Презентація на тему Виробництво деревини й паперу значення, особливості технологій та чинники розміщення підприємств. Виробництво деревини й паперу в Україні.

Про матеріал
• Презентація до уроку 9-го класу з географії. • Презентація містить необхідний теоретичний матеріал для уроку. • Небагато та цікаво) • Бажаючі можуть скачати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виробництво деревини й паперу значення, особливості технологій та чинники розміщення підприємств. Виробництво деревини й паперу в Україні. Виконав: Стрельбицький Євгеній

Номер слайду 2

Виробництвом деревини й паперу займається лісова промисловість, яка є одним з найдавніших видів господарської діяльності. Лісова промисловість - система виробництв важкої промисловості, що займається механічною та хімічною переробкою деревини та утилізацією відходів виробництва. А деревообробна промисловість – галузь лісової промисловості, що здійснює механічну і хіміко-механічну обробку і переробку деревини і що використовує, як сировину для свого виробництва різні лісоматеріали.

Номер слайду 3

З появою ремесла деревину використовували у виробництві верстатів, млинів, суден, автомобілів та літаків. З часом її витіснили нові матеріали: металічні та хімічні. Однак й донині вироби з деревини мають чільне значення через її цінні властивості як конструкційного матеріалу. Тисячі найменувань виробів створюють з деревини: меблі, спортивні снаряди, музичні інструменти, будівельні деталі. Досі не навчилися масово застосовувати у виробництві недеревну сировину для виготовлення паперу. Значення

Номер слайду 4

Чинник сировини є визначальним і для розміщення підприємств із виробництва деревостружкових і деревоволокнистих плит, фанери, що дає змогу комплексно використовувати відходи на лісокомбінатах. Меблеве виробництво та виготовлення деталей для житлового й промислового будівництва в минулому орієнтувалися значною мірою на споживача, а тому розміщувалися у великих містах. Чинники розміщення підприємств

Номер слайду 5

Виробництво деревини й паперу в Україні Обмеженість лісових ресурсів та їх приуроченість до окремих частин країн вплинули на масштаби розвитку та розміщення лісової промисловості України. У лісовому фонді переважають цінні хвойні (сосна, ялиця) і твердолистяні породи дерев (дуб, бук). Лісові ресурси України досить обмежені, тому здійснюється значний імпорт ділової деревини й пиломатеріалів з Білорусі та Росії. Понад 80% заводів лісопильного та стругального виробництва розміщуються у місцях лісозаготівлі.

Номер слайду 6

Підприємства виготовлення виробів з деревини переважно сконцентровані або у районах заготівлі лісу, або наближені до споживання готової продукції. Виробництво меблів розвинуте майже повсюдно в з’вязку із значним попитом на продукцію. Підприємства лісохімічного виробництва орієнтуються на відходи усіх галузей лісової промисловості. Ресурси деревини у країні постійно скорочуються. Для збереження теперішнього рівня виробництва слід щороку закуповувати деревину за кордоном.

Номер слайду 7

Лісова й деревообробна промисловість сьогодні не належать до провідних у національному господарстві України. Значною мірою це пов’язано з обмеженою сировинною базою. Тому деревину, папір, целюлозу Україна змушена імпортувати з інших країн. В Україні виділяють два великі лісозаготівельні райони — Поліський та Карпатський, де й здійснюються найбільш інтенсивні лісозаготівлі, розміщені малі й великі лісопильні підприємства.

Номер слайду 8

У структурі виробництва паперу в Україні переважає виробництво тарного картону (54,4 %), а частка газетного паперу — менше 1 %. При цьому потреби національної економіки в картонно-паперовій продукції забезпечуються лише на третину власними виробниками, а решта імпортується. У вітчизняній целюлозно-паперовій промисловості діють 42 підприємства, які виробляють папір та картон.

Номер слайду 9

Існуючі в Україні потужності підприємств із виробництва паперу й картону зорієнтовані переважно на переробку макулатури та імпортованої целюлози. Важливими напрямками підвищення ефективності діяльності лісовиробничого комплексу є передусім раціональне використання власних лісових ресурсів, розширення сировинної бази виробництва паперу за рахунок використання відходів сільськогосподарського виробництва, макулатури.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чайковська Оксана Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 вересня 2022
Переглядів
8470
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку