Мультимедійний супровід до уроку №30 каліграфія за зошитом Т.А.Дюдюнова "Українська мова зошит з каліграфії клас 4"

Про матеріал
Урок 30. Відпрацювання каліграфічних навичок. Редагування та удосконалення тексту. Складання казки за поданим заголовком
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відпрацювання каліграфічних навичок. Редагування та удосконалення тексту. Складання казки за поданим заголовком.-відпрацьовувати навички каліграфічного письма, удосконалення тексту; - розвивати творчі здібності учнів; - розвивати вміння складати казки; - сприяти розвитку пам’яті, зв’язного мовлення учнів; - виховувати інтерес та любов до природи. Учитель початкових класів Ісай А.І.

Номер слайду 2

Материк цей чарівний дуже гарний і чудний. Тут країна лиш одна — живописна дивина. Адже ніде таких тварин не бачили ні ти, ні я, бо кенгуру (і не один) гуляє лиш в ... Австралії.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 3

Оскільки Австралія знаходиться в південній півкулі, коли жителі європейського континенту мерзнуть від зимового холоду, австралійці ніжаться на літніх сонячних пляжах. Це одночасно і країна, і континент. Це також найменший, найрівнинніший і посушливий континент земної кулі. Австралію називають «зеленим континентом», хоча одну третину її займає яскраво-червона пустеля.

Номер слайду 4

В Австралії є кілька гірських районів — Великий вододільний хребет, але є і Снігові гори. Названі вони так тому, що за рік тут випадає набагато більше снігу, ніж у швейцарських Альпах.

Номер слайду 5

На крайній півночі Австралії існує всього два сезони: сухий і дощовий. Під час сезону дощів, який триває з листопада по квітень, стоїть спека, а зливи перетворюють величезні ділянки землі на озера. Але на більшій частині континенту протягом року жарко або тепло. Багато озер і річок в центральних районах надовго пересихають. Під час посухи трапляються пожежі. Однак час від часу тут випадають сильні зливи, і тоді вціліле під землею насіння рослин проростає, а річки наповнюються водою. Австралійська дводишна риба цератод адаптувалася до подібної зміни погодних умов: у неї є зябра і подібні до легень органи.

Номер слайду 6

Ізольованість континенту дозволила вижити багатьом видам тварин: тут водяться кенгуру, коали, вомбати, варани, єхидни, сумчастий опосум, дика собака динго, тасманійський диявол і тасманський тигр, два види ссавців, які відкладають яйця, — єхидни та качкодзьоби. Таких птахів, як в Австралії, теж , рідко ще де зустрінеш: кукабарра, птах-ліра, карликові пінгвіни, розела й інші пернаті. Найбільш отруйні змії мешкають саме в Австралії (6 видів з 10), в тому числі найнебезпечніша змія у світі — австралійська жорстока змія.

Номер слайду 7

У посушливих районах центральної Австралії розташовані величезні ферми, де розводять овець та велику рогату худобу. Тварини пасуться на волі. Коли прийде час відправляти їх на ринок, то фермери заганяють худобу в загони, нерідко використовуючи для цього вертольоти. Часто фермери живуть на відстані сотень кілометрів від найближчого міста. Якщо їм потрібна медична допомога, лікарі добираються до них літаком. Діти в центральних районах отримують і відправляють домашні завдання поштою, а уроки слухають по радіо. Звертатися до своїх вчителів їм доводиться за допомогою радіопередавачів. Зараз широко використовується Інтернет.

Номер слайду 8

Через велику кількість овець у країні зведений найдовший у світі паркан (5530 км), щоб відгородити овець від динго, вомбатів та кроликів. Австралія знаменита тим, що вже цілих 150 років бореться з величезною чисельністю кроликів на континенті. Їх завезли колоністи і з тих пір на хороших харчах кількість кроликів досягла декількох мільярдів. Найбільші міста Австралії — Сідней, Мельбурн і Брісбен — розташовані на північному і східному узбережжях. Столиця — місто Канберра. Сіднейці користуються всіма перевагами міського життя, включаючи відомий на весь світ оперний театр. А пляж Бонді-Біч — приваблює численних плавців і любителів серфінгу.

Номер слайду 9

Графічний диктант

Номер слайду 10

Графічна вправа. Розфарбовуй малюнок відповідно до позначок

Номер слайду 11

Пальчикова гімнастика 1. Стискання пальців у кулак і розтискання пальців обох рук одночасно, потім по черзі (руки попереду, вгорі або розведені в сторони). 2. Вигинання і прогинання кистей рук одночасно, потім по черзі.3. Вправи із замком (пальці переплетені, долоні стиснуті): здавлення долонь, повороти, нахили вправо-вліво, розтиснення пальців, не розчіпляючи замка, — «Сонячні промені».4. «Кігтики» — сильне напівзгинання і розгинання пальців.«Пальчики вітаються» — по черзі подушечки пальців торкаються правої і лівої руки (великий з великим, вказівний з вказівним і так далі), а потім «Міцне рукостискання» — натискання подушечок пальчиків.5. «Кулак-кільце» — пальці однієї руки стискуються в кулак, а пальці іншої по черзі з великим утворюють кільце, потім положення рук змінюється.

Номер слайду 12

Корекція та удосконалення каліграфічних вмінь. В неї є кишеня-дім, там маля живе у нім. Грається, відпочиває, помаленьку підростає. Страус втік — не наздогнати,може, в лузі пошукати?Ні, в Австралії знайдемо, бо ім’я у нього ... Бура шерсть, качиний дзьоб, у водичці льоп-льоп-льоп... їсть молюсків і рачків,жаб, креветок, черв’ячків. . У Австралії “їжак” Зовсім навіть не хижак!Їсть термітів і комах,Ловить язиком мурах.

Номер слайду 13

Корекція та удосконалення каліграфічних вмінь. Ці тваринки люблять гори,їх висоти і простори. Мають невеличкий зрісті рожевий, довгий хвіст. В нього нори, як тунелі (в борсуків такі оселі!). Цілий день відпочиває,а як ніч прийде-гуляє. Ці малесенькі звірята, мов лялькові ведмежата. Можуть гілку обійнятита на ній спокійно спати.. . Їх з Європи привезли,щоб в Австралії жили. Наче справжні зайченята,ці пухнастенькі звірята.

Номер слайду 14

Корекція та удосконалення каліграфічних вмінь. Біля діток можуть сісти,яблучка шматочок з’їсти. Чимось схожі на котів,мають п’ятдесят зубів.. Тасманійська ця тваринка:чорні лапки, хвостик, спинка. Апетит хороший має,їсть усе-не вибирає!Не малий і не великий,небезпечний, хижий, дикий. Може за штанці вкусити — краще песика не злити!

Номер слайду 15

Творча робота Скласти речення, використовуючи в ньому три слова.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 16

Редагування та списування удосконаленого тексту. Коала. Коала — це мила австралійська тварина, яка нагадує іграшкового ведмедика. Коала проводить майже весь час на деревах. Коала їсть листя евкаліптових дерев. Коала — дуже лінивий звір, коала спить до 20 годин на день. Коала має вигляд неповороткої тварини, але насправді коала спритна й уміє стрибати з одної гілки дерева на іншу.

Номер слайду 17

Робота в парах. Складання діалогу між двома кенгуру..

Номер слайду 18

Складання казки за поданим заголовком «Чому австралійські тварини своїх дітей в сумках носять».

Номер слайду 19

Підсумок уроку дізнався/лася про … повторив/ла… розширив/ла… я запам’ятав/ла … вдома я розповім про…

Номер слайду 20

Корисні посилання. Зошит з каліграфії “Українська мова 4 клас” Т. А. Дюдюнова Уроки каліграфії: 4 кл/Т. А. Дюдюнова.- Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2012.-96с.https://www.google.com/search?q

pptx
Додано
18 листопада 2023
Переглядів
140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку