Надзвичайні ситуації, причини їх виникнення та складові моніторингу

Про матеріал
Матеріал може бути використаним під час дистанційного навчання та змішаного навчання. Може використовуватися вчителями та учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Надзвичайні ситуації,причини виникнення та складові їх моніторингу.

Номер слайду 2

Надзвичайна ситуація (НС) — порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об'єктах або територіях, спричинене аварією, катастрофою, епідемією, стихійним лихом, великою пожежею, застосуванням засобів ураження, що призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат.

Номер слайду 3

Низький рівень застосування прогресивних ресурсозберігаючих і еколого безпечних технологій;Незадовільний стан збереження та утилізація радіоактивних та побутових відходів;Низька підготовка населення до дій в екстремальних умовах;Недостатня кількість проведених заходів спрямованих на запобігання нс;Повномаштабне вторгнення РФ на теріторію України. Причини НС

Номер слайду 4

Класифікація НС

Номер слайду 5

Техногенного характеру. Надзвичайні ситуації техногенного характеру — це наслідок транспортних аварій, катастроф, пожеж, неспровокованих вибухів чи їх загроза, аварій з викидом (загрозою викиду) небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин, раптового руйнування споруд та будівель, аварій на інженерних мережах і спорудах життєзабезпечення, гідродинамічних аварій на греблях, дамбах тощо.

Номер слайду 6

Природного характеру. Надзвичайні ситуації природного характеру — це наслідки небезпечних геологічних, метеорологічних, гідрологічних, морських та прісноводних явищ, деградації ґрунтів чи надр, природних пожеж, змін стану повітряного басейну, інфекційних захворювань людей, сільськогосподарських тварин, масового ураження сільськогосподарських рослин хворобами чи шкідниками, зміни стану водних ресурсів та біосфери.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Соціально-політичного характеру. Надзвичайні ситуації соціально-політичного характеру, пов'язані з протиправними діями терористичного і антиконституційного спрямування: здійснення або реальна загроза терористичного акту (збройний напад, захоплення і затримання важливих об'єктів, ядерних установок і матеріалів, систем зв'язку та телекомунікацій, напад чи замах на екіпаж повітряного або морського судна), викрадення (спроба викрадення) чи знищення суден, захоплення заручників, встановлення вибухових пристроїв у громадських місцях, викрадення або захоплення зброї, виявлення застарілих боєприпасів тощо.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Воєнного характеру. Надзвичайні ситуації воєнного характеру ситуації, пов'язані з наслідками застосування зброї масового ураження або звичайних засобів ураження, під час яких виникають вторинні фактори ураження населення внаслідок зруйнування атомних і гідроелектричних станцій, складів і сховищ радіоактивних і токсичних речовин та відходів, нафтопродуктів, вибухівки, транспортних та інженерних комунікацій тощо.

Номер слайду 12

24 ЛЮТОГО 2022 РОКУ О 03:40 ГОДИНІ РАНКУ ПОЧАВСЯ ВІДКРИТИЙ ВОЄННИЙ НАПАД Росії на україну 6 серпня 1945 року о 8-15 ранку американський бомбардувальник скинув атомну бомбу "Малюк" на японське місто Хіросіма. Від вибуху загинуло близько 75 тисяч чоловік і ще більше 200 тисяч отримали радіоактивне зараження

Номер слайду 13

Рівні надзвичайних ситуацій. Залежно від територіального поширення, обсягів, заподіяних або очікуваних економічних збитків, кількості людей, які загинули, розрізняють 4 рівні надзвичайних ситуацій —загальнодержавний, регіональний, місцевий та об'єктовий.

Номер слайду 14

Надзвичайна ситуація загальнодержавного рівня  — це надзвичайна ситуація, яка розвивається на території двох та більше областей або загрожує транскордонним перенесенням. Для її ліквідації необхідні матеріали і технічні ресурси в обсягах, що перевищують власні можливості окремої області але не менше 1 % обсягів видатків відповідного бюджету.[Надзвичайна ситуація регіонального рівня  — це надзвичайна ситуація, яка розвивається на території двох або більше адміністративних районів (міст обласного значення). Для її ліквідації необхідні матеріальні і технічні ресурси в обсягах, що перевищують власні можливості окремого району, але не менше 1 % обсягів видатків відповідного бюджету. Надзвичайна ситуація місцевого рівня  — це надзвичайна ситуація, яка виходить за межі потенційно-небезпечного об'єкта, загрожує поширенням самої ситуації або її вторинних наслідків на довкілля, сусідні населені пункти інженерні споруди, а також у разі, коли для її ліквідації необхідні матеріальні і технічні ресурси в обсягах, що перевищують власні можливості об'єкта. Надзвичайна ситуація об'єктового рівня — це надзвичайна ситуація, яка не підпадає під зазначені вище визначення, тобто така, що розгортається на території об'єкта або на самому об'єкті, її наслідки не виходять за межі об'єкта або його санітарно-захисної зони.

Номер слайду 15

Організація ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій3 цією метою виконуються:сповіщення населення про небезпеку чи загрозу небезпеки;евакуація людей та тварин із небезпечних зон, використання засобів профілактики захворювань, травматизму, надання медичної та іншої допомоги;локалізація аварій, зупинка чи зміна технологічного процесу, попередження і гасіння пожеж;приведення в готовність органів управління, сил і засобів для рятувальних робіт, ведення розвідки в осередках ураження, оцінка ситуації, що склалася.

pptx
Додав(-ла)
Макарчук Олена
Додано
11 грудня 2023
Переглядів
136
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку