Мультимедійний супровід до уроку №29 каліграфія за зошитом Т.А.Дюдюнова "Українська мова зошит з каліграфії клас 4"

Про матеріал
Урок 29 Відпрацювання каліграфічних навичок. Колективний стилістичний аналіз тексту. Побудова науково-популярного опису.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відпрацювання каліграфічних навичок. Колективний стилістичний аналіз тексту. Побудова науково-популярного опису. Учитель початкових класів Ісай А.І.відпрацьовувати навички каліграфічного письма, навички графічного та стилістичного аналізу тексту; розвивати творчі здібності учнів; розвивати вміння будувати науково-популярний опис; сприяти розвитку пам’яті, зв’язного мовлення учнів; виховувати інтерес та любов до природи.

Номер слайду 2

На голові його корона з гілля, копитця топчуть буйне зілля. На спинці плямки білі, наче день, звірятко звати це олень.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 3

У світі існує приблизно 25 видів оленів. Близькими родичами цих істот є лосі, лані, козулі. Що стосується далеких родичів, то до таких можна віднести жирафів. Розрізняють два сучасні види оленя: олень благородний та олень плямистий. До цього роду також долучають біломордого оленя. Назву «олень» часто поширюють на дуже різні види.

Номер слайду 4

«північний олень» — карибу«мускусний олень» - кабарга

Номер слайду 5

«андійський олень» — гемал«плямистий олень» — аксис

Номер слайду 6

«гавкаючий олень» — мунтжак

Номер слайду 7

Вони потрібні йому не для захисту, а для своєрідних щорічних «турнірів» за самку. Після шлюбного періоду тварина скидає роги, а на наступний рік у нього виростають нові. До речі, володарями таких «прикрас» є тільки самці. Виняток у цьому плані становлять північні олені, самки яких мають роги нарівні з чоловічими особинами. У період розмноження олені дуже войовничі, вони ламають рогами кущі, обдирають кору на деревах, а при зустрічі з суперником вступають у бій. Бої в оленів носять аж ніяк не умовний характер. Суперники не розходяться до тих пір, поки не з’ясують, хто сильніший, причому більш сильний не дає пощади слабкому (якщо тільки той не пуститься у втечу), нерідко олені завдають один одному важкі травми — ламають роги, наносять глибокі рани, відомі й смертельні випадки. Навіщо оленю роги?

Номер слайду 8

Вправа з розвитку дрібної моторики

Номер слайду 9

Графічний диктант

Номер слайду 10

Пальчикова гімнастика 1. Стиснути пальці в кулак і зробити колові рухи кистю ліворуч, потім праворуч.2. 3 силою стискати та розтискати пальці, доки вони не стомляться.3. Випрямити пальці, великий палець відвести вбік і зробити ним колові рухи спочатку ліворуч, потім праворуч.4. Випрямити пальці, одночасно згинаючи та розгинаючи дві перші фаланги.5. Розвести прямі пальці і, починаючи з мізинця, послідовно, повільними рухами, зігнути всі пальці в кулак. Потім, починаючи з великого пальця, розігнути їх у вихідне положення.6. Стиснути пальці в кулак. Спробувати розігнути й зігнути окремо кожний палець. Усі інші пальці повинні залишатися зібраними в кулак.

Номер слайду 11

Вправа”Схожі хвостики”Доберіть слова, схожі за звучанням до слова «олень». Олень — пень, день, полудень, переддень, зелень, березень, будень, тюлень, вересень, вишень, грудень, гривень, дурень, кисень, квітень, пісень, мішень, учень.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 12

Вибіркове списування з друкованого тексту (перший абзац) Олень — це символ Сонця, чистоти, оновлення, духовності. Завдяки схожості його рогів з гілками образ оленя пов’язаний із Деревом Життя. Крім того, роги оленя символізують сонячні промені, родючість. У слов’ян олень вважався уособленням предків. За повір’ями, він умів творити різні дива, говорити людським голосом. Оленя зображували на гербах як символ витонченості, благородства і шляхетності.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 13

Прочитай та порівняй тексти. Визнач, який з них художній, а який науково-популярний. Розкажи, що допомогло тобі у цьому. Олень є великою твариною. В залежності від виду його розмір може коливатися від 50 см заввишки, вагою 12 кг (водний олень), до 150 см, вагою близько 350 кг (благородний олень). Середня швидкість оленя може сягати до 45-50 км/год. Олень має витончені форми тіла, тонкі кінцівки, по­довжений шийний відділ і порівняно невелику голову, на якій розташовуються гіллясті роги. Слід зазначити, що їх форма залежить від того, до якого конкретно виду відноситься олень. Мають роги лише самці за винятком північний оленів, у яких рогаті обидві статі. Хвіст в оленів відносно короткий, у деяких видів він може бути пухнастим і розправлятися подібно квітці. Усі види оленів мають забарвлення частіше бурого кольору (північні олені — сірі), часто на тілі є білі або жовтуваті плями. Для багатьох видів оленів характерне так зване «дзеркало» — пляма білого хутра на тілі тварини. Вона виконує сигнальну функцію, оскільки добре помітна під час бігу: так оленятко не втрачає з виду матір у густих заростях, а інші олені бувають вчасно попереджені про небезпеку, бачачи, як мелькає пляма побратима.

Номер слайду 14

У лісі було тихо, тільки білки стрибали з гілки на гілку і на нас сипався з ялинок сніг. Але раптом я побачив чиїсь роги. Це був олень, справжній. Хутро у нього було з рудувато-бурим або рудувато-темно-сірим відтінком з білими плямами. Струнке сухорляве тіло з величною шиєю і гордо піднятою головою. На мене дивилися чорні блискучі очі, немов намистинки. Це був плямистий олень..

Номер слайду 15

Складання науково-популярного опису

Номер слайду 16

Підсумок уроку дізнався/лася про … повторив/ла… розширив/ла… я запам’ятав/ла … вдома я розповім про…

Номер слайду 17

Корисні посилання. Зошит з каліграфії “Українська мова 4 клас” Т. А. Дюдюнова Уроки каліграфії: 4 кл/Т. А. Дюдюнова.- Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2012.-96с.https://www.google.com/search?qhttps://www.google.com/search?rlz

pptx
Додано
18 листопада 2023
Переглядів
249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку