Мультимедійна презентація уроку з фізики на тему „Вологість повітря. Методи вимірювання вологості повітря”

Про матеріал
Мультимедійна презентація уроку з фізики на тему „Вологість повітря. Методи вимірювання вологості повітря”
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вологість повітря. Методи вимірювання вологості повітря.

Номер слайду 2

1. Спробуй, друже, відгадати, Що за стрій у небесах: Чи клубки пухкої вати, Чи то пір’я з крупних птах, Чи біжить овець отара? Ні, пливуть це білі …. 2. Мене частенько просять, ждуть, А тільки покажусь, Ховатися почнуть. 

Номер слайду 3

3. Я падаю на ваші хати. Я білий, білий, волохатий. Я прилипаю вам до ніг І називаюсь просто... 4. Молоко по місту пливло, Нічого не видно було, Сонце встало – молоко пропало.

Номер слайду 4

5. Уночі спить на землі, а вранці тікає. 6. Узимку вранці білим цвітом Сад зацвів, неначе літом.

Номер слайду 5

Вологість повітря. Методи вимірювання вологості повітря.

Номер слайду 6

Фізичний диктант1. Перехід речовини з рідкого стану в газоподібний – це…2. Перехід речовини з газоподібного стану в рідкий – це…3. Пароутворення з вільної поверхні рідини – це…4. Пароутворення у всьому об’ємі рідини – це…

Номер слайду 7

5. Перехід речовини з твердого стану в газоподібний – це…6. Пара, що перебуває в динамічній рівновазі зі своєю рідиною – це…7. Пара, що не перебуває в динамічній рівновазі зі своєю рідиною – це…8. Температура, при якій пара приходить в стан динамічної рівноваги зі своєю рідиною – це…

Номер слайду 8

9. Температура, при якій рідина починає кипіти – це…10. Під час переходу речовини з одного стану в інший змінюється її…..11. Під час переходу речовини з одного стану в інший не змінюється її…12. Швидкість випаровування залежить від….

Номер слайду 9

Перевір себе1. Перехід речовини з рідкого стану в газоподібний – це пароутворення.2. Перехід речовини з газоподібного стану в рідкий – це конденсація.3. Пароутворення з вільної поверхні рідини – це випаровування.4. Пароутворення у всьому об’ємі рідини – це кипіння.

Номер слайду 10

5. Перехід речовини з твердого стану в газоподібний – це сублімація.6. Пара, що перебуває в динамічній рівновазі зі своєю рідиною – це насичена пара.7. Пара, що не перебуває в динамічній рівновазі зі своєю рідиною – це ненасичена пара.8. Температура, при якій пара приходить в стан динамічної рівноваги зі своєю рідиною – це точка роси.

Номер слайду 11

9. Температура, при якій рідина починає кипіти – це температура кипіння.10. Під час переходу речовини з одного стану в інший змінюється її об’єм і густина.11. Під час переходу речовини з одного стану в інший не змінюється її маса.12. Швидкість випаровування залежить від температури, площі вільної поверхні, роду речовини, густини пари над рідиною.

Номер слайду 12

Вологість повітря. Методи вимірювання вологості повітря.

Номер слайду 13

Вода в організмі людини.  Доросла людина на 70% складається з води : - у головному мозку – 70-80% - у крові – 83% - в серці, легенях, нирках – 80% - в кістках – 20-30% - в зубній емалі – 0,3%.

Номер слайду 14

1. Вологість повітря.2. Абсолютна вологість. 3. Парціальний тиск водяної пари.4. Відносна вологість.5. Точка роси.6. Прилади для визначення вологості повітря.7. Значення вологості.8. Народні прикмети. План

Номер слайду 15

Вологість – вміст водяної пари в повітрі. Вологістьповітря

Номер слайду 16

Абсолютна вологість – це маса водяної пари, яка міститься в 1 м3 повітря за даної температури. Абсолютна вологість – це густина водяної пари за даної температури. Одиниця абсолютної вологості в системі СІ –кг⁄м3.1 г ⁄ см3= 0,001 кг ⁄ м3

Номер слайду 17

Тиск, який би чинила водяна пара, коли б не було інших газів, називають парціальним тиском водяної пари.     

Номер слайду 18

Відносною вологістю повітря називають виражене у відсотках відношення парціального тиску водяної пари при певній температурі до тиску насиченої пари при цій же температурі. Відносною вологістю повітря називають виражене у відсотках відношення густини водяної пари при певній температурі до густини насиченої пари при цій же температурі.  

Номер слайду 19

Температуру, при якій відносна вологість повітря становить 100% називають точкою роси. Точкою роси називають температуру, за якої наявна в повітрі водяна пара стає насиченою.

Номер слайду 20

Прилади для вимірювання відносної вологості повітря. Волосяний гігрометр Психрометр. Аспіраційний психрометр

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Народні прикмети1.4.3.2.

Номер слайду 23

Практичне завдання

Номер слайду 24

Дрова в печі тріщать і сиплють іскри до негоди. Чому?2. Чому собака в спеку висовує язик?(Якщо волога висока, то дрова вбирають вологу і розбухають. При горінні таких дров, вода, що міститься в них, кипить, і пара розриває волокна деревини)(Тіло собаки не виділяє поту. Виділення вологи з язика собаки має таке саме значення, як виділення поту з тіла людини)

Номер слайду 25

3. Що є основною причиною того, що хліб з часом черствіє?(Одна із причин - з нього випаровується волога)4. Сухий термометр психрометра показує 220 С, а вологий показує 180 С. Знайдіть відносну вологість повітря. Дано:tc = 22 0 C ∆ t = tc - tвtв = 18 0 C ∆ t = 220 – 180 =4 0 С∆ t - ? φ = 68 %Відповідь: φ = 68 %

Номер слайду 26

5. Парціальний тиск водяної пари в повітрі при 19 0 С був 1,1 к. Па. Знайдіть відносну вологість повітря.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Домашнє завдання: - конспект - підготувати повідомлення:„Вологість повітря в нашому житті: вплив вологості на організм людини” (І)„Вологість повітря в нашому житті: вплив вологості в промисловості та сільському господарстві” (ІІ)„Вологість повітря в нашому житті: вплив вологості в професійній діяльності” (ІІІ) 

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
28 вересня 2020
Переглядів
619
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку