Народна демонологія в повісті Г. Квітки-Основ’яненка “Конотопська відьма"

Про матеріал
Григорій Квітка-Основ’яненко – основоположник художньої прози і жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі. Автор геніального за змістом і красивого з боку художньої довершеност бурлескно-сатиричного твору "Конотопська відьма".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Григорій Квітка-Основ’яненко – основоположник художньої прози і жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі. Автор геніального за змістом і красивого з боку художньої довершеності твору “Конотопська відьма.”

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Демонологія - це сукупність міфічних уявлень, заснованих на вірі в духів-демонів, які шкодять або сприяють людині в її справах.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Одним з таких творів є бурлескно-реалістична, сатирично забарвлена повість «Конотопська відьма», у якій реальне і фантастичне поєднані автором у цілісну картину.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

“…вона ніколи не дивитися прямо у вічі, в її зіницях можливо побачити перевернуте відображення людини.”

Номер слайду 11

“… відьми псували чужих корів, забирали у них вночі молоко. Всюди вірили, що відьми накликають на людей хвороби, висмоктують кров, сприяють неврожаю на городі та в полі…”

Номер слайду 12

Окремо виділяються вірування в перевертнів, вовкулаків, мавок, чугайстрів, русалок, упирів та відьом, які відображені не тільки в казках про перевтілення героїв, але і в сучасних переказах про надприродних героїв.

Номер слайду 13

пов'язаний зі стpашною посухою та невpожаєм, коли з наказу  однієї   поміщиці, за  пошиpеним у сеpедньовіччі варварським звичаєм, топили у воді запідозрених у «відьмуванні» жінок, щоб виявити відьом (вони не тонуть) та примусити цих “чаклунок” повернути “вкрадені” дощі.

Номер слайду 14

Відьма — один із найяскравіших персонажів української демонології. Її опис і характеристика досить детально представлені в етнографічній літературі. В українській демонології відьма символізує не лише абстрактне зло; інколи вона може виступати символом смертоносної виразки або навіть смерті…

Номер слайду 15

«І кажуть про неї люди, що вона як удень, то і стара, а як сонце заходить, так вона і молодіє; а у саму глупу ніч стане молоденькою дівчинкою, а там і стане старіться, і до сходу сонця вп’ять стане така стара, як була учора. Так вона як помолодіє, то й надіне білу сорочку і коси розпустить, як дівка, та й піде доїти по селу корів, овечат, кіз, кобил, собак, кішок, а по болотах жаб, ящериць, гадюк...» Григорій Квітка-Основ’яненко “Конотопська відьма”

Номер слайду 16

Недарма, посилаючи рукопис до друку, автор писав: «… додаю «Конотопську відьму», безглузду за змістом своїм, але все це ґрунтується на розповідях старожилів…»

Номер слайду 17

Саме народні вірування, звичаї та обряди стали тим джерелом, яке для Квітки ніколи не пересихало, до якого він щоразу припадав спрагло, благоговійно, бо душа його прагнула бути там, де вирувало життя.

ppt
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку