Національно- патріотичне виховання на уроках географії. Ментальна карта України.

Про матеріал

Вчителі географії справжні патріоти своєї держави . У своїй діяльності практично на кожному уроці можна використати національно -патріотичні ознаки виховання підростаючого покоління. Дуже результативним є малювання ментальної карти країни,зокрема при вивченні теми" Георафічне положення України" на закріплення виношу намалювати кольорами прапор і герб України,герб своєї області.

Перегляд файлу

Національно-патріотичне виховання учнів на уроках географії.

Шкільна географія відіграє значну роль у вихованні патріотизму підростаючого покоління.

Кожна тема,урок містить політико-виховну інформацію.Усвідомлене сприйняття учнями сприяє переконаності «Кращого місця,ніж рідний дім немає ніде на Землі».

Патріотичне виховання –це виховання людини-громадянина,людини-патріота.Основними рисами якої є національна самосвідомість,почуття любові до своєї Батьківщини,шанобливе ставлення до народних традицій,звичаїв,обрядів,як ланки,що визначає духовну єдність поколінь,почуття громадянської і соціальної відповідальності,бажання поліпшити умови життя в рідній місцевості.

Шляхи реалізації завдань патріотичного виховання в процесі навчання географії мають стати:

1)українознавча спрямованість(характеризуючи окремі території світу ознайомлюємо учнів з внеском українських вчених у вивченні і освоєнні Африки українським  вченим,мандрівником і дипломатом Єгором Ковалевським;Антарктиди-Антоном Омельченко,українська наукова станція «Академік Вернадський»…

2)національна спрямованість,яка передбачає формування в учнів національної свідомості,прищеплення шанобливого ставлення до традицій,звичаїв українського народу,збереження природи рідного краю,підтримання рис української нації -чуйність,працелюбність,милосердя у прислівях,приказках,прикметах,загадках про про природні обєкти землеробської культури;

3)формування в учнів уявлень про досягнення України в галузі науки,техніки,культури

(М.Миклухо-Маклая,П.Чубинського,С.Рудницького,А.Синявського,О.Маринича).

Особливо велика роль у вихованні в учнів за свою Батьківщину,почуття поваги до інших народів належить ФГУ і ЕСГУ.

Патріотичному вихованню сприяє весь процес навчання географії,адже цей предмет має виключно широкі можливості для організації патріотичного виховання.Формування почуття приналежності до великого українського народу,яким ми є,гордості і любові до нашої культури і традицій.

У Міжнародній хартії з географічної освіти:»Географічна освіта необхідна для розвитку відповідальних та активних громадян сьогодення і майбутнього світу».

Спробуємо намалювати ментальну карту України.

        Завдання:

1)листочок А-4 розділіть порівно на 2 частини замалюйте або підпишіть кольори прапора України і напишіть, коли святкуємо День Державного прапора України(23 серпня);

2)у верхньому лівому куточку підпишіть кількість областей в Україні;

3)на верхній смузі наведіть контур України,на ньому позначте свою область,найдовшу річку України,столицю;

4)на нижній смузі намалюйте герб України і напишіть гімн ( перший куплет  і автора).

docx
Додано
22 вересня 2018
Переглядів
1417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку