Нафта. Властивості нафти.

Про матеріал
Електронний контент для дистанційного навчання. Методика "Перевернутий клас". Розширенний план уроку з презентацією. Хімія, 10 клас. Розробка актуальна, допоможе у викладанні хімії в школі під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Нафта. Склад. Властивості нафти. Урок 10

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Хімія. 11 клас. Рівень стандарт. Нафта (від перс. neft) - пальна масляниста рідина зі специфічним запахом, розповсюджена в осадовій оболонці Землі і яка є найважливішою корисною копалиною.

Номер слайду 4

Фізичні властивості нафти - Теплота згоряння нафти – 41 МДж/кг, бензину – 42 МДж/кг; Важливим показником для нафти є температура кипіння, що залежить від будови вхідних до складу нафти вуглеводнів і коливається від 50 до 550°С; - Різні компоненти нафти переходять у газоподібний стан при різній температурі. Легкі нафти киплять при 50–100°С, важкі – при температурі більш 100°С.

Номер слайду 5

Розходження температур кипіння вуглеводнів використовується для поділу нафти на температурні фракції: 180–200°С - вуглеводні бензинової фракції; 200–250°С – лігроїнові; 250–315°С – керосиново-газойлеві ; 315–350°С – масляні

Номер слайду 6

Хімічні елементи і сполуки в нафтіНафта складається головним чином з вуглецю – 79,5 – 87,5 % водню – 11,0 – 14,5 % від маси нафти. Крім них у нафті присутні ще три елементи – сірка, кисень і азот. Їхня загальна кількість переважно складає 0,5 – 8 %. Кисень і азот знаходяться в нафті тільки в зв'язаному стані. Сірка може зустрічатися у вільному стані чи входити до складу сірководню.

Номер слайду 7

Продукти, які отримують з нафти, їх застосування. З нафти виділяють різноманітні продукти, що мають велике практичне значення. Спочатку від неї відокремлюють розчинені вуглеводні . Після відгону летучих вуглеводнів нафту нагрівають. Першими переходять у газоподібний стан і відганяються вуглеводні з невеликим числом атомів вуглецю в молекулі, що мають відносно низьку температуру кипіння. З підвищенням температури суміші переганяються вуглеводні з більш високою температурою кипіння

Номер слайду 8

Основні фракції нафти наступні: Фракція, що збирається від 400 до 2000 С, - газолінова фракція бензинів . При подальшій перегонці виділеної фракції одержують: газолін (від 400 до 700 С), бензин (від 700 до 1200 С) – авіаційний, автомобільний і т.д. Лігроїнова фракція, що збирається в межах від 1500 до 2500 С. Лігроїн застосовується як пальне для тракторів. Гасова фракція з температурою кипіння від 1800 до 3000 С. гас після очищення використовується як пальне для тракторів, реактивних літаків і ракет. Газойль (вище 2750 С) – дизельне паливо.

Номер слайду 9

Мазут – залишок від перегонки. Містить вуглеводні з великим числом атомів вуглецю (до багатьох десятків) у молекулі. Мазут також розділяють на фракції: Солярові олії – дизельне паливо,Мастила (авіатракторні, авіаційні, індустріальні й ін.),Вазелін (основа для косметичних засобів і лік).І ін.

Номер слайду 10

З деяких сортів нафти одержують парафін (для виробництва сірників, свіч і ін.). Після відгону залишається гудрон. Його широко застосовують у дорожнім будівництві.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
22 жовтня 2021
Переглядів
6142
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку