Національно-патріотичне виховання учнів

Про матеріал
Пошук та здобутки ліцею - інтернату в напрямку національно- патріотичного виховання.
Перегляд файлу

Жукова О.Є.

вчитель мистецтва, вихователь

Комунальний заклад «Мелітопольський ліцей-інтернат ІІ - ІІІ ступеня» ЗОР

м. Мелітополь, Запорізька область, Україна

 

НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ УЧНІВ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНОГО СТАВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ ДО НАВКОЛИШНЬОЇ ДІЙСНОСТІ В КОНТЕКСТІ ПОШУКУ ТА ЗДОБУТКІВ МЕЛІТОПОЛЬСЬКОГО ЛІЦЕЮ-ІНТЕРНАТУ

 

Мелітопольський ліцей-інтернат покликаний бути закладом «для особистості учня і вчителя, де духовно збагачується кожен учасник навчально-виховного процесу, де формується громадянська зрілість і особиста відповідальність за свій вклад у національно-культурне відродження України, у розбудову держави» [3]. Сьогодні виховний процес в ліцеї-інтернаті має реальні підтвердження досягнень учнівсько-педагогічного колективу у багатьох напрямах виховної роботи.

Мета виховної роботи ліцею-інтернату - виховання високоосвіченої, соціально-активної й національно свідомої особистості, якій притаманні глибока громадянська відповідальність, високі духовні цінності, патріотичні почуття, яка є носієм кращих досягнень національної та світової культури, здатна до самоосвіти і самовдосконалення.

 

В сучасних умовах пріоритетним продовжує бути національно-патріотичне виховання учнів. Окремої уваги заслуговує волонтерська робота. Учні ліцею-інтернату  взяли участь у таких всеукраїнських акціях: «Лист пораненому», «Хвиля доброти», а також в акціях, що започатковувались мелітопольською групою «Патріот» та за ініціативи вчителів нашого навчального закладу. Колектив учителів поставив за мету те, що незалежно від національності та регіону проживання, учні мають ідентифікували себе з Україною, прагнути жити в Україні, розуміти необхідність дотримуватись конституційних та правових норм, володіти державною мовою.

Велике значення у національно-патріотичному вихованні належить сім'ї. Розуміючи це, колектив вчителів ліцею-інтернату активно залучає батьків учнів до проведення заходів патріотичного спрямування. Наприклад, класний колектив 8-Б класу разом з батьками побували в заповіднику «Кам`яна Могила», на якому провели ряд екскурсій, вікторину та разом з батьками приготували смачні українські страви. Такий розважально-пізнавальний позакласний захід сприяв згуртуванню батьківсько-учнівського колективу. Яскравим є родинне свято «Ми – єдина і дружна родина», під час якого демонструються найкращі сімейні якості – дружба, взаємодопомога, порозуміння. Для учнів школи це свято є добрим прикладом дружніх взаємовідносин у родині та злагоджених стосунків, чого бракує сьогодні сучасним молодим сім`ям.

Розуміючи, що основними способами використання потенціалу дітей у вихованні є проведення з вищими навчальними закладами патріотичних заходів, на базі агробіологічної станції МДПУ ім. Б. Хмельницького було проведено уже традиційну спільну зі студентами спортивно-патріотичну гру «Козацькому роду нема переводу!». Спілкування учнів школи зі студентами позитивно впливають на навчання ліцеїстів, стимулюють їх до подальшого глибокого вивчення навчальних предметів, адже під час вікторин та конкурсів студенти показують кращі результати.

Реалії сьогодення визначили пріоритетні завдання військово-патріотичного виховання учнів ліцею. Актуальними є уроки мужності, зустріч з учасниками бойових дій на сході країни – випускниками ліцею Петром Барковим, Білаком Марселем, батьками наших учнів - військовослужбовцями та волонтерами, написання листів у рамках всеукраїнської акції «Лист пораненому». Особливу увагу при проведенні національних свят та пам’ятних дат, зокрема Дня захисника України, Дня гідності і свободи, Дня Збройних Сил України. Дня Соборності, вчителі приділяють використанню методичних матеріалів Міністерства освіти і науки України. У травні цього року випускники школи відгукнулись на заклик ініціативної групи Січового колегіуму про перерахування коштів, зібраних для проведення випускного вечора, пораненим бійцям АТО. Наприкінці травня кошти були вручені особисто пораненому бійцю із селища Мирне Мелітопольського району. Протягом навчального року неодноразово збирались продукти харчування, теплий одяг, медикаменти, листівки та малюнки для учасників АТО. На класних годинах багато часу було присвячено спілкуванню з учасниками АТО – батьками наших учнів – Малєвим Г. та Глєбовим О. До дня Збройних Сил України в актовому залі МДПУ ім. Б. Хмельницького було проведено святкове вітання військовослужбовців за участю учнів ліцею та студентів університету. До свята Великодня традиційно бійцям було відправлено писанки, вітальні листівки.

Учні школи систематично відвідують краєзнавчий музей, де проводяться виставки матеріалів про участь наших земляків в антитерористичній операції. В жовтні проводиться ряд заходів, присвячених річниці визволення Мелітополя від німецько-фашистських загарбників, серед яких і традиційний похід на перегляд реконструкції подій Другої світової війни - бою на лінії оборони «Вотан» під селом Мордвинівка Мелітопольського району. Меморіальний комплекс загиблим воїнам Другої світової війни у селі Чапаївка учні відвідують напередодні Дня Перемоги. Також організовують привітання ветеранів та концерти. Такі заходи виховують у молоді шанобливе ставлення до старшого покоління, повагу до них, зароджують паростки історичної пам’яті.

До всіх тематичних свят готуються тематичні лінійки, які стали традицією в школі та користуються великим інтересом з боку учнів та учителів, класні газети, плакати: до річниці виводу радянських військ з ДРА, до дня визволення Мелітополя від німецько-фашистських загарбників, до звільнення України від німецько-фашистських загарбників, до Дня космонавтики та інші. Також в ліцейській бібліотеці організовуються відповідні тематичні виставки до вищеназваних свят.

Протягом року особливу увагу було приділено вихованню ціннісного ставлення учнів до природи: діти взяли участь в обласному конкурсі дитячих малюнків «Наша мрія – вода чиста, земля красива», в екотурах, проведено бесіди до Дня захисту малих річок та Дня моря в Україні, участь в конкурсі «Чиста Україна – чиста земля», акції «Турбота про птахів», участь у конкурсі «Замість ялинки – зимовий букет», виставці «SOS – вернісаж». Безумовно, участь в цих заходах сприяла кращому усвідомленню того, що людина – частина природи і вона має піклуватися про її стан.

Щороку до Дня пам`яті чорнобильської трагедії учні ліцею готують плакати, реферати, проводяться тематичні уроки, години спілкування. Все це сприяє усвідомленню того, що наша планета потребує шанобливого відношення до себе, а за людські помилки дуже дорогою ціною платять нащадки.

У кожному кабінеті ліцею є куточок державної символіки, де учні мають можливість ознайомитися, вивчити та знати історію походження та значення державних символів України. З метою залучення учнів до вивчення українських звичаїв та традицій до плану виховної роботи ліцею було включено Фестиваль української культури. Яскраві вишиванки, власноруч виготовлені дівочі вінки та вишиті рушники, мелодійні українські пісні, запальні танці, дотепні гуморески стали безперечним проявом неповторної української культури. Фестиваль має великий виховний вплив на учнів, долучає підростаюче покоління до джерел духовності свого народу та збагачує їх знання про культуру предків.

11 жовтня 2019 року, напередодні свята Дня захисника України, вперше відбулася урочиста посвята в джури учнів ліцею. Отаман запорізького війська Низового Лисенко І. А. та бійці відокремленого підрозділу особисто привітали джурів ліцею. Протягом навчального року джури стали учасниками багатьох пізнавально-виховних заходів: тренувань та змагань зі скелелазіння на базі МДПУ ім. Б. Хмельницького; зустрічі з Тарасом Васильовичем Чухлібом - українським істориком, доктором історичних наук, директором Науково-дослідного інституту козацтва; екскурсій рідним містом; годин спілкування з настоятелем монастиря Сави Освященного, на яких йшла мова про важливу роль православної віри в повсякденному житті козаків; участі у змаганнях «Козачата»; знайомством зі зразками військової зброї на території військової частини № 0580 міста Мелітополя; годин спілкування за участю учасників АТО, знайомством з неодмінним атрибутом козацького життя – конем, луком та стрілами на території агробіологічного комплексу МДПУ ім. Б. Хмельницького, під час якого випускник нашого ліцею, а нині студент географічного факультету Молодиченко Микита демонстрував вміння влучно стріляти з лука та вправно їздити верхи, а учениця 10-Б класу Молчанова Анастасія приготувала цікаву розповідь про стосунки людей з кіньми, особливості життя та поведінки коней. Безперечно, усі заходи справили велике враження на учнів та мали величезну роль у вихованні підростаючого покоління любові до землі предків, відчуття причетності до козацького роду. Свято «Козацькі розваги» стало квінтесенцією усієї виховної роботи, адже поєднало собі усі навички, знання, вміння, здобуті учнями протягом навчального року. Воно стало добрим щаблем для підготовки учнів до участі у фізкультурно-патріотичному Фестивалі школярів міста «Козацький гарт».

На сучасному етапі учням надано більше прав і повноважень, існують широкі можливості для самореалізації кожного; вони здобувають управлінські вміння, навчаються жити в демократичному суспільстві. Сучасному випускникові потрібний не абсолютний багаж знань, а вміння їх здобувати, аналізувати та застосовувати в конкретній ситуації, тому національно-патріотичне виховання в Мелітопольському ліцеї-інтернаті  є засобом формування цілісного ставлення особистості до суспільства, держави, культури, історії, природи і, звичайно, до себе.

 

Література:

  1. Гавриш Н.П. Національне виховання учнівської молоді. – К.: Шк. світ, 2011.
  2. Кацинська Л. Л. Виховний процес у сучасній школі. – Рівне, 1997.
  3. Наказ Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 № 641 «Про затвердження Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді, Заходів щодо реалізації Концепції національно-

патріотичного виховання дітей і молоді та методичних рекомендацій щодо національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах. – Освіта.UA.

doc
Додано
16 січня 2021
Переглядів
373
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку