. Прузинер; 3. Г.-.Крейтцфельд; 4. К. Гайдушек

Номер слайду 26

4.Пріон, змінюючи білок на подібний до себе, змінює його структуру: 1. первинну; 2. третинну; 3. вторинну; 4. четвертинну

Номер слайду 27

5. Яке захворювання в перекладі означає “Смерть, яка сміється”? 1. куру; 2. скрепі; 3. коров΄ячий сказ; 4. смертельне родинне безсоння

Номер слайду 28

6. Захворювання, унаслідок якого людина втрачає сон: 1. куру; 2. скрепі; 3. коров΄ячий сказ; 4. смертельне родинне безсоння.

Номер слайду 29

7. Яке захворювання для людини вважається найнебезпечнішим? 1. Куру; 2. Крейтцфельда - Якоба; 3. скрепі; 4. смертельне родинне безсоння.

Номер слайду 30

8. Яким чином людина може заразитися пріонними захворюваннями? 1. під час переливання крові; 2. поїдаючи мозок заражених пріонами корів; 3. під час косметичних маніпуляцій; 4. усі відповіді правильні.

Номер слайду 31

Домашнє завдання §76. Тема: Пріони й віроїди Виписати основні поняття з теми Тести на закріплення знань: Код доступу 355547 відкривши посилання join.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Turok Oxana
    Дякую за роботу. Правда, тести з останнього слайду не використовуватиму. Але презентація сподобалася. Спасибі. За можливості, замініть слово "рідке" на "рідкісне" на 14 слайді
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
6809
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку