Музичний батл «Знавці українських пісень»

Про матеріал
Сценарій музичного батлу «Знавці українських пісень» для учнів 5-9 класів Мета: відродити історію створення української пісні та її авторів, розширити знання про українські пісні та їх виконавців, виховувати почуття прекрасного, любов і пошану до української пісні.
Перегляд файлу

Музичний батл  «Знавці українських пісень»

Мета: відродити історію створення української  пісні та її авторів. Розширити знання про українські пісні та їх виконавців. Виховувати почуття прекрасного; любов і пошану до української пісні.

Хід свята

 

 

Слово вчителя.

Щиро вітаємо вас, шановні друзі, гості нашого свята Ми всі – представники великої родини нашої матері-Батьківщини. Родина до родини – то і є народ, то і є наша Україна. Могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і наша культура збагачується за рахунок родинної історичної спадщини – української пісні. Пісня є наш духовний скарб, який єднає нас, стирає кордони, розповідає світові про велич нашого співучого народу. Мовою пісні гортаємо сторінки історії.

 Заспівай родино, Щоб усе збулося!

 Щоб у нашій хаті Лиш добро велося!

Ведучий:Україна – це тихі води і ясні зорі, земні сади, білі хати, лани золотої пшениці, медові та молочні ріки. Україна – розкішний вінок із рути і барвінку, вишневий сад,  туман над яром і десь далеко за гаєм переливи дівочих голосів. Україна – край гарячої любові до волі, до свого народу, до своєї землі. Все це збереглося в пісні, яка передається нам з покоління до поколінь.

 

Ведуча: Без пісні українець — сирота,

А українці — всі ми, хто свідомі

Того, що наша мова золота

І має господарювати вдома.

Вона ж бо милозвучна і така

Зворушлива, прониклива, красива!

Чи не ганьба для нас втрачати скарб,

Який весь світ вважає

Справжнім дивом?

Вчитель: А тепер дозвольте оголосити наше справедливе жюрі у складі ...

Ведучий: Який неповторний, чаруючий світ української  – мелодійної, солов’їної пісні. До речі, ви знаєте, чому нашу пісню називають солов’їною? Кажуть, що солов’ї навчилися співати, слухаючи наші пісні.

 

Ведуча: Так, дійсно. Існує цікава легенда: колись давно на Україні не було солов’їв. Вони літали по всьому світу, збираючи пісні для індійського царя, в саду якого вони жили. Одного разу залетів соловей в Україну і сів спочивати  на гілочку  черемхи у якомусь селі. Та саме на цей час всі люди були в полі. «Що за люди тут живуть? – подумав соловей.- Ні музики, ні пісень»… А ввечері, коли роботу завершили і всі дорослі повернулися додому, –  то тут, то там залунали пісні. Та пісні були сумні, невеселі, бо люди стомилися від тяжкої , виснажливої праці. І захотілося соловейку розвеселити цих людей і він заспівав… Почули люди, заслухалися, забули про втому і так заспівали, що аж соловей зачарувався їхніми піснями. Полетів соловей до Індії і там заспівав тих пісень, що навчився на Україні. Як почув ці пісні правитель, втратив спокій і звелів лише йому співати у своєму саду. Наступної весни на Україну прилетіло вже багато солов’їв і пташенят  своїх стали висиджувати саме на нашій землі, щоб  вони вчилися наших чаруючо-ніжних і ліричних  пісень від народження.

 

І конкурс «Інсценізація української народної  пісні»

Вчитель: Українська пісня! Хто не був зачарований нею!? Пісня – це душа народу. Це любов, печаль і втіха. Вона завжди  і всюди з нами – в радісну і в скрутну хвилину.  Як вірний друг – підтримає і звеселить

Ведуча: Дійсно, пісня і жити, і працювати допомагає. З хорошою піснею  свято стає світлішим і радіснішим, хочеться зробити щось піднесене, корисне і потрібне всім…

 

 

 

Ведучий: 

Заспіваймо разом,

Заспіваймо щиро,

Щоб у нашій хаті

Було щастя з миром!

 

Народ склав численні прислів´я та приказки про пісню :

З піснею робота спориться.

Легше тобі на душі стане, як пісня до серця загляне.

Нових пісень співай, а старі не забувай.

 Хто співає, той журбу проганяє.

Краще погана дорога. ніж погана пісня.

ІІ. Конкурс - Вікторина  «Віночок українських пісень»

 

Виберіть серед запропонованих варіантів продовження пісенного куплету саме той, який, на вашу думку, найбільш сюди підходить:

 

1. Розпрягайте:

а) хлопці коней,

б) дітки поні,

в) араби верблюдів,

г) аборигени кенгуру.

 

2. Ой, у вишневому садочку, там:

а) соловейко щебетав,

б) ворони каркали,

в) батько кричав,

г) мати не пускала.

 

3. Дивлюсь я на небо, та й думку гадаю, чому я:

а) сокіл,

б) не сокіл,

в) не орел,

г) не горобець,

д) цю яму раніше не помітив?

 

4. Чом ти не прийшов:

а) як місяць зійшов,

б) як сонце зайшло,

в) як дощ скінчився,

г) як сусіди кликали.

 

5. Я ж тебе, милая, аж до хатиноньки:

а) сам на руках донесу,

б) на конях відвезу,

в) проведу,

г) на машині підвезу.

 

6. Ой, що то за шум учинився? То комар та й на мусі:

а) оженився,

б) причепився,

в) заблудився,

г) покатався.

 

7. Ой, там, на току, на базарі жінки чоловіків:

а) продавали,

б) даром віддавали,

в) викидали,

г) прочуханки давали.

 

8. А мій милий чорнобривий

 

а)Сметани хоче

б)Не хоче поголитись

в)Вареничків хоче

г)Хоче одружитись

9.Ой Марічки, чичері, розчеши мені

а)Бороду

б)Вуса

в)Кучері

г)Волосся

10.Від Києва до Лубен насіяла

а)Маку

б)Конопель

в)Моркви       

г)Буряків

Вчитель: Українська пісня... Це частина духовного життя народу і вона не залишає його ні в радості, ні в смутку, крок у крок слідує за ним від дитинства до старості. З піснею на вустах він відзначає свята, прикрашає народні обряди, славить свої перемоги. З піснею ми відчуваємо красу життя. Пісня криє у собі силу уяви та багатство щирих переживань, стає джерелом натхнення. Вона проходить крізь довгі століття, щоб сьогодні причаровувати переливами дорогіцінних самоцвітів…

І у пам’яті зринають пророчі слова Тараса Шевченка:

Наша дума, наша пісня

Не вмре, не загине.

От де, люди, наша слава,

 Слава України.

 

ІІІ Конкурс називається « Впізнай мелодію сучасної української пісні»

( до участі запрошується 1 учасник від кожного класу)

Бал за відгадану пісню, додатковий бал, якщо назвете виконавця пісні.

 

 

Ведучий: Минають віки, змінюються покоління, а  пісня залишається. І я вірю, що житиме українська пісня, наш народ, наша Україна!

Ведуча: В кожній пісні відчувається українська душа, українська вдача, віра, надія й любов. Пісня єднає людей духовно, несе заряд енергії, добра та любові.

Розмаїття українських пісень вражає. Жодна країна світу не має такого  скарбу як ми з вами. Радісні, сумні, жартівливі, героїчні, обрядові – всі вони прекрасні. Українська пісня це втілення чогось квітучого, безсмертного

 ІV конкурс Музична пародія на зірку українського шоубізнесу.

 

Ведучий: Ось і підійшла до кінця наша музична гра.Всі команди продемонстрували глибокі знання у музичному мистецтві, дружність і вміння працювати у команді. А тепер підведемо підсумки і будемо знати, хто став переможцем!

Слово журі

Вчитель: Шановні гості! Oсь і закінчилось наше свято, але не закінчується зустріч з піснею. Вона залишиться з вами, як вірний товариш. Любіть свою Батьківщину, її чарівну мову та дзвінкоголосу українську пісню, продовжуйте традиції і обряди нашого народу, зберігайте і поповнюйте творчу спадщину України.

 

У яких би барвах небо не світилось –

Збережи кровинку рідного тепла,

Тільки б вічні зорі в криниці дивились,

Тільки б наша пісня нас пережила.

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Литвинчук Леся
Додано
24 березня 2020
Переглядів
2173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку