Мультимедійний супровід уроку з громадянської освіти "Громадянське суспільство"

Про матеріал
Розробка для 10 класу за розділом 4 "Демократичне суспільство та його цінності" 2 урок з теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Громадянське суспільство

Номер слайду 2

ПІСЛЯ ЦЬОГО УРОКУ ВИ ЗМОЖЕТЕ: Характеризувати поняття громадянського суспільства та еволюцію уявлень про громадянське суспільство. Досліджувати ознаки та структуру громадянського суспільства. Пояснювати зв’язок між рівнем розвитку громадянськогосуспільства та можливостями реалізації прав людини тагромадянина.4. Описувати особливості становлення громадянського суспільства в Україні5. Визначати власну роль у розбудові громадянського суспільства в Україні

Номер слайду 3

План вивчення. Поняття громадянського суспільства. Еволюція уявлень про громадянське суспільство. Суть, атрибути і функції громадянського суспільства. Роль громадян у становленні й функціонуванні громадянського суспільства. Громадянське суспільство та правова держава.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ПИТАННЯ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ:1. Обговоріть з однокласниками, чи входите ви до яких-небудь організацій або груп за інтересами і з якою метою. 2. Або чи знаєте ви про існування таких організацій і чим вони займаються? 3. На вашу думку, чому такі організації існують і чим вони корисні для людини та суспільства?

Номер слайду 6

Ідея громадянського суспільстваз’явилася в Новий час на противагу всевладдю держави. Концепцію громадянського суспільства розробив Г. Ф. Гегель, який визначав громадянське суспільство як зв’язок (спілкування) осіб через систему потреб і розподіл праці, правосуддя, зовнішній порядок.

Номер слайду 7

Громадянське суспільство - вся сукупність міжособистісних, сімейних, громадських, культурних, релігійних відносин, які розвиваються поза рамками і без втручання держави, а також розгалужена система незалежних від держави суспільних інститутів, що реалізують повсякденні індивідуальні та колективні потреби.- Це спільнота, яка складається з вільних, незалежних, рівноправних громадян.

Номер слайду 8

Характерні ознаки громадянського суспільства:1. Наявність у суспільстві вільних власників засобів виробництва.2. Розвиненість і розгалуженість демократії.3. Правова захищеність громадян, рівність усіх перед законом.4. Високий рівень громадянської культури.

Номер слайду 9

СТРУКТУРА ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА{8 A107856-5554-42 FB-B03 E-39 F5 DBC370 BA}Економічна система Сукупність економічних інститутів та відносин, які становлять матеріальну основу життя суспільства. Політична система Сукупність інститутів та відносин, у рамках яких проходить політичне життя та здійснюється державна влада. Соціальна система Сукупність класів, соціальних груп та відносин між нимиІнформаційна система Сукупність інформації, засобів масової інформації, підприємств, громадян, організацій, які здійснюють інформаційну діяльність. Духовно-культурна система Сукупність нематеріальних, духовно-культурних благ, відносин з приводу них, інститутів, через які реалізуються ці відносини

Номер слайду 10

РОБОТА У ГРУПАХ:стор. 76 підручника Група 1 - Які функції громадянського суспільства ? Група 2 - Які атрибути громадянського суспільства?

Номер слайду 11

Перевірка: ГРУПА 1. Громадянське суспільство є засобом самоорганізації, самовиразу.Інститути громадянського суспільства гарантують непорушність особистих прав громадян; є опорою у протистоянні з державою. Сприяють захисту інтересів одних соціальних груп у протистоянні з іншими.

Номер слайду 12

Перевірка: ГРУПА 2. Громадське життя вільних і рівних індивідів, права яких захищені. Наявність публічного простору, засобів і центрів комунікації. Незалежні від держави добровільні асоціації. Співпраця, солідарність, довіра.

Номер слайду 13

Модель громадянського суспільства. Тепер у класі ви на практиці випробуєте маленьку модель громадянського суспільства. Для цього вам потрібно вибрати собі роль з переліку різних соціальних груп і верств населення (певні ролі можна написати на аркушах паперу або на стікерах і вибрати методом жеребкування).

Номер слайду 14

Подивіться на свої картки і спробуйте уявити себе людиною, яка записана на ній, себто «увійдіть у роль».{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}приватний підприємецьстудент пенсіонереколог працівник культури людина з інвалідністюмешканець селажурналіствикладачученьвійськовийволонтер

Номер слайду 15

Упродовж 2-х хвилин подумайте і (відповідно до ролі) коротко запишітьпо одному прикладу того, які у вас можуть бути:1) проблеми, 2) потреби, 3) інтереси. Представники різних соціальних груп, професій озвучують теж свої приклади. Встаньте зі своїх місць, походіть по класу, поспілкуйтеся і знайдіть серед учнів тих, у кого є подібні картки. Утворіть маленькі групи. З переліку організацій і спілок оберіть ту, до якої ви могли б належати.

Номер слайду 16

Питання для обговорення : Чи легко буває одній людині самотужки вирішити свої проблеми, задовольнити свої потреби та інтереси?Хто може вам в цьому допомогти (депутат, чиновник, суддя, сім’я тощо)?Чи розширяться можливості реалізації ваших інтересів завдяки підтримці спільноти однодумців? Як саме?Що ви можете зробити разом?

Номер слайду 17

Формування та розвиток громадянського суспільства неминуче призводить до трансформування держави у правову державу.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Основними ознаками правової держави є:суверенітет народу, який є джерелом влади;верховенство права;рівність усіх громадян перед законом;однакова і взаємна відповідальність держави та особи перед законом;визнання прав людини вищою соціальною цінністю;поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову;високі правова культура та правова свідомість громадян;наявність ефективної правоохоронної системи.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Питання для обговорення : Які проблеми стоять на шляху розвитку громадянського суспільства в Україні? Складіть перелік.

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Опрацювати відповідний матеріал підручника – стор. 74 - 78

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ковтуновська Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 листопада 2019
Переглядів
3151
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку