"Налаштування показу спільного проекту Google Презентації на тему «Колядки та щедрівки: традиції та сьогодення» під музичний супровід пісні у виконанні співачки Тіни Кароль «Тиха н

Про матеріал
Ексклюзивний дистанційний урок з інформатики для 6 класу: «Налаштування показу спільного проекту Google Презентації на тему «Колядки та щедрівки: традиції та сьогодення» під музичний супровід пісні у виконанні співачки Тіни Кароль «Тиха ніч, свята ніч»
Перегляд файлу

1

6-Б клас. Урок онлайн (дистанційно, синхронно) 07.01.2022 р. Роздобудько В.

 

Тема уроку: «Налаштування показу спільного проекту Google Презентації на тему «Колядки та щедрівки: традиції та сьогодення» під музичний супровід пісні у виконанні співачки Тіни Кароль «Тиха ніч, свята ніч». (1 хв).

 

Мета уроку:

- закріплення здобутих знань учнів на попередніх уроках інформатики із способів налаштування показу презентацій на практиці;

- розвиток навичок спільної роботи зі слайдами та гіперпосиланнями;

- вдосконалення вмінь роботи з онлайн-документами Google Презентаціями;

- покращення творчої уяви,  сприйняття,  уваги,  пам’яті,  логічного  мислення;

- виховання інтересу до інформатики, естетичного смаку, охайності в роботі.

- виявити вплив класичної музики на краще засвоєння учнями знань й практичних навичок на уроках інформатики. (1 хв.)

 

Наукова новизна уроку полягає в експериментальному дослідженні впливу класичної музики на покращення ефективності спільної роботи учнів на уроках, зокрема, інформатики. Багатьма науковцями доведено позитивний вплив музики на організм дитини (Мазуряк С. В, - http://www.osvitacv.com/index.php/doshkillya/2015-04-08-12-23-32/145-2015-04-16-06-04-03/29668-2015-04-21-12-21-31 і інш.). Так, під час дистанційного уроку з інформатики, а саме протягом часу звучання класичної музики (пісня «Тиха ніч, свята ніч» у виконанні Тіни Кароль), в учнів 6-Б класу спостерігалась краща зосередженість, уважність та покращилась результативність їх діяльності в цілому на 5 – 10 %. Експериментально доведено, що аналогічне чи схоже завдання інші учні виконували без звучання музики значно повільніше й не охочіше, без внутрішнього ентузіазму. (1 хв. )

 

Обладнання: ноутбук чи ПК з веб-камерою й мікрофоном, Хмарні технології Google Диску - онлайн програма Google Презентації, програма ZOOM.

 

Тип уроку: урок практичного застосування знань, навичок і умінь спільної роботи учнів над проектами за допомогою Google Презентацій. (1 хв).

 

Хід уроку

І. Організаційний момент 

Я дуже радий вітати Вас, учні 6-Б класу на дистанційному уроці інформатики в цей чудовий різдвяний вечір 7 січня 2022 року! Всі ви підключилися за посиланням до ZOOM-конференції (Ідентификатор: 8115250251, код доступу: 111111)  (https://us04web.zoom.us/j/8115250251?pwd=m9EJR6Y03mN_wfe5Xd5j2QLxHT1hl2.1 та одержали посилання на спільний документ Google Презентації (https://docs.google.com/presentation/d/18nlNtM6zgqvkwrvwfCvwfyzZl2GiYtdN4VywU3MyYYE/edit?usp=sharing)

Зараз ідуть Різдвяні свята – а це час колядок і щедрівок, що й зумовило актуальність вибору проблематики даного уроку – робота з спільним проектом-Google презентацією на тему «Колядки й щедрівки: традиції та сьогодення».

До того ж, саме колядки та щедрівки Ви нещодавно вивчали також і на уроках української літератури (міжпредметні зв’язки).

Перш ніж продовжити наш урок, пропоную подивитись відео-уривок з колядки, яку з нагоди свята записали на передодні вчителі й адміністрація нашої школи (1 хв.) - https://www.youtube.com/watch?v=s6ZYFvmYuM0&ab_channel=DiplomDeLuxe

Сподобалось? Так. А чи знаєте Ви якісь колядки чи щедрівки? Назвіть їх. («Коляд, коляд, колядниця», «Щедрий вечір, добрий вечір» тощо). І чи знаєте Ви різницю між колядкою і щедрівкою?  (Колядки співають на 7 січня, а щедрівки на 13 січня. І в колядках прославляють дитя Ісуса Христа, а в Щедрівках – добробут й здоров’я господарів). (3 хв.)

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Молодці! З метою актуалізації опорних знань, давайте пригадаємо, що ви вивчали на попередніх уроках інформатики. Отже, декілька бліц-питань (по 25 с. кожне).

  1.              Презентація складається з (слайдів).
  2.              Основними видами слайдів це - (титульний, звичайний).
  3.              Які об’єкти можуть містити слайди презентації? (текст, зображення, звукові та відео фрагменти).
  4.              В якій програмі створюють презентації (Power Point).

Добре. Дякую. (1 хв.)

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Під час створення комп’ютерної презентації необхідно врахувати, хто і в яких умовах буде її доповідати або /і переглядати. Залежно від цього потрібно планувати і хід її демонстрації. Саме з цим ми і розберемося на сьогоднішньому уроці, темою якого є Налаштування показу спільної Google презентації. (1 хв.)

 

VІ. Практична робота на ПК.

А зараз приступаємо до роботи. Переходимо за посиланням в Google презентації, яку Ви одержали напередодні (https://docs.google.com/presentation/d/18nlNtM6zgqvkwrvwfCvwfyzZl2GiYtdN4VywU3MyYYE/edit?usp=sharing)

 Хочу нагадати Вам, що під час роботи з комп’ютером, чи ноутбуком необхідно дотримуватись вимог безпеки життєдіяльності та санітарно-гігієнічних норм!

Під час роботи над спільним проектом, думаю натхнення Вас додасть пісня «Тиха ніч, свята ніч» у виконанні відомої співачки Тіни Кароль.

 

Практична робота (хід роботи) – 10 хв.

Інструктивна картка

Отже, зараз перед собою Ви бачите титульну сторінку (слайд) спільного проекту Google Презентації на тему «Колядки та щедрівки…». Час для виконання роботи 10 хв.

  1.               Потрібно додати кожному учню по одному-два слайди до цієї презентації. Наприклад, Марина створює 2-й слайд (Зміст). Тут окрім самого слайду потрібно зробити на кожен розділ змісту гіперпосилання на слайди з відповідною назвою. Для цього потрібно:
  •   Виділити фрагмент тексту, яким буде пов’язано гіперпосилання;
  •   Виконати Вставка - група Зв’язки → Гіперпосилання;
  •   Вибрати у вікні  Вставка гіперпосилання з області Зв’язати з кнопку  Місцем в документі;
  •   Вибрати заголовок слайда, на який потрібно перейти, у списку Оберіть місце в документі;
  •   Натиснути кнопку ОК.

Далі, інший учень робить наступний слайд і т. д. Тобто кожен учень робить свою частину роботи в спільному проекті під приємні звуки музики. В кінці, разом всі роблять останній слайд Висновки.

 

  1.               Задайте візуальний ефекти зміни слайдів (переходи) та встановіть Анімацію до більшості об’єктів (тексту, зображень) на власний розсуд. Наприклад:
  • Вкладка Анімація → група Перехід до цього слайду;
  • Оберіть ефект Розчинення → Застосувати до всіх слайдів → встановіть галочку  За клацанням.

 

  1. На завершальному етапі роботи, звертаємо особливу увагу на дизайн презентації. Які вимоги до оформлення комп’ютерної презентації вам відомі? (усі слайди має об’єднувати одна тема;  орієнтовна кількість речень на одному слайді – до 5; речення мають бути короткими – до 8 слів; текст слайду має добре читатися, наприклад темний текст на світлому фоні, і навпаки).

 

  1.               Перед закриттям презентації, перегляньте її. За потреби додайте відео чи звук. Запишіть автоматичний показ презентації за бажанням.
  2.               Продемонструйте свою роботу вчителю.

 

VІІ. Релаксація

Вправи для очей. Міцно заплющити очі на 5 секунд, потім відкрити на 5 секунд. Повторити 6 paзiв. Швидко моргати протягом 30 секунд. (1 хв.)

 

VІІІ. Демонстрація та обговорення спільного учнівського проекту. (3 хв.)

 

ІХ. Підсумки уроку. (3 хв.)

  1. Для чого створюють гіперпосилання у комп’ютерних презентаціях?
  2. Як створити на слайді гіперпосилання пов’язане з фрагментом тексту; з графічним об’єктом? Як вплинула музика на результати Вашої роботи?
  3. Що таке ефект змінення слайдів? Для чого його використовують?
  4. Як переглянути презентацію? Як почати перегляд презентації з потрібного слайду? Вам сподобалось звучання музики під час практичної роботи?
  5. Які ви знаєте способи переходу до наступного слайду? Як видалити слайд?
  6. Яку клавішу потрібно натиснути, щоб припинити демонстрацію презентації?

 

Х. Оцінювання учнів. (1 хв.)

ХІ. Домашнє завдання.

Опрацювати відповідний параграф підручника. (1 хв.)

 

Якщо залишився час. (до 5 хв.)

 

Оберіть правильні твердження. Які правила оформлення презентації ти знаєш?

Усі слайди має об’єднувати одна тема. +

На кожному слайді обов’язково має бути зображення. +

Текст має містити короткі речення. +

На кожному слайді має міститися заголовок. -

Заголовки мають привертати увагу. +

Темний текст має розміщуватися на темному фоні. –

 

До зустрічі в новому семестрі!

docx
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
211
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку