Надання учням психологічної підтримки, профілактика невпевненості в собі та власних силах

Про матеріал
Корекційно - розвиваюче заняття на створення психологічної взаємодопомоги, самодопомоги та згуртованості Вправа «Мрія (бажання)» (в рамках «Годин психолога») Актуальність: під час військових дій, учасники освітнього процесу особливо потребують підтримки, доводиться звертатися за допомогою до інших людей. Ця вправа вчить взаємодопомозі, згуртує учасників освітнього процесу, та можливо, буде надихати на нові дії і вчинки.
Перегляд файлу

             Рянська Наталія Сергіївна, практичний  психолог Харківського ліцею № 132 Харківської міської ради

                       Пропоную заняття,  для учнів 4-11 класів , метою проведення якого є активація внутрішніх ресурсів учнів, надання учням психологічної  підтримки, профілактика невпевненості в собі та власних силах. Ця вправа сприятиме розвитку групової згуртованості, надає учням додаткову психологічну та психосоціальну допомогу під час війни,  створює атмосферу  "захищеності" і довіри в групі/класі та  допоможе новим учням  адаптуватися до школи, нового колективу.

      

Корекційно - розвиваюче заняття на створення психологічної взаємодопомоги, самодопомоги та згуртованості

 Вправа «Мрія (бажання)»  (в рамках «Годин психолога»)

                Актуальність: під час військових дій, учасники освітнього процесу особливо потребують підтримки,  доводиться звертатися за  допомогою до інших людей. Ця вправа вчить  взаємодопомозі, згуртує учасників освітнього процесу, та можливо, буде надихати  на нові дії і вчинки.

                Цільова аудиторія – учні 4-11 класів

                Час: 45 хвилин

                Мета : Активація внутрішніх ресурсів та  надання  психологічної  підтримки учням, профілактика невпевненості в собі та власних силах. Формування моральних основ особистості, гуманності, доброти, відповідальності,  толерантності.  Відпрацювання навичок розуміння інших людей, себе, а також взаємовідносин між людьми. Сприяння розвитку групової згуртованості, створення сприятливого психологічного клімату, створення атмосфери "захищеності" і  довіри в групі/класі.

                Матеріали : аркуші, ручки.

Хід заняття

             
         Привітання.     

         Психолог. У кожного з нас є бажання, всі ми про щось постійно мріємо. Давайте зараз сконцентруємося на своєму бажанні, або поміркуємо над тим, що для вас важливо цієї миті. Далі учням пропонується написати  свою мрію (писати слід печатними літерами).  Якщо у дитини виникають складнощі в написанні  мрії,  пропонується  написати своє  бажання на найближчі  4- 5 днів, або на вихідні дні. Прізвище та ім’я  писати не слід.  Психолог теж приймає участь , пише свою мрію не кажучи про це учням. Всі листи  складаються однаково (в два  чи три рази)  та збираються  в  «коробку мрій».  Далі, учасники, наосліп, по черзі витягують один з листочків і допомагають здійснити мрію однокласника  (записують нижче вже прописними літерами ), починаючи  з фрази  «Я зможу  допомогти тобі тим, що…..» .  Якщо хтось із учнів витягнув своє бажання , слід також починати з фрази  «Я зможу  допомогти тобі тим, що…..»            

                Листи знов складаються в «коробку мрій», психолог  протягом 3-4 хвилин уважно перечитує та  «фільтрує»  листи ( слід  враховувати те, що  не завжди мрії  чи допомога може бути корисною, коректною або позитивною) і тільки потім в голос зачитує варіанти відповідей - допомог. Всі листи бажань психолог залишає собі.

                Рефлексія.

 Обговорення з кожним учнем.

- Що ти  відчув коли допомагав  здійснитися мрію?  Чи виникали складнощі?
- Чи допомогли тобі здійснити твою мрію/бажання? Що ти відчував коли  тобі допомогли ?
- Що більше було приємним чи складним? Допомагати здійснювати мрію, чи відчувати, що тобі допомагають?

- Чи здогадався  чию мрію/бажання виконував ти? Та хто з однокласників  допомагав тобі здійснювати мрію?

Підсумки.

-         Що для вас стало корисним під час проведення заняття?

-         Які враження, емоції ви отримали від проведення заняття?

          Я бажаю, щоб мрії кожного з вас здійснювалися і  поруч завжди були люди  з якими ви почували себе впевненими! До нових зустрічей!



 

doc
Пов’язані теми
Психологія, Майстер-класи
Додано
15 лютого
Переглядів
80
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку