Продукти переробки нафти. Бензин.

Про матеріал
Електронний контент для дистанційного навчання. Методика "Перевернутий клас". Розширенний план уроку з презентацією. Хімія, 10 клас. Розробка актуальна, допоможе у викладанні хімії в школі під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Продукти перегонки нафти, їх застосування. Детонаційна стійкість бензину. Урок 11

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Сира нафта зазвичай не застосовується. Для одержання з нафти технічно цінних продуктів її піддають переробці.

Номер слайду 4

Перегонка нафти. Первинна переробка нафти полягає в її перегонці. Перегонку здійснюють на нафтопереробних заводах після відділення з нафти супутніх газів. У процесі перегонки нафти одержують світлі нафтопродукти:• бензин (tкип — від 40 до 150-200 °С);• лігроїн (tкип — 120-240 °С);• гас (tкип - 150-300 °С);• газойль — солярове масло (tкип вища від 300 °С).

Номер слайду 5

Мазут піддають подальшій переробці. Його переганяють під зменшеним тиском (щоби попередити розкладання) і виділяють мастила:• веретенне;• машинне;• циліндрове та ін. З мазуту деяких сортів нафти виділяють вазелін і парафін. Залишок мазуту після відгону називають нафтовим пеком, або гудроном.

Номер слайду 6

Нафтопродукти та їх застосування• Бензин у великих кількостях використовують як авіаційне й автомобільне пальне. Він складається зазвичай з вуглеводнів, що містять у молекулах у середньому від п’яти до дев’яти атомів Карбону.• Лігроїн є пальним для дизельних двигунів, а також розчинником у лакофарбовій промисловості. Велику кількість його переробляють на бензин.

Номер слайду 7

Гас застосовують як пальне для реактивних і тракторних двигунів, а також для побутових потреб. Він складається з вуглеводнів, що містять у молекулах у середньому від 9 до 16 атомів Карбону.• Газойль — використовують як моторне пальне.• Мазут, крім переробки на мастила й бензин, використовують як котельне рідке пальне.

Номер слайду 8

Застосування продуктів переробки мазуту. Вазелін використовують у медицині. Він складається із суміші рідких і твердих вуглеводнів.• Парафін застосовують для одержання вищих карбонових кислот, для просочення деревини у виробництві сірників і олівців, для виготовлення свічок, гуталіну і т. д.

Номер слайду 9

Мастила, які виділяються під час перегонки мазуту, називають мінеральними (нафтовими) маслами, на відміну від синтетичних масел, які одержують штучно (хоча всі масла є сумішами органічних сполук).• Гудрон — нелетка темна маса, після часткового окиснення його застосовують для одержання асфальту.

Номер слайду 10

Детонаційна стійкість бензину. Октанове число Детонаційна стійкість — здатність бензину згоряти без вибуху у двигуні з іскровим запалюванням. Чим вище октанове число, тим більш стійкий бензин перед детонацією й тим кращі експлуатаційні якості він має.

Номер слайду 11

Октанове число Октанове число (ОЧ) — умовний показник, що характеризує здатність палива забезпечити бездетонаційну роботу двигунів із примусовим запаленням. Октанове число бензину підвищується шляхом додавання до бензину високооктанових компонентів або присадок-антидетонаторів.

pptx
Додано
22 жовтня 2021
Переглядів
4898
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку