Музично-танцювальна мозаїка Африки

Про матеріал

Пропоную авторські презентації до уроків мистецтва у 10 класах. Під час відбору матеріалу для презентації перевага віддавалась визначним світовим шедеврам. Намагалась інтегрувати матеріали з усіх підручників, запропонованих МОН України. Сподіваюсь, що дані розробки стануть у нагоді колегам. За бажанням, учитель може додати відеоролики або інші ілюстрації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

МУЗИЧНО-ТАНЦЮВАЛЬНА МОЗАЇКААФРИКИ

Номер слайду 2

Dr Alban - Hello Africa. Перегляд відеоролика

Номер слайду 3

Африканська музика. Яка вона, на вашу думку, африканська музика? Які її характерні риси? (Мелодія, ритм, лад, манера виконання, склад виконавців)Як на її розвиток впливають світосприйняття, пріоритети і життєві цінності народів Африки? Які всесвітньо відомі музичні напрямки мають африканське коріння?Свою думку обґрунтуйте й наведіть приклади.

Номер слайду 4

Гілки африканської музики. Музика Північної Африки (Єгипет, Марокко, Лівія, Алжир, Туніс) – арабо-мусульманський вплив. Етнічна музика африканців (на південь від Сахари) – поліритмія та музичні лади народів Африки.

Номер слайду 5

Історія африканської музикиЇї вік —понад 5 000 років. Свідчення тому — наскельні малюнки із зображенням танцюючих фігур, музичних інструментів. Збереглися словесні тексти давньоєгипетських співів. Дівчата-музиканти з гробниці Рехміра. Співак і музикант із дуговою арфою. Некрополь у Саккарі, Єгипет. Гробниця 2504—2347 рр. до н. е.

Номер слайду 6

Характерні риси музики Африки:запитальний характер; поліритмія (одночасне звучання різних ритмів, які зливаються в єдине складне ціле);своєрідність музичних ладів (багато африканських мов – тональні).

Номер слайду 7

В африканських ритмах. В африканців дуже розвинене почуття ритму. Слова в африканських піснях не збігаються з ритмом музичного супроводу (як це прийнято у європейців.) У ритмічних малюнках переважають короткі тривалості — чверті, восьмі, шістнадцяті. Основу африканської ритміки складають поліритмія, яка особливо яскраво проявляється в ансамблевому виконанні (наприклад, барабанних ансамблів, де у кожного інструменту своє ритмічне звучання).

Номер слайду 8

Музичні інструменти Африки (ударні)Складають основу африканської музики. Барабани (джембе)Балафон

Номер слайду 9

Африканські барабани. Кожне плем’я має свій барабан з характерною назвою і «мовою» (стилем виконання , тембром). Барабани використовують щоб скликати плем`я. Склалися своєрідні фрази: «народження», «небезпека», «смерть» тощо. Їх передають на великі відстані естафетою.

Номер слайду 10

Африканські барабани. Перегляд відеоролика

Номер слайду 11

Музичні інструменти Африки (щипкові)Калимба – африканське пальчикове піаніно. Перегляд відеоролика

Номер слайду 12

Музичні інструменти Африки (щипкові)Кора має 21 струну. Розповсюджений у Західній Африці. Кора і балафон. Перегляд відеоролика

Номер слайду 13

Музичні інструменти Африки (струнні)Ефіопська ліра – крар. Походження від давньогрецької ліри.

Номер слайду 14

Перші відомості про африканські танціВідомі з наскельних малюнків у гірських масивах Сахари і Південної Африки, на яких дослідникирозглянули балетні позиції, що допомагають обертанню або зміні руху танцюристів.

Номер слайду 15

Перші відомості про африканські танці

Номер слайду 16

Особливості африканських танців. Африканський танець – найстаріша форма хореографії у світі. Етнічним танцям вчать дітей з раннього дитинства. Супроводжують більшість ритуалів, доводячи виконавця до стану трансу. Масові танці, тобто, відсутні партнери (змішані пари «чоловік–жінка»). Групові виступи розділено за статями: чоловіки танцюють для жінок, і навпаки.

Номер слайду 17

Рухи африканських танців. Чоловіки імітують тварин або мисливців, тому танцюють зі зброєю (палиця, спис), підстрибують. Жінки танцюють плавно (ноги зігнуті, тулуб нахиляється вперед, кроки шаркають, особливі рухи – обертання і трясіння). Окремі частини тіла рухаються одночасно у двох або трьох абсолютно різних ритмах. При цьому тіло нахиляється в боки, вперед і назад, а танець виконується на одному місці.

Номер слайду 18

Ритуальні танці народів Африки. Танці воїнів – агресивні, складні барабанні ритми, використання зброї. Ритуальні танці обряду ініціації. Танці обряду полювання – імітують рухи людей і тварин на полюванні, викорис­товують пір’я, тваринні шкури, маски звірів. Танці кохання – на весіллі виконують наречені, гості на їхню честь. Танці врожаю – просять вищі сили про щедрий урожай. Танці викликання та вигнання духів.

Номер слайду 19

Танці воїнів. Танець «Агбекор» (в давнину називався Атамга – «висока клятва», Гана, Бенін) – імітуються військові «тактичні» рухи. Танець «Н'голо» («танець зебр», Ангола, Мозамбік) - поєдинок, де переможець отримує в якості призу дівчину, що сподобалась, без викупу.

Номер слайду 20

Танці воїнів. Перегляд відеоролика

Номер слайду 21

Танці мисливців. У ПАР, Беніні, Чаді. Нагадують про головний вид життєдіяльності африканців – полювання: руху, ізвірині маски. Танцюристи в звіриних шкурах (леопардових, мавпячих), в пташиному пір‘ї зображують захоплюючі моменти полювання.

Номер слайду 22

Весільні танці, традиціїПерегляд відеоролика

Номер слайду 23

Танець обрання нареченого. Перегляд відеоролика

Номер слайду 24

Танці врожаю. Носить ритуальний характер оскільки відбувається звернення до богів, прохання про гарний врожай і про достаток води, бо країни знаходяться неподалік від Сахари.

Номер слайду 25

Танці ініціаціїВизнання дорослості з боку племені і гордості з боку молоді – головний сенс цього дійства. Перегляд відеоролика

Номер слайду 26

Зцілюючі танці За описом очевидців, ці танці не тільки могли вивести людину з важкого психологічного стану, але і реально лікувати, наприклад, епілепсію. Перегляд відеоролика

Номер слайду 27

Церемонія вуду, транс. Перегляд відеоролика

Номер слайду 28

Танці викликання духів Традиційні для Центральної і Західної Африки. Звертання до дуже серйозних і важливих духів, які «регулюють» майже всю людське життя. Їх викликають танцем, і вони присутні в образі великої танцюючою статуї (солом'яно-дерев'яно-ганчір'яної) і в масці. Крім викликання духів, танцями можна духів і вигнати.

Номер слайду 29

Ритуальні танці Африки. Перегляд відеоролика

Номер слайду 30

Пісенні жанри Найбільш розвинені — трудові, героїчні, колискові, ліричні пісні. Пісенний в африканській музиці — це ситуації, де соліст і хор повторюють речення. При цьому хор часто складається з публіки. Це своєрідна форма комунікації. Мета — залучати максимальну кількість людей до музичної події.

Номер слайду 31

Сікіру Айінде Баррістер – виконавець фуджіФуджі — жанр африканської популярної музики, що базується на звучанні перкусійних інструментів і вокалу, повністю виключають будь-які західні інструменти, дотримуючись при цьому строгих ісламських канонів. Сікіру Айінде Баррістер

Номер слайду 32

Сучасні ритми Африки. Перегляд відеоролика

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Зарниця Юлія Миколаївна
    Дякую, чудова розробка.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Барабанчук Віра Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Емчицкая Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Горецький Микола
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Shevchyk Tanya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Єрмак Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
25 липня 2018
Переглядів
36499
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку