Музична форма.Двочастинна будова музики.

Про матеріал
Поглибити знання та уявлення вихованців про форму музики.Ознайомити з двочастинною будовою музичного твору.
Перегляд файлу

Розробка  уроку  керівника  вокального  коллективу «КРАПЛИНКА»Валько Г.В.  ЦДЮТ «СОНЯХ»

Тема:      « Музична форма. Двочастинна будова  музики»

Мета уроку: Поглибити  знання та уявлення вихованців  про форму музики. Ознайомити  дітей із двочастинною будовою музичного твору. Розвивати вокальні навички, ладове та ритмічне чуття учнів.  Виховувати естетичний смак.

Обладнання: фортепіано, CD та відео – програвач,   дошка.

                                                Хід уроку:

Повідомлення теми та мети уроку

 

  1. Музичне вітання

 

 «Добрий день вам, діти, добрий день»

 

  1. Розспівування 

 

Пригадуємо правила співу.

Розспівки:

 1. «Любимо казки» - мелодія по тризвуку.

 2. «Ми сьогодні в казку завітаємо, щоб добро перемагало - побажаємо». Співаємо в унісон, не викрикуючи, з чіткою дикцією.

 

  • Діти, ми не випадково виконали ці розспівки,  адже сьогодні у нас відбудеться  подорож до Країни Казок.  Ми будемо допомагати Герді із казки «Снігова Королева»  знайти Кая. А для цього ми повинні бути уважними та правильно відповідати на запитання.
  • Послухайте, що каже Герда: «Я нещасна дівчинка. Снігова Королева викрала мого брата Кая». 

Перегляд фрагменту  із кінофільму «Таємниця Снігової Королеви»

 

  • Давайте тепер послухаємо  «Пісню Сольвейг», яку слухала наша казкова героїня Герда. 
  1. Слухання
  • Як ви думаєте чому саме цю музику слухала Герда, сумуючи за братом? Зворушливий та сумний характер музики відповідає настрою дівчинки.
  • Цю музику написав відомий норвезький композитор Едвард Гріг, прочитавши іншу історію - про хлопця Пер Гюнта, який пішов із дому, залишивши кохану дівчину Сольвейг,  і вона чекала його все своє життя. Коли Пер Гюнт повернувся,  він побачив Сольвейг  у тій самій хатині, де  її залишив. Тому цей музичний твір так і називається - «Пісня Сольвейг».
  • Скажіть, ця музика одноманітна чи характер її змінюється? Як саме?

 Прослухавши цей музичний твір,  ми відчули його двочастинну будову. Наспівна мелодія цього твору поступається місцем більш рухливій, світлішій, танцювальній; плавний рух - гострому ритмові; мінор - мажорові. Усе це відтворює зміни настрою Сольвейг від сумних роздумів до світлих сподівань. Зміна частин у творі пов'язана зі зміною характеру музики, розвитком почуття та настрою.

  • Я думаю, ваші правильні відповіді додали рішучості Герді. Тепер вона сміливо вирушить на пошуки Кая.

До двочастинної форми відносять пісні,  які складаються із контрастних заспіву та приспіву і ці дві частинки об’єднані в одне ціле.

 

  • Діти, сьогодні ми розучимо пісню «Зимова казка» (слова і музика             І. Ніколаєва) для того,  щоб віра й надія допомогли Герді у пошуках Кая, але спочатку визначимо, зі скількох частин складається ця пісня.
  1. Демонстрація пісні

Діти слухають і визначають, що ця пісня теж має двочастинну будову

  1. Розучування пісні

Діти визначають як рухається інтонація в пісні

  • Ваші правильні відповіді допомагають Герді, але поки вона мандрує на санях, ми послухаємо пісню «Лід» у виконанні учениці нашої школи Олени Бобошко (з репертуару К. Бужинської - слова адаптовано до шкільного мюзиклу, перекладено українською мовою) та виконаємо танцювальні рухи.
  1. Танцювальна хвилинка

 На екрані відеосюжет зі шкільного мюзиклу «Снігова Королева»

  • Діти,  уявіть себе сніжинками, і ми будемо супроводжувати Герду, одночасно показуючи руками, як рухається інтонація у творі.
  • Завдяки вам, діти, а також сміливій Герді, холодне серце Снігової Королеви почало танути. Вона стомилася від холоду й зла і хоче стати доброю.
  1. Підведення підсумків уроку

Наш урок закінчується на щасливій ноті - Герді вдалося повернути Кая, а ми познайомилися із двочастинною будовою музики. А щоб її ніколи не переплутати з іншою формою, давайте пригадаємо, що саме є характерним для цієї форми.

Двочастинна форма – це музична форма, що характеризується об'єднанням двох частин в одне ціле. Якщо в музичних творах є два яскраво виражених характери, настрої, ми можемо говорити про його двочастинну будову. До такої форми музики відносять пісні, що складаються із контрастних заспіву та приспіву. Наприклад, музичний твір  «Пісня Сольвейг» Едварда Гріга, пісня «Зимова казка», яку ми сьогодні розучили і ще багато пісень, в тому числі і народних.  Існує багато інструментальних творів, створених композиторами, які складаються із двох контрасних частин, тобто мають двочастинну форму.

- На сьогодні, діти, наша подорож до Країни Казок завершена, але я бажаю вам бути добрими, сміливими та відважними, як наша казкова героїня Герда.

doc
Додано
13 червня 2020
Переглядів
1468
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку